×
Etusivu » Korisliiga: Jamar Wilsonin paluu ja ratkaiseva päätösneljännes käyntiin

Korisliiga: Jamar Wilsonin paluu ja ratkaiseva päätösneljännes käyntiin

Korisliigasta pelattu kolme neljännestä, ratkaisupelit käyntiin

Korisliigaa on nyt pelattu joukkueesta riippuen 31-33 ottelua, kun runkosarjan pituus on 44 matsia. Jo tässä vaiheessa on melko selvää, että kärkikolmikko tulee olemaan jo alkukaudesta muihin eroa repinyt Seagulls-Vilpas-Karhu, vain heidän järjestyksensä runkosarjassa on vielä arvoitus.

KTP on kärkitrion vanavedessä onnistunut repäisemään hieman kaulaa seuraavina oleviin, ja on vahvasti kiinni viimeisessä kotiedun myöntävässä runkosarjasijoituksessa. Pyrintö voi kotkalaiset vielä realistisesti nelospaikalta kammeta, mutta muille homma menee jo melko vaikeaksi. Pyrintö, Nokia ja Kataja kamppailevat vitospaikasta, joka on käytännössä ainoa kohtuu hyvän mahdollisuuden paikka selvitä ilman kotietua välieriin, sen verran vakuuttavaa tekemistä on kärkikolmikko esittänyt. Playoff-viivan tuntumassakin on vielä tiukasti panosta, kun Kouvot ja Lahti kamppailevat viimeisestä jatkopaikasta tasapäisesti.

Putoaminen oli pitkään jo sinetöity Korihaille, mutta ajoittaiset hyvät otteet pitävät ohuen toivon langan elossa, sen verran surkeasti viivan päällä oleva Kobratkin on suorittanut.

Koko sarjataulukon näet alla olevasta kuvasta (lähde korisliiga.fi)

 

Jamar Wilson tuo lisää susijengiväriä Korisliigaan

Uutisoimme aiemmin Jammun paluusta Korisliigaan, ja muutamaa päivää myöhemmin tämä vahva huhu sai sinettinsä, kun sopimus julkaistiin virallisesti juuri ennen karsintapelien alkua. Korisliigassa aloitti jo kauden alussa susijengin konkari Shawn Huff, joka on auttanut Seagullsia liidossa kohti runkosarjan voittoa. Gullseissa pelaa myös susijengin luottosentteri Tuukka Kotti ja kolmoslinko Antti Kanervo. Toisessa kärkijengissä Vilppaassa pelaa myös Susijengipelureita, kun toinen kolmospyssy Mikko Koivisto ja nuorempi tulokas Henri Kantonen pelaavat salolaisjoukkueessa.

Kataja menetti viime kaudella kaksi maajoukkuepelaajaa Topias Palmin ja Ilari Seppälän, mutta nyt tuli ns. jytky, kun kesken kauden ranskalaisseurasta pois päätynyt Wilson teki sopimuksen Katajan kanssa. Wilson on erittäin tervetullut lisä, sillä pelinrakennusvastuu on ollut pitkälti Jarred Ogumbemi-Jacksonin vastuulla, ja sarjan kovin pointti on joutunut urakoimaan kovia minuutteja. JOJ on kärsinyt selkävaivoista, joten Wilson tuo kaivattua apua tälle rintamalle. Vaikka Joni Herrala pelaa hyvää kautta, ei hänen tasonsa aivan ykköspointin tontille kuitenkaan riitä, vaikka hyvä kakkospelintekijä onkin.

Image result for jamar wilson

Wilsonin pelituntumassa voi olla hetki hakemista, sillä mies ei ole pariin kuukauteen maajoukkuepelejä lukuunottamatta pelannut, ja karsintapelin Sveitsiä vastaan hän pelasi jalka puudutettuna. Wilson kärsii ilmeisestikin varvasvammasta, mutta uskon että viimeksi 2010-luvun alussa sarjan korikuninkuuden vienyt iloinen ja pirteä Wilson on erittäin tervetullut lisä joukkueelle, ja tuonee varmasti lisää katsojia hieman katsojakadosta kärsineelle Joensuun Areenalle. Kunnossa ollessaan Wilsonin ajot ovat häikäisevää katseltavaa ja hän muodostaa Jarred Ogumbemi-Jacksonin ohella sarjan kovimman takamieskaksikon. Molempien pelaajien tyylissä on paljon samaa, ja on mielenkiintoista nähdä miten yhteispeli toimii.

