Etusivu » Pelimoottorit videosloteissa

Pelimoottorit videosloteissa

Olemme aiemmin kirjoittaneet (katso alemmat linkit) lähinnä Big Time Gamingin pelimoottoreista, joihin lukeutuvat muun muassa megaways-, megaclusters- ja megaquads -nimiset mekaniikat.

Koska näistä edellä luetelluista nimistä on tullut sitten 2010-luvun puolivälin ja nyt 2020-luvulla pelialan tunnetuimpia käsitteitä, niin monet pelivalmistajat ovatkin aloittaneet heidän kanssaan yhteistyön, mutta yhtä lailla on suuri ryhmä sellaisiakin pelivalmistajia jotka ovat luoneet oman pelimoottorinsa, jonka nimi toistuu sitten yhdessä jos toisessakin videoslotissa.

Mikä tässä kilpailussa on sitten hyvä juttu, niin vaikka sekaan mahtuu niitäkin viritelmiä joilla on selkeitä yhtäläisyyksiä megaways-peleihin, niin pelivalmistajat ovat lähteneet hakemaan myös täysin omanlaisiaan ratkaisuja – etenkin ne suurimmat niistä.

Seuraavassa on listattu erilaisia pelimoottoreita pelivalmistajien mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Jokaisen otsikon kohdalla on lyhyt tiivistelmä pelimoottoreista, mahdollisista yhteistyökumppaneista sekä vielä jokunen esimerkki heidän videosloteistaan linkkien (ja/tai kuvien) kera.

NetEntin Jackpot 6000 vuosien takaa.

Bad Dingo

Australialainen Bad Dingo perustettiin vuonna 2020. Ensi alkuun he valmistivat videoslotteja vain toisille pelivalmistajille, kunnes saimme ensimmäiset tiedot ja lopulta valmiin version Jaguar Super Ways -pelistä.

Heidän pelimoottorinsa kantaa siis nimeä Super Ways. Esimerkkipelissä jokainen pelikierros alkaa samasta 5×3-asetelmasta, jossa on 243 voittolinjaa. Rivi- ja reelimäärä voi kasvaa tuosta aina yhdeksään saakka, joka tekee kokonaislinjamääräksi jo satoja miljoonia. Peliruutu laajenee omilla erikoiskuvioillaan, joka rikkoo siellä olevia voittokuvioita.

Otanta on näin hyvin pieni Super Ways -peleistä, joten pidä silmällä Kasinopelit-sivua tai Bad Dingon omaa osiota.

Big Time Gaming

Jatketaan samassa maassa tai mantereella kuin ylläkin, kun vuoronsa saa Big Time Gaming. Heidän pelivalikoimansa on tänä päivänä niin suuri, että sen voisi jakaa todella moneen osaan, mutta karkeasti jako voisi mennä 4 096-linjaiset, 4×4-suuruiset, Megaways-pelit, Megaclusters-pelit ja Megaquads-pelit.

Kahta ensiksi mainittua ei tarvinne enempää perustella tai tarkentaa, koska niiden mekaniikkaa ei ole nimetty sen tarkemmin, kuten ei ole suurinta osaa vaikkapa NetEntin tai minkä tahansa pelivalmistajan videosloteista.

Megaways-peleissä on käytännössä kerrasta toiseen (satojen pelien ja kymmenien pelivalmistajien otannalla) kiinteä reelimäärä, kun taas rivi- ja linjamäärät vaihtelevat muutamasta voittolinjasta jopa miljooniin asti. Alun perin nyrkkisääntö saattoi olla, että voittolinjojen haarukka on 324-117 649, mutta sitä ei tulisi enää yleistettyä, koska ääripäät ovat kasvaneet niin paljon molempiin suuntiin.

Megaclusters-pelit ovat Big Time Gamingin näkemys grid-sloteista tai heidän vastine siihen kilpailuun. Äkkiseltään näiden peliruutu tai -ruudukko muistuttaakin grid-slotteja, mutta nyt voittyhdistelmät rikkoutuvat pienemmiksi ja erilaisilla wildeilla on suuri rooli – voittokertoimilla tai ilman. Megaways-pelien tavoin myös Megaclusters-pelejä on tehty toisten pelivalmistajien toimesta yhteistyössä BTG:n kanssa.

