Etusivu » MLB pelaajaerikoiset: Total Bases-vedot

MLB pelaajaerikoiset: Total Bases-vedot

Viime erikoisartikkelissa käsittelimme strikeoutteja ja nyt on tarkoitus raapaista hieman pintaa syvemmältä mitä tarkoitetaan total bases-vedoilla, joita esimerkiksi Pinnacle tarjoaa runsain mitoin valikoimassaan. Kyseessä on pelaajavedoista kenties se kaikkein yleisin, sillä näitä vetoja riittää monessakin paikassa. Mikäli baseballia ei ole seurannut niin voi kuitenkin olla melko kujalla mitä tällä tarkoitetaan. Eroaako vedot hittivedoista? Lasketaanko tähän edetyt pesävälit vai mitä? Annamme vastauksen tähän ja moniin muihin kysymyksiin liittyen total bases-vetoihin, kun jatkat lukemista.

Mikä on hitti (hit) baseballissa?

Jotta voimme avata total bases vetojen logiikkaa, käydään ensin lyhyesti läpi mitä hitti tarkoittaa. Esimerkiksi Unibet taitaa käyttää hitille suomennosta osuma joka on myös ihan kelpo suomennos, mutta itse puhun mielellään hiteistä. Hitti on yksinkertaisesti sanottuna lyönti, jolla pelaaja pääsee vähintään ykköspesälle ilman että hän tai kukaan muu pelaaja palaa lyönnin aikana.

Hittiä ei kuitenkaan merkitä mikäli pelaaja pääsee pesälle, mutta:

 • kenttäpelaajat tekevät selkeän virheen, esim. sähläävät/aikailevat heiton kanssa tai heittävät harhaheiton, ja on ilmeistä, että ilman tätä virhettä pelaaja ei olisi ehtinyt pesälle. Tällöin merkitään error.
 • pelaaja pääsee pesälle kävelytyksen seurauksena (tahallinen kävelytys, 4 ballia tai syöttäjä heittää lyöjää pallolla)

Hitti merkitään, vaikka tulisi palo, mikäli:

 • pelaaja ehtii palamatta ykköselle, mutta yrittää hakea lisäpesävälejä ja palaa myöhemmässä vaiheessa esim kakkoselle.
 • joku muu pelaaja yrittää edetä useamman kuin yhden pesävälin, vaikka olisi turvallisesti selvinnyt seuraavalle pesälle

Hitti on siis onnistunut lyönti, jolla pelaaja (ja samalla muut pesällä olevat pelaajat) pääsevät etenemään. Hittejä on neljänlaisia ja lyönnin nimike määräytyy aina lyöjän etenemän pesämäärän mukaan, muiden pelaajien etenemät pesävälit eivät vaikuta tähän: singlellä lyövä pelaaja pääsee turvallisesti ykköselle, doublella kakkoselle, triplellä kolmoselle ja home runilla pelaaja kiertää koko kentän. Mikäli pelaaja palaa yrittäessään lisäpesiä, merkitään hitiksi sen arvoinen hitti, johon pelaaja olisi ehtinyt ilman paloa. Esim kakkoselle palava pelaaja saa lyönnistään silti singlen.

File:Chase Utley Home Run.jpg - Wikimedia Commons

Miten total bases-lukema lasketaan?

Total bases määritelmä kuuluu yksinkertaistettuna näin:

Total bases on pelaajan omilla hiteillä edetty oma pesävälien lukumäärä

Yksinkertaistettuna pelaajan lyöntivuorot saavat arvon seuraavan taulukon mukaan:

 • mikä tahansa palo, tai mikä tahansa kävelyeteneminen pesälle = 0tb
 • single = 1tb
 • double = 2tb
 • triple = 3tb
 • home run tai inside park home run = 4tb

Nämä arvot lasketaan yhteen kaikilta lyöntivuoroilta ja tästä saadaan vedon tulos total bases-lukemaksi. Jos pelaaja esim lyö yhden kunnarin (home run) ja palaa kaikki muut lyöntivuoronsa, on hänen total bases lukemansa 4 ja hittimääränsä 1. Mikäli pelaaja lyö 4 singleä, eli pääsee jokaisella vuorollaan ykköspesälle hitillä, on hänen total bases lukemansa niin ikään 4, ja hittimäärä myös 4. Mikäli pelaaja saa vapaataipaleen eli kävelytyksen jokaisella vuorollaan, jää hänen total bases lukemakseen 0, vaikkei hän palaisi kertaakaan.