Kataja pelaa ensimmäisen ottelunsa Wilsonilla vahvistettuna heti tänään kivikovaa Kauhajoen Karhua vastaan, ja haaste on kovin mahdollinen. Kuitenkin kotipeli ja terve kokoonpano tekee ottelusta erittäin tasaisen. Erittäin mielenkiinnolla Areenalle katsomaan miten homma lähtee käyntiin maajoukkuetauon jälkeen.

 

Korisliiga joukkueanalyysit sarjan ratkaisuhetkille

Joukkueet esitelty sarjataulukon mukaisessa järjestyksessä, suluissa järjestyksessä voitot, tappiot, sijoitus joulutauolla ja arviomme ennen kautta.

1.Helsinki Seagulls (26 voittoa 5 tappiota, joulutauolla 1. , arvio ennen kautta 1.)

Seagullsien juna on puksuttanut kohti runkosarjavoittoa kuin dieselveturi, varmasti ja vakuuttavasti. Ohessa joukkue nappasi jo Suomen Cupin voitonkin. Sitten edellisen katsauksen tappioita on tullut pari lisää, toinen Karhun vieraana aika selvästi, ja toinen hivenen yllättäen Lahdelle. Kotona joukkue on edelleen voittamaton, ja tähän mennessä Seagulls vaikuttaa selvältä runkosarjavoittajalta siitä huolimatta, että Vilpas hengittää edelleen niskaan. Kokonaisuutena joukkue on erittäin hyvin valmennettu, ja siinä on hyvä tasapaino jenkkien ja kovien kotimaisten kanssa.

2.Salon Vilpas (25 voittoa 6 tappiota, 2. , 2.)

Vilppaan taivas synkkeni kertaheitolla, kun Teemu Rannikon polvi kolahti parkettiin ja jo ensireaktiot enteili pahaa: nyt sattui pahemmin. Rannikon polvi ja samalla kausi pakettiin ja Korisliigan ylivoimaisesti kovin johtava pelaaja huilaa ratkaisupelit. Kun hengenluoja ja vastustajien ärsyttäjä Juho Nenonen on myös sivussa todennäköisesti ainakin playoffeihin, jollei pidempään, näytti viime vuosien suosikin tie kivikkoiselta. Mutta tämä ei ole näkynyt parketilla, sillä kun vanhat väistyy nousee uudet nuoret pelaajat ottamaan roolia. Erityisesti Henri Kantosen ja Aatu Kivimäen nousu ja jenkkien kovat suoritukset ovat pitäneet melko kapealla rosterilla operoivaa Vilpasta jopa odotuksiin nähden yllättävänkin murskaavassa vireessä.

Kun joukkue vielä hommasi takavuosien huippujenkin Jeremiah Woodin korin alle, on Salossa vielä syytä elätellä toiveita mestaruudesta. Ja eihän se Rannikon johtajuus penkin päästä mihinkään katoa, vaikka sitä ei kentällä saakaan hyödynnettyä. Salo roikkuu edelleen voiton perässä Seagullsista, ja taistelee yhä jopa runkosarjan ykköspaikasta

3.Kauhajoen Karhu Basket (24 voittoa ja 9 tappiota, 3., 3.)

Karhun takkuinen alkukausi on ollut muisto vain, ja joukkue on porskuttanut vakuuttavasti kärkikaksikon takana, ja on tasoltaan helposti näiden tasoa, mutta alkukausi näkyy edelleen sarjataulukossa muutamana lisätappiona muihin nähden. Kotona Karhu ei ole enää suostunut häviämään, mutta sitten edellisen katsauksen pari tappiota on tullut lisää, yllättävänkin selvä tappio siipirikkoisen Vilppaan vieraana ja niukka tappio Pyrinnölle Pyynikillä. Karhulla jenkkivaihdoksia on nähty paljon, mutta Kauhajoella onkin totuttu timanttisen koviin jenkkeihin kaudesta toiseen. Kotimaisella osastolla kaksi runkopelaajaa (Bojan Sarcevic ja Okko Järvi) riittää, kun jenkit ovat kovaa tasoa. Tulee todennäköisesti olemaan sarjassa kolmas.

4.KTP Basket (19 voittoa 13 tappiota, 4., 6.)

Kotkassa on edetty vakuuttavasti kohti kotietua. Taso ei aivan riitä kärkikolmikkoon, mutta toisaalta myös takana olevilta on päästy vähän karkuun. On hyvin todennäköistä, että KTP etenee sarjan neljäntenä kotiedulla pudotuspeleihin, ja vastaan tulee ehkä Pyrintö tai Kataja.

KTP:lla on kovat jenkit, ja heidän avullaan homma on rullannut erinomaisesti.

