Etusivu » Korisliiga 2021-22 joukkue-ennakot: Kataja Basket

Korisliiga 2021-22 joukkue-ennakot: Kataja Basket


Alla Kataja Basketin kausiennakko. Mikäli haluat palata Korisliigaennakon pääsivulle klikkaa tästä .

Perustettu: 1900

Kotiareena: Joensuu Areena, vaihtunee myöhemmin kauden aikana Motonet Areenaksi (viralliselta nimeltä Mehtimäki areena) hallin valmistuttua.

Mitalit: 2 kultaa (2015,2017), 6 hopeaa (2003,2006,2009,2011,2012,2014) ja 4 pronssia (2002, 2005, 2007,2013)

Viime kauden sijoitus: sijoittui tiukassa playoff-kamppailussa runkosarjan sijalle 7. ja tippui Pyrinnölle puolivälierissä.

Lyhyt sanallinen arvio: Katajan tapauksessa joukkuetta on tullut seurattua enemmän, ja sanottavaakin on enemmän. Joka tapauksessa Katajalla on viime kausina perimmäisenä ongelmana ollut paineensietokyky ja taktiset ratkaisut loppuhetkillä. Se nähtiin viime kaudella erityisen selvästi, sillä joukkue hävisi lukuisia otteluita niukalla erolla. Yleisön puuttuessa aiempien kausien tavaramerkki eli karmeat murskatappiot vieraissa jäi kuitenkin pieniksi tappioiksi, mutta joka tapauksessa vieraspelaaminen oli erittäin huonoa. Kataja onkin varmastikin eniten kotiedusta hyötyvä joukkue koko sarjassa. Joukkueella on ollut myös erityisen paljon epäonnea loukkaantumisten kanssa, sillä esimerkiksi playoff-sarja kamppailtiin ilman kahta tärkeää ulkomaalaisvahvistusta. Joukkue onkin lopettanut toistaiseksi treenaamisen Joensuun Urheilutalolla, koska iso osa treenivammoista on sattunut siellä. Kyseessä henkinen seikka.

Katajan joukkueessa on ollut tälläkin kaudella jo treenijaksolla paljon epäonnea, mutta toisaalta leveyttä löytyy jonkun verran. Suomalaisosastolla ovi kävi lähinnä Aapeli Alasen suhteen. Kuulopuheiden mukaan tilalle on vielä tulossa miehiä. Olisiko yksi vaihtoehto Topias Palmi? Tulopuolella isoon päähän Samuli Vanttajan tilalle tuli Mikael Laihonen ja lisäksi Joona Tuomala siiryi Joensuuhun, mutta heti kättelyssä loukkaantuminen pilasi tämän kauden. Jamar Wilson jatkaa ykköspelintekijänä ja Joensuuhun on hommattu neljä kelpo tason jenkkiä, mutta kovia jenkkejä on vastustajillakin. Mikäli suomalaisosasto saadaan terveeksi ja mahdollisesti yksi kovan luokan hankinta niin mitalipeleistä kamppailu on jälleen realistista.

Valmennuspuolella ollaan vuoden viisaampia ja menestyksen kannalta sopii toivoa, että lukuisat niukat tappiot saataisiin käännettyä voitoksi ja hermokontrolli pidettyä kurissa, että turhilta tekuilta vältytään.

Vedonlyönnillinen arvio: Kataja on pitkään ollut odotettua surkeampi vierasjoukkue, ja jostain syystä lässähtänyt täysin vieraskentällä. Jokainen kausi on uusi mahdollisuus, mutta vaikuttaako pitkä matka vai onko johtajuus vieraissa heikompaa, vaikea sanoa. Samantasoisia joukkueita vastaan murskatappiot eivät ole vieraissa olleet harvinaisuuksia, ja heikkojakin vastaan on tehnyt tiukkaa. Katajaa vastaan pelaaminen vieraissa voi olla siis kannattavaa jos trendi jatkuu. Vastaavasti kotona Kataja päästää hyvin harvoin vastustajaa karkuun.

Pelaajien esittelyt

Numeroarvo kertoo pelaajan arvioidun tason. Suluissa arvioitu pelipaikka. Lue pelipaikoista tarkemmin aiemmasta ennakostamme, mikäli koripallo vieraampi laji. Tärkeys on suuntaa antava, ja etenkin jenkkien osalta uudet jenkit ovat aina hankalampia arvioida.

Pelaajakuvien lähde: basket.fi, Katajabasket.fi

Valmentaja: Petri Virtanen Sympaattinen valmentaja, jolta löytyy runsaasti pelivuosia Katajasta pelaajana. Avauskaudella osoitti myös että tulisieluisuutta löytyy, välillä liikaakin sillä otti paljon teknisiä virheitä. Otteluiden ratkaisuhetkiin tiukoissa peleissä vaatii vielä rutiinia, että nämä taktikoidaan voitoksi.

