Etusivu » Ennakko: Liigan välierät - Taistelu Kanada-maljasta kovenee!

Ennakko: Liigan välierät – Taistelu Kanada-maljasta kovenee!

Liigan puolivälierät on pistetty nyt pakettiin ja välieräpaikat itselleen kairasivat enemmän tai vähemmän odotetusti Tappara, Ilves, HIFK sekä Pelicans. Ensimmäisessä ennakossa heitetyt veikkaukset välieräjoukkueista osuivat siis 4/4. Ensimmäisen ennakon pelaajanostoineen pääset lukemaan vielä halutessasi tästä.  

Kevättä alkaa olemaan jo rinnassa itse jos kullakin ja mikäs sen parempaa, kun pääsemme seuraavaksi jännäämään Liigan välieriä, jotka alkavat heti tänä viikonloppuna (Pe 31.3.2023). Ottelusarjojen kaksi ensimmäistä ottelua pelataan poikkeuksellisesti Helsingissä ja Lahdessa, koska Nokia Areena on buukattu täyteen konserttien vuoksi. Seuraavat kolme ottelua pelataan sitten Tampereella, jotta kotiedun merkitys pysyy vielä voimassa. 

Loading animation

Välierät 

Välierien (paras seitsemästä) otteluparit näyttävät tänä keväänä enemmän kuin herkullisilta: 

Tappara (runkosarjan 1.) – HIFK (runkosarjan 6.) 

Ilves (runkosarjan 2.) – Pelicans (runkosarjan 4.) 

🔎Kumpi ottelusarjoista on sinulla isomman suurennuslasin alla? Kommentoi alas.


Jatkaako Jori Lehterä vahvaa kevättään HIFK:n kustannuksella? Kuva: Aamulehti
Loading animation

📝Nähdäänkö tamperelaisjoukkueet finaalissa?

Tappara ja Ilves lähtevät välieriin kiistatta suurimpina ennakkosuosikkeina, mutta varmasti myös HIFK:lla ja Pelicansilla on sanansa sanottavana. Seuraavaksi perataan hieman läpi molempia ottelusarjoja ja heitetään veikkaukset finaaliin etenevistä joukkueista.

TapparaHIFK

Tappara eteni välieriin odotetusti eikä se juurikaan jättänyt KooKoolle missään vaiheessa mitään saumoja. Otteluvoitot 4-0 ja maaliero 15-2 kertonee kaiken oleellisen siitä sarjasta. Nyt vastus on vähintään pari pykälää laadukkaampi, vaikka siitäkin huolimatta Tappara tietysti tähänkin ottelusarjaan isona ennakkosuosikkina lähteekin. 

Ensimmäisen ennakon (Ensimmäiseen ennakkoon tästä) pelaajanostoissa mainittu Jori Lehterä on vastannut huutoon melko mallikkaasti ja neljään otteluun KooKoota vastaan hän kirjasi komeat 5+3=8 tehopistettä. Vaikka osalla joukkueista on jo tässä vaiheessa 1-3 peliä enemmän niin siitäkin huolimatta “Jorsti” keikkuu pleijareiden pistepörssin kakkosena ja maalipörssin jaetulla kärkisijalla. Aloitusympyrässäkään hän ei ole juuri jättänyt muille mahdollisuuksia napsiessa aloituksia liki 70 % tehokkuudella. Ensi kaudeksi HIFK:hon siirtyvä Lehterä ilmoitti suoraan mediassakin hyvissä ajoin, että haluaa nimenomaan kohdata stadilaiset tänä keväänä välierissä. Nyt toive on toteutunut ja saa nähdä jatkuuko Lehterän hurja “kevätkiima” myös HIFK:ta vastaan. Viitteitä siitä ei ainakaan ole näkyvissä miksi ei jatkuisi, mutta sen meille tulevat päivät näyttäköön.  


🧢MUISTUTUS maaliskuun kampanjasta – VOITA Ristikaksi lippis! Lue lisätiedot tästä.

