Etusivu » MLB-opas, osa 7 - tipsejä ja vinkkejä MLB-vedonlyöntiin, huomionarvoisia asioita

MLB-opas, osa 7 – tipsejä ja vinkkejä MLB-vedonlyöntiin, huomionarvoisia asioita

<< Osa 6 Total vedot

Tämän oppaan viimeinen kappale on käsitellä lyhyesti jotain huomionarvoisia seikkoja MLB-vedonlyönnistä ja miksei livevedostakin, jotka on hyvä ottaa huomioon pelivalintoja tehdessä. Oppaan osassa 6 keskityttiin under/over-vetoihin, mutta siellä on myös jonkun verran huomionarvoisia seikkoja, jotka liittyvät kaikkiin vetomuotoihin. Tässä jotain asioita ja pointteja, jotka kannattaa ottaa huomioon vetojasi miettiessä.

Päätämme oppaan tähän seitsemänteen osaan, ja mikäli ideoita kirjoiteltavista aiheista kumpuaa, jatketaan opasta myöhemmin uusilla osilla. Seitsemännessä osassa käydään läpi vedonlyöntiin liittyviä irrallisia asioita, jotka ei tuohon total-osioon mahtunut. Paljon asioita jää käymättä, ja parhaiten lajista oppii sitä seuraamalla, mutta tässä joitakin yksittäisiä asioita vielä huomioitavaksi

MLB vedonlyönti vinkit ja huomioitavat seikat

 

MLB-tasoitusvedot ovat haastavia

Tästä on mainittukin jo aiemmissa artikkeleissa, mutta tämä on hyvä tiedostaa, sillä monella houkutus laittaa se -1,5 voi olla suuri, vaikkei kerroin edes kauheasti kasvaisikaan.

Vaikka kyseessä on laji, jossa tehdään paljon juoksuja, on erot todennäköisyyksissä ml-vedon ja -1,5-vedon välillä melko isot. Merkittävin tekijä tässä on se, että moneyline-veto pelataan aina loppuun, mutta pisteen johdossa oleva joukkue häviää tasoitusvedon aina 9.vuoroparin jälkeen. Ja jos kyseessä on kotijoukkue, joka johtaa pisteellä, ei se tule saamaan edes sitä yhdeksättä vuoroparia. Näin ollen kotijoukkueen on esim -1,5 tasoituksessa tehtävä 2 juoksua enemmän 8 sisävuorolla, mitä vastustaja tekee yhdeksällä. Pelin ollessa tasan yhdeksännen tasoittavalla tai jatkovuoroilla, on ainoa oljenkorsi lyödä kunnari silloin kun pesillä on ukkoja, tällöin kaikki juoksut lasketaan mukaan tulokseen. Muissa tapauksissa vain ensimmäinen kotiutettu lasketaan.

Etenkin vähäjuoksuisilla kentillä ja vähäjuoksuisessa asetelmassa tasoitusvedot voivat mennä erittäinkin hankalaksi.

Pitch count on isossa roolissa

Etenkin livevedossa voi olla isoa etua siitä, että seuraa pitch countia eli syöttäjän syöttämien syöttöjen määrää. Vaikka joukkue lähtisi suursuosikkina huippusyöttäjän turvin otteluun, voi sen todennäköisyydet tippua, mikäli syöttäjä ajautuu pitkiin syöttövuoroihin jotka väsyttävät sitä. Mikäli syöttäjän syöttöjen määrä alkaa lähestyä sataa, alkaa hänen otteensa heiketä ja vaihto lähestyä. Jos vaihtosyöttäjät eivät ole kovaa tasoa, on todennäköistä, että vaihdon jälkeen nollillakin oleva joukkue alkaa onnistua heikompaa syöttäjää vastaan. Tätä ei erityisen paljoa etenkään livevedon kertoimissa huomioida. Huippusyöttäjää vastaan altavastaajan toivo voi olla siinä, että saisivat väsytettyä monsterisyöttäjän vaihtoon hyvissä ajoin.

MLB.com-seurannassa pitch-count näkyy syöttäjän perustiedoissa. Sen lähestyessä satasta (aloittavalla syöttäjällä) on vaihto lähellä

 

Keskity vähemmän tunnettuihin tilastolukuihin

ERA on syöttäjien tunnetuin tilastolukema ja lyöjillä vastaava on AVG (lyöntikeskiarvo). Jo tunnetussa Moneyball-leffassa Oaklandin peräsimeen pestattiin kaveri, joka alkoi todennäköisyysmatikkaa hyödyntäen kasata matalan budjetin joukkuetta. Joukkueeseen pestattiin hinnaltaan halpoja pelaajia, joiden meriitit oli lukemissa jota valtamedia ja managerit eivät arvostaneet. Hän heitti kuikkaan AVG-analyysit, ja hommasi paljon pelaajia, joilla oli kova OBP (On Base percentage). Tämä tarkoittaa että pelaaja pääsee usein pesälle, vaikka itse osumien keskiarvo saattoi olla matala. 

