Etusivu » Vedonlyöjän panosrajoitukset eli limiitit

Vedonlyöjän panosrajoitukset eli limiitit

Moni vedonlyönnin vasta-alkaja on vielä autuaan tietämätön limiiteistä ja vedonlyöntiyhtiöiden mahdollisista konsteista rajoittaa pelaajan panostamista. Henkilökohtaisilla vedonlyöntilimiiteillä eli panosrajoituksilla tarkoitetaan tietyn vedonlyöntisivuston asettamaa keskimääräistä alempaa vedonlyöntikattoa tiettyyn pelikohteeseen. Varsinkin pidempään vedonlyöntiä enemmän tai vähemmän totisesti harrastaneet ovat kyseiseen asiaan varmasti törmänneet, jollain vedonlyöntisivustolla ja monelle tämä asia on hyvinkin tuttu ja suuri ongelma, varsinkin suurilla panoksilla pelaaville, voitollisille ja ammattimaisille pelureille.

Henkilökohtaisia pelilimiittejä on mahdollista asettaa kaikille pelaajille ja käytännössä lähes kaikilla bookkereilla, ilman sen kummempaa selitys- tai ilmoitusvelvollisuutta vedonlyöjää kohtaan. Vedonlyöjä huomaa saapuneet pelirajoitukset useimmiten heti, mutta joskus myös pidemmän ajan jälkeen, kun tiettyyn lajiin tai sarjaan ei enää menekään panosta sisään totutusti.

Miksi limiittejä asetetaan?

Asiaan vihkiytymätön saattaa miettiä mielessään vastausta siihen, että miksi limiittejä ja pelirajoja asetetaan vedonlyöntiyhtiön toimesta. Kyseessä on yleensä halu rajoittaa riskejä ja varsinkin halu rajoittaa bookkerin tuottoa nakertavien tai sitä mahdollisesti nakertavien pelaajien toimia ja panosrajoituksilla tämä käy parhaiten.

Henkilökohtaiset panosrajoitukset vaihtelevat pelaajien välillä

Henkilökohtaisten maksimipanosten pienentäminen on tehokas riskinhallintakeino ja tapa pienentää mahdollisuutta heikon kerroinasettelun ja omien virheiden seurauksena kärsiä tästä liikaa taloudellisesti. Limiittien asettaminen ei ole ilkeyttä vaan kyseessä on ainoastaan keino bookkerin toimesta hallita riskejä ja rajoittaa yleisesti varsinkin voittavien pelaajien ”liikaa” voittamista ja bookkerin tappioita.

Miten välttää panosrajoitukset?

Osaan kertoa omasta puolestani ja myös pitkän peliuran tehneiden muiden Ristikakkosen käyttäjien kokemusten perusteella, että mitkä asiat saattavat helpoiten johtaa panosten rajoittamiseen ja nostaa bookkeria takajaloilleen ja lisätä halukkuutta iskeä pelaajalle panoskattoja. Käyn läpi muutaman asian, jotka omasta mielestäni helposti lisäävät todennäköisyyttä henkilökohtaisiin panoskattoihin, joten käänteisesti sanottuna, jos haluat välttyä limiiteiltä, niin pyri toimimaan toisin.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen tai yksiselitteinen, kuin voisi helposti luulla. Asiaan on monella mielipide, mutta faktaa tueksi on tarjolla loppuviimein hyvin niukanlaisesti. Omat kokemukseni ovat seuraavanlaisia, eli heti uuden pelitilin avattua uudelle pelisivustolle, kun asettaa suuria yksittäisiä vetoja, niin kasvattaa todennäköisyyttään tulla rajoitetuksi, varsinkin, jos ensimmäinen tai ensimmäiset näistä lyödyistä vedoista sattuvat osumaan.

Toinen monen allekirjoittama asia on, pienten lajien pelaaminen ja vielä todennäköisemmin pienten lajien pelaaminen suurilla panoksilla. Pienillä lajeilla en tarkoita lajin harrastajamäärillä mitattuna pieniä lajeja, vaan pikemminkin vedonlyöjän näkökulmasta pieniä lajeja, eli lajeja, joissa vetovaihto kyseisiin kohteisiin on pientä tai mitätöntä. Miten aloitteleva pelaaja sitten, voi tietää mistä lajeista puhun? Ei välttämättä mitenkään, joten luettelen muutamia, jotka itse lasken tällaisiksi pieniksi lajeiksi, joissa limiitit seuraavat helpommin ja joita myös moni Ristikakkosen jäsenistä pelaa, koska näihin on usein tarjolla laadukkaat ja voitolliset pitkävetovihjeet. Talviurheilu, hiihto, mäkihyppy, ampumahiihto jne. yleisurheilu, Formula 1, politiikka, Euroviisut ja ehdottomasti myös, viihdevedot, joihin voidaan laskea vaikkapa erilaiset palkintovedot, kuten Oscar-gaala, Urheilu-gaala, Big Brother, Miss Suomi, Tanssii Tähtien Kanssa ym. samankaltaiset.

