Golf

Lajitilastot
Yhteensä vihjeitä1
Palautus%171.40 %
Panostetut yksiköt2.50
Voitettuja yksikköjä4.29
Nettovoitto1.78
Voitto1
Puolivoitto0
Häviö0
Puolihäviö0
Push0
Void0
TOP vihjaajat
#VihjaajaVetojen määräP%K. Panos
1.hrrmony1171.4 %2.5
Sarjat
Sarjan nimiVetojen määräP%panoksia yhteensä
Muu1171.4 %2.5
TOP bookkerit
#BookkeriVetojen määräP-%panoksia yhteensä
1.Pinnacle199.3723,921.80

Golf lajina

Golf on kautta aikain yksi maailman suosituimmista, mutta samalla myös yksi maailman vaikeimmista urheilulajeista, jonka alkujuuret kantavat jopa aina 1400-1500-luvulle saakka. Ensimmäinen golfin “Major-turnaus” pelattiin puolestaan vuonna 1860, jonka jälkeen 1900-luvun aikana golf nousi maailmanlaajuisestikin suuremmin ihmisten tietoisuuteen. Lyhyesti ja ytimekkäästi läpikäytynä golf on siis mailapeli, jossa pelaajat käyttävät erilaisia mailoja lyödäkseen pientä "kolotettua" palloa kohti reikiä, jotka sijaitsevat golfkentällä. Tavoitteena on saada pallo reikään eli toisin sanoen “maaliin” mahdollisimman vähillä lyönneillä erilaisia lyöntejä mahdollisuuksien mukaan käyttäen. Nykyiset "kolotetut" ja kumiset golfpallot mahdollistavat muun muassa pidemmät lyönnit. Aikoinaan golfia pelattiin esimerkiksi puisilla palloilla.

golf vihjeet

Golfia pelataan ulkoilmassa suurilla sekä näyttävillä viheriöillä ja tunnetusti kyseessä onkin hyvin tyylikäs sekä arvokas laji. Perinteinen golfkenttä koostuu 18 reiästä, ja pelaajien on suoritettava kierros lyömällä palloa jokaiseen reikään. Jokaiselle reiälle on asetettu tietty määrä lyöntejä, joka tunnetaan nimellä par ja pelaajat pyrkivät suoriutumaan kierroksesta mahdollisimman hyvin ja lähelle par-tulosta sekä jopa sitä paremmin. Reiät alkavat tiiauspaikalta yleensä “drive-lyönnillä”, jonka jälkeen peliä jatketaan aina siitä, mihin pallo on pysähtynyt ja mahdollisimman vähillä lyönneillä pallo pyritään saamaan reikään. Yleensä viimeinen lyönti reikään on lyhyemmän etäisyyden “putti” tai “puttaus”. Jokaisen pelaajan haaveilema “Hole-in -one” tarkoittaa taasen sitä, että pelaaja onnistuu lyömään pallon suoraan reikään ensimmäisellä lyönnillään tiiauspaikalta. Joillain golf-klubeilla hole-in-one lyönnistä voidaan palkita esimerkiksi juhla-juomin.

Golfin reikäkohtaisten tulosten nimityksiä

Par: Sama lyöntimäärä kuin reiälle annettu par-luku. Yleisiä par-lukuja ovat 3, 4 ja 5.

Birdie: Yksi lyönti alle parin.

Eagle: Kaksi lyöntiä alle parin.

Albatrossi: Kolme lyöntiä alle parin. Harvinainen, mutta mahdollinen pidemmillä, kuten par 5 väylillä.

Bogey: Yksi lyönti yli parin

Tuplabogey: Kaksi lyöntiä yli parin

Hole-in-one: Pallo suoraan avauslyönnillä reikään

Golfissa on useita mailoja, jotka eroavat toisistaan muun muassa niiden pituuden ja muotoilun suhteen. Pelaajat valitsevat mailansa eri tilanteen mukaan, kuten pitkien lyöntien tekemiseen tai tarkan lähestymisen tekemiseen reiälle. Golf vaatii pelaajalta useita erilaisia ominaisuuksia, kuten taitoa, tarkkuutta, strategista ajattelua sekä kärsivällisyyttä ja siksi se lukeutuukin yhdeksi maailman vaikeimmaksi lajiksi tai ainakin vaikeimmaksi yksilölajiksi.

