Etusivu » Suomen rahapelimarkkinan tilannearvio 2022-2025

Suomen rahapelimarkkinan tilannearvio 2022-2025

Vuoden parhaat ajat lähenevät joulukuun muodossa, mutta synkkiä pilviä on ollut tätä ajankohtaa varten horisontissa jo pidemmän aikaa. Lähes jokainen rahapeleistä kiinnostunut tietää ja osa pelkää maksublokkeja, jotka astuvat voimaan 2023 tammikuussa eli reilun kuukauden päästä. Vai astuvatko?

Teknisessä mielessä asia on hyvin selkeä. Laki on tehty, hyväksytty ja sen mukaan uusi arpajaislaki todellakin mahdollistaa maksuestot ulkomaisille rahapelisivustoille 1.1.2023 alkaen. Maksuestoja ei sentään määrätä jokaista rikkomusta vastaan, vaan ensin yritetään pehmeämpiä keinoja eli ohjeistusta ja yhteydenottoa ulkomaiseen operaattoriin. Maksuestot ovat vasta viimesijainen keino, jolla lakia rikkovat yritetään laittaa kuriin.

Tuleeko maksuestoja sitten välittömästi tammikuussa, niin henkilökohtaisesti epäilen tätä suuresti. Tätä voidaan arvioida vuoden 2022 tapahtumien perusteella. Ensimmäiset yhteydenotot ja ”uhkailut” laittomasti ulkomaisia rahapelejä markkinoivia yhtiöitä ja yksityishenkilöitä kohtaan tehtiin jo loppuvuodesta 2021.

Vuoden 2022 alku oli kova tahti ja monet yhtiöt muuttivatkin toimintatapojaan. Se, että johtuiko muutos oma-aloitteisuudesta vai tulleista kirjeistä, niin jokainen voi itse valita puolensa. Itse äänestäisin kirjeiden puolesta, sillä ei olisi liiketoiminnallisesti kovinkaan perusteltua tehdä mitään ennen kuin joku sanoo, että nyt on tehtävä muutos.

Alkukesästä tuli sitten yksi tapaus, jossa jopa määrättiin uhkasakot ja muistutettiin maksuestojen mahdollisuuksista, kun Curacaolainen yhtiö oli harjoittanut suoramarkkinointia puhelimitse suomalaisille asiakkaille. Tapauksen lukemalla voidaankin sitten miettiä, että puututtiinko tässä vain markkinoinnin laittomuuteen, vai markkinoinnin tapoihin ja kuluttajasuojaan. Ainakin itselleni jäi kuva, että tuon kaltaiseen toimintaan pitäisikin viranomaisten puuttua, mikäli kuluttaja ei pääse irti epäselvistä ja jopa hämäristä sopimuksista. Oli kyseessä sitten uhkapelit tai eivät.

Tämän tapauksen jälkeen ei sitten ole kuulunutkaan mitään virallisempaa. Jotkin yhtiöt ovat muuttaneet toimintaansa, mutta nämäkin voidaan laittaa oma-aloitteisuuden piikkiin tai sitten saatuihin varoituskirjeisiin Poliisihallituksen toimesta. Joten odotanko vuoden 2023 alkavan maksuestoilla, niin en missään nimessä.

Jos maksuestoja olisi tulossa voimaan tammikuussa, niin odottaisin jo nyt näkeväni listan yhtiöistä Poliisihallituksen sivuilla ja tuomioita, jotka ovat viety valituksineen hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Yksikään maksuestojen listalle joutuva yhtiö nimittäin tuskin tulee päätöstä sellaisenaan hyväksymään ilman valitusoikeuden käyttöä.

Toisena huomiona katsoisin uutisoinnin, suomalaisten pankkien toiminnan ja erityisesti ulkomaisten peliyhtiöiden toiminnan. Mistään kautta ei ole tullut tarkempaa tietoa tai uhkaa pian tulevista maksuestoista. Onko maksuvälittäjillä (Trustly, Euteller, Zimpler ym) tai pankeilla valmiuksia edes teknisesti tehdä maksuestoja tammikuusta alkaen?

Kolmantena huomiona ottaisin muuttuneen tilanteen. Suomessa on Veikkauksen, että poliitikkojen toimesta jo epävirallisesti todettu, että tulemme siirtymään lisenssijärjestelmään ja monopolin aika on ohi. Koska seuraava hallitus aloittaa työnsä huhtikuun vaalien jälkeen ja tavoiteaikataulu uuden lisenssijärjestelmän osalta on 2025-2026, niin nyt olisi huono hetki uhrata resursseja väliaikaisiin ratkaisuihin, joilla lähinnä suututettaisiin eri osapuolet, joiden on tarkoitus toimia yhdessä tulevina vuosina.

Kun uusi hallitus aloittaa työt vuonna 2023, niin odotan rahapelilainsäädännön etenevän rivakasti eteenpäin. Pohjatyötä on jo tehty ja tullaan tekemään ennen eduskuntavaaleja ja 2023-2024 aikana on saatava jo ensimmäiset luonnokset ja asiantuntijaselvitykset, jotta lopullinen laki saataisiin 2024 loppuvuodesta tai 2025 aikana eduskuntaan käsiteltäväksi. Mikäli asia etenee ilman viivästyksiä, niin voisimme nähdä lisenssimarkkinoille siirtymisen jo vuoden 2025 aikana, todennäköisesti loppuvuoden puolella. Koska kyse politiikasta, niin realistisempaa on hyväksyä viivästykset ja valmistautua siihen, että Suomessa on lisenssimarkkina 2026 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Tiivistettynä voisin sanoa, että suuria muutoksia ei vuodenvaihde tuo tullessaan ja isot muutokset alkavat tulla uuden hallituksen myötä. Maksuestot jäävät arpajaislakiin mahdollisuudeksi, mutta niitä tuskin tullaan isossa kuvassa ottamaan käyttöön jos ollenkaan.

PS: Ensi viikolla 30.11.2022 Helsingissä järjestetään rahapeli-ilta sidosryhmille ja eduskuntaryhmien edustajille, jossa keskustellaan mahdollisista vaihtoehdoista suomen nykyiselle monopolille. Tilaisuudessa on puhumassa paikalla Suomalainen Rahapeliyhdistys ry, Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry, Veikkaus, PAF, Legal Gaming Attorneys at Law, The Finnish Gambling Consultants, Suomen Pokerinpelaajat ry, Suomen Urheiluvedonlyöjät ry. Puolueista jo SDP, Vihreät, VAS, RKP, KOK.

Ja tahoja edustamassa muun muassa pokeriammattilainen Aki Pyysing, vedonlyönnin ammattilainen Kari Rajainmäki, Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski, juristi ja vedonlyönnin ammattilainen Antti ”akaa89” koivula, Finnish Gambling Consultants edustajana Jari Vähänen, sekä poliitikoista Atte Harjanne, Marko Asell, Sinuhe Wallinheimo ja Merja Kyllönen.
Tilaisuuteen voi ilmoittautua 25.11 asti. Tilaisuuteen osallistumisella on nimellinen 10 euron kahvi-ja tilamaksu. Lisätietoja löytyy alla olevasta kuvasta.

No alternative text description for this image
7

1 kommentti

  1. larpalate sanoo:

    Hyvä kirjoitus, toivotaan että muutokset eivät vie pelaajan kannalta asioita huonompaan suuntaan. Liian kovat rajoitukset ja hankaluudet vievät entistäkin enemmän pelaajia vielä harmaammille alueille kuten kryptokasinoille.

Kirjoita kommentti