Darts

Lajitilastot
Yhteensä vihjeitä99
Palautus%97.74 %
Panostetut yksiköt567.00
Voitettuja yksikköjä554.19
Nettovoitto-12.81
Voitto51
Puolivoitto0
Häviö48
Puolihäviö0
Push0
Void0
TOP vihjaajat
#VihjaajaVetojen määräP%K. Panos
1.-keisari-7895.18 %5.17
2.DetH4qrL15111.78 %8.2
3.Hyny361.75 %6
4.latemani10 %5
5.Zoltan8D1275 %8
Sarjat
Sarjan nimiVetojen määräP%panoksia yhteensä
Muu74111.09 %365
MM-kisat 20242379.52 %187
MM-kisat 201910 %5
MM-kisat 202110 %10
TOP bookkerit
#BookkeriVetojen määräP-%panoksia yhteensä
1.iBet31118.661,561.90
2.Coolbet19104.1918,363.20
3.Expekt15108.30528.20
4.Mobilebet7103.451,372.00
5.Tonybet778.38189.00
6.Pinnacle699.3723,921.80
7.LVBET480.91100.00
8.Quick.Bet384.5242.00
9.Bet365299.987,129.87
10.Veikkaus2100.589,944.63
11.Unibet1104.3416,293.70
12.Galaksino1140.2836.00
13.Bethard1108.66561.65

Darts lajina

Darts on etenkin Iso-Britanniassa sekä Keski-Euroopan maissa kovaa suosiota nauttiva peli / urheilulaji, joka voi kuitenkin monelle olla vielä suhteellisen vieras laji. Viime vuosien aikana Suomeenkin on kuitenkin rantautunut oikea “Darts-buumi” ja lajin suosio onkin ollut hienossa kasvussa ihan sen katsojaystävällisyydenkin ansiosta. "Darts on kiistatta yksi parhaista yleisölajeista” - Näin monesti kuullaan sanottavan ja kiistatta se pitää paikkaansa. Dartsin kaikesta hienoudesta huolimatta monelle suomalaiselle dartsia tutumpi peli / laji voi kuitenkin vielä toistaiseksi olla se kuuluisa “mökkitikka”, joten sen vuoksi käydään vielä kertauksen vuoksi tiivistetysti läpi, mistä dartsissa on pääpiirteittäin kyse.

Darts-taulu

Otetaan heti ensimmäisenä käsittelyyn darts-taulu ja sen perusteet, sillä itse tikkojen lisäksi, darts-taulu on luonnollisesti tämän pelin olennaisin "elementti". Darts-taulusta löytyy eri sektoreita aina yhdestä kahteenkymmeneen saakka ja jokaisella sektorilla on lisäksi omat tupla sekä tripla -”kehät”, “ringit” tai miksikä niitä haluaakaan kutsua. Jos esimerkiksi heität yhden tikan “tupla kahteenkymppiin”, tuloksesi tippuu tällöin 40. pisteellä, koska 2X20=40. Jos taas heität tikan “tripla kahteenkymppiin” , tuloksesi tippuu peräti 60. pisteellä, koska 3X20=60. Jos heität tikan "sektoriin 20", tuloksesi tippuu kahdellakymmenellä.

Tupla-kehät sijaitsevat aivan taulun ulkoreunassa (Katso kuva), kun taas tripla-kehät puolestaan taulun sektorien keskiosassa.  “Härkä” eli toisin sanoen häränsilmän rinki sijaitsee puolestaan aivan taulun keskiosassa ja se on merkitty yleensä vihreällä. Häränsilmän ringin arvo on 25 pisteen arvoinen, kun taas itse häränsilmä on 50 pisteen arvoinen. Häränsilmän tunnistaa punaisesta täplästä taulun keskellä. Mikäli heität Tupla- ja tripla-rinkien väliin tai tripla- ja härkäringin väliin eli käytännössä “vain” sektoriin, niin tuloksesi on se, mihin sektoriin olet heittänyt, esimerkiksi 20, jos heitit 20 sektorin “mustalle alueelle” tai 15, jos heitit taulun sektoriin “15” eikä tikka osu tupla tai tripla-kehään. (Katso kuva 1).

darts vedonlyönti

Pelimuodot

Yleisin pelimuoto dartsissa on 1v1, jolloin pelissä siis kaksi heittäjää taistelee voitosta vastakkain ja heittävät vuorollaan kolme tikkaa kerrallaan tauluun. Pelien määrät ja niiden “legit” ja erät vaihtelevat turnauksista / turnausten edetessä sen vaiheesta riippuen, mutta mitä pistelaskuun tulee, niin jokainen legi eli toisin sanoen piste lähtee siitä, että molemmilla pelaajilla on 501 pistettä, jota lähdetään pudottamaan aina nollaan saakka. Suurin mahdollinen kolmella tikalla saatava tulos yhdellä “taululla käynnillä” on 180, jolloin kaikki kolme tikkaa heitetään “Tripla kahteenkymppiin”. Tähän myös huippupelaajat tähtäävät usein, etenkin kierrosten alussa, kun tulosta täytyy lähteä laskemaan, mieluusti mahdollisimman nopeasti. Jotkut pelaajat tykkäävät taasen pelata välillä enemmän “alakautta” eli tähdätä “Tripla yhdeksääntoista”, jolloin siis kolmen tikan siihen osuessa, tulos tippuu 171. pisteellä. 