Site general layout graphic

Apuvalmentaja(t): Petri Velling

Site general layout graphic

#1 Christopher McKnight

Pituus: 201cm Paino: 102kg Syntynyt: 1987 Pelipaikka 4-5

Kasvattajaseura: University of Akron (USA)

Site general layout graphic

Historia: 11 kautta ammattilaisena mm. Portugalissa ja Ruotsissa ja monissa Korisliigan tasoisissa sarjoissa. McKnight on tuttu kasvo Karhun 2019 mestarijoukkueesta, jossa pelasi avainroolissa 14.0pts/6,6reb keskiarvoilla. McKnight on pidetty joukkuekaveri, jolta onnistuu korinteko läheltä ja kaukaa. Pelasi viime kauden Portugalissa 14,6pts/6,8reb keskiarvolla. Vahva palanen Katajan isoon päähän.

Arvio 9/10

#3 Trey Landers

Pituus: 196cm Paino: 100kg Syntynyt: 1998 Pelipaikka 3-4

Kasvattajaseura: University of Dayton (USA)

Site general layout graphic

Historia: Erittäin vahvasta yliopistosta tuleva jenkki. Dayton oli NCAA voittajasuosikkeja ja Landers pelasi siellä isossa roolissa. Päätöskauden tehot 10.6pts/6,9reb/2.4ast/1,0stl. Kakkosissa hyvä heittoprosentti 67%, kolmosissa 31% keskinkertaisempaa tasoa. Viime kaudella kokeili vauhtia kovatasoisessa Saksan Bundesliigassa, mutta huomattavasti Korisliigaa kovempi sarja jätti Landersin roolin pieneksi ja täten pisteetkin. Potentiaalia miehellä on, vaikken vielä näiltä pohjilta uskalla huippujenkin papereita lähes rookielle antaa.

Arvio 8/10

#4 Rhamel Brown

Pituus: 201cm Paino: 104kg Syntynyt: 1992 Pelipaikka 5 (4)

Kasvattajaseura: Manhattan College (USA)

Site general layout graphic

Historia: Verrattain kovissa sarjoissa jo vuosikausia vastustajien heittoja luutinut Brown on erityisesti puolustuspäässä kova tekijä. Erinomainen heiton torjuja ja pakkipään expertti ei päästä vastustajia helpolla, mutta toisaalta ei hyökkäyspäässä operoi kovin kummoisilla pistelukemilla. Viime kaudella pelasi Ukrainan liigassa 8,8pts/7,3reb/1,9ast/0,8stl/1,8blk keskiarvoilla ja oli edellisellä kaudella jopa sarjan torjuntakuningas. Torjuntakuninkuuksia eri sarjoissa on peräti 6kpl.

Arvio 8/10

#5 Valtteri Mervola

Pituus: 183cm Paino: 75kg Syntynyt: 2002 Pelipaikka 1 (2)

Kasvattajaseura: Kataja Basket

Site general layout graphic

Historia: Mervola tuo Katajan melko kapeaan takamiesosastoon tärkeää täydennystä Wilsonin lepuuttajana. Nuori Katajan kasvatti tunnetaan erityisesti peliälystä ja fiksuista hyökkäysratkaisuista, mutta välillä nähdään myös ennakkoluulottomia ajoja. Viime kaudella tilastoriviksi muotoutui 5.4pts/1,4reb/2,2ast kelpo heittoprosenteilla

Arvio 7/10

#7 Tomi Lommi

Pituus: 194cm Paino 85kg Syntynyt: 1996 Pelipaikka 3 (2)

Kasvattajaseura: KTP

Site general layout graphic

Historia: Lommin rooli kasvoi viime kauden edetessä loukkaantumisten runtelemassa Katajassa, ja käytti etenkin playoffeissa näytönpaikkansa tehokkaasti. Kolmosissa hyvä tarkkuus ja pelaa kohtuu isoja minuutteja. Kauden kokonaiskeskiarvo oli 6.2pts/1,5reb/1,0ast, mutta playoffeissa 11,4pts pistekeskiarvo kolmosten upottua 18/41 (43,9%)

Arvio 7/10

#12 Mikael Laihonen

Pituus: 202cm Paino 109kg Syntynyt: 1994 Pelipaikka 5 (4)

Kasvattajaseura: Raision Palloseura

Site general layout graphic

Historia: Paikkaa sentterin/ison miehen tontilla Samuli Vanttajan lähdön. Karhusta itärajalle siirtynyt kelpo tason pelimies, jolla tärkeä rooli Rhamel Brownin lepuuttajana. 4.0pts/3.7reb/0,7ast viime kaudella, joskin kausi jäi hänen osaltaan vain kolmeen otteluun. Ollut treenikaudella loukkaantuneena Katajan valmistavissa otteluissa.

