Etusivu » Haastattelu - "Raviguru" Jere Törmänen

Haastattelu – ”Raviguru” Jere Törmänen

Ristikakkosen haastattelut vuoden 2024 osalta saavat jatkoa, kun saimme kunnian haastatella Suomen todellista “ravigurua” eli Jere Törmästä.🐎Törmänen on työskennellyt media-alan ammattilaisena jo pian kaksikymmentä vuotta ja hänen työnkuviin kuuluu monenlaiset roolit ravien parissa, kuten selostaja, studioisäntä, kenttähaastattelija sekä vihjaaja. Törmäsellä on myös oma menestynyt vihjepalvelu, jossa hän jakaa ravivihjeitä kansalle. Ravit ja vedonlyönti ovat kuuluneet Törmäsen elämään vahvasti jo pikkupojasta lähtien, jonka lisäksi hän on myös muun muassa intohimoinen italialaisen jalkapallon seuraaja sekä AC Milan -fani.

Mitkä ovat Törmäsen suurimmat yksittäiset Toto-voitot? Entä, mikä on paras hevonen, jonka hän on omistanut? Muun muassa näihin ja moniin muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin saat vastaukset lukemalla haastattelun! Otetaankin seuraavaksi mukava lukuasento ja lähdetään sen pidemmittä puheitta yhdessä tutustumaan mieheen tarkemmin!

Jere Törmänen haastattelu

Loading animation

🔎 Lämmittelykysymykset:

1️⃣ Avaa alkuun lyhyesti Ristikakkosen lukijoille kuka olet, mistä tulet ja mitä teet työksesi?

✔️ Jere Törmänen, ensi syksynä 40 mittarissa. Kotoisin Kuusamosta, asunut Lahdessa 20 vuotta. Lapsena asuin pitkään Keski-Suomessa, josta jäi mm. rakkaus JYPiin. Olen toiminut media-alan ammattilaisena pian 20 vuotta. Toimin monenlaisissa rooleissa ravien parissa, mm. studioisäntänä, selostajana, kenttähaastattelijana ja vihjaajana. Teen jonkin verran juontokeikkoja myös ravien ulkopuolella.

2️⃣ Mitä kaikkea muuta työhommien lisäksi arkeesi ja elämääsi kuuluu, kun eletään vuotta 2024?

✔️ Kiitos kysymästä, oikein hyvää. Vapaa-aika kuluu pitkälti vaimon ja kahden jackrussellinterrierin (Pippo ja Mila, arvaatteko mistä saaneet nimensä?😉) kanssa. Seuraan urheilua laajasti ja harrastan hiihtoa, lenkkeilyä, tennistä ja padelia. Tykkään myös ruoanlaitosta, lukemisesta ja änärin pelaamisesta Pleikkarilla (saa haastaa🙂).

3️⃣  Raviurheilun lisäksi olet ilmeisen intohimoinen italialaisen jalkapallon seuraaja sekä AC Milan -fani. Mistä fanitus AC Milania kohtaan kantaa juurensa?

✔️ Milan ja Ajax kohtasivat 90-luvun puolivälissä Mestarien liigassa samalla kaudella useamman kerran ja matsit näytettiin Suomessa, kun Jari Litmanen pelasi Ajaxissa. Fiilistelin tietysti Litmasta, mutta jostain syystä punamusta joukkue teki silti valtavan vaikutuksen. Maldini, Baresi, Albertini, Donadoni… Joukkue täynnä mielettömiä pelaajia. Se oli käytännössä rakkautta ensisilmäyksellä ja se rakkaus kestää hautaan asti. Ensimmäisen Milan-paitani ostin 1996 ja painatin siihen Jyväskylän Tarrapaidassa George Weahin nimen. Paita on edelleen tallessa. Sittemmin intohimosta Milaniin seurasi rakkaus Italiaan.

4️⃣ Seuraatko aktiivisesti muita lajeja kuin jalkapalloa sekä raveja?

