Etusivu » Suomalaiset NHL-maalivahdit 2019-2020 - ennakko-odotukset

Suomalaiset NHL-maalivahdit 2019-2020 – ennakko-odotukset

Suomalaiset maalivahdit NHL:ssä 2019-2020

Käydään kolmessa osassa tulevan kauden suomalaisia NHL-pelaajia: maalivahdit, puolustajat sekä hyökkääjät ja asetetaan heille varovaisen optimistisia ennakko-odotuksia.

Maalivahdeista on helpoin aloittaa, koska sieltä lienee luvassa vähiten yllätyksiä harjoituspelien myötä.

Antti Raanta – Arizona Coyotes

Antti Raanta on esittänyt lupaavia otteita läpi NHL-uransa ja siirto Arizona Coyotesin paitaan toi Raannalle ison tilin ja ennen kaikkea ykkösmaalivahdin paikan. Ensimmäinen kausi Coyotes-paidassa olikin upea ja toiseen kauteensa raumalainen lähti jopa yhtenä Vezina-suosikeista, mutta se päättyi loukkaantumisiin. Raantaa jopa kritisoitiin seuran sisältä, että paikkojen hajoaminen olisi oma syy, joka ei varmaankaan nostanut itseluottamusta muutenkin vaikean kauden aikana. Isoista operaatioista on onneksi ennenkin noustu ja siitä on esimerkkejä tämänkin kauden NHL:ssä.

Uusi kausi ja toivottavasti uusi nousu sille tasolle, jolla Raanta on jo osoittanut olevansa. Raanta on sillä tasolla ollessaan jopa tärkein pelaaja Coyotesille, mutta kunnossa ollessaankin Darcy Kuemperille jäänee reilusti vastuuta.

Mikko Koskinen – Edmonton Oilers

Harvemmin on suomalainen maalivahti herättänyt niin paljoa keskustelua kuin Mikko Koskinen. Tätä keskustelua on herättänyt erikoisen negatiivisessa mielessä niin sopimuksen teko, nousu Oilersin ykkösmaalivahdiksi kuin myös tammikuussa tehty monivuotinen jatkosopimuskin.

Viime kauteen verrattuna Koskisen täytyisi jatkaa vähintään samalla tasolla ykkösvahdin paikan säilyttääkseen. Koskisen onneksi ja Oilersin harmiksi mitään erikoista kirittäjää ei juuri nyt ole hengittämässä niskaan, mutta Jordan Binnington mennee hyvänä esimerkkinä, että ihmeitäkin tapahtuu.

Pekka Rinne – Nashville Predators

Pekka Rinne on jo luonut sellaisen uran Predators-paidassa, että mies lukeutuu seurahistorian suurimpiin ja tärkeimpiin pelaajiin ja paidanjäädytystilaisuus tullee olemaan itsestäänselvyys, kunhan se ura joskus tulee päätökseen.

Rinne on pitänyt tasonsa uskomattomalla tavalla vaikeiden loukkaantumisten ja suurien operaatioiden jälkeenkin ja noussut kenties jo kaikkien aikojen suomalaiseksi NHL-maalivahdiksi. Se voi olla mielipide, mutta niin voitto- kuin nollapelitilastotkin puhuvat sen puolesta.

Nykyistä sopimusta Rinteellä on jäljellä kaksi vuotta ja ainakin tältä ensimmäiseltä niistä uskaltanee edelleen odottaa yli 50:n pelin runkosarjaa, jonka jälkeen Predatorsin odottaa näkevänsä pudotuspeleissä.

Juuse Saros – Nashville Predators

Juuse Saros on edelleenkin NHL:n nuorimpia maalivahteja, mutta jo pitkän tovin on puhuttu, että milloin Saros nousee ykkösmaalivahdiksi ja miten vastuu tulee nousemaan. Sen aika näyttää, mutta kuka tietää vaikka mitään roolien vaihtamista ja ottelumäärän tasausta Rinteen kanssa ei nähdäkään, vaan Saros nousee juuri tästä asemasta ykkösmaalivahdiksi vasta Rinteen lopetettua.

Saros pelannee jälleen vähintäänkin 30:n ottelun verran ja ominaisuudet riittäisivät takuulla lähes missä tahansa NHL-seurassa ykkösmaalivahdinkin vastuuseen. Mahdollisesti NHL:n nopein maalivahti sivuttaisliikkeessä, jolla kompensoi kokoaan.

Tuukka Rask – Boston Bruins

Tuukka Raskin edellisen kauden aloitus ei ollut kaikkein onnistunein, mutta pienen henkilökohtaisen tauon ja yllättävänkin tasaisesti jakautuneen vastuunjaon myötä Rask nousi jälleen kerran NHL-maalivahtien eliittiin ja oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi Boston Bruins eteni Stanley Cupin finaaleihin saakka. Mestaruus ja sitä todennäköisesti seurannut Conn Smythe Trophy olisivat olleet edellisten saavutusten päälle sellainen kattaus, joka olisi saattanut tarkoittaa vuosien päähän katsoessa paikkaa jopa Hockey Hall of Famessa.

Rask on edelleen nuori maalivahdiksi tai ei ainakaan ohittanut niitä oletettavasti parhaita vuosiaan. Suomalainen on ennenkin kestänyt todella suuren vastuun ja päässyt kohtuullisen terveenä läpi edellisistä kausista. Vastuu jakautunee jälleen niin, että myös Jaroslav Halak saa useita kymmeniä pelejä alleen, mutta Rask on edelleenkin ykkösmaalivahti, jonka johdolla pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi selkeä pettymys.

Joonas Korpisalo – Columbus Blue Jackets

Joonas Korpisalo on uuden haasteen edessä Sergei Bobrovskin siirryttyä Florida Panthersiin.