Parhaimmillaan tämän 501-mallisen pelin voi saada poikki yhdeksällä tikalla, jolloin pelaaja käy siis “taululla” vain kolme kertaa, jonka jälkeen “legi” menee hänelle ja alkaa jälleen uusi “legi”, jossa molemmilla on 501 lähtöpistemäärä. Tätä toistetaan turnauksesta riippuen siihen asti, että toinen pelaaja saavuttaa esimerkiksi kuusi legi-voittoa, jonka jälkeen ottelu menee hänelle. Legi tarkoittaa siis käytännössä samaa asiaa kuin "piste". Suuremmissa turnauksissa sekä turnausten edetessä myös otteluiden kestot voivat kasvaa ja pelkkien “legien” sijaan ottelun kuvioon astuu toisinaan myös “setit” eli toisin sanoen “erät”, jolloin loppupeleissä se, kumpi nappaa enemmän erävoittoja itselleen, voittaa pelin. Tämmöisessä “erä” -tyyppisessä ottelussa yhteen erä-voittoon voidaan vaatia esimerkiksi kolme legi-voittoa ja koko pelin voittamiseen voidaan vaatia esimerkiksi neljä erävoittoa, jolloin siis pelin voittaisi silloin, kun on voittanut yhteensä 12 legiä.

Jokainen legi / peli pitää päättää eli toisin sanoen poikkaista siten, että viimeinen tikka osuu joko johonkin tupla-kehään tai sitten häränsilmään. Kuten jo aiemmin mainittiin, “Bull´s eye:n” eli häränsilmän  “arvo” on 50 pistettä. Etenkin fanit pitävät kovasti näistä niin sanotuista “häränsilmä” lopetuksista, jolloin pelaaja onnistuu “poikkaisemaan” pelin siten, että hän heittää viimeisen tikan nimenomaan häränsilmään. “Big fish” -termiä käytetään silloin, kun pelaaja onnistuu tekemään 170-arvoisen lopetuksen, mikä ei ole sieltä yleisimmästä tai helpoimmasta päästä.

Mitä näiden yleisimpien pelimuotojen rinnalle tulee, niin joskus järjestetään turnauksia, joissa pelataan joukkueittain sekä pistemäärän osalta toisinaan voidaan heittää matalammalta lähtöpistemäärältä, kuten 301 pisteestä. Yllä mainittu 1v1 pelimuoto ja 501 pisteen lähtöpistemäärä on kuitenkin selkeästi yleisin dartsin pelimuoto.

PDC-ranking (Tilanne 11/2023)

PDC kuuluu dartsin suurimpiin järjestöihin / turnauksen järjestäjiin, jolla on myös oma ranking systeemi, jota voi verrata vaikka tenniksen ATP-rankingiin. Suurin PDC:n järjestämä kilpailu on vuosittain käytävä “PDC World Darts Championship” eli toisin sanoen Dartsin MM-kisat, jonka mestaruudesta taistellaan joulu-tammikuun vaihteessa ihan vuoden loppupuolella. MM-kisoja voidaan pitää myös vedonlyönnissä dartsin kisakalenterin “päätapahtumana”.

Myös dartsissa maailman parhaat ovat isoja “staroja”, jotka myyvät lippuja tapahtumiin ja fanit haluavat päästä kaukaakin näkemään lajin suurimpien tähtien suorituksia omin silmin. Alle on listattu dartsin PDC-rankingin Top-10 -pelaajat (Ranking 11/2023). Yleisesti ottaen lajin parhaat pelaajat tulevat Iso-Britannian sekä Keski-Euroopan maista, joissa myös lajia eniten seurataan.