Loading animation

HIFK:n peli oli runkosarjan tavoin melko ailahtelevaa myös puolivälierissä Lukkoa vastaan eikä todellinen sulaminen kovin kaukana edes ollut. Alkuun vaikutti hyvältä, kun stadilaiset karkasivat otteluvoitoissa jo 3-0 johtoon, mutta sitten katkaisupeleissä paine alkoi näkymään eikä Lukkokaan toki huono niissä otteluissa ollut, vaan ihan ansaitusti ne pari voittoa sieltä nappasi. Pelillisesti noissa tappio-otteluissakin raumalaiset olivat jopa niskan päällä, mutta tehottomuus vaivasi joukkuetta. Kolmaskaan voitto ja Game Seveniin eteneminen ei ollut Lukolla kuin kolmen minuutin päässä, mutta lopun sulaminen ja HIFK:n hurja nousu kuudennessa ottelussa 0-2 takaa-ajoasemasta aina 3-2 jatkoerä -voittoon räjäytti Nordiksen ja päätti jännittävien vaiheiden jälkeen raumalaisten kauden. Mikäli HIFK haluaa Tapparan paras seitsemästä ottelusarjassa tänä keväänä kaataa, ei samanlaiseen tason heittelyyn ole nyt varaa, muuten voi tulla aika nopeasti lähtö kesälomille. 

Puolivälierien esityksillä HIFK:n kenttäpelaajista ei yksittäistä Lehterän kaltaista pelaajaa oikein pysty nostamaan, vaan kenties se suurin sankari löytyy tolppien välistä. Roope Taponen jatkoi hurjaa kauttaan siitä mihin runkosarjassa jäi. Kuudessa puolivälierä -ottelussa torjuntaprosentiksi kirjattiin 93,98 päästettyjen maalien keskiarvon ollessa 1,57. Erityisen kovat tilastoista tekee se, että aika ajoin HIFK oli melkoisessa mankelissa eikä ilman Taposen huippuotteita stadilaisilla olisi ehkä edes riittänyt jatkoon. HIFK:n kannalta on tietenkin tärkeää, että Taponen jatkaa huikeaa peliään, mutta kyllä siellä johtavilla kenttäpelaajillakin (mm. Vesalainen, Pakarinen, Nättinen, Rantakari) on vielä vara kiristää vaihdetta muutamalla pykälällä ylöspäin, jotta Tappara olisi edes haastettavissa. 

22-vuotias Roope Taponen on ollut HIFK:n kantava voima myös pudotuspeleissä. Kuva: HIFK.fi

HIFK:n paras pistemies pudotuspeleissä on ollut tähän mennessä kuudennessa ottelussa tärkeän tasoitusmaalin iskenyt Eetu Koivistoinen tehoilla 1+5=6. Myös Koivistoisen ruuti on ollut vielä kuitenkin suhteellisen märkää ja parannettavaa löytyy, sillä Lukko-sarjassa hän kirjasi 23 laukausta laukaisuprosentin ollessa vaivaiset 4,3 %. Ennen kyseistä kuudennen ottelun tasoitusosumaa Koivistoinen oli tarponut peräti 13 ottelun maalittomassa putkessa, mutta kenties se kuuluisa ketsuppipullon korkki aukesi vihdoin. 

Runkosarjassa nämä joukkueet kohtasivat neljästi, joista kolme päättyi Tapparan voittoon (kaikki varsinaisella peliajalla) ja yksi HIFK:n (varsinaisella peliajalla). Pisteet jakautuivat siis Tapparan hyväksi 9-3 ja maaliero oli 18-8. On toki hyvä muistaa, että varsinkin kauden alkupuolella HIFK:n peli oli sen verran sekaisin aina maalinteko-ongelmista erikoistilanteisiin, että silloin heidät pesi oikeastaan mikä joukkue vaan.  

Mitä näiden kahden yhteiseen lähihistoriaan sitten playoffeissa tulee, niin välierissä joukkueet kohtasivat edellisen kerran kaudella 2016-17, jolloin Tappara eteni otteluvoitoin 4-1 finaaleihin ja lopulta aina mestaruuteen asti. Viimeisin näiden joukkueiden välinen pudotuspeli -kohtaaminen on kaudelta 2020-21 pronssiottelusta, jonka HIFK voitti lukemin 7-1. Historia on historiaa, mutta se tosiasia on varma, että aina kun nämä joukkueet kohtaavat pudotuspeleissä, ei viihdettä ja tunnetta tule puuttumaan sekä hienoja vääntöjä tullaan varmasti tänäkin keväänä näkemään niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Katso video alta (kuvattu v.2019), jossa Tappara-legenda Rauno Korpi kertoo tarinoita joukkueiden välisistä kohtaamisista: 

https://twitter.com/Tapparaofficial/status/1640435634308300800?s=20

Herkullinen ottelusarja on tulossa eikä HIFK varmasti helposti omaa nahkaansa tule myymään, mutta kiistaton fakta on se, että Tappara pelaa sen verran laadukkaasti tällä hetkellä, ettei punanuttuja tästä finaaleihin voi millään liputtaa. Ottelut tuskin tulevat kuitenkaan olemaan mitään täysiä ylijuoksuja Tapparalta, mutta ratkaisevilla hetkillä voittamisen kulttuuri, kärkipelaajien taso sekä kokemus tulevat näkymään kirvesrintojen eduksi. 