Golf on yksi pelatuimmista urheilulajeista maailmanlaajuisesti ja sitä pelataan monilla eri tasoilla aina harrastelijoiden kierroksista aina ammattilaisturnauksiin, kuten The Masters, US Open, The Open Championship ja PGA Championship. Golf on myös tunnettu hyvin sosiaalisena pelinä ja monet pelaajat nauttivatkin siitä ystävien sekä kollegoiden kanssa. Lisäksi esimerkiksi useat jääkiekkoilijat ovat tunnetusti hyvin intohimoisia golfin harrastajia.

Jokaisella pelaajalla paitsi golf-ammattilaisilla on henkilökohtainen tasoitus, joka siis kertoo siitä, miten monella lyönnillä yli / alle kentän parin pelaajan odotetaan lähtökohtaisesti pelaavan hyvissä olosuhteissa sekä onnistuneella pelillä. Mikäli pelaaja pelaa siis kierroksen keskiarvollisesti kaksi alle parin on hänen tasoituksensa -2, mikäli taas viisitoista yli paarin, on hänen tasoituksensa +15. Tasoitus lasketaan aina 20 viimeisen kierroksen kahdeksan parhaan tasoitustuloksen keskiarvona.

Suomalaisista kaikkien aikojen parhaina golf-pelaajina pidetään miehissä muun muassa Mikko Ilosta, Mikko Korhosta sekä Sami Välimäkeä ja naisissa Matilda Castrenia sekä Minea Blomqvist-Kakkoa. Kautta aikojen tunnetuimpia ja menestyneimpiä golf-tähtiä maailmalla ovat taasen muun muassa Tiger Woods sekä Jack Nicklaus. Alle on listattu vielä Golfin virallisen maailmanlistan tämän hetkinen Top 10 -ranking (Ranking 20.11.2023)

  1. Scottie Scheffler (USA)
  2. Rory Mcllroy (Pohjois-Irlanti)
  3. Jon Rahm (Espanja)
  4. Viktor Hovland (Norja)
  5. Patrick Cantlay (USA)
  6. Xander Schauffele (USA)
  7. Max Homa (USA)
  8. Matthew Fitzpatrick (England)
  9. Brian Harman (USA)
  10. Wyndham Clark (USA)
golf vedonlyönti

Golf vedonlyönti

Golf vedonlyönti on varsin suosittu kohde vedonlyöntimarkkinoilla ja lajista kiinnostuneille pelattavaakin löytyy käytännössä ympäri vuoden, sillä oikeastaan koko ajan jossain päin maailmaa kisataan. Koska golf on esimerkiksi tenniksen ja dartsin tavoin hyvin turnauspainotteinen laji, niin täten myös erilaiset turnausvedot ovat isossa osassa golf vedonlyöntiä, mutta sen lisäksi “peruskohteita”, kuten voittajavetoja sekä myöskin live-vetoja käynnissä oleville kierroksille voi veikata. Golfin eri vetomuotoja käsitellään tarkemmin vielä hieman myöhemmin.

Vaikka golf vedonlyöntiäkin harjoitetaan paljon ammattimaisesti sekä tuottavasti niin siinä sivussa golf vedonlyönti on monelle myös ihan “vaan” suosittu tapa saada lisää jännitystä golf-turnausten / kierrosten seuraamiseen, jotka eivät ehkä aina etenkään TV:n välityksellä seurattaessa ole niin yleisöystävällisiä / mielenkiintoisia kuin jotkut toiset lajit. Esimerkiksi turnausbetsin iskeminen tietylle pelaajalle tuo heti lisämielenkiintoa turnauksen sekä itse pelaajan kierrosten seuraamiseen.