  1. Michael Smith (ENG)
  2. Peter Wright (SCO)
  3. Michael van Gerwen (NED)
  4. Luke Humphries (ENG)
  5. Gerwyn Price (WAL)
  6. Nathan Aspinall (ENG)
  7. Danny Noppert (NED)
  8. Jonny Clayton (WAL)
  9. Rob Cross (ENG)
  10. Dirk van Duijvenbode (NED)

Ranking määräytyy luonnollisesti pelaajien suoritusten myötä ja lisäksi, mitä isompi turnaus on kyseessä, niin sitä enemmän “ranking-pisteitä” ansaitsee niissä pärjäämällä pitkälle. Esimerkiksi nimenomaan MM-kisoissa pitkälle eteneminen tai jopa sen voittaminen on isossa arvossa. Tämänhetkinen maailman ykkönen eli Michael Smith voitti esimerkiksi nimenomaan 2022/23 MM-kisat ja vaikka vuosi 2023 ei ole ollut muutoin mitään järisyttävää tykitystä Smithiltä, on hän edelleen pysynyt rankingin ykkösmiehenä.

darts vedonlyönti

Darts-vihjeet Ristikaksi.com sivustolla

Vaikka darts ei ole vielä toistaiseksi kuulunut vihjeissämme niihin suurimpiin lajeihin, niin on Suomessakin kasvanut darts-buumi näkynyt myös Ristikakkosessa ja vihjeitä onkin alkanut tipahtelemaan enemmän! Tähän mennessä darts-vihjeidemme palautus on yli 108 %, joten mikäli siis darts kiinnostaa, liity voittavaan tiimiin! Darts-vihjeemme ovat tähän mennessä keskittyneet suurimpiin turnauksiin ja niiden kohteisiin, kuten muun muassa erilaisiin voittaja-, kuin myöskin tasoitus, pelien määrä, poikkaisu sekä 180`s heittoihin, joten laajalta rintamalta erilaisia vihjeitä dartsiinkin saa. Suurinta roolia darts-vihjeissämme on toistaiseksi kantanut käyttäjät “-keisari-” sekä “DetH4qrl”. 

Oletko itse dartsista kiinnostunut, harrastatko darts-vedonlyöntiä tai omaatko muuten vain lajitietämystä siitä? Tiesitkö, että meidän sivuillemme rekisteröitymällä käyttäjäksi, pääset myös iskemään omat darts-vihjeesi muiden joukkoon! Oli laji oikeastaan mikä tahansa, niin myös dartsinkin osalta vihjeissä ja niiden tarkastelussa pätee samat lainalaisuudet eli sitä uskottavampana käyttäjän laittamaa vihjettä voi pitää, mitä paremmin sitä on perusteltu sekä mikäli korkealla vihjemäärällä palautusprosenttikin on pysynyt korkealla. Lisäksi kerroinrajat antavat omaa kuvaansa vihjeestä. Voit käyttää myös vihjeitä kätevästi apunasi omien näkemysten vertailuun tai ottaa halutessasi vaikka suorat peesitkin, jos siltä tuntuu ja vihje on mielestäsi tarpeeksi vakuuttava. 

Darts-vedonlyönti

Dartsin kovan suosion kasvun myötä darts-vedonlyönninkin määrä on luonnollisesti ollut nousussa, vaikka yleisesti ottaen vedonlyönnissäkään darts ei ehkä vielä kuulu niihin suosituimpiin tai suurimpiin lajeihin, mutta siitäkin huolimatta darts-kohteita pääsee lyömään käytännössä jokaisella bookkerilla enemmän tai vähemmän. Laadukkaita bookkereita darts-vedonlyöntiin ovat muun muassa iBet, TonyBet, Pinnacle kuin myöskin Expekt, Unibet sekä Coolbet. Kertoimetkin etenkin edellä mainituilla bookkereilla ovat usein loistavia dartsin kohteissa, mutta kannattaa myös aina vertailla niitä eri bookkereiden välillä, sillä toisinaan suuriakin eroja voi esiintyä.

Erilaisia vetovaihtoehtoja dartsiin puolestaan tarjoillaan varsin mukavasti, vaikka aina bookkereiden pääfokus ei varmasti dartsin kohteissa olekaan. Kuitenkin etenkin suurimpien turnauksen kohdalla vetovaihtoehtoja on “peruskohteiden” lisäksi tarjolla myös laajemmissa määrin, kuten poikkaisu-vetojen, 180`s heittojen määrän sekä erilaisten yhdistelmävetojen muodossa. Käymme darts-vetovaihtoehtoja hieman tarkemmin läpi vielä myöhemmin.

Koska darts-vedonlyönnissä pelivaihtokin jää usein pienemmäksi kuin mitä esimerkiksi jalkapallon suosituissa kohteissa, niin on siellä usein tarjolla melkoisia herkkukohteita ja ylikertoimia, mitä voi sitten poimia. Toki niiden löytäminen vaatii aina enemmän tai vähemmän lajitietämystä, silmätestiä tai muuten vain tilastojen tutkimista, mutta tähän apuna on esimerkiksi juurikin aiemmin mainitut vedonlyöntivihjeet, joita meidänkin sivuille laitellaan.

