Etusivu » Vedonlyöntiopas: Vedonvälittäjät

Vedonlyöntiopas: Vedonvälittäjät

Vedonlyönti kuuluu ihmisluonteeseen ja erilaisista epävarmoista tulevaisuuden tapahtumista lienee lyöty vetoa niistä päivistä alkaen, kun kommunikoida on osattu. Valitettavasti luolamaalauksista ei ole jäänyt täysin selville, lyötiinkö mammutinmetsästysretkestä eniten totals-vetoja saaliin painosta vai voittajavetoja elikon kaatajasta. Uhkapelaamista on tavattu useissa erillisissä kulttuureissa samaan aikaan ja paikalliset tavat ovat muokanneet eri maanosien suosituimpia tapoja pelata aina näihin päiviin asti.

Ensimmäiset vedonvälittäjät tiedetään 1700-luvulta

Kirjoitettu ammattimaisten vedonvälittäjien historia Britanniassa ulottuu kuitenkin jo 1790-luvun loppuun, jolloin Harry Odgen -vedonvälittäjä alkoi toimia Newmarket Racetrack:n läheisyydessä. Koska hevoset olivat pitkään ihmisen tärkeimpiä työjuhtia, niiden suorituskyvyllä mahtailtiin kylillä ja jokainen tottakai piti omaa hevostaan parhaana. Koska jokainen hevonen ei voi olla se kylän nopein tai kestävin, vedonvälittäjät löysivät markkinaraon ja nykymuotoinen vedonlyönti lähti käyntiin. Tekninen kehitys ja lajien kirjo on toki lisääntynyt, mutta vedonvälittämisen periaatteet pätevät edelleen nykypäivänä. Brittiläisten hevos- ja urheiluhulluus on saanut aikaiseksi maahan ainutlaatuisen vedonvälittäjäkulttuurin ja Britanniaa voikin pitää tässä suhteessa eräänlaisena eurooppalaisena vedonvälittämisen mekkana.

Vedonvälittäjinä ovat toimineet niin yksittäiset ihmiset kuin kasvavat vedonvälitykseen erikoistuneet yhtiöt. Ennen internet-aikaa kilparatojen ja stadionien läheisyys oli luonteva paikka vetokioskille varsinkin Britanniassa. 1960-luvulla sumusaarten lakimuutokset mahdollistivat vedonvälittämisen myös ratojen ulkopuolella. Kuponkien täyttämisen ohella saattoi siemailla teetä tai poltella sikaria, unelmat ja toiveet täyttivät kotoisat kioskit. Varhaisimmista lähdöistä saattoi jo kuulua radioselostus toiselta puolelta maata ja päivän ensimmäisten vetojen tuloksia soiteltiin lankapuhelimella näiden laukkaratojen tulospalvelusta.

 

Veikkaus perustettiin 1940

 

Kotosuomessa perustettiin puolestaan vuonna 1940 Oy Tippaustoimisto Ab:n, nykyisen Veikkaus Oy:n, kolmen eri urheilujärjestön toimesta. Syyskuussa 1940 alkoi vakioveikkaus, joka on pysynyt nykyisiin päiviin asti melko samassa muodossa kuin välirauhan aikaan. Vuonna 1993 urheiluvedonlyöntiskene muuttui oleellisesti Suomessa veikkauksen tuodessa markkinoille pitkävedon, jota voidaan pitää urheiluvedonlyönnin perusmuotona. Jorma Vuoksenmaa ja muut legendat tekivät tiliä pitkävedon alkuaikoina, kun suomalainen kertoimenlaskuosaaminen ei ollut huippuluokkaa huolimatta äärettömän huonosta palautusprosentista ja triplapakosta. Myöhemmin Veikkaus lisäsi urheiluvedonlyöntipelejä, kuten voittajavedon ja monivedon.

Seuraava mullistus urheiluvedonlyönnin saralla niin Suomessa kuin globaalistikin oli pelien asteittainen siiryminen internetiin tällä vuosituhannella. Nyt vetoa voi lyödä lähes mistä tahansa ja urheiluvetoja saa sisään kellon ympäri. Samalla suomalaiselle pelaajalle on tarjolla satoja eri vedonvälittäjiä, vaikka kovimmat protektionistit haluaisivatkin nämä internetin täysin lailliset yritykset blokata suomalaisilta pelaajilta.

Suuruuden ekonomia toimii vedonlyönnissäkin ja suuret toimijat ovat ostaneet pienempiään. Tämä on korostunut internet-aikana ja suuret toimistot pystyvät tarjoamaan todella laajat lajivalikoimat sekä erikoisvetojen kirjon. Lisäksi suuret toimijat pystyvät ottamaan vastaan aina suurempia panoksia, kun vararikon vaaraa ei ole. Tästä huolimatta sinnikkäimmät ”yhden miehen bookerit” ovat säilyttäneet erityisesti Britanniassa oman paikkansa laukkaratojen tietämillä.