Kuten oikeastaan missä tahansa lajissa, niin myös golf vedonlyönnissä kannattaa muistaa ennen vetojen asettamista vertailla ainakin muutaman eri vedonlyöntisivun tarjoamia kertoimia ja poimia niiden joukosta tietysti se paras “tarjous”. Toisinaan nimittäin eri bookkereiden välillä voi esiintyä isojakin eroja samojen kohteiden välillä, joten etenkin pitkässä juoksussa, mutta myös vähemmällä pelaamisella parhaiden kertoimien pelaaminen on enemmän kuin kannattavaa. Yhtenä parhaista bookkereista golf vedonlyöntiin pidetään Pinnaclea, mutta sen lisäksi useita muitakin hyviä tarjoajia löytyy. Kaikkia sivuillemme listattuja laadukkaita vedonlyöntisivuja, joista suurin osa sopii hyvin myös golf vedonlyöntiin, pääset selailemaan tästä.

golf vedonlyönti

Näin lyödä vetoa golfista

Loppuviimein vedonlyönti golfissa on melko samankaltaista kuin monissa muissakin urheilulajeissa pienine omine vivahteineen tietysti. Alle olemme koonneet golfin yleisimpiä vetomuotoja.

Turnauksen voittajaveto: Kuten jo todettua, golfissa on jatkuvasti käytännössä ympäri vuoden erilaisia turnauksia käynnissä ja siksi turnausvedot ovatkin melko yleisiä golf vedonlyönnissä. Turnausvoittaja-vedoissa asetetaan siis yksinkertaisesti veto sen pelaajan puolesta, jonka uskotaan voittavan koko turnaus, kuten Yhdysvaltojen avoimet.

Muut voittajavedot: Muita voittajavetoja, joita bookkerit voivat golf turnauksiin / tapahtumiin tarjota ovat esimerkiksi sellaisia, kuka pelaaja voittaa / johtaa turnausta tietyn kierroksen jälkeen tai kuka voittaa / pelaa päivän parhaan tuloksen.

Sijoitus: Sijoitusvedot ovat myös suosittuja vetomuotoja golfissa ja muutaman pykälän turnausvoittaja-vetoja pienemmän riskin kohteita. Näissä siis veikataan pelaajan sijoittumista turnauksessa, kuten pääseekö pelaaja turnauksessa Top 5 -joukkoon tai Top 10 -joukkoon. 

H2H: H2H-vedoissa eli toisin sanoen Head-to-Head kohteissa lyödään yleensä vetoa siitä, kumpi kahdesta valikoidusta pelaajasta sijoittuu turnauksessa paremmin. Toisinaan H2H-vetokohteita voidaan myös tarjota kierros / päiväkohtaisestikin.

Kausivedot: Kausivedot ovat golfin “pitkäaikais” vetoja ikään kuin jääkiekossa veikattaisiin Liiga-kauden 2023-24 mestaria kauden alussa. Golfin kausvedoissa voi veikata esimerkiksi sitä, sijoittuuko tietty pelaaja kauden aikana missään turnauksessa Top 5 -joukkoon tai voittaako hän kenties kauden aikana Major-turnauksen.

Live-vedot: Golfissa tilanteet elävät sekä muuttuvat jatkuvasti, joten live-vedot sekä niiden kohteiden jatkuvat kerroinmuutokset ovatkin suosittu vedonlyöntimuoto. Live-vedot mahdollistavatkin reagoimisen kesken turnauksen / kierrosten ja kertoimet elävät turnauksen ajan jatkuvasti, joten mikäli osaa poimia juuri oikeaan aikaan oikeat kertoimet, voi tällöin saada mukava valueta. 

Tulosvedot: Toisinaan turnauksiin voidaan tarjota kohteita, joissa pääsee veikkamaan, pelaako tietty pelaaja jonkun tuloksen yli vai alle. Esimerkki voisi olla, että pelaako Sami Välimäki turnauksessa “parin” eli ihannetuloksen yli vai alle, jolloin siis “miinus-tuloksissa”, kuten -2 veto olisi “voitto” ja “plus-tuloksissa”, kuten +7 kohdalla veto olisi “tappio”. 

Cut-vedot: Bookkerit voivat tarjota myös niin sanottuja “Cut-vetoja”, jolloin siis veikataan onnistuuko pelaaja pelaamaan cut-rajan tuloksen alle vai ei. Cut-raja on siis golfin arvokilpailuissa seuraaville kierroksille oikeuttava tulos. Jos taasen cut-rajan alle ei onnistu pelaamaan, käytetään termiä “missed cut”, jolloin pelaaja ei siis päässyt etenemään jatkokierroksille.