Harrastat sitten vedonlyöntiä ammattimaisemmassa / tuottomielessä tai vaikka ihan vain viihdemuodossa, niin darts on loistavan katsomiskokemuksen lisäksi myös kaikkinensa erinomainen laji vedonlyöntiin, joka tuo vielä extra-lisän otteluiden seuraamiseen, jotka ovat jo huikeaa viihdettä ilman vedonlyöntiäkin. Lisäksi hyvät kertoimet / kohteet löytämällä, voi darts-vedonlyöntiäkin harrastaa järkevästi pelaamalla voitollisesti.

Näin lyöt vetoa dartsista

Dartsin yleisimmät vetomuodot ovat monista muistakin lajeista tutut voittajavedot, tasoitusvedot sekä erilaiset Over / Under-vedot, kuten otteluiden piste- tai erämäärä-vedot. Ja kuten jo aiemmin tulikin todettua, tarjotaan etenkin suurimpiin turnauksiin näiden “peruskohteiden” lisäksi paljon muitakin vetomuotoja, hieman bookkerista tietysti riippuen. Kaikkia sivuillemme listattuja vedonlyöntibookkereita, joista lähes jokainen tarjoaa myös darts-vedonlyöntiä, pääset selailemaan kätevästi tästä! Alle olemme vielä peranneet auki hieman tarkemmin dartsin eri vetomuotoja.

Voittajaveto / Moneyline: Tätä voi pitää yleisimpänä ja varmasti tunnetuimpana vetomuotona, jossa siis yksinkertaisesti veikataan kumpi heittäjistä voittaa ottelun. Voit esimerkiksi panostaa pelaajan X voitolle kertoimella 2.03 tai pelaajan Y voitolle kertoimella 1.81. 

Tasoitus / Handicap-vedot: Tasoitusvedot kuuluvat vahvasti myös darts-vedonlyöntiin ja luonnollisesti tasoitusvedossa toiselle pelaajalle annetaan jonkinlainen tasoitus. Esimerkki tasoitusvedosta voisi olla -2.5 peliä / legiä tai vastaavasti +2.5 peliä / legiä. -2.5 tasoituksen vedolla pelaajan pitää siis voittaa ottelu vähintään kolmella legillä, jotta veto osuu, kun taas +2.5 legin tasoitusvedossa pelaaja saa hävitä ottelun enintään kahdella legillä jotta veto osuu. Mikäli otteluita pelataan “erä” -tyyppisesti niin tasoitusvetoja voi lyödä myös esimerkiksi -1.5 erää tai +1.5 erää -tyyliin.

Total -vedot (pelien määrä, erien määrä jne.): Total-vedoissa puolestaan lyödään dartsissa yleisesti ottaen tuttuun tyyliin sitä, nähdäänkö ottelussa Yli vai Alle tietty legi / pistemäärä tai vaihtoehtoisesti erä-määrä. Koska dartsissa eri turnausten ja otteluiden välillä otteluiden kestot eli siis se montako legiä ottelun voittoon vaaditaan vaihtelevat, niin myös näiden Over / Under-vetojen linjat vaihtelevat melko paljon. Mikäli esimerkiksi ottelun voittoon vaaditaan kuusi legivoittoa, voisi linja tällöin legien määrässä olla esimerkiksi Over / Under 9.5 legiä, jolloin esimerkiksi ottelun päättyessä 6-3, “Under 9.5 legiä” -veto osuisi, kun taas “Over 9.5 legiä” -veto olisi “tappio”.

Over / Under -vetoja pääsee lyömään toisinaan myös esimerkiksi siitä, kuinka monta 180-heittoa ottelussa nähdään, tai kuinka monta 180-heittoa tietty pelaaja heittää. Myös poikkaisujen osalta voi löytää kohteita esimerkiksi siitä, että nähdäänkö ottelussa Yli vai Alle kolme kappaletta yli 100 pisteen poikkaisua ja niin edelleen.

Pelaajakohtaiset vedot (poikkaisut, 180-heitot jne.): Pelaajien eri suorituksistakin, kuten poikkaisuista tai muista erilaisista heitoista pääsee lyömään vetoa. Yleensä, mitä suurempi turnaus / ottelu on kyseessä, niin sitä parempia myös pelaajakohtaisten vetojen tarjonnat ovat vedot. Lisäksi eri bookkereiden välillä nähdään näidenkin kohteiden osalta isojakin eroja.