 

Vedonvälittäjän ansaintamalli

 

Vedonvälittäjät ansaitsevat rahansa ns. vedonvälittäjän edun avulla, joka sillä on suureen veikkaavaan yleisöön. Esimerkiksi laukkalähdössä jokaisella pelaajalla on oma suosikkinsa. Vedonvälittäjä asettaa kertoimet siten, kuin arvelee eri hevosten voittotodennäköisyyden olevan. Kun jokainen pelaa suosikkihevostaan ja joku hevosista voittaa, vedonvälittäjä kerää panokset häviäjiltä ja maksaa voitot voittajille. Mikäli panokset ovat jakautuneet kertoimiin nähden tasaisesti vedonvälittäjä kerää “talon edun“ suuruisen summan pelivaihdosta itselleen. Vedonvälittäjän ydinaluetta onkin asettaa kertoimet siten, että jokainen vaihtoehto kerää sopivasti panoksia, jolloin jokainen voi lyödä vedon haluamansa lopputuloksen puolesta.

Vedonvälittäjän on hallittava riskiään, mikäli yksittäinen lopputulema kerää liikaa pelivaihtoa, vedonvälittäjän on mahdollisesti laskettava kerrointa ja vastaavasti nostettava muiden vaihtoehtojen kerrointa tai vain suoraselkäisesti kannettava riski siitä että hyvin paljon pelattu vaihtoehto voittaa. Esimerkiksi Leicesterin Valioliigamestaruus aiheutti hyvin monelle vedonvälittäjälle suuret tappiot. Usein erittäin suosittujen suosikkien voitot ja suurimaaliset maalimäärät suuressa tv-ottelussa keräävät isoimmat pelivaihdot.

Toisaalta, viisaiden pelaajien panostasot ovat kasvaneet vuosien varrella ja myös “epäseksikkäät” vaihtoehdot keräävät pelivaihtoa. Näin ollen vedonvälittäjät eivät voi nostaa “epäseksikkäiden” kohteiden kertoimia ylettömän suuriksi. Nykypäivänä ei voikaan sanoa, että erityisesti altavastaajia ja pieniä maalimääriä veikkaamalla suuriin otteluihin voisi vedonlyöjä tehdä systemaattista voittoa. Vedonlyöjän etuna kuitenkin on, että hän voi kilpailuttaa vedonvälittäjät ja hakea aina haluamalleen vedolle parhaan kertoimen.

Terve kilpailu ajaa vedonvälittäjät pienentämään talon etua, tarjoamaan parempia palveluita, laajentamaan kohdevalikoimaa jne. Valitettavasti riskienhallintatyökaluihin kuuluu kuitenkin myös voittavien suurpelaajien panosten rajoittaminen. Internet-ajan vedonvälittäjillä on päivittäin kymmeniätuhansia kohteita. Lisäksi livevedonlyönti on räjäyttänyt kohdemäärän, joten pelattavaa vedonlyöjille riittää. Myös uusia lajeja nousee suosituiksi vedonlyöntilistoille, kuten vaikkapa e-Sports. Tämä avaa taitaville vedonlyöjille mahdollisuuden voittaa vedonvälittäjät ja harjoittaa voitollista vedonlyöntiä.

 

Parhaat vedonvälittäjät netissä

TIlien aukaiseminen vedonvälittäjien sivuille on todella tärkeää vedonlyönnissä menestymisen kannalta, mitä käsittelimmekin aiemmissa osissa: Vedonlyöntiopas, Osa 2: Kertoimien merkitysVedonlyöntiopas, Osa 3: Todennäköisyysarvion laatiminen ja Vedonlyöntiopas Osa 4: Odotusarvo, rajakerroin ja ylikerroin

Ristikaksi esitteleekin sivuillaan parhaat vedonvälittäjät internetissä. Ristikakkosen jäsenet voivat myös valita vedonlyöntivihjeissä vedonvälittäjän, jolle he suosittelevat vihjeensä pelattavan. Muutamat vedonvälittäjät, kuten Betfair toimivat eräänlaisina vetopörsseinä. Vetopörssien toiminnasta voit lukea tulevasta vetopörssejä koskevasta artikkelistamme.

Sivustollamme esitellyt vedonvälittäjät ja niiden vedonlyöntibonukset pääset tsekkaamaan alapuolelta.


1 kommentti

  1. Paluuviite:

Kirjoita kommentti