Piste- lyöntimäärävedot: Piste- ja lyöntimäärävedoissa voi veikata esimerkiksi sitä, kuinka monta lyöntiä turnauksen voittoon vaaditaan tai mihin haarukkaan / mikä turnauksen voittotulos tulee olemaan. Nämäkin ovat hieman harvinaisempia kohteita bookkereiden tarjonnassa, mutta tarjolla ollessaan ihan hauskoja pelattavia etenkin viihde-vedonlyönti mielessä.

golf vihjeet

Mistä seurata golfia?

Suomessa golfia voi seurata niin Viaplayn / V Sportin lähetysten kautta kuin myös Discovery +:n sekä Eurospotin kanavilta ja myös suomiselostusta on toisinaan edellä mainituissa palveluissa tarjolla. Näiden lisäksi erilaisiin golf-lähetyksiin / streameihin voi päästä käsiksi esimerkiksi VPN:n avulla, mutta kannattaa varautua, ettei niissä laatu pakosti ole aina sitä luokkaa, mitä esimerkiksi Viaplayn tai Eurosportin lähetyksissä.

Toki eri streamien ja halvempien palveluiden käyttö on myös golfin seuraamisessa lisääntynyt sillä esimerkiksi Viaplayn kuukausihinta on nykyään jo 44.99 €/kk. Discovery+ Sport sekä Eurosport paketit ovat toisaalta huomattavasti halvempia ja niiden hinnat pyörivät noin 10 €/kk tasolla. Pakettien sisällössäkin on aina tietysti eroja ihan jo golf-kilpailuiden osalta ja esimerkiksi Discovery+ näyttää golfin PGA-tourin kilpailuja sekä Viaplay taasen DP Wolrd Tourin kisoja. Kaikkia kisoja ei siis vain yhdestä samasta palvelusta edes pääse näkemään, joka on myös urheiluihmisiä yleisestikin kismittänyt.

golf vihjeet

Vinkkejä voitolliseen golf vedonlyöntiin

Golf vedonlyönti ei tunnetusti ole sieltä helpoimmasta päästä vaan toisinaan etenkin voitollinen golf vedonlyönti voi olla aika haastavaakin, mutta järkevästi pelaamalla voitollinen golf vedolyöntikin on täysin mahdollista. Alle olemmekin koonneet muutamia tärppejä, jotka voivat auttaa voitollisessa golf vedonlyönnissä.

Tilastojen hyödyntäminen: Golf-pelaajien tilastot sekä niiden hyödyntäminen on iso osa golf vedonlyöntiä, sillä tilastojen avulla voi helposti seurata pelaajien suorituksia ja selvittää esimerkiksi heidän vahvuuksia sekä heikkouksiaan. Netissä on tarjolla paljon erilaisia tilastoja ja pelaajista kerätään dataa muun muassa aina heidän puttauksestaan, lyöntien tarkkuuteen, kierroksien tulos-keskivarvoon ja niin edelleen. Lisäksi esimerkiksi pelaajien viime aikaisten suoritusten, kuten edellisten turnausten suoritusten seuraaminen ja niiden tilastojen analysoiminen auttaa antamaan osviittaa pelaajien vireestä.

Eri nettisivuja, jotka golf-tilastoja tarjoaa, löytyy paljon, mutta yksi hyvä on esimerkiksi PGA Tourin omat nettisivut “pgatour.com” sekä “datagolf.com”. Lisäksi osa vedonlyöntisivuista voi tarjota tilastoja golf-pelaajista. Meidän sivuillemme ilmestyykin säännöllisesti parhaat ja lisensoidut vedonlyöntisivut, jotka soveltuu myös golf vedonlyöntiin.

Seuraa pelaajien kuntoa, suorituksia, virettä jne: Tilastojen lisäksi on tärkeää myös mahdollisuuksien mukaan seurata kisoja esimerkiksi steamien tai muiden lähetysten kautta, joka auttaa myös pysymään ajan tasalla pelaajien suorituksista, pelityylistä ja niin edelleen. Lisäksi pelaajien käyttäytymistä esimerkiksi kovan painetilan alla sekä niiden mahdollisia vaikutuksia suorituksiin on helpompi seurata katsomalla itse kierroksia. Seuraamalla golfia muutenkin aktiivisesti, auttaa oppimaan lajia sekä kasvattamaan tietämystä siitä.