Poikkaisuvedot: Jo aiemmin mainittujen “Over / Under” -poikkaisujen määrään liittyvien vetojen lisäksi, yleinen vetomuoto, mitä poikkaisuihin liittyen tarjotaan on esimerkiksi sellainen, että nähdäänkö ottelussa “Big Fish” -eli 170-pisteen lopetus / poikkaisu. 170-pisteen lopetus ei ole sieltä yleisimmästä päästä, joten sen kerroinkin on usein asetettu melko korkealle. Lisäksi vetovaihtoehtoja voidaan tarjota muihinkin poikkaisuihin, kuten nähdäänkö ottelussa 164-pisteen lopetus, tai nähdäänkö ottelussa Yli 134-pisteen lopetus. Nämä vetomuodot ovat yleensä yksinkertaisesti muodossa “Kyllä / Ei”, joista sitten valitsee luonnollisesti toisen, kumpi tuntuu siinä kohtaa fiksummmalta. Mitä alemmaksi poikkaisulinjoissa tullaan, niin sitä alemmaksi luonnollisesti myös kertoimet tulevat. Lisäksi mitä enemmän legejä ottelun voittoon vaaditaan, niin luonnollisesti myös suurempien poikkaisujen todennäköisyys kasvaa, koska pelitkin ovat tällöin pidempiä.

Lisäksi pelaajienkin välillä voi veikata, että kumpi suorittaa ottelussa suuremman poikkaisun / lopetuksen. Tähän kohteeseen tarjotaan usein myös tasapeliä, koska luonnollisesti molemmat voivat suorittaa ottelussa yhtä suuria poikkaisuja. Toiset pelaajat voiva olla toisia pelaajia potentiaalisempia onnistumaan korkeissa poikkaisuissa, joten pelaajien tietämykselläkin on osaa näissä vedoissa. Myös pelaajien itseluottamus sekä vire vaikuttaa omalta osaltaan siihen, miten myös nämä verrattain vaikeat suuret poikkaisut onnistuvat. Tilastojakin voi käyttää tässäkin apuna ja tarkastella esimerkiksi pelaajien poikkaisuprosentteja / miten useasti suuria poikkaisuja pelaajat normaalisti onnistuvat tekemään.

180`s heittojen vedot: 180-heitto tarkoittaa sitä, kun pelaaja onnistuu heittämään kaikki kolme tikkaa taulun kohtaan “tripla 20”, jolloin siis tulokseksi tulee 180 (3X60=180). Tämä suoritus saa aina tunnelman areenalla nousemaan sekä ottelun selostajan sekä yleisön mylvimään ja se onkin yksi syy sille, miksi 180-heittoihin liittyvistä vedoista on noussut darts-vedonlyöntiin varsin suosittu vetomuoto.

Yleisimmät 180-heittoihin liittyvät vedot sijoittuvat jo ylempänä mainittuihin “Totaleihin” eli lyödään vetoa tietystä linjasta Over / Under -tyyliin kuinka monta 180-heittoa ottelussa nähdään tai kuinka monta 180-heittoa tietty pelaaja tekee.

Näiden lisäksi, kun vetovaihtoehdot ovat bookkerilla parhaimmillaan, pääsee 180-heittojen osalta lyömään vetoa esimerkiksi siitä, kumpi pelaajista heittää enemmän 180-heittoja. Näihinkin vetoihin tarjotaan myös tasapeli-mahdollisuutta sillä molemmat pelaajista voi toki heittää myös saman määrän 180-heittoja ottelun aikana. Lisäksi joskus vetoa voi lyödä esimerkiksi siitä, kumpi pelaajista heittää ottelussa ensimmäisenä “satakasikymppisen”. 

Kuten poikkaisujen osalta, myös 180-heittojen kohdalla pelaajien tietämystä / tilastoja voi käyttää myös apuna, sillä osa pelaajista ovat huomattavasti parempia heittämään 180-heittoja kuin toiset. Lisäksi jotkut pelaajista saattavat lähteä hakemaan peliä suosiolla taulun alakautta esimerkiksi “tripla 19” kautta, mikäli ottelun alussa “tripla 20” ei tahdo “löytyä” ja silloin 180-heittoja ei kyseisen pelaajan osalta siinä pelissä ehkä niin paljoa sitten nähdäkään.

Toisinaan kaikenlaisia erikoiskohteitakin pelaajien suorituksiin tarjotaan ja vetoa voi päästä lyömään jopa esimerkiksi siitä osuuko pelaajien pelin ensimmäinen tikka “tripla kahteenkymppiin”. Dartsinkin osalta käytännössä vain taivas on rajana siinä, minkälaisia kohteita bookkerit voivat halutessaan tarjota.

Tulosvedot: Kuten suurimpaan osaan urheilulajeista, myös dartsiin pääsee lyömään tulosvetoja, jossa siis veikataan ottelun tarkkaa tulosta, kuten vaikkapa 6-3, tai 11-7, tai 10-5 ihan siitä riippuen, miten pitkästä pelistä on kyse ja monta legi-voittoa pelin voittoon vaaditaan. 

