Etusivu » Blokit tulevat - oletko valmis?

Blokit tulevat – oletko valmis?

Maksuestoja ulkomaisille peliyhtiöille! Ulkomaisten rahapelien markkinointi kielletään! Pelivoittojen lunastaminen ulkomailta estetään!

Tänään sisäministeriö laittoi eteenpäin arpajaislain seuraavan version ja syksyn aikana tätä sitten puntaroi niin eduskunnan suuri sali, kuin eri valiokunnatkin. Suurin kiinnostus meillä Unibetin lypsylehmillä ja Maltan kätyreillä on tietysti arpajaislain kohtaan, joka tulisi rajoittamaan niin ulkomaisten rahapelien markkinointia, kuin myös pelaajien pelaamista tämän vuoksi määrättyjen rangaistusten sivuseurauksena. Mitä tänään sitten sanottiin ja ei sanottu, niin tässä nopeasti omia huomioita.

Esitys mahdollistaisi maksuliikenne-estoja monopolin ulkopuolisen rahapelaamisen estämiseksi. Se koskisi ulkomaisia peliyhtiöitä, jotka suuntaavat Manner-Suomeen arpajaislain vastaista markkinointia.

Eli tästä hyvä lihavoida sanat ”Esitys” ja ”Manner-Suomeen”, sekä ”arpajaislain vastaista markkinointia”. Nämä kolme kohtaa on hyvä heti käydä läpi, sillä tässä on paljon enemmän kuin kaksi riviä tekstiä.

Esitys= Tämä ei ole vielä kirjattu lakiin eli voi vielä muuttua. Eduskunta ei ole tästä keskustellut ja Malta on esimerkiksi vaatinut selvityksen Suomelta liittyen arpajaislain uudistamiseen. Paljon liikkuvia palasia vielä, vaikka lähellä ehkä ollaankin.

Manner-Suomeen = haluttu rajata ja selkeyttää, että laki ei tule koskemaan Ahvenanmaalle suuntautuvaa markkinointia, mutta tämä on myös sidoksissa seuraavaan kohtaan olennaisesti.

Arpajaislain vastainen markkinointi = Suora lainaus nykyisestä arpajaislaista ja tämä ei tule muuttumaan uudenkaan arpajaislain myötä.

8) markkinoinnilla mainontaa, epäsuoraa mainontaa ja muuta myynninedistämistoimintaa; epäsuoraa mainontaa on erityisesti tuotteen myynninedistäminen muun tuotteen mainonnan yhteydessä siten, että muun tuotteen tunnuksena käytetään sellaisenaan tai tunnistettavasti muunnettuna tuotteen tai sen myyjän vakiintunutta tunnusta tai että muun tuotteen mainonnasta muutoin välittyy mielikuva tietystä tuotteesta tai sen myyjästä; tämän lain soveltamisalaan kuuluvana arpajaisten markkinointina ei pidetä, arpajaissivustossa käytetystä kielestä riippumatta, pelkkää ulkomaisen tai ahvenanmaalaisen arpajaissivuston saatavillaoloa sähköisessä tietoverkossa, jos arpajaissivustoon ei ole liitetty muuta arpajaisiin Suomessa tai valtakunnassa osallistumista edistävää aineistoa; tämän lain soveltamisalaan kuuluvana arpajaisten markkinointina ei pidetä myöskään arpajaisten markkinointia Suomessa tai valtakunnassa levitettävässä ulkomaisessa tai ahvenanmaalaisessa julkaisussa, jos julkaisun pääasiallinen tarkoitus ei ole rahapelien markkinointi ja jos arpajaisten markkinointi ei kohdistu erityisesti Suomeen tai valtakuntaan;

Ja tämä ehkä allekirjoittanutta eniten hämärtääkin, sillä en ole aivan varma edelleenkään missä tämä raja kulkee. ”jos arpajaissivustoon ei ole liitetty muuta arpajaisiin Suomessa tai valtakunnassa osallistumista edistävää aineistoa”. Onko kyse siitä, että on mainos sivuston ulkopuolella saatavilla ja toisena kysymyksenä miettisin edistääkö se täällä maassamme tapahtuvaa rahapeleihin osallistumista. Onko internetissä tapahtuva asia niin, että se on tuotu Suomeen vai onko asiakas siirtynyt ulkomaille avatessaan ulkomaisen verkkosivuston? Tästä on osaltaan viitteitä sähkökauppadirektiivissä ja yrityksen alkuperämaan periaate.

Joten jos Unibet toimii Maltalla ja Maltan mukaan he saavat markkinoida pelejään tietyllä tavalla, niin voiko markkinointi tapahtua kahdessa paikassa yhtäaikaa tai voiko Suomi kohdella tässä asiassa eri tavoin yrityksiä riippuen siitä, kuka markkinoi ja mihin? Unibet ei saa markkinoida tänne, koska kohdevaltion (Suomi) lainsäädäntö kieltää asian ja vastaavasti giniä valmistava yritys ei saa markkinoida viinaansa esimerkiksi Yhdysvaltoihin netissä, koska ovat sijoittuneet Suomeen. Kuka muu näkee tässä merkittävän ristiriidan?

Kävi lain kanssa miten tahansa, niin se ei ole tulossa voimaan tänä tai ensi vuonna, vaan aikaisintaan 2023 alkuvuodesta. On hyvä muistaa, että 2023 huhtikuussa järjestämme eduskuntavaalit. Muutoksen tuulet puhaltavat 2023, mutta kenen toimesta ja mihin suuntaan. Tätä jäämme odottamaan.

PS: Pöytälaatikossa on ollut pitkään 3-osainen blogisarja liittyen Suomen rahapelilainsäädäntöön, Veikkaukseen, monopoliin ja lisenssijärjestelmään. Pyrin julkaisemaan nämä tekstit loppuvuoden aikana.

10

1 kommentti

  1. teikka5 sanoo:

    Olen valmis mulla on 4 nettilompakkoa korteineen..Onhan se tärkeää kerätä esim sotaveteraaneille 68 miljoonaa vuodessa onhan heitä viellä elossa alle 6000.. Kelleen ei varmaan ole yllätys että veteraanijärjestöjen pomojen tulot on n 100 000€ vuodessa ..Röyhkeet paskiaiset..

Kirjoita kommentti