Megaquads-pelien valikoima on edelleenkin varsin kapea, mutta pidetään samalla mielessä, että megaclusters-pelien alku oli niilläkin huomattavan verkkainen valmistusmäärällä mitattuna. Megaquads-pelien linjamäärä voi niissäkin olla miljoonia tai jopa kymmeniä miljoonia. Aika näyttää, että miten ne tiivistäisi myöhemmin kaikkein parhaiten, mutta yksinkertaisimmillaan kyseessä on videoslotti, joka on jaettu peruspelissä esimerkiksi neljään osaan ja kaksi viereistä voi yhdistyä toisiinsa. Päinvastoin ilmaiskierroksilla kaikki neljä ruutua tai osiota voivat kasautua yhteen ja samaan nippuun.

Cyberslot Megaclusters – Big Time Gamingin versio grid-sloteista.

Boomerang Studios

Australiaa ei suotta pidetä rahapelien ykkösmaana, kun edes pelivalmistajien aakkosjärjestys ei saa meitä sieltä vieläkään pois – ja jatkoa seuraa hieman myöhemmin muun muassa ReelPlayn myötä.

Boomerang Studiosin kehittämä pelimoottori kantaa nimeä Connecta Ways ja esimerkkipelinä olkoon Gems of Egypt Connecta Ways. Tällä kertaa linjamäärissä ei (ehkä tulevaisuudessa) ylletä miljooniin tai edes tuhansiin vaan vielä ollaan kolminumeroisissa luvuissa. Connecta Waysin mekaniikka on sellainen, että rivimäärä kasvaa reeli-reeliltä vasemmalta oikealle ja voittolinjat lasketaan vierekkäisiltä ja viistottain olevista voittokuvioista, jotka täsmäävät toisiinsa.

Connecta Ways -pelejä on tässä vaiheessa (04/2021) julkaistu yksi kappale ja sekin kahdeksan kuukautta sitten, joten kirjoitettavaa ei ole paljoakaan.

Booongo

Megalines.

ELK Studios

Sitten matka taittuu kengurumaasta Ruotsiin ja ELK Studiosin Nitro Reels -peleihin.

ELK Studios on oikeastaan tehnyt lukuisia mielenkiintoisia ja huomattavan näyttäviä videoslotteja, kuten Black River Goldin, Micro Knightsin sekä Katmandu Goldin. Niitä ei kuitenkaan saada survottua tiettyjen pelimoottorien alle, joten jatketaan Nitropolis-pelisarjasta.

Nitropolis ja Nitropolis 2 -pelejä yhdistää Nitro Reels -pelimoottori, joka voi nostaa linjamäärän ei enempää eikä vähempää kuin satoihin miljooniin. Reeleillä on nähtävissä kehystettyjä tai muista korostettuja Nitro Reels -kohtia, joihin voidaan pinota jopa 12 identtistä voittokuviota tai wildia. Peliruutu näyttää pahimmillaan jokseenkin sekavalta, joten niin kokonaislinjamäärälle kuin myös yksittäisen Nitro Reelsin korkeudelle on luotu omat mittarit.

Nitropolis 1 ja kolme Nitro Reels -saraketta sen ilmaiskierrostoiminnossa.

Fantasma Games

Fantasma Gamesin pelimoottorina on Titanways, josta on tätä kirjoittaessa nähty vain yksi versio – katso alempi linkki. Titanways-peleissä voittokuviot voivat olla niin pysty- kuin vaakasuoraankin keskivertoa suurempia.

Esimerkkipeli: Golden Castle Titanways. Mikäli Fantasma Games tekee lisää videoslotteja tämän pelimoottorin ympärille, niin päivitämme ne heidän osioonsa.

Foxium

Foxiumin valmistama Boom Pirates oli ensimmäinen videoslotti, jossa näimme Wonderways -nimisen pelimoottorin. Kyseinen pelisarja on saamassa jatkoa vuoden 2021 aikana.

