Etusivu » MLB-opas, osa 5: MLB-tilastot - vedonlyöjän kultainen tietopankki

MLB-opas, osa 5: MLB-tilastot – vedonlyöjän kultainen tietopankki

<< Osa 4: Yksittäinen lyöntivuoro ja säännöt   Osa 6: Totals-vedot >>                                                  

MLB on lajina siitä poikkeuksellinen, että siitä on mahdollisuus saada järkyttävä määrä tilastodataa. Käytännössä kaikki tilanteet voidaan tilastoida, koska kyseessä on laji, jossa on koko ajan tietynlainen staattinen tilanne, joka johtaa toiseen staattiseen tilanteeseen. Dataa on siis sitä hamuavalle saatavilla valtavat määrät. 

Erinomainen baseball-leffa Moneyball kertoo, miten tilastoja on hyödynnetty esimerkiksi pelaajien hommaamisessa. Myös vedonlyönnissä niistä on valtava etu – mutta vain jos löytää sen keinon, jolla hyödyntää niitä oikein, ei tartu lillukanvarsiin, ei aliarvioi tai yliarvioi tiettyjä tilastoja jne. Taitavat pelaajat osaavat varmasti näitä laskea koneellisesti, mutta tilastot on myös peliä seuratessa hyvä apuväline antamaan osviittaa siitä, mitä missäkin tilanteessa kannattaisi odottaa. 

MLB.com-sivustolta löytyy valtava määrä erilaista tilastodataa jokaisesta pelaajasta, ja lisäksi on lukuisia mitä erikoisisempiin tilastoihin keskittyneitä sivustoja, ja vain google on rajana!

Kaikki tilastot läpikäytynä ja selitettynä tulisi aika paksu kirja, eikä puoletkaan ole allekirjoittaneellekaan tuttuja. Käydään tässä läpi yleisimmät ja eniten käytössä olleet tilastot, jotta pelin seuraaminen itsessään olisi helpompaa

MLB syöttäjien tilastot:

ERA (Earned run average): Kausikohtainen tilasto siitä, miten paljon syöttäjä päästää keskimäärin juoksuja yhtä ottelua kohti (9 inningiä). Esimerkiksi 1 päästetty juoksu 4,5 inningin pelissä tarkoittaa syöttäjälle ERA:a 2.00. Tämä on kaikkein tunnetuin tilastointimetodi, mutta ei välttämättä anna parasta kuvaa syöttäjän potentiaalista ja on ehkä jossain määrin yliarvostettu.

Tilastoon ei lasketa juoksuja, jotka ovat aiheutuneet kenttäpelaajien mokailuista, eli joita ei olisi koskaan syntynyt ilman kenttäpelaajien virheitä. Mikäli ERA on isommalla pelimäärällä alle kolmen, on yleensä syöttäjä onnistunut erinomaisesti. Toisaalta päälle 5 ERA kertoo melko heikosta suoritustasosta.

WHIP (Walks and hits per inning pitched): Kertoo jossain määrin syöttäjän herkkyydestä päästää juoksijoita pesälle, joko vapaataipaleella tai hiteillä. Jos WHIP on suuri, mutta ERA pieni isolla aineistolla, kyse lienee syöttäjästä, joka antaa paljon walkkeja ja pieniä hittejä, mutta onnistuu pitämään vaaralliset kunnarit aisoissa, ja vastustajan kohtuullisissa lukemissa. Paljon pesälle päästävä syöttäjä kuitenkin aiheuttaa koko ajan riskitilanteen ja väsyy helpommin, koska joutuu syöttämään useampia syöttäjiä. Jos WHIP on yli 1.00 on kyseessä heikohko lukema.

IP (Innings pitched): kertoo miten monta inningiä syöttäjä on syöttänyt. Voi olla pelikohtainen tai kausikohtainen lukema. Runsas kausikohtainen lukema kertoo siitä, että tilaston luotettavuus on parempi, kun satunnaisuuden rooli vähenee. Lukema merkitään kokonaislukuna ja pisteen jälkeen merkitään, että monta paloa täysien inningien päälle hän on syöttänyt. Esimerkiksi 6.2 IP on 6 inningiä ja 2 paloa päälle.