Arvio 6-7/10

#13 Juho Kaltiainen

Pituus:193cm Paino 83kg Syntynyt: 2002 Pelipaikka 3

Kasvattajaseura: Kataja Basket

Site general layout graphic

Historia: Nuori Kataja-kasvatti, jolle ei vielä viime kaudella peliaikaa irronnut, mutta saanut mukavasti roolia tämän kauden harjoituspeleissä, jossa pelannut hyvin, joten mahdollisuudet päästä kentälle myös tosipeleissä on olemassa. Rooli jäänee ilman loukkaantumissumaa kuitenkin pieneksi.

Arvio 4-5/10

#17 Niko Mattila

Pituus: 192cm Paino: 90kg Syntynyt: 16.2.1994 Pelipaikka 2 (1)

Kasvattajaseura: Tampereen Pyrintö

Site general layout graphic

Historia: Mattila kuuluu Katajan tärkeimpiin suomalaispelaajiin, sillä kokemusta löytyy jo Korisliigasta runsaasti ja heitto uppoaa normaalisti kaaren takaa vakuuttavasti. Myös takamiesosaston kapeus nostaa Mattilan roolia. Napsi viime kaudeltakin kelpo tehot 9,0pts/2reb/5,0ast. Ollut paljon loukkaantuneena, mikä vaikeuttaa pelituntuman ylläpitämistä.

Arvio 8/10

#18 Markel Crawford

Pituus: 193 cm Paino 95kg Syntynyt: 1994 Pelipaikka 2-3

Kasvattajaseura: University of Mississippi

Site general layout graphic

Historia: Pitäisi olla vahva ja kokenut jenkki, joka ei pelkää hakea ratkaisua tiukassa paikassa ja tuo heittovoimaa joukkueeseen. Pelannut NBA-kesäliigaa, G-liigaa ja viimeisimpänä Argentiinan pääsarjassa 11 ottelua tilastoin 8.0pts/1,9reb/1,2stl

Arvio 8-9/10

#31 Jamar Wilson

Pituus: 185cm Paino: 84kg Syntynyt: 22.02.1984 Pelipaikka 1 (2)

Kasvattajaseura: University at Albany (USA)

Site general layout graphic

Historia: Jamar ”Jammu” Wilson on varmasti korispiireissä kaikille tuttu. Iloinen ja positiivinen joukkuehengen luoja ja nuorempien pelaajien mentori. Ikää tulee, joten se alkaa varmasti hieman näkyä liikkeessä, mutta edelleen se pelaaja, jolle palloa laitetaan ratkaisuhetkillä, ja jonka loukkaantuminen rikkoisi Katajan hyökkäyskonseptia erittäin pahasti. Viime kauden tilastorivi 17.8pts/2.8reb/5.9ast kertoo kuitenkin että vielä vanhakin jaksaa, sillä nämä lukemat oikeuttavat pistetilaston 12. sijaan ja syöttötilaston 5. sijaan.

Arvio 10/10

#34 Valtteri Pihlajamäki

Pituus: 185cm Paino 75kg Syntynyt: 1997 Pelipaikka 2

Kasvattajaseura: Karhu Basket

Site general layout graphic

Historia: Pihlajamäen roolina on ollut täydentää Katajan treenirinkiä ja tsempata joukkuetta peleissä, ja päässyt kentälle joskus pelin ratkettua ja ehtinyt jokusen heitonkin ottaa. Sama rooli lienee tälläkin kaudella.

Arvio 3-4/10

Muut pelaajat ja henkilökuntaan kuuluvia

 • Henri Lomu (fysiikkavalmentaja)
 • Anssi Ahtiainen (fysioterapeutti)
 • Jarmo Tötterström (fysioterapeutti)
 • Tapio Riutta (huoltaja)
 • Martti Miinin (huoltaja)
 • Sakari Kekki (lääkäri)
 • Jukka Törmälä (joukkueenjohtaja)
 • Jarkko Miinin (manageri)

Mahdollinen avauskokoonpano:

PG: Jamar Wilson

SG: Markel Crawford

SF: Trey Landers

PF: Christopher McKnight

C: Rhamel Brown

Tärkeimmät pelaajat:

Tähän osioon koitan koota loukkaantumisten kannalta viisi tärkeintä pelaajaa, eli pelaajat joiden loukkaantuminen satuttaisi eniten joukkuetta.

 1. Jamar Wilson: johtaja ja ratkaisija tiukoilla hetkillä, pelin moottori
 2. McKnight: Kokeinen jenkki ja tärkeä ison pään palanen
 3. Crawford: tärkeä skoraaja
 4. Brown: Puolustuspäässä vahvuudet, putsaa korin alusen
 5. Landers: Kyllä neljäskin jenkki nokkimisjärjestyksessä menee seuraavien suomalaisten edelle, ellei lisävahvistuksia tule.

Vastaa