Otanta on siis hyvin pieni, mutta esimerkkipelissä ruudukko on oletuksena viisi reeliä leveä ja neljä riviä korkea, josta se voi laajentua yhdeksänteen riviin asti. Tällöin voittolinjojen määrä kohoaa 1 024:stä jopa yli kymmenen miljoonan. Peliruutua laajentavat tykinkuulat, mutta tämä on paremminkin sidoksissa teemaan, joten jatkossa rivimäärään vaikuttanee jokin toinen toiminto.

Gong Gaming

Gong Gaming on ihan jo pelkästään pelivalmistajanakin jokseenkin tuntematon nimi. Se selviää sitten joskus, että millainen tilanne on sen suhteen vuosien kuluttua. Tähän voi hyvinkin olla oma vaikutuksensa U Max -pelimoottorilla.

Esimerkkipelissä olevassa Maya U Max -pelissä on niin sanottuja U Max -symboleja jotka vetävät magneetin lailla uusia voittokuvioita peliruudun yläosasta alapuolella olevaan ruutuunsa. Tämä nostaa samaisen reelin voittokuvioiden määrää, kun taas linjamäärää se voi kohottaa jopa sadoilla tuhansilla.

High Flyer Games

High Flyer Games ei vielä sano paljoakaan suurelle yleisölle, mutta heidän Bonus Ways -pelimoottorinsa ansaitsee sekin oman kappaleensa.

Bonus Waysissa on jotain samaa kuin Bad Dingon Super Waysissa. Peliruudulla on nähtävissä dynamiitteja tai muita erikoiskuvioita, jotka räjäyttävät oman reelinsä siten, että siihen lisätään yhdestä kolmeen riviä. Näin oletuslinjamäärä voi olla esimerkiksi 729 ja maksimi satoja tuhansia. Dynamite Mine Explosion on esimerkkipelimme.

Leander Games

Leander Gamesin pelimoottorina on Dynamic Ways, joka sekin muistuttaa megaways-peleistä.

Idea on varsin samanlainen megaways-pelien kanssa, mutta periaatteessa kaikki rivit ovat näkyvissä kaiken aikaa, mutta ne on puristettu joko ylhäältä, alhaalta tai molemmista suunnista erikorkuisiin pinoihin.

Esimerkkipeli: Gem Zone.

Light & Wonder (Scientific Games) ja NextGen Gaming

Mighty Ways.

Microgaming

Microgaming on yhteistyökumppaneineen lähtenyt sittemmin mukaan megaways-pelien markkinoille, mutta sitä ennen meille pelaajille esiteltiin muun muassa NobleWays-pelimoottori sekä joitain toisiakin megaways-kopioita, jos näin suoraan kehtaa sen sanoa. Niistä enemmän Zero Fox Entertainmentin tekstissä.

Niin mittavasti kuin NobleWays muistuttaakin megaways-peleistä, niin pelisarjan aloittaneelle Mayan Eagle NobleWaysille (All41 Studios) olisi mielellään nähnyt jatko-osia, mutta toistaiseksi niiden kokonaismäärä on laskettavissa kahdella sormella. Kun verrataan esimerkkinä olevaa videoslottia ja toisia megaways-pelejä, niin kiinteää linjamäärää lukuun ottamatta ne ovat kuin samasta puusta veistettyjä (rikkoutuvat voittoyhdistelmät, Bonanza Megawaysin kaltaiset scatter-merkit ja ilmaiskierrostoiminnon voittoyhdistelmistä korottuvat voittokertoimet), mutta pitkässä juoksussa Microgamingin ja All41 Studiosin kaltaiset pelivalmistajat olisivat voineet hyvinkin viedä sitä pelisarjaa paljon pidemmällekin erilaisine erikoistoimintoineen.

Mayan Eagle – NobleWays-pelisarjan avausosa ja tällä tietoa jäänee myös toiseksi viimeiseksi NobleWays-peliksi (Wanted Outlaws NobleWays).