H (Hits): kertoo monta hittiä syöttäjä on päästänyt. Pienet lukemat gamelogissa toistuvasti kertovat varmasta ja vakuuttavasta syöttäjästä

SO tai K (strikeouts): kuvaa syöttäjän kykyä syöttää strikeoutteja, ja pitää langat käsissään. Strikeoutteja syöttävät syöttäjät selviävät usein myös pienehköillä syöttömäärillä ja jaksavat pitempään. Jos syöttäjä syöttää 10+ strikeoutin pelejä, on kyseessä yleensä huippusyöttäjä.

ER ja R (Earned runs ja Runs): Ensinmainittu on syöttäjän piikkiin menneet päästetyt juoksut ja pelkkä R on kaikki juoksut, jotka syöttäjän syöttäessä on omissa kolissut

BB (Base on balls): Syöttämän antamat kävelytykset joko hit by pitchillä tai väärillä syötöillä.

Lyöjien tilastot


AB (at-bat):Kaikki lyöntikerrat jotka ovat päättyneet joko hittiin tai paloon (lukumäärä)

PA (plate appearances): Kaikki lyöntikerrat, tähän lasketaan myös sellaiset, jotka päättyvät kävelytykseen tai sacrifice-lyöntiin

AVG (Batting Average): Lyöjien tasoa arvioiva tunnusluku, joka vastaa syöttäjien ERA:a on yleensä AVG, eli lyöntikeskiarvo prosentteina. Lyöntikeskiarvo lasketaan niin, että kaikkien hittien lukumäärä yhteensä jaetaan kaikkien lyöntivuorojen lukumäärällä, paitsi sellaisten, jotka ovat johtaneet sacrifice bunttiin, sacrifice flyhin tai kävelytykseen. Yli 0.3AVG on yleensä erinomainen, mutta alle 0,2AVG on huono keskiarvo. 

OBP (on-base percentage): Tunnusluku jota käytettiin mm. Moneyball-leffassa. Todennäköisyys jolla lyöjä selviää pesälle, joko kävelytyksellä tai hitillä. Lasketaan hitit+kävelyt/PA

OPS: tämä on hyvä mittari lyöjän vaarallisuudesta, sillä se antaa enemmän painoa isoille lyönneille. Jos tämän arvo on pitkässä juoksussa yli 1, on kyse kovasta tekijästä.

Joitakin pelikohtaisissa logeissa esiintyviä lukemia:

R (runs): Juoksut jotka pelaaja on tuonut

RBI (runs batted in): Juoksut jotka pelaaja on lyönyt. Jos pelaaja on lyönyt double-playn, joka johtaa juoksuun, ei saa tähän merkintää. Pienemmät juoksuun johtaneet palot tuottavat merkinnän.

H (hits): lyönnit, joilla selvinnyt pesälle ja kukaan ei ole palanut

HR (Home runs): kunnarit

BB (bases on balls): vapaataipaleet joko 4 ballista tai hit by pitchistä

K tai SO (strikeouts): palot strikeouteista

Nämä yllämainitut helpottavat pelin seuraamista, ja antavat yleiskuvan siitä, miten pelaaja on suorittanut, mutta vedonlyönnillisen edun kaivaminen vaatii syvempää tutkiskelua, tarkempia analyysejä siitä mikä on tärkeää, millä voi lyödä markkinat jne. Mutta niille jotka näitä haluavat tutkia, löytyy varmasti paljon asiaa helpottavia tunnuslukuja ja Google-haut tarjoavat älyttömät määrät sivustoja, josta löytyy mitä erilaisempia datoja ja tunnuslukuja. 


Osa 1: Kokoonpanot

Osa 2: MLB-kausi

Osa 3: Ottelun ja vuoroparin sisältö

Osa 4: Lyöntivuoron eteneminen, säännöt

Osa 5: MLB-tilastot

Osa 6: MLB-totals vedot

Osa 7: MLB-vetovinkkejä

Pinnacle tarjoaa MLB:hen paljon pelaajakohtaisia tilastovetoja

Loading animation

3 kommenttia

  1. Paluuviite:
  2. Paluuviite:
  3. Paluuviite:

Kirjoita kommentti