Leffa kannattaa katsoa, mutta nostin asian esille sen takia, että on olemassa paljon tilastolukemia, jota valtamedia (ja sitä myöten kerrointen laskijat ja ennen kaikkea markkinaa ohjaavat vedonlyöjät) eivät arvosta. Kun arviot esimerkiksi syöttäjän tasosta perustuu ERA:an kannattaa vedonlyöjän etsiä tilastolukemia, jolla voi löytää potentiaalisia yli -ja alisuorittajia, joiden todellista suorituskykyä ERA vääristää.

Pelaajaerikoisissa on pienpelureille isommin valueta

Pelaajamarkkinoilla on paljon pelaajakohtaisia pienen markkinan kohteita, ja niitä tarjoaa monet suuremmatkin bookkerit, kuten Pinnacle. Näissä virhearviot ovat todennäköisempiä, ja oikeanlaisilla analysoinneilla näistä voi löytää rajujakin ylikertoimia

Kauden lopussa motivaatiotekijöillä on erittäin iso merkitys

Kauden lopussa on paljon joukkueita, jotka ovat menettäneet mahdollisuutensa, ja muutama joukkue jotka taistelevat viimeisestä wild card-paikasta. Wild-card jahdissa olevat joukkueet voittavat yleensä ottelunsa kovalla prosentilla

Älä anna painoarvoa yksittäisen ottelun tulokselle

MLB:ssä yksittäinen ottelu saattaa revetä jopa hävettävän rumaksi. Tällä ei kuitenkaan ole suurempaa merkitystä, vaan seuraava ottelu voi olla jo täysin toisenlainen. Keskity sen sijaan pitempiin putkiin, joilla on monesti jo merkitystä, mutta markkina reagoi hitaasti.

MLB:ssä ei ole koriksen tyylistä “lopun löysäilyä” johtavalla joukkueella

Oman näkemykseni mukaan koriksen tyylinen tilanne, jossa tasaisen alkuasetelman parempi joukkue johtaa 30+ pistettä sulaa lähes poikkeuksetta osan tuosta johdostaan loppua kohti. 

MLB:ssä ja baseballissa tilanne on staattisempi, ja tällaista tilannetta ei tule, vaan todennäköisyydet eron kasvamiselle tai kutistumiselle pysyvät jossain määrin ennallaan. Monesti viimeinen tai viimeiset vuoroparit saattavat olla jopa luovutusmentaliteetilla ennemmin kuin eron kirimismentaliteetilla, eli viimeisellä vuorolla tulee kolme nopeaa paloa ja game over.

Tarkkaile livevedoissa LOB-tilanteiden määrää

Jos ottelu on vähäjuoksuinen, mutta useampi vuoropari on päättynyt niin, että pesälle on jäänyt paljon juoksijoita (left on base eli LOB), kielii tilanne siitä, että pelin säilyminen vähäjuoksuisena on osittain huonoa tuuria, ja vääriä lyöjiä väärissä paikoissa. Tilanne kertoo kuitenkin siitä, että joukkue tai joukkueet saavat luotua tilanteita, ja on hyvinkin mahdollista että kohta alkaa rymisemään ja saat livestä overia hyvällä linellä. Jos taas vuorot ovat nopeasti ohi naps-naps-naps ja 3 outs (paloa) niin on todennäköistä, että sama tahti jatkuu, ja underien valuet tulevat paranemaan. LOB-tilanteiden määrästä kertoo runsas hittien määrä, jotka näkyvät esim boxscoressa selvästi. Jos päälle tulee vielä paljon kävelyitä ja vapaataipaleita, on mahdollisuudet juoksuhanojen aukeamiseen hyvät.


MLB-opas, sisältö

Osa 1: Kokoonpanot

Osa 2: MLB-kausi

Osa 3: Ottelun ja vuoroparin sisältö

Osa 4: Lyöntivuoron eteneminen, säännöt

Osa 5: MLB-tilastot

Osa 6: MLB-totals vedot

Osa 7: MLB-vetovinkkejä

 

 

 

 

Loading animation

 


Kirjoita kommentti