✔️ Seuraan urheilua kattavasti. Ravien ja jalkapallon lisäksi erityisesti JYPin otteita ja hiihtoa.

5️⃣ Mitä itse tykkäät harrastaa / tehdä vapaa-ajallasi?

✔️ Tässä tulee hieman toistoa toiseen kysymykseen. Aika vaimon ja ystävien kanssa on arvokkainta. Mökki on tärkeä paikka. Hiihdän paljon ja koirien kanssa lenkkeilen päivittäin. Tennis ja padel kuuluvat myös harrastuksiin. Ruoanlaitto, lukeminen ja musiikki ovat lähellä sydäntä.


📝 Kysymykset:

1️⃣ Mistä kiinnostus raveihin ja ravivedonlyöntiin sai alkunsa / mikä oli ensikosketuksesi hevosiin ja raviurheiluun? Veikö ravit heti mennessään ja oli ns. “rakkautta ensi silmäyksellä” vai ottiko lajista innostuminen enemmän aikaa?

✔️ Synnyin hevosperheeseen, isäni Jouni on koko ikänsä ohjastanut ja valmentanut hevosia. Olin ensimmäistä kertaa raveissa jo kahden viikon ikäisenä. Nelivuotiaana sanoin äitille, että minusta tulee isona raviselostaja. Seitsemän vuotiaana muistan jo lyöneeni vetoa. Vitosen sija oli kova juttu! Yläasteella aloin perehtymään vedonlyöntiin jo hyvin analyyttisesti. Jos miettii ravivedonlyöntiä, niin hevonen eläimenä ja ongelmanratkaisu kiehtoivat hurjasti ja tekevät niin yhä. Olen seurannut, elänyt ja hengittänyt raveja koko pian 40-vuotisen elämäni.

2️⃣ Missä vaiheessa aloit huomata, että voisit työllistää itsesi ravien parissa / Milloin olet aloittanut työt raviurheilun saralla?

✔️ 2006 kun työskentelin Anttilassa myymässä telkkareita ja cd-levyjä ym. aloin miettimään, että en mä tätä kyllä lopun elämääni halua tehdä. Kaipasin jotain haastavampaa. Kävin Jokimaalla joka raveissa ja kerran tuli mieleeni, että miksei täällä ole voittajahaastattelijaa arkiraveissa. Voisiko minusta olla siihen hommaan? Etsin netistä radan toimitusjohtajan (Janne Ekholm) yhteystiedot, sovimme tapaamisen ja pääsin kokeilemaan hommia 18.1.2007. Sille tielle jäin.

3️⃣ Kuinka teet taustatyösi ennen suurta ravitapahtumaa?

✔️ Tapa miten valmistaudun riippuu sen päiväisestä roolista. Heitän pari esimerkkiä. Selostajana on syytä opetella lähtölistat mahdollisimman tarkkaan ulkoa, tsekata hevosten nimet ja niiden oikein lausumiset, tilastot ja muut mahdolliset knoppitiedot. Studioisäntänä pitää valmistautua lähetyksen aiheisiin ja perehtyä mahdollisiin vieraisiin ja tehdä kysymyspatteristot, lukea ajolista tarkkaan ja tietysti perehtyä päivän lähtöihin.

4️⃣ Jos pitäisi valita yksi, niin mikä olisi mieluisin työpestisi raveihin liittyen: studio-isäntä, varikkotoimittaja, selostuskoppi vai joku muu ja miksi?

✔️ Rakastan ihan jokaista roolia joten käytännössä aika mahdoton valita. Vaihtelu todellakin virkistää. Jos kuitenkin on pakko valita, vastaan fiilispohjalta sen kummemin perustelematta studioisännän rooli.

5️⃣ Harrastatko Toton lisäksi muita uhkapelejä ja jos kyllä, niin mitä?

✔️ Muista peleistä pelaan selvästi eniten italialaista jalkapalloa. Jonkin verran myös kotimaista Veikkausliigaa ja jääkiekossa Liigaa. Pidän erityisesti kausivedoista ja livevedosta.