5.Tampereen Pyrintö (17 voittoa 15 tappiota, 5. 5.)

Pyrintö sai lopultakin yhden puhtaan sentterin kokoonpanoonsa, kun Petri Heinonen palaili parketille. Pyrinnöllä on kelpo joukkue, joka ei ole ihan terävintä kärkeä, mutta solidia ylempää keskitasoa. Jenkkimörssäri BJ Raymond (jonka profiili tuo aina itselleni mieleen raskaan sarjan ammattinyrkkeilijän) on äärimmäisen tärkeä palanen joukkuetta, ja aina jaksaa ihmetyttää, miten tarkasti tuo kaveri heittää, vaikka näyttää enemmän korinalus rymistelijältä. Pyrinnön sijoitus on vielä avoin. Takana etenkin Kataja hengittää tiiviisti niskaan, sillä tasapisteissä Kataja on edellä vietyään kaikki kolme keskinäistä tähän mennessä.

6.BC Nokia (15 voittoa 17 tappiota, 6. 7.)

Nokian peli on hieman ailahtelevaa, mutta loukkaantumisista ja ehkä keskimääräistä heikommista jenkeistä huolimatta joukkue on pyristellyt hyvin mukana ja hyvin lähellä playoff-paikkaa. Nokian Niko Mattila on ollut kovassa iskussa, ja vaikka Nokia onkin kova kotijoukkue, on sen kotirecordi tällä kaudella 8-8, mutta vastaavasti vierasrecordi 7-9, joten mielenkiintoisen vähän kotietu on vaikuttanut, toisin kuin esim Katajalla.

7.Kataja Basket (15 voittoa 16 tappiota, 7. 4.)

Katajan pelit ovat olleet vuoristorataa karmeiden mahalaskujen ja hyvien kotiesitysten välillä. Kotona joukkue on pelannut hyvin, ja hävinnyt viimeksi marraskuussa Seagullsille. Tuo peli on toistaiseksi ainoa, jossa jossain määrin syytän tuomareita tappiosta, sillä virhejakauma oli aivan karmeaa katsottavaa, ja vihellykset melko omituisia. Koti -ja vieraspelien ero on ollut edelleen kuin yöllä ja päivällä. Kotirecordi on 11-4 ja vierastilastot vastaavasti 4-12. Käytännössä kovatkin joukkueet on ollut kaadettavissa Joensuussa, mutta sitten on tullut käsittämättömiä sulamisia aivan häntäpään jengeille vieraissa. Katajan ainoat voitot vieraista on Kobrista, Kouvoista, Korihaista ja hivenen yllättäen kovan nousun jälkeen Pyrinnöstä.

Toisaalta viimeisin peli ilman ykkössentteriä ja ykköspelintekijää Kotkan vieraana osoitti, että jos vaan asenne on kunnossa, on vierasvoitotkin otettavissa. Sitä ei toki tullut tuosta pelistä, mutta hyvin lähellä oltiin melko toivottamassa tilanteessa.

Monissa peleissä on nähty ylimääräistä turhautumista ja järkyttävä määrä teknisiä virheitä niin penkiltä kuin pelaajilta, kun tuomiot ei miellytä. Esimerkiksi Korihait pelissä Korihait pääsi tasoihin teknisestä virheestä tulleella vaparilla, ja tämän myötä pääsi jatkoajalle jonka voitti.

Tämä turhautuminen on asia, joka pitää kytkeä pois ja kanavoida siitä jäävä energia omiin suorituksiin, ei tuomareiden. Kataja vaihtoi kesken kautta kapteeniaan Jarred Ogumbemi-Jacksoniin, ja Wilsonin tulo tuonee lisää johtajuutta.

 

Kataja pelasi yhden parhaista kotipeleistään entisellä kotikentällään nostalgisella ja tunnelmallisella Joensuun Urheilutalolla

 

8.Kouvot (13 voittoa 18 tappiota, 8. 10.)

Kouvojen suoritustaso valahti ylisuoritetusta alkukaudesta, mutta sen jälkeen se on kohtuullisen hyvin onnistunut kuitenkin pitämään itseään playoff-taisteluissa, ja on tälläkin hetkellä kiinni playoff-paikassa. Kouvoilla on kovat jenkit, ja vaikka Severi Kaukiainen ei ehkä ihan alkukauden hurmiossa pelaa, hoitaa hän kuitenkin roolinsa hyvin, ja erinomaiset jenkit hoitavat loput. Loppukaudesta on tiedossa erittäin tiukka taistelu Lahden kanssa viimeisestä pleijaripaikasta. Kouvot on voittanut kaikki kolme jo pelattua keskinäistä Lahtea vastaan, joten se on tasapisteissä edellä. Tämä voi olla erittäin merkittävä asia ratkaisupeleissä.