NetEnt

Kärjistetään niin, että NetEnt loi 2010-luvun taitteessa miltei kaiken uuden, mitä pelialalla nähtiin ja muut pelivalmistajat seurasivat sitten perässä. Nyt tahti on rauhoittunut tai paremminkin kilpailijat ovat kuroneet etumatkan kiinni.

NetEntilla on silläkin jotain lisättävää pelimoottoreihin eli InfiniReels -pelit. Niistä kuulimme ensimmäisen kerran vuosien 2019-2020 taitteessa. Tästä saatiin aikaan myös pieni rähinä tai ainakin sen alku, kun ReelPlay julkaisi samoihin aikoihin – itse asiassa pikkuisen aiemmin, Infinity Reels -mekaniikan. Näitä ei yhdistänyt siis pelkästään nimet vaan täysin sama periaate, jossa voittoyhdistelmien jatkoksi lisätään uusia reelejä ilman varsinaista ylärajaa. Tästä asiasta on päästy sopuun ja ReelPlay johtanee kyseistä taistoa jopa selvin luvuin.

Nolimit City

Nolimit City on vuodesta 2020 lähtien ollut pelialan mielenkiintoisimpia nimiä. Huomion ovat varastaneet heidän todella korkean volatiliteetin videoslotit korkeine maksimivoittoineen ja niihin liittyvine ilmaiskierrostoimintoineen. Suurinta osaa näyttelee kuitenkin Nolimit Cityn pelimoottorit kuten xWays, jonka lisenssit on käytössä jo parilla muullakin pelivalmistajalla.

xWaysin ideana on lisätä yhdelle tai useammalle reelille lisää voittokuvioita tehden näin rivistä korkeamman.

Mainittu xWays on oikeastaan ainoa asia, jota Nolimit Cityn valikoimassa voi pitää varsinaisena pelimoottorina, mutta sen jatkoksi he ovat luoneet myös xNudge– ja xBomb -toiminnot, joista molemmat liittyvät wildeihin.

Esimerkeiksi listaamme San Quentin xWaysin sekä Warrior Graveyard xNudgen.

San Quentin xWays ja Split Wild.

Northern Lights Gaming

UltraWays.

Novomatic

Novomatic on pelialan vanhimpia nimiä ja äkkiseltään heidät yhdistää lähinnä pienen linjamäärän, mutta todella korkean volatiliteetin videoslotteihin, joissa kaikissa on miltei poikkeuksetta samat ääniraidat. Heillä on kuitenkin tarjota myös Win Ways -niminen pelimoottori.

Win Ways on ikävä kyllä suora lainaus megaways-pelimoottorista, joten jätämme tämän tähän. Esimerkkipeli: Strike It Gold Win Ways.

Play’n GO

Play’n Go’sta tulee ensimmäisenä mieleen tiivis julkaisutahti sekä grid-slotit ja niin sanotut Egypti- ja kirjapelit. Monelta saattaakin unohtua, että ruotsalaiset ovat luoneet oman pelimoottorinsakin.

Payways on se nimi, jolla tämä keksintö tunnetaan. Sitä on käytetty Play’n GO’n julkaisuissa jo varsin moneen otteeseen, mutta tätä nimeä ei tuoda esille aivan vastaavalla tavalla kuin jotkut heidän kilpailijoistaan tekevät. Payways-peleissä pelikierroksella valitaan yleensä jokin voittokuvio tai wild, jota vastaavat kuviot pilkotaan kahteen osaan nostaen näin rivi- ja linjamäärää.

Esimerkkipeli: Shimmering Woods.

Pragmatic Play

PowerWays.

Esimerkkipeli: Yum Yum PowerWays.

ReelPlay

ReelPlayn pelimoottori, Infinity Reels, käsiteltiin periaatteessa jo NetEntin InfiniReelsin myötä, mutta kerrataan se nyt vielä uudestaan.

Infinity Reels -peleissä lisätään reelejä oikeaan laitaan (uusimmissa myös alalaitaan), mikäli sillä hetkellä oikeassa laidassa on vain edelliseen voittoyhdistelmään sopivia voittokuvioita tai wildeja. Voittolinjoilla ei ole arvoja esimerkiksi kolmen, neljän tai viiden reelin mukaisesti vaan voitot kerrotaan voittokuvioiden määrällä, tietyn voittokuvion arvolla ja mahdollisilla voittokertoimilla, jotka taas kasvavat reelimäärän kanssa samaa tahtia.