Seuraava asia on monen mielestä myös selkeä syy mahdollisiin henkilökohtaisiin limiitteihin, mutta en allekirjoita sitä välttämättä yhtä vahvasti, kuin nuo kaksi aiempaa, joista itsellä on enemmän kokemuksia. Usein ollaan sitä mieltä, että sinkkujen, eli singlekohteiden pelaaminen johtaa limiitteihin helpommin ja todennäköisemmin, kuin rekkojen, eli monta kohdetta samalla lapulla sisältävät pelikupongit. Olen joskus tietoisesti pyrkinyt välttämään limiittejä, pelaamalla välillä useita kohteita samalle kupongille, mutta en varsinaisesti ole huomannut tässä mitään hyötyä, toiset taas ilmeisesti ovat, joten tämä, kuten kaikki limiitteihin johtavat syyt ovat hyvin subjektiivisia näkemyksiä, eikä auringontarkkaa faktaa ole minkään näiden tueksi.

Seuraava mahdollisesti helposti limiitteihin eli pelirajoituksiin johtava pelitapa on säälimätön toppikertoimien ja roikkuvien kertoimien hyödyntäminen. Toppikertoimesta puhuttaessa tarkoitetaan markkinan huippua eli korkeinta kerrointa kyseiselle pelikohteelle, kaikki vedonlyöntisivustot huomioiden ja laahaavalla tai roikkuvalla kertoimella tarkoitan kerrointa, joka on tarjolla pelikohteeseen, jossa muiden vedonvälittäjien kertoimet ovat jo selkeästi laskeneet, mutta joku vedonlyöntisivusto ei ole vielä reagoinut asiaan, vaan roikottaa kerrointa edelleen ”liian korkealla” eli laahaa perässä, muihin välittäjiin nähden. Tällaisten hyödyntäminen on mielestäni selkeästi usein toistettuna johtanut panosrajoituksiin.

Avauskertoimien pelaaminen on yksi mahdollinen panosrajoituksiin johtava pelitapa, mutta harvempi vedonlyöjä mielestäni tätä pystyy ja kerkeää tekemään, koska vedonvälittäjät avaavat kertoimia milloin sattuu, eikä systemaattisia avausaikoja ole niin helppoa tietää. Pidän kuitenkin hyvin todennäköisenä, että jos pelaaja kerkeää aina juuri markkinoille avattuihin kertoimiin ja vielä todennäköisemmin, jos hän sieltä poimii aina nämä selkeät kerrointopit niin peliura kyseisellä vedonlyöntisivustolla ainakin suuremmilla panoksilla voi katketa, kuin kanan lento.

Voitollinen pelaaminen lienee yksi selkeimmistä ja suurimmista syistä rajoittaa pelaajien panoksia, eli jos pelaaja on lyhyemmällä tai pidemmällä ajanjaksolla voittanut paljon rahaa vedoillaan niin todennäköisyydet panosten rajoituksiin kasvavat ruhtinaallisesti. Harvemmin pitkien tappioputkien aikana tai tappiollisen vedonlyöjän panoksia rajoitetaan.

Lopuksi limiitteihin johtavista syistä voisi mainita sen tärkeimmän, joka nivoo hyvin yhteen kaikki edellä mainitut syyt. Eli todennäköisin ja suurin syy henkilökohtaisten panosten rajoittamiseen on fiksu pelaaminen ja fiksu pelitapa, johon kiteytyy kaikki edellä mainitut kohdat. Mikäli pelaat singlekohteita, mikäli pyrit hakemaan etua marginaalisista eli pienistä ja vähemmän pelatuista lajeista, mikäli pyrit hyödyntämään vedonlyöntimarkkinan parhaita kertoimia kulloiseenkin kohteeseen ja mikäli pyrit poimimaan markkinoilta laahaavia, eli roikkuvia kertoimia, kun joku sivusto ei ole kerennyt mukaan uuteen informaatioon ja mikäli pelaat systemaattisesti tietyllä tavalla ja mikäli pyrit poimimaan avauskertoimia, eli olemaan se ensimmäinen lintu, joka madon nappaa niin olet todennäköisesti voitollinen pelaaja ja olet näin ollen todennäköisesti se fiksu pelaaja ja kaikki tuo yhdessä on hyvin todennäköinen ja väistämätön tie panosrajoituksiin.

Kuten aiemmin todettua, niin mikään edellä mainituista ei ole absoluuttinen fakta, ne ovat pääasiassa subjektiivisia kokemuksia ja muiden vedonlyöjien kanssa keskusteluissa pinnalle nousseita seikkoja, mutta vaikka nuo eivät ole faktaa, niin uskon aika monen vedonlyöjän nuo allekirjoittavan.

Saako limiitit pois?