Onko total bases vedot sama asia kuin total hits?

Vastaus kysymykseen tuli juuri yllä, mutta käydään se tässä vielä läpi, eli ei ole. Yhdellä lyöntivuorolla voi saada 0-4 total basea, mutta vain yhden hitin. Eli hitti on minkä tahansa arvoinen pesälle oikeuttava lyönti.

Omissa vihjeissäni olen kuitenkin käyttänyt monesti Unibetin kertoimia ja vihjannut esim ”over 0,5 hits” ja kirjoittanut perusteluihin että sama asia kuin ”over 0,5 total bases”. 0,5 line on poikkeustapaus, sillä jos haluaa yhdenkin total basen, vaaditaan siihen vähintään yksi hitti, eli vaikka kyse on eri tilastosta, menee molempien line rikki yhdellä hitillä. Tilanne muuttuu jo 1,5 linessä radikaalisti, sillä over 1,5 total bases menee rikki yhdellä doublella koska doublen tb-arvo on 2, mutta samaisella doublella over 1,5 hits jää odottamaan edelleen sitä toista osumaa eli hittiover on vaikeampi saada kuin tb-over. Älä siis käytä esim arbitraaseissa 1,5 linellä näitä vastavetoina.

Mitä asioita sinun kannattaa ottaa huomioon total bases-vetoa seuratessasi?

Total-bases vetoja seuratessasi on hyvä tiedostaa ainakin seuraavat asiat:

 • Keskimäärin lyöjät pääsevät lyömään noin neljä kertaa pelin aikana. Overin todennäköisyys nousee hieman pelaajilla, jotka ovat lyöntijärjestyksen alkupäässä, tänne laitetaan usein parempia lyöjiä, ja on todennäköisempää, että he pääsevät lyömään yhden lyönnin enemmän, sillä lyöntijärjestys kiertää aina samassa järjestyksessä.
 • On pieni mahdollisuus, että etenkin loppupäässä olevia lyöjiä vaihdetaan lopussa vaihtolyöjiin.
 • Parhaat mahdollisuudet hiteille ovat yleensä pelin avausinningillä, ennen kuin syöttäjä lämpeää kunnolla, sekä hieman puolenvälin jälkeen, kun aloittava syöttäjä alkaa väsyä ja hittejä alkaa tulla liukuhihnalta. Vaihtosyöttäjien tehokkuus vaihtelee radikaalisti.
 • On erittäin yleistä että peruslyöjä paikolta 1-4 lyö vähintään yhden hitin. Kuitenkin yleisin hitti on single, josta total-bases lukema kasvaa vain yhdellä. Toinen hitti voi olla erittäin tiukassa jäljellä olevilla lyöntivuoroilla. Tämän takia 0,5 ja 1,5 linen välillä on todennäköisyyksissä todella iso ero, vaikka joskus huippuvireessä oleva lyöjä voi lyödä toistakymmentäkin total-basea pelin aikana.
 • Keskimäärin lyöjä pääsee yrittämään noin joka toisella sisävuorolla. Mikäli juoksuja ja hittejä paukkuu joukkueelle, voi päästä kehiin jopa kahdella perättäisellä vuorolla, ja joskus (hyvin harvoin) jopa kaksi kertaa samalla sisävuorolla. Minimimäärä, jonka lyöjä pääsee lyömään pelatessaan koko pelin on käytännössä 3. Mahdolliset jatkovuoroparit tuovat lisää mahdollisuuksia lyödä hittejä.
 • Periaatteessa yli 1,5 linellä ei ole total bases-vetoja tarjolla, joten niin kauan kun pelaajalla on lyöntivuoroja overit voi osua ja underit kusta. Yhdellä vuorolla voi tehdä maksimissaan 4 ja yleensä yksi doublekin riittää overeihin.
 • Hitin todennäköisyys yksittäisellä lyönnillä vaihtelee noin 10-40% välillä riippuen pelaaja-syöttäjä parin yhteensopivuuksista ja näiden lyönti/syöttövireestä ja syöttäjän väsymystasosta.

Mitä asioita tulee huomioita total bases-vetoa miettiessäsi?

Otteluloki: Yksi tärkeimpiä asioita total bases-vetoja miettiessä on pelaajan vire. Yleensä kuumat pelaajat ovat kuumia ja itseluottamus on kohdillaan. MLB-sivun tilastoissa on otteluloki, josta näet pelaajien tb-lukemat suoraan omasta sarakkeestaan. Suurimmalla osalla pelaajia lukemat ovat isolta osin 0-1, ja huippupelaajilla voi olla rivojakin lukemia.