Lisäksi mikäli pelataan erä-tyyliin, voi lyödä vetoa erätulosten mukaan, kuten 3-1, 3-0 tai 3-2. Tulosvedot eivät yleisesti ottaen ole niitä helpoimpia kohteita pelata ja siksi niiden kertoimetkin ovat melko korkeita. Viihdevedonlyönnillisessä mielessä tulosvedot ovatkin ehkä parempia eikä näiden osalta kannata toivoa pitkässä juoksussa rikastuvansa.

Erikoisvedot (9 darter, 170-poikkaisu, yhdistelmät): Yleisimmät erikoisvedot, joita bookkerit otteluihin tarjoavat ovat “9 darter” sekä jo aiemmin mainittu “Big Fish” eli 170-poikkaisu. “9 darter” tarkoittaa siis sitä, että pelaaja onnistuu pudottamaan tuloksen lähtöpistemäärästä (501)  nollaan yhdeksällä tikalla, joka on paras mahdollinen suoritus. Vaikka nine-dartereiden määrätkin ovat pelaajien kehityksen myötä nousseet, ei niitä siltikään liiaksi nähdä ja ovat täten melko harvinaisia, joten kertoimetkin kyseiselle kohteelle ovat yleensä melko korkeita. 

Myös erilaisia yhdistelmävetoja on mahdollista bookkereiden tarjonnasta löytää, jolloin siis lyödään vetoa esimerkiksi kahdesta asiasta / pelin ominaisuudesta, jotka on yhdistetty samaksi kohteeksi. Esimerkki yhdistelmävedosta voisi olla tällainen: “Pelaaja X heittää enemmän 180-heittoja kuin pelaaja Y sekä Pelaaja X tekee ottelussa suuremman poikkaisun kuin pelaaja Y”. Yhdistelmävedoissakin vain taivas on oikeastaan rajana ja bookkereilta voi löytää jos jonkinnäköistä viritelmää näihin kohteisiin. Toisinaan kertoimet ovat alhaisempia ja toisinaan hyvinkin korkeita, riippuen luonnollisesti siitä, millaiset kohteet yhdistelmään on tarjottu.

Turnaus / Voittajavedot: Darts on hyvin turnauspainotteinen laji, joten luonnollisesti vetoa voi myös lyödä eri turnausten voittajista. Näissä rahat ovat aina hieman pidempään “kiinni” kuin mitä ottelukohtaisissa vedoissa, mutta tuovat omalta osaltaan myös ainakin mukavaa lisäjännitystä / kiinnostusta koko turnauksen mitassa, kun voi seurailla ja kannustaa sitä omaa “heppaa”, jonka turnausvoittoa on esimerkiksi lähtenyt pelaamaan.

Live-vedot: Live-vedot antavat dartsissakin mahdollisuuden reagoida ottelun tapahtumiin ja tehdä vetopäätöksiä sen mukaan. Mikäli esimerkiksi toisen pelaajan heitto näyttää alkavan tökkimään tai jopa käden kanssa on ongelmia, niin mikäli olet nopeampi kuin bookkerit, voi liven kautta löytää hyviä herkkukohteita. Live-vedossa voi lyödä vetoja esimerkiksi ottelun lähitapahtumista, kuten seuraavan legin tai erän voittajasta kuin myöskin pidemmän aikavälin, kuten koko ottelun voittajasta.

darts vihjeet

Mistä seurata dartsia?

Kuten urheilu aina, myös darts on tietysti parasta paikan päällä, mutta valitettavasti Suomessa ei juurikaan etenkään maailman parhaita koskaan nähdä, sillä turnaukset keskittyvät vahvasti Keski-Euroopan sekä Iso-Britannian maihin. Siksi dartsin osalta erilaiset streamit ovatkin lajin seuraamisen kannalta hyvin tärkeitä. “Perinteisiltä” suomalaisilta TV-kanavilta, kuten YLE:ltä, Neloselta tai MTV:ltä ei kuitenkaan valitettavasti ainakaan toistaiseksi darts-lähetyksiä näytetä.

Tätä kirjoittaessa ylivoimaisesti paras palvelu, josta darts-otteluita näkee on Viaplay, jonka kautta otteluihin tarjotaan joskus myös suomi-selostusta. Toki Viaplayn kasvaneet hinnat ovat puhuttaneet, mutta jos laadusta puhutaan, niin Viaplay lienee siinä kohtaa paras paikka.

Viaplayn lisäksi muitakin palveluita löytyy, mistä dartsia pääsee seuraamaan lähinnä englannin kielen selostuksella tai ilman selostusta. Esimerkkejä palveluista, joista darts-streameja voi katsoa on muun muassa PDC.TV, DAZN sekä Sky Sports. Lisäksi esimerkiksi VPN:n avulla voi päästä katsomaan erilaisia streameja. Eri stream-palveluissa laatu ei kuitenkaan aina ole vaikkapa juuri Viaplayn luokkaa. 