6️⃣ Miten suuria prosentuaalisia muutoksia voit tehdä arvioihisi vielä nähdessäsi hevosten lämmittelyä?

✔️ Toisinaan varsin suuriakin. Oleellista on kuitenkin tuntea kyseinen hevonen. Onko ”huono” lämmitys sille tyypillistä ja jos on, niin miksi? Jos huono lämmitys on ko. hevoselle epätyypillinen, pyri selvittämään, miksi se lämmitti huonosti. Lähtökohtaisesti miinuslämmitykseen on kuitenkin aina reagoitava vähintäänkin jossain määrin.

7️⃣ Mitkä ovat mielestäsi vedonlyönnin suurimmat haasteet raveissa?

✔️ Muuttujien määrä. Niitä on oikeastaan loputtoman paljon. Tietyllä tapaa myös se, että hevonen ei puhu. Mutta sitä uskomattoman jaloa eläintä voi vastaavasti lukea monin eri tavoin ja päätellä sen päivän virettä. Tämä on nimenomaan yksi iso asia, miksi hevosvedonlyönti on niin kiehtovaa. Mielestäni kaikista kiehtovin ja hienoin vedonlyönnin muoto.

8️⃣ Mikä / Mitkä ovat olleet suurimmat “oppituntisi” vedonlyönnissä ja raveissa?

✔️ Tietyllä tapaa suurimmat voitot, jotka ovat kasvattaneet pelikassaa kerralla merkittävästi. Erityisesti niinä hetkinä on ollut tärkeää muistuttaa itseään kassanhallinnasta ja pään kylmänä pitämisestä. Toisaalta tappioputkien aikana pitää usein muistuttaa itseä siitä, että luota omaan juttuun. Olen tehnyt sillä pitkässä juoksussa vahvaa tulosta, joten miksi en tekisi jatkossakin. Pelaan lähinnä haastavia kombinaatiopelejä, joissa pitää varautua pitkiinkin vaikeisiin jaksoihin.

9️⃣ Mikä on suurin yksittäinen Toto-voittosi? Entäs tuleeko mieleen karvainta ja/tai suurinta yksittäistä tappiota Toto-peleistä?

✔️ Kuusinumeroisia voittoja on tullut useita, miljoonavoitto on vasta tulossa. Karvaita tappioita on useita, silti yksi on ylitse muiden. Joulukuussa vuonna 2022 Rommessa Atomic Face hävisi päätöskohteen erolla, jota ainakaan minä en silmällä erota. Lisäksi lähdön voittanut suursuosikki laukkasi ensimmäisessä kaarteessa pitkäksi, mutta sitä ei hylätty matkalla, eikä Ruotsissa voi hylätä vastaavassa tilanteessa maaliintulon jälkeen toisin kuin Suomessa. Nyt rivi antoi 7500 euroa, Atomic Facella olisi tullut noin 600 000 euroa.

1️⃣0️⃣ Omistatko itse hevosia yksin ja/tai osuuksia niistä ja jos omistat niin mitä hevosia ja miten ne ovat menestyneet?

✔️ Omistan tällä hetkellä osuuden seitsemästä hevosesta. Hienosti ikäluokkalähdöissä menestynyt Tuhti-Kersantti myytiin hiljattain. Global Beware menestyi viime vuonna loistavasti ja sen kanssa päästiin Kymi Grand Prix’hin ja legendaarisiin Elitloppet-ravehin Harper Hanoverin lähtöön. Ne oli sellaisia elämyksiä että voi pojat. Valitettavasti ”Redi” kuitenkin loukkasi jalkaansa juuri pahasti. Se oli kova kolaus.

Lisäksi ”tallissani” on Goodwin Zet josta on hyvät odotukset, hienosukuinen tamma One Night Only, hienosti kolmevuotiaana pärjännyt Bring It On Home, lahjakas Armas Suomalainen, ravikuningas Parvelan Retun ensimmäinen koskaan syntynyt jälkeläinen Hitsi sekä ensimmäinen osakasvattini Scudetto, joka on nimetty Milanin mestaruuskauden kunniaksi.