HIFK:n kannalta paras iskun paikka on siinä, että he pääsevät aloittamaan sarjan kahdella kotiottelulla Nordiksella ja jos niistä he onnistuvat voitot nappaamaan saa tämä sarja aivan uutta liekkiä tuleviin Tampereen otteluihin. Allekirjoittaneen veikkaus lähtee kuitenkin siihen suuntaan, että Tappara etenee lopulta viidessä ottelussa jatkoon. 

🟠🔵Tappara etenee finaaleihin otteluvoitoin 4-1. 

Loading animation

IlvesPelicans

Näiden kahden välillä ei Tappara-HIFK sarjan tapaista pudotuspelihistoriaa sekä vastakkainasettelua niinkään ole, mutta siitäkään huolimatta ei tästäkään otteluparista varmasti viihdearvoa tai varsinkaan tunnetta tule puuttumaan.

Ilves kairasi itsensä puolivälieristä jatkoon voittaen Ässät otteluvoitoin 4-1. Äkkiseltään lopputulema saattaa näyttää melko selvältä, mutta pakko on kyllä antaa vielä tunnustusta myös Ässille kovasta taistelusta ja siitä, että tekivät kyseisen sarjan mielenkiintoiseksi, vaikka loppupeleissä ei vain yksinkertaisesti riittänyt ja etenkin hyökkäyspään tekemisessä materiaaliero näkyi lopulta melko vahvasti Ilveksen suuntaan.

Tehoja Ilves on saanut irti erittäin laajalta rintamalta, mikä tietysti on tärkeää ja voittavan joukkueen merkki. Tästä kertoo esimerkiksi se, ettei niin sanottu ykkösketju (Haapala 5 ott. 0+0 –  Kontiola 5 ott. 1+1 – Räty 5 ott. 1+0) ole vielä edes päässyt runkosarjassa nähdyn kaltaiseen lentoon tehopisteiden valossa. Mitäs sitten, jos Konnan johtama ykkönen äityykin hurjaan vireeseen, onko silloin jopa Tappara kaadettavissa mahdollisissa finaaleissa?

Tähän mennessä suurimmasta tuloksenteosta on vastannut pääasiassa kolmikko Suomi 5 ott. 3+4 – Mäntykivi 5 ott. 2+5 – Ikonen 5 ott. 3+3, jotka ovat tehneet tuhojaan etenkin ylivoimalla. Mäntykiven pisteistä peräti viisi on tullut ylivoimalla, kun Suomella niitä on puolestaan kolme ja Ikosella kaksi, joista molemmat maaleja. 

Johdattaako kapteeni Eemeli Suomi Ilveksen mestaruuteen 38 vuoden tauon jälkeen? Kuva: MTV Uutiset
Loading animation

Pelicansin tie välieriin kävi niin sanotusti pitkän kaavan kautta, kun jatkopaikka ratkesi vasta Game Sevenissä Lahdessa. Kuten ennalta osasi odottaa, oli Pelicansin ja KalPan välinen ottelusarja puolivälieristä se kaikista tasaisin, joka olisi hyvinkin voinut kääntyä myös KalPalle ja kieltämättä pelillisesti KalPa olisi jopa ansainnut jatkopaikan, mutta sitä on enää turha jossitella. Tällä kertaa sarja kääntyi lahtelaisille ja kun molemmat joukkueet voittivat kaikki kotiottelunsa, niin voitaneen sanoa, että Pelicans eteni jatkoon kotiedun turvin.  