Vinkkejä voitolliseen darts-vedonlyöntiin

Voitollinen vedonlyönti on aina mukavaa, mutta ei suinkaan kuitenkaan helppoa etenkään jos ei muista pelata järkevästi. Alle olemme vielä koonneet muutamia tärppejä, jotka voivat auttaa tekemään darts-vedonlyönnistä voitollista. Monet seuraavaksi mainituista ohjeista pätee myös vedonlyönnissä yleisestikin, oli laji sitten mikä tahansa. 

 
Seuraa pelaajien kuntoa / suorituskykyä: Koska dartsia pelataan oikeastaan aina 1v1 -muodossa, on yksittäisen pelaajan suoritus luonnollisesti ottelussa huomattavasti merkittävämpi mitä joukkuelajeissa. Pyri siis olemaan kartalla pelaajien kunnosta ja suorituskyvystä esimerkiksi ihan vaan seuraamalla aktiivisesti turnauksia ja eri pelaajien otteluita.

Mikäli huomaat jossain turnauksessa itse otteluita seuratessa, että jollain pelaajalla ei selvästi kulje sitten alkuunkaan normaaliin tasoon verrattuna, eikä bookkerit ole tätä vielä huomioinut, voit löytää todellisia huippukohteita esimerkiksi pelaamalla juurikin kyseistä huonon vireen pelaajaa vastaan. Toisin päin ajateltuna taasen, mikäli jollain pelaajalla on ehkä normaalia kuumempi “käsi” eikä bookkerit ole osannut tähän vielä hänen kohdallaan reagoida, niin käy poimimassa marjat pois. 

Tiedosta turnaukset, otteluiden kestot jne: Dartsissa eri turnausten välillä formaatit ja otteluiden kestot vaihtelevat, joten on tärkeää huomioida, miten pitkästä ottelusta on kyse. Turnauksen alkukierrokset saatetaan pelata siten, että ottelun voittoon vaaditaan kuusi legiä, kun taas myöhemmässä vaiheessa jopa 10 legiä tai enemmänkin. Jotkut pelaajista suoriutuvat paremmin lyhyemmissä otteluissa ja toiset taasen pidemmissä “maraton” -otteluissa. Lisäksi lyhyemmissä otteluissa yllätykset ovat yleisempiä. 

Muista myös se, että luonnollisesti mitä pidempää ottelua lähdetään pelaamaan eli mitä enemmän legi-voittoja ottelun voittoon vaaditaan, niin sitä todennäköisemmin nähdään ottelussa myös enemmän esimerkiksi 180-heittoja sekä mahdollisuus suurempiin poikkaisuihinkin kasvaa ja mikäli löydät kohteita, joihin bookkerit eivät ole oikealla lailla osanneet reagoida tai ne selvästi aliarvioivat pelaajaa / pelaajia, niin voi silloinkin maistuvia kohteita löytyä.

Hermot / Paineensietokyky: Darts vaatii myös kovia hermoja sekä hyvää paineensietokykyä ja etenkin mitä suurempiin turnauksiin mennään sekä mitä isommista rahoista aletaan pelaamaan, niin myös paineensietokyky ja hermokontrolli astuu peliin. 

Mikäli siis tiedät, että esimerkiksi jokin nuori pelaaja, jolla ei ole kovista paikoista vielä niin paljoa kokemusta lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta vastassa on kokenut kehäkettu, joka on vielä ollut varsin hyvässä vireessä, niin silloin pelaaminen nuoren pelaajan kautta ei ainakaan aina ole ehkä viisainta, sillä mikäli esimerkiksi MM-kisojen välieristä ei ole vielä aiempaa kokemusta, niin voi rahapaine, yleisön antama paine sekä kaikki muu paine kasautua ja pilata pelin kun taas kokeneempi pelaaja voi ottaa siitä hyödyn ja edun itselleen. 

Näin kävi esimerkiksi vuoden 2023 EM-kisojen välierässä nuoren Gian van Veenin sekä kokeneen James Waden välillä. Nuori van Veen oli varsin suuri ennakkosuosikki otteluun, mutta välierässä kovassa paikassa paineet ottivat vallan ja Wade voitti ottelun ja eteni finaaliin. Paineet näkee suoraan esimerkiksi selvästi laskevassa pelisuorituksessa tai pelaajan käytöksessä.