9.Lahti Basketball (12 voittoa 21 tappiota, 9. 8.)

Jos on Kataja ollut ailahtelevin joukkue koti -ja vieraspelien välillä, on Lahti ollut kenties omituisin joukkue kaiken kaikkiaan. Välillä on voitettu Seagulls selvästi kotona tai Kataja murskalukemin vieraissa ja sitten on hävitty kotipelejä montakymmentä pinnaa Kouvoille tai Karhulle. Lahti on etenkin vedonlyönnillisesti ollut äärimmäisen haastava ennakoida, ja vaikka toisinaan taso riittää kaatamaan huippujoukkueita, on totaaliset mahalaskut saanut playoff-paikan karkaamaan jo melko kauaksi. Vaikka mahdollisuudet teoriassa vielä on, on Lahti pahinta haastajaa Kouvoja voiton perässä kaksi ottelua enemmän pelanneena, ja lisäksi se jää tasapisteissä Kouvojen taakse. Paljon ehtii tapahtua, mutta enää ei ole varaa hävitä ainakaan helppoja pelejä.

10.Ura Basket eGameStars (10 voittoa 21 tappiota, 10. 11.)

Ura näyttäisi jäävän ns. väliinputoajajoukkueeksi. Playoffit ovat käytännössä karanneet, mutta putoamisviivaankin on matkaa. Joukkueen taso ei ole riittänyt voittamaan kuin ajoittain, ja kauden kohokohdaksi on jäämässä upea kotivoitto Vilppaasta. Normaalitasolla Ura on ollut heikko, mutta ei surkea. Jenkit eivät ole joukkueessa erityisen kovaa tasoa, mutta yksi kovimmista suomalaisscoraajista Marius Van Andringa on pelannut hyviä matseja suurimman osan peleistä.

11.Lapuan Kobrat (8 voittoa 23 tappiota, 11. 9.)

Kobrat on ollut materiaaliinsa nähden aneeminen, ja isossa osassa kotipelejä suorastaan hävettävän surkea. Jos kotipeleissä otetaan turpaan pelistä toiseen rumasti, ei ainakaan katsojia voi syyttää, jos peleihin ei vaivauduta. Kobrat on edelleen realistisesti putoamisuhan alla, mutta ei se erityisen todennäköistä ole. Joukkueen suoritustaso ei suurimmassa osassa pelejä ole ollut ainakaan parempaa kuin selvästi piristyneen Korihaiden taso. Tasapisteissä Korihait on edellä vain jos se voittaa viimeisen vieraspelinsä Lapualla 18+ pisteellä, mikä ei ole erityisen todennäköinen vaihtoehto.

12.Korihait (6 voittoa 26 tappiota, 12. 12.)

Korihait on ollut vedonlyönnillisesti erityisen hankala joukkue. Välillä se pelaa kotonaankin surkeita otteluita, välillä taistelee kovasti hyviäkin vastaan. Voittoja on kertynyt muutama lisää sitten viime katsauksen, mutta huolimatta Kobrien sukelluksesta näyttää putoaminen edelleen erittäin todennäköiseltä. Korihait menetti kovaa jälkeä tehneen jenkin Jalen Henryn Nokialle.

 

Kuten suluissa olevista tilastoista näkyy, on hämmästyttävää, että sijoitukset kaikilla joukkueilla on täsmälleen samat, jotka ne olivat joulun aikaan kirjoitetussa raportissa. Paljon on pelattu, mutta sijoitukset eivät ole muuttuneet. Oma arvioni kuitenkin tämän hetken sijoituksiin peilaten kauden loppujärjestyksestä on seuraava:

1.Seagulls

2.Vilpas

3.Karhu

4.KTP

5.Kataja (+2)

6.Pyrintö (-1)

7.Nokia (-1)

8.Kouvot

9.Lahti

10.Ura

11.Kobrat

12.Korihait

=> Eli kataja nousee pari sijaa Wilsonin siivittämänä, ja ottaa arvokkaan vitospaikan, muuten pysytään aika lailla ennallaan. Playoff parit olisivat tämän myötä: Seagulls-Kouvot, Vilpas-Nokia, Karhu-Pyrintö ja Kataja ottaa revanssin viime kauden puolivälierävastustajastaan KTP:sta, tällä kertaa ilman kotietua

 

 

 

Vastaa

Avaa chat