Olemme listanneet Infinity Reels -pelejä ReelPlayn sivulle. Huomaathan, että monet muutkin pelivalmistajat ovat käyttäneet kyseistä pelimoottoria videosloteissaan.

Red Tiger Gaming

Multiline.

Relax Gaming

Nudging Ways.

Swintt

XtraWays.

Yggdrasil Gaming (Avatar UX)

Yggdrasil Gaming on ELK Studiosin kanssa niitä pelivalmistajia, jotka pitävät tiukasti kiinni valitsemastaan linjastaan ja heidän videosloteissaan ei näy käytännössä ollenkaan lainauksia toisilta pelivalmistajilta.

Yhdessä Avatar UX:n kanssa he ovat julkaisseet jo kohtalaisen pitkän pelisarjan, joissa hyödynnetään PopWins-pelimoottoria. Näissä voittoyhdistelmät pilkkoutuvat kahteen osaan tai toisella tapaa sanoen jokainen voittoyhdistelmä rikkoutuu ja niiden paikat täytetään kahdella kuviolla.

Edellisen lisäksi Yggdrasil Gaming vastaa myös Splitz-pelimoottorista. Näissä peleissä on erityisiä Splitz-kuvioita, joiden takaa paljastuu jokin yhteinen pino voittokuvioita. Tässä toiminnossa tai pelimoottorissa on jotain samaa kuin NetEntin Twin Spin -pelien linkittyvissä reeleissä, mutta nyt rivi- ja linjamäärä voivat vaihdella reelien välillä. Esimerkkipelinä olkoon Syncronite Splitz. Halutessaan kannattaa tutustua muihinkin Splitz-peleihin, koska niissä on jonkin verran vaihtelua keskenään, eikä edellinen kuvaus vastaa niistä jokaista.

CherryPop oli Avatar UX:n ja Yggdrasil Gamingin kolmas PopWins-peli.

Zero Fox Entertainment

Viimeisenä ja harmittavan lyhyen kaavan mukaan mainitsemme Zero Fox Entertainmentin Epic Waysin. He ovat valmistaneet videoslotteja yhteistyössä Microgamingin kanssa, joten tämän olisi voinut toki listata heti NobleWaysin jatkoksi samaan nippuun.

Epic Ways on sekin vastaava kuin megaways-peleissä: Eli rivimäärä vaihtelee reelien välillä vaikuttaen näin linjamäärään.

Yhteenveto videoslottien pelimoottoreista

Oliko äskeisessä sitten kaikki pelimoottorit, joita pelialalla on tähän saakka nähty? Oikeastaan kyllä. Totta kai meistä yksi jos toinenkin osaa luetella vaikkapa Relax Gamingin tai Push Gamingin suosituimpia videoslotteja erikois- ja ilmaiskierrostoimintoineen tai Evolution Gamingin Game Show -pelejä, mutta näissä ei ole sellaista mekaniikkaa, joka olisi lisensoitu ja tämä lisensoitu nimi toistuisi sitten heidän tai yhteistyökumppanien videoslottien nimissä.

Jos taas kysymys kuuluisi että oliko tässä kaikki pelimoottorit, joita pelialalla tullaan näkemään, niin ei varmastikaan. Ensinnäkin uusia pelivalmistajia nousee kuin sieniä sateella ja toistuvasti joku näistä suuremmistakin nimistä keksii jotain uutta. Kaikki näistä ei kerää pelaajien mielenkiintoa vaikkapa Big Time Gamingin tai Nolimit Cityn tavoin, mutta näiden pienempienkin valmistajien keksintöjä on kiva testata vaikka sitten vaihtelun vuoksi.

Kiitos lukemisesta.

Lue myös:

Sinua saattaa kiinnostaa myös kattava listamme kasinobonuksia!

2

Kirjoita kommentti