MLB.com tilastot ovat kattavat. Kuvassa yhden MLB:n kovimpiin lyöjiin kuuluvan Jose Abreun alkukauden lokia. Lopussa kaveri on yltynyt hurjaan iskuun

Matchup-statsit illan syöttäjää vastaan: Näillä voi olla isokin merkitys. Jos joku syöttäjä sopii hyvin tietylle lyöjälle, niin lyöjä saa juuri häntä vastaan erityisen helposti hittejä. Etenkin mikäli kohtaamisia syöttäjän kanssa on paljon, ja hittejä on tullut paljon, on todennäköisempää, että tämä lyöjä lyö poikkeuksellisen hyvin juuri tätä syöttäjää vastaan. Mikäli lyöjän nykyvire on muutenkin ok, tämä vahvistaa pelinäkemystä. Katso myös matchup-statseista XPH-lukema, eli extra base-hits. Tämä tarkoittaa, miten paljon pelaaja on lyönyt ns. isoja hittejä, eli muita kuin singlejä. Jos näitä on paljon on hyvinkin mahdollista, että pelaaja lyö esim. doublen ja ottaa yhdellä hitillä over 1,5 total bases-vedon himaan. Hyvän keskiarvon isoja hittejä lyövistä pelaajista antaa myös OPS-lukema, jonka ollessa reilusti päälle 1 on todennäköistä, että total bases-lukemakin on tätä syöttäjää vastaan normaalia tasoa korkeammalla.

RotoWiren sivu listaa päivän kuumat ja kylmät lyöjät illan syöttäjää vastaan.

Ottelun syöttäjä: Yleisellä tasolla on selvää, että jos vastassa on kova syöttäjä, niin hittejä joukkueelle tulee vähemmän, ja näin jokaisen vastustajan lyöjän tb-lukemat jää matalammaksi. Joitakin syöttäjiä silti yliarvostetaan tässä, ja he antavat normaalin määrän hittejä, mutta pystyvät pitämään juoksumäärät kurissa. Kannattaa vilkuilla syöttäjien ottelulokista hänen antamiaan hittimääriä, jotta saa osviittaa tämänkin pelin hittimääristä. Noin 1 hitti per inning on vielä aika normaali tahti, eli esim 5 päästettyä hittiä 5 inningin pelissä ei ole vielä erityisen paha. Kovia syöttäjiä vastaan vastustajan lyöjillä on useammin 0,5 line total bases-vedoissa, ja hyvävireisen ja etenkin hyvällä matchup-recordilla varustetun lyöjän overin pelaaminen voi tämän myötä olla erityisen perusteltua. Syöttäjälle annetaan ehkä liian paljon painoarvoa kertoimissa, ja vaikka syöttäjä olisikin huippuiskussa, niin aina jää mahdollisuus overeille vielä bullpenien astuessa lopussa kehiin. Ottelun lähtökohtainen juoksumäärä

Ottelun lähtökohtainen juoksumäärä: Jos otteluun on povattu isoa juoksumäärää, niin yleensä hittejäkin tulee reilummalla kädellä. Esimerkiksi runsasjuoksuisilla kentillä nämä ovat yleisiä, kuin myös isommat hitit, jotka rikkovat kerralla linen. Erityishuomio kannattaa kuitenkin laittaa esimerkiksi Coloradon kotipeleihin tai Cubsin kotipeleihin jossa on tuulta, sillä näissä hittimäärät voi kasvaa reilustikin. Normaalissa ottelussa, jossa linet on painettu 6-9 pintaan tähän ei kuitenkaan kannata antaa isoa painoarvoa näissä total bases vedoissa.

Tiivistelmä

 • Total Bases lukema lasketaan pelaajan omilla lyönneillä saatujen hittien edetystä pesämäärästä yhteislukemana
 • Total bases- ja total hits -vedoissa line 0,5 on käytännössä sama asia molemmissa tapauksissa, mutta isommilla lineillä ei
 • Pelaaja pääsee lyöntivuoroon keskimäärin 3-5 kertaa pelin aikana. Jokaisella lyöntivuorolla on mahdollista saada 0-4 total basea
 • Pelaajan ja syöttäjän matchup statsit ja pelaajan vire on tärkeässä roolissa vetoa miettiessä.

Kirjoita kommentti