Lahtelaisjoukkueen syömähampaaksi KalPaa vastaan osoittautui joukkueen ulkomaalaisketju (Kelleher 7 ott. 4+0 – Jašek 7. ott – 3+6 – Bryggman 7 ott. 5+2), joka teki Pelicansin puolivälieräsarjan 14 maalista peräti 12, mikä on kyllä hävytön lukema.  Kyseinen kolmikko höystettynä maalivahti Bartosakilla olivat Pelicansin jatkopaikan suurimpia takuumiehiä, sitä ei käy kiistäminen ja samanlaisen vireen on jatkuttava, mikäli Ilves mielitään kaataa. Eikä Pelicansin kannalta olisi ollenkaan haitaksi, jos näiden pelaajien takaakin tulosta alkaisi enemmän syntymään, sillä Ilveksen suunnalta on varmasti pistetty kyseinen tehoketju punakynällä merkille.

 

Taiturimainen Lukáš Jašek johtaa pudotuspelien pistepörssiä (7 ott. 3+6=9) Kuva: Pelicans.fi

Runkosarjan neljästä keskinäisestä kohtaamisesta kolme päättyi Ilveksen voittoon ja yksi Pelicansin (Pisteet 9-3 ja maaliero 13-9). Vaikka Ilves tähänkin ottelusarjaan ennakkosuosikkina lähteekin, niin kyllä näiden kahden välillä voidaan ainakin näin ennalta ajateltuna tiukempaa sarjaa odottaa kuin mitä tasaisen tappavan Tapparan sekä ailahtelevan HIFK:n välillä.

On hyvä muistaa, että playoffeissa voi aina käydä ihan mitä vaan ja tunnetason ollessa erittäin korkealla, voimasuhteet voivat heitellä pienessä hetkessä suuntaan jos toiseen, mikä tekee tietysti otteluista ennalta vaikeasti arvattavia. Lisäksi erikoistilanteiden sekä momentumien merkitys korostuu entisestään ja se joukkue kumpi nämä tilanteet onnistuu hyödyntämään paremmin, on myös usein vahvoilla.  

HIFK:n tapaan myös Pelicans pääsee aloittamaan sarjan tuplapeleillä kotiluolassaan, minkä he varmasti ottavat mielellään vastaan. Uskoa lahtelaisiin varmasti luo sekin, että neljä kovaa voittoa jo KalPaakin vastaan on kotoa napsittu välillä heikollakin pelillä, joten varmasti täydet saumat on Ilveskin siellä kaataa.  

Helpolla ei missään nimessä Ilves tule tästä sarjasta jatkoon etenemään ja otteluista voi odottaa parhaimmillaan melko trillerimäisiä. Loppujen lopuksi Ilveksen hyväksi vaakakupissa painaa sen verran paljon mm. materiaaliero, pelitavalliset seikat sekä tietysti kotietu, että kyllä tästä Ipa pistetään kuudessa pelissä finaaleihin.  

🟢🟡Ilves etenee finaaleihin otteluvoitoin 4-2. 

Loading animation

🏆Allekirjoittaneen veikkauksilla Liigan finaaleissa nähtäisiin siis “unelmafinaalipari” eli Tappara-Ilves ja pronssiottelussa puolestaan kohtaisivat HIFK sekä Pelicans. Ketkä sinä liputat finaaleihin? Iske myös omat veikkauksesi alas kommenttiosioon!


 ✏️Vedonlyönti

🏒Playoff-jääkiekko ja samalla vedonlyöminen käy kuumana! Mikäs sen parempaa kuin lähteä katsomaan kaveriporukalla matsia ja iskeä siinä lomassa sitten pikku jännäriä kylkeen, maltilla tietenkin.  

Alle on poimittu päivitetyt mestaruuskertoimet eri vedonvälittäjiltä (Kirjoitettu 29.3.2023) ja vähemmän yllättäen Tapparaa pidetään edelleen ennakkosuosikkina nostamaan Kanada-maljaa.  

Ilves (3.75 Betive)

HIFK (9.00 iBet)

Pelicans (11.00 Bethard)

Nähdäänkö Liigassa tänä keväänä ensimmäistä kertaa Tappara-Ilves finaalisarja? Kuva: Iltalehti

Markkinoilta löytyy paljon laadukkaita bookkereita, jotka tarjoavat oikein päteviä kertoimia myös Liigan pudotuspeleihin! Katso tästä kaikki vedonlyöntiyhtiöt, alle on koottu myös muutamia esimerkkejä.


Loading animation

Loading animation

Loading animation

Loading animation

Loading animation

Loading animation

2

Kirjoita kommentti