Tähän saakka AHL-mestaruuden vuonna 2016 voittaneen Korpisalon vastuu Blue Jacketsin maalilla on jäänyt enimmillään viime kauden 27:een otteluun, mutta NHL-kausi 2019-2020 on Korpisalolle uran merkittävin ja tärkein.

Uusi asema saattaa noustaa aiemmin ehkä hieman heikommilla tilastoilla pelanneen Korpisalon aivan uudelle tasolle, mutta onnistumistakin vaaditaan sillä latvialainen ikätoveri Elvis Merzlikins on varmastikin valmis ottamaan haasteen vastaan, jos ykkösvahdin paikka aukeaa.

Suhteellisen pieni palkka vähentänee suomalaisen paineita, mutta nyt olisi niin sanotusti tarjotin naaman edessä suureen rooliin ja hyviin asemiin tulevien sopimusneuvotteluiden osalta.

Muut maalivahdit

Sitten on samanlainen – hieman suurempi joukko lähtökohtaisesti AHL:ssä pelaavia maalivahteja, joita on mahdollista nähdä myös NHL:n puolella.

Myöhemmin tähdellä merkatut maalivahdit ovat saaneet peliaikaa NHL:ssä kaudella 2019-2020.

Emil Larmi, Ukko-Pekka Luukkonen, Kevin Lankinen, Veini Vehviläinen, Kaapo Kähkönen *, Christopher Gibson, Kasimir Kaskisuo *, Ville Husso.

Tähän porukkaan mahtuu melkoinen liuta aikuisten ja nuorten maailmanmestareita ja niiltä osin se onkin paljon menestyneempi kuin NHL-maalivahtiemme ryhmä, mutta se kertoneekin enemmän positiivisesta muutoksesta Suomi-kiekossa.

Edellisen vuosikymmenen taitteen kohdilla Suomi, suomalaiset NHL-maalivahdit ja suomalainen maalivahtivalmennus olivat jatkuvasti jääkiekkoa seuraavan maailman huulilla. Pieni notkahdus tässä on ehkä nähty puhtaasti NHL:n kohdalla, mutta yllä olevien nimien perusteella kurssi kääntynee jälleen ylöspäin.

Edellä mainitut maalivahdit voidaan jakaa ainakin kahteen, jos ei kolmeenkin ryhmään tulevan kauden tärkeyden perusteella. Viisi ensimmäistä aloittavat joko ensimmäisen tai toisen Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa ja kolme viimeksi mainittua ovat viettäneet useamman vuoden AHL:ssä.

Larmiin, Luukkoseen, Lankiseen, Vehviläiseen ja Kähköseen ei osaa asettaa juuri minkäänlaisia odotuksia. Larmi ja Vehviläinen herättävät enemmänkin kiinnostusta, että miten koppi tarttuu kapeammassa kaukalossa. Luukkosella on taas keväällä suoritettu lonkkaleikkaus taustalla, mutta toisaalta Sabresissa saattaisi lyödä nopeastikin läpi, niin nuoresta maalivahdista kuin puhutaankin. Kähkönen taas aloittaa toisen kautensa ja toivottavasti kohtalaisen onnistuneen avauskauden jatkoksi tulee myös ensimmäinen NHL-peli Wildin riveissä. Lankinen kerännee koko jääkiekkoa seuraavan kansan huomion kevään MM-kisojen jäljiltä. Hänelläkin on Kähkösen tavoin kokemusta jo luukkuvahdin roolista, eikä Blackhawks ole helppo paikka murtautua pelaavaan kokoonpanoon vaikeuksien kautta huipulle nousseen Robin Lehnerin sopimuksen myötä.

Gibson on taasen tehnyt jo pitkän uran Pohjois-Amerikassa ja pelannut jonkun ottelun NHL:ssäkin. Gibson tuntunee viihtyvän nyt ja kaiketi puheidensa perusteella urankin jälkeen uudella mantereella, että saa nähdä mikä päätös tulee, jos tuleva kausi ei ole lopullinen läpimurtokausi NHL:n puolelle Islandersin taikka jonkun muun joukkueen paidassa.

Kaskisuolla ja Hussollakin on jo AHL:ää nähtynä, eivätkä Blues ja Maple Leafs ole tällä hetkellä helpoimpia seuroja pelata itseään edes kakkosmaalivahdin rooliin. Bluesista mainittakoon, että on mielenkiintoista nähden miten Binnington jo paljon voittaneena kestää ensimmäisen pitkän runkosarjan selvästi kasvavalla vastuulla, kun otteet ailahtelivat pudotuspeleissäkin. Lisäksi Jake Allenin suunta ei ole näyttänyt ainakaan ylöspäin viime aikoina. Torontolla on selkeä ykkösmaalivahti Frederik Andersen, mutta hänen takanaan ovi saattanee olla auki, mikäli harjoituspeleissä loukkaantuneen Michal Neuvirthin try-out ei tuota sopimusta.


Vielä ennen NHL-kauden 2019-2020 alkua käydään maalivahtien jatkoksi myös suomalaiset NHL-puolustajat ja -hyökkääjät läpi, riippumatta siitä, miten auki tilanteet ovat sopimuksien suhteen.

Päivitetty: 09.02.2020.


2 vastausta artikkeliin “Suomalaiset NHL-maalivahdit 2019-2020 – ennakko-odotukset”

  1. sanoo:

    […] Suomalaiset NHL-maalivahdit 2019-2020 – ennakko-odotukset […]

  2. sanoo:

    […] Suomalaiset NHL-maalivahdit 2019-2020 – ennakko-odotukset […]

Vastaa