Yksi pelaajalle heräävä kysymys on varmasti, saako nuo limiitit eli henkilökohtaiset panosrajoitukset jotenkin ajan kuluessa pois vai ovatko ne ikuisia. Yhtä oikeaa vastausta ei tähänkään asiaan ole. Kokemukseni kertoo, että kysymällä näitä ei ole ikinä saanut pois, vaan jos ne on asetettu niin ne ovat yleensä syystä ja harkiten asetettu.

Mikäli kysymys on, että saako näitä ikinä pois miltään vedonlyöntisivustolta niin vastaus on, kyllä saa ja tuohon on henkilökohtaista kokemusta myös. Limiittien poistuminen tai limiittien aleneminen eli maksimipanosten nouseminen ei ole välttämättä kovinkaan looginen toimenpide. Näitä ilmeisesti tietyin väliajoin tarkkaillaan ja joillain sivustoilla panoskattoja on hyvin satunnaisesti nostettu, ilman mitään kovin selkeää syytä, mutta tämä on ilmeisimmin tapahtunut jonkin osaston päätöksen perusteella.

Toinen mahdollinen tapa saada limiitit pois kokonaan ovat sivuston ulkoasun tai alustan vaihtaminen, eli, kun tietty vedonlyöntiyhtiö siirtyy uudelle alustalle ja/tai ottaa käyttöönsä kokonaan eri kerrointarjoajan kertoimet, niin saattaa olla, että kaikille sivuston pelaajille asetettujen henkilökohtaisten panoslimiittien kohdalla tapahtuu nollautuminen, näin kävi vastikään vuonna 2021, mm. RoyalPandalle sekä Expektille.

Siinä pari esimerkkiä, että limiitit on mahdollista saada pois, myöskin VIP-jäseneksi pääseminen tietyillä sivustoilla saattaa johtaa siihen, että ääntäsi kuunnellaan enemmän ja näin ollen limiitit voivat poistua kysymällä, muistan yhden sivuston, jossa näin on itselleni käynyt.

Yleisin tapa limiittien kanssa on kuitenkin selkeästi se, että jos ne on kerran asetettu niin eivät ne siitä ainakaan ylöspäin ole lähdössä, eli kiristyä voivat entisestään, mutta harvemmin nousevat.

Mitkä sivustot eivät aseta rajoituksia?

Tässä vaiheessa monelle lukijalle ja pelaajalle herää varmaan huoli ja kysymys mieleen, että onko olemassa bookkereita, jotka eivät aseta lainkaan henkilökohtaisia pelilimiittejä. Näitä on olemassa, mutta hyvin marginaalinen osa koko tarjolla olevasta vedonlyöntimarkkinasta. Kotimainen Veikkaus on yksi näistä, joka ei henkilökohtaisia panosrajoituksia tee, mutta sekin toki nykyään rajoittaa herkemmin panoksia kohteisiin, joihin vaihtoa on kertynyt liikaa.

Toinen sivusto, jolla ei ole minkäänlaisia pelaajakohtaisia pelirajoituksia on Pinnacle, eli PinnacleSports ja kyseisen sivuston panoskatot ovat yleisestikin markkinoiden korkeimpia, lajiin kuin lajiin.

Muita sivustoja, joilla ei olisi lainkaan pelaajakohtaisia panoskattoja saattaa olla olemassa, mutta itselläni ei tule mieleen ainuttakaan. Ellei lasketa mukaan vedonlyöntipörssejä, joissa pelaajat lyövät vetoa toisiaan vastaan ja tarjoavat toisilleen peliin kertoimia. Tällaisia sivustoja ovat esim. Betfair, Matchbook ja BETDAQ.

Miten jatkaa pelaamista limiittien jälkeen?

Pelirajoituksia tulee ja sivustoja on hyvin vähän, jotka eivät rajoita, joten monella herää mieleen kysymyksiä, että miten pelaamista jatketaan limiittien jälkeen.

Vaihtoehtojahan toki on olemassa runsaasti. Pelit täytyy keskittää sivustoille, joihin pelaaja saa haluamansa verran rahaa sisään pelikohteisiin, tai edes lähes sen verran. Pelaajien etu on myös alati kasvavat vedonlyönti- ja kasinomarkkinat ja tämä tuo jatkuvalla syötöllä uusia vedonlyöntisivustoja ja nettikasinoita estradille ja pelaajan kannattaa näitä hyödyntää. Ristikakkoselta löytyy kattavat listat tarjolla olevista luotettavista ja toimivista vedonlyöntiyhtiöistä ja parhaat vedonlyöntibonukset, sekä kasinosivustoja, joten kurkkaa nämä läpi, jos etsit uutta pelattavaa ja uutta toimijaa sinun peleillesi.

Pelisivustoja on useita satoja, ellei tuhansia, joten vaikka limiittejä tulee, niin vaihtoehtoisia pelisivustoja on mielin määrin ja uusia putkahtelee tarjolle ellei päivittäin tai viikoittain niin vähintään kuukausittain, joten kyllä vedonlyöjäkin aika monet pelirajoitukset kerkeää ottamaan, ennen kuin pelaaminen kokonaan tyrehtyisi.

3

Kirjoita kommentti