Ymmärrys -> Tunne / tiedä laji: Golfinkaan osalta ei tarvitse tietenkään tietää kaikkea tai olla lajin asiantuntija voidakseen harjoittaa voitollista vedonlyöntiä, mutta on silti tärkeää tietää vähintäänkin golfin perusteet, säännöt, kierrosten / turnausten eteneminen sekä lajiin liittyviä termejä, joita tälläkin sivulla jo aiemmin olemme maininneet. Edes golfin perusteidenkin ymmärtäminen auttaa jo huomattavasti golf vedonlyönnissä ja antaa paremmat avaimet tehdä myös järkevämpiä sekä parempia päätöksiä vedonlyönnissä.

Toisin sanoen mikäli olet vielä “keltanokka” golfissa, niin pyri kasvattamaan lajitietämystäsi esimerkiksi lukemalla uutisia, seuraamalla kisoja, katsomalla eri highlight-pätkiä / videoita tai käy jopa itse pelaamassa, sillä sekin auttaa huomattavasti hahmottamaan millaisesta lajista oikein onkaan kyse. Varoituksen sana kuitenkin, golf on erittäin koukuttava laji, joten mikäli käyt kerran pelaamassa, voi olla että siitä jää sinulle loppuelämän rakas harrastus!

Vahvuudet / Heikkoudet: Jokaisella pelaajalla on luonnollisesti omat vahvuusalueensa kuin myöskin heikkoutensa, jotka voivat erilaisilla kentillä / erilaisissa tilanteissa osoittaa erilaista roolia. Toinen pelaaja voi olla erityisen hyvä puttaaja, kun taas toinen voi olla vahvoilla pitkissä lyönneissä / avauksissa. Lisäksi myös muun muassa paineensietokyvyllä on merkitystä suoritukseen etenkin kovassa paikassa ja tällöin yleensä ne pelaajat joilla pääkoppa pysyy paremmin kasassa, suoriutuu myös paremmin. Mikäli siis tiedät pelaajan, jolla on taipumusta sulaa tai sössiä oma peli, kun paineet kasautuu, niin esimerkiksi tällöin voi olla viisaampaa olla pelaamatta ainakaan kyseisen pelurin puolesta.

Sää / Kenttäolosuhteet: Kuten esimerkiksi tenniksessä tai raviurheilussa, niin myös golfissa sää- ja kenttäolosuhteilla on vaikutusta pelaajien suorituksiin. Esimerkiksi kova sade tai tuuli voi vaikuttaa eri pelaajiin ja heidän pelitaktiikkaan eri tavalla, toisiin enemmän ja toisiin vähemmän. Pyri siis seuraamaan turnausten aikana esimerkiksi sääennustuksia sekä sen mukaan arvioimaan / huomioimaan sen vaikutusta eri pelaajiin ja heidän suorituskykyyn. Toisille esimerkiksi erittäin kova sade sekä sitä myöten “hitaampi pallo” sopii paremmin kuin toisille.

Live-vedonlyönnin hyödyntäminen: Koska golfissa tilanteet vaihtuvat kierrosten sisällä nopeastikin, niin live-vedonlyönnin järkevällä hyödyntämisellä voi minimoida mahdollisia tappioita tai toisaalta taas maksimoida entisestään voittoja. Live-veto tarjoaa loistavan mahdollisuuden reagoida kierroksen tapahtumiin reaaliaikaisesti ja mikäli vain mahdollista, niin sitä kannattaa hyödyntää.

Pelikassan hallinta / Pelaa vastuullisesti: Oli kyse lajista mistä tahansa, niin vedonlyönti pitää sisällään aina riskinsä, joten tärkeänä ohjeena on se, että muistaa pelata maltilla sekä vastuullisesti. Pidä mielessä, ettei varmoja vetoja ole, joten pelaa aina vain sen verran, mitä olet valmis häviämään äläkä myöskään pyri paikkaamaan tappioita nostamalla panoksia merkittävästi seuraaviin vetoihin. Lisäksi kirjanpito vedoista auttaa hahmottamaan pelikassan / rahan käyttöäsi. Mikäli pelaaminen haittaa, ota yhteyttä peluuri.fi.

golf vedonlyönti

Kirjoita kommentti