Tilastojen hyödyntäminen: Vaikka dartsissa tilastot eivät olekaan ehkä aivan niin isossa osassa kuin mitä esimerkiksi baseballissa, niin on niitä siltikin erittäin järkevä hyödyntää. Tilastojen kautta voi seurailla esimerkiksi 180-heittojen määrää ja esimerkiksi sitä, heittääkö joku toinen poikkeuksetta enemmän 180-heittoja kuin toinen tai onko jokin tietty pelaaja erityisen vahvoilla tekemään suuria poikkaisuja. Lisäksi pelaajien “formia” tai vaikka pelaajien keskinäisten otteluiden tuloksia näkee hyvin eri tilastojen kautta. Hyviä tietoja / tilastoja dartsista löytää muun muassa Darts Orakelista ja PDC:n nettisivuilta. Lisäksi Flashscore on varsin suosittu alusta tulosten ja tilastojen seuraamiseen.

Tunnista momentumit: Koska darts on kova painepeli, niin vaihtelee momentumit ottelun sisällä usein myös paljon, joka tekeekin niiden seuraamisesta erittäin mielenkiintoista, kun ottelun voittajasta ei voi koskaan olla liian varma. Huomioi tämä kuitenkin myös vedoissasi ja esimerkiksi mikäli pelaat liven-vedon kautta, niin pyri tunnistamaan ottelussa vaihtuvat momentumit sekä hyödyntämään niitä betseissä.

Kertoimet: Etsi itsellesi esimerkiksi tilastoista etua kertoimista / kohteista, joita bookkerit ja muu markkina mahdollisesti aliarvostaa. Lisäksi kannattaa aina vertailla eri bookkereiden tarjoamia kohteita ja kertoimia, sillä toisinaan niissä voi esiintyä isojakin eroja. Pyri siis nappaamaan aina se paras “tarjous” ja täten hyödyntämään kertoimien vaihtelua. Lyhyessä ajassa se voi tuntua pieneltä voitolta, mutta mitä suurempiin summiin tai suurempaan otantaan mennään, niin voi puhtaasti kertoimia hyödyntämällä ja parhaan “tarjouksen” löytämällä tehdä isoakin voittoa. 

Esimerkki: Bookkeri Y tarjoaa kohteelle “Ottelussa nähdään yli 8.5 180-heittoa” kertoimen 1.93, kun taas bookkeri X tarjoaa samalle kohteelle kerrointa 2.03. Vaikka ero ei äkkiseltään kaikkien silmään tunnu isolta, niin on se kuitenkin etenkin pitkässä juoksussa selvä ja mikäli vain mahdollista, niin ainahan se kannattaa nuistakin jälkimmäisenä mainittu pelata, kun puhutaan kuitenkin tismalleen samasta kohteesta. Bookkeri X antoi siis kohteelle huomattavasti paremman tarjouksen.

Reagoi / seuraile kertoimia: Mikäli huomaat, että markkina / bookkerit selvästi ylireagoi johonkin kohteeseen / pelaajan suorituksiin, niin hyödynnä sitä ja pelaa sitä “vastaan” etenkin, mikäli ylireagointi on verrattain liian selkeää omasta mielestä. Lisäksi niin sanotuista “matalan markkinan kohteista” (poikkaisuvedot, 180-heitot, erikoisvedot jne.) eli niistä joita ei pelata niin paljoa, voi löytää maistuvia kohteita ja hyvää valueta, joten esimerkiksi niiden pelaaminen ottelun voittajan sijaan voi olla järkevää.

Vertailu: Omien näkemysten / arvioiden vertailu muiden lajitietäjien ja asiantuntijoiden näkemyksiin tai vihjeisiin voi auttaa tai vahvistaa myös päätöksien tekemisessä vedonlyönnissä.

Älä ylipanosta: Kuten aina, niin muistetaan pelata aina järkevästi ja välttää ylipanostamista. Pidetään pelibudjetista / kassasta kiinni ja vaikka toisinaan esimerkiksi huonon “runin” sattuessa kohdalle, voisikin tehdä mieli korvata tappioita lyömällä tuleviin vetoihin hirveät rahat kiinni, niin kannattaa muistaa, ettei se pitkässä juoksussa ole kannattavaa. Pyri siis pysymään kiinni pelibudjetissasi ja vältä ylipanostamista tai tappioiden korvaamista äkillisesti nostamalla panoksia. 

Pelaa vastuullisesti: Otetaan vielä lopuksi se tärkein, mikä pätee aina vedonlyönnissä eli muista, että myös vedonlyönti voi aiheuttaa riippuvuutta, joten pelaa aina harkiten, maltilla ja vastuullisesti. Muista, että voit hävitä rahaa, sillä varmoja vetoja ei ole, joten pistä vetoihin aina sen verran kiinni, kuin mitä olet valmis häviämään. Mikäli pelaaminen haittaa, ota yhteyttä peluuri.fi.

darts vihjeet

Kirjoita kommentti