1️⃣1️⃣ Entäs mikä on mielestäsi paras hevonen, jonka olet omistanut?

✔️ Global Beware.

1️⃣2️⃣ Onko sinulla suosikkiravirata tai -tapahtuma, ja jos on, niin miksi se on erityinen?

✔️ Lahden Jokimaalla ajettava Suur-Hollola on henkilökohtaisesti tärkein. Elitloppetin ja Kuninkuusravien tunnelma on vertaansa vailla. Ihan jokaisen pitäisi kokea se fiilis.

1️⃣3️⃣ Aiotko tehdä aina töitä ravien parissa ja onko tulevaisuuden tavoitteita sillä saralla?

✔️ Uskon niin. Töihin lähtö tuntuu edelleen aina yhtä hyvältä. Jos joskus tuntuu, että alan leipääntymään työhöni ja intohimo katoaa, lopetan. Se on mielestäni oikeus ja kohtuus paitsi itseä, ennen kaikkea kuulijoita ja katselijoita kohtaan. Tavoitteita? Haluan kehittyä joka päivä paremmaksi. Tässä lajissa on loputtomasti opittavaa.

1️⃣4️⃣ Jos et työskentelisi raviurheilun parissa, minkä alan parissa arvelisit työskenteleväsi / mitä tekisit työksesi?

✔️ Lasten tai vanhusten parissa. Tai jossain myyntihommissa. Tai hei, jalkapalloscouttina!

1️⃣5️⃣ Mikä on ollut mieleenpainuvin hetkesi raveissa, olipa se sitten jokin voitto tai muu tapahtuma?

✔️ Isäni voitti Mikkelin Kuninkuusraveissa 2012 ravikuningattaren tittelin Sirun Valpuriina nimisellä hevosella.

1️⃣6️⃣ Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

✔️ Samassa ammatissa raviurheilun eläessä uutta nousukautta.


🐎 Otetaan vielä loppukevennykseksi muutamat lyhyet, helpot ja nopeat kyssärit:

1️⃣ Kuuluisin henkilö kenen puhelinnumero löytyy puhelimesta?

✔️ Klassikko! Kommunikoin lähinnä sähköpostilla!

2️⃣ Lempidrinkki?

✔️ Negroni.

3️⃣ Jos pitäisi valita yksi ruoka, jolla elää loppuelämän ajan, mikä se olisi?

✔️ Peuran sisäfile, hasselbackan perunat ja mustatorvisienikastike. Siinä on kombo joka toimii ja jonka valmistan aika hemmetin hyvin😉

4️⃣ Jos joutuisit autiollesaarelle, kenet ottaisit ravipiireistä mukaan (Yksi henkilö) ja lyhyesti perustelu, miksi?

✔️ Antti Pylkkänen. Huippu tyyppi, loistavaa keskusteluseuraa ja aina järkevästi ajatteleva. Keksisi varmasti keinon päästä saarelta pois.

5️⃣ Julkkisihastus ja/tai Esikuva?

✔️ Markku Heikkilä. Siis se esikuva 😀 Todellinen raviselostamisen pioneeri ja itselleni tärkeä mentori.

6️⃣ Lempi TV-sarja?

✔️ Kylmä rinki.

7️⃣ Jos saisit valita itsellesi yhden supervoiman, mikä se olisi ja lyhyesti miksi?

✔️ Ajattelen asian niin, että uskon että meidän jokaisen sisällä on supervoima. Se vain pitää kaivaa esille. Usko itseesi ja ole rohkea niin pystyt uskomattomiin asioihin.

8️⃣ Jos päivässä olisi tunti enemmän aikaa, miten käyttäisit sen?

✔️ Vaimon kanssa olemiseen.

Kiitos paljon huikeasta haastattelusta Jere ja oikein hyvää vuotta 2024!

Loading animation

Katso myös kaikki listaamamme pikakasinot!

Jere Törmänen haastattelu
3

Kirjoita kommentti