Etusivu » Naisten seiväshyppy | Olympialaiset 2024

Naisten seiväshyppy | Olympialaiset 2024

Olympialaiset 2024 - Vedonlyönti
Loading animation

🇫🇷 Naisten seiväshyppy | Olympialaiset 2024

Seiväshyppy on kuulunut olympialajeihin nykyaikaisten olympialaisten alusta saakka eli vuodesta 1896 lähtien. Tässä ennakossa käsittelemämme naisten seiväshyppy lisättiin ohjelmaan kuitenkin vasta vuonna 2000, joten naisten osalta puhumme vielä verrattain tuoreesta olympialajista.

Hallitseva olympiavoittaja naisten seiväshypyssä on USA:n Katie Moon (Entinen Nageotte), joka lähtee puolustamaan mestaruuttaan tänäkin vuonna yhtenä kisan ennakkosuosikkina. Suomalaisittain katseet kääntyvät kuitenkin ylivoimaisesti eniten Wilma Murtoon, joka lähtee tavoittelemaan historian ensimmäistä naisten olympiamitalia Suomeen seiväshypystä. Tokyon olympialaisissa Murto sijoittui muutama vuosi sitten jaetulle viidennelle sijalle.

Pariisissa naisten seiväshyppykilpailu käydään muiden yleisurheilulajien tavoin legendaarisella Stade de Francella, jonka yleisökapasiteetti on noin 70 000. Seiväshyppykilpailu alkaa olympialaisissa karsinnalla, jossa kilpailijat taistelevat paikoista loppukilpailuun. Finaalissa voittaa luonnollisesti lopulta se kilpailija, joka onnistuu hyppäämään kaikista korkeimman hypyn tiputtamatta tankoa. Tasatilanteessa kilpailijoiden välisen paremmuuden ratkaisee lähtökohtaisesti hyppysarjan puhtaus, eli vähemmillä hypyillä ja pudotuksilla suoriutunut kilpailija nousee edelle.

Naisten seiväshyppy olympialaisissa
Naisten seiväshypyssä kilpaillaan tänä kesänä seitsemännen kerran olympiahistoriassa. Kuva: Greenville Online

🇫🇮 Naisten seiväshyppy olympialaiset 2024 | Suomalaiset

Suomalaisittain naisten seiväshyppy lukeutuu varmasti tämänkin kesän olympialaisissa seuratuimpien lajien joukkoon. Suurin syy tähän on Suomen seivästähti Wilma Murto, joka lähtee tavoittelemaan uransa ensimmäistä olympiamitalia. 26-vuotiaan Murron palkintokaapista löytyy jo ennestään MM-pronssia (Budapest 2023), EM-kultaa (München 2022) sekä EM-hallimestaruuskisojen kultaa (Istanbul 2023).

Rankingpisteissä mitattuna, Murto lähtee olympialaisiin maailmanlistan neljänneltä sijalta (Ranking: 30.6.2024). Murron ennätys on 485cm hyppy Münchenin EM-kisoista vuonna 2022, jolla hän myös voitti kyseiset kisat. Murto on kuitenkin kärsinyt tällä kaudella loukkaantumisista ja pieni kysymysmerkki onkin, ehtiikö suomalaistähti ajoittamaan huippukuntonsa Pariisiin. Täydessä iskussa ollessaan, on hänellä täysi potentiaali taistella kirkkaimmista mitaleista, vaikka taso sekä kilpailu olympialaisissa onkin äärimmäisen kovaa.

Osittain juurikin loukkaantumiset ovat häirinneet Murron kuluvaa kautta ja ennen olympialaisia kauden paras tulos on 4.81m, joka oikeuttaa tämän kauden listauksessa seitsemänteen sijaan. Aiemmin kesällä Rooman EM-kisoissa Murto jäi peräti kahdeksanneksi tuloksella 4.43m, joka oli kiistatta iso pettymys. Rikkonaisen kauden vuoksi suomalainen ei lähde Pariisiin kisan suurimpana ennakkosuosikkina, mutta kuten jo todettua, onnistuessaan on hänellä kaikki avaimet tuoda menestystä Suomeen.

UPDATE: Murron ohella Suomen joukkueeseen Pariisiin valittiin lopulta myös seiväshyppääjä Elina Lampela. Miesten seiväshyppyyn osallistuu puolestaan Urho Kujanpää.

Wilma Murto
Wilma Murto lukeutuu Suomen mitalitoivoihin Pariisissa. Kuva: Wikipedia

✅ Naisten seiväshyppy olympialaiset 2024 | Ennakko & ennakkosuosikit

Naisten seiväshypystä on odotettavissa erittäin tasaista kilpailua eikä kisaan löydy ainoastaan yhtä suurta voittajasuosikkia, mitä taasen esimerkiksi miesten puolella Armand Duplantisin muodossa. Tämä on tietysti katsojien kannalta pelkästään positiivinen asia ja ennalta tasaiset lähtökohdat palvelevat takuulla myös Wilma Murron osakkeita kisaan lähtiessä. Alle olemme kuitenkin nimenneet kenties kolme ne kaikista suurinta voittajasuosikkia.

🥇 Molly Caudery

Vedonlyöntisivustojen papereissa suurin ennakkosuosikki naisten seiväshypyssä on Iso-Britanniaa edustava englantilainen Molly Caudery. 24-vuotias seivästähti on hypännyt tämän kauden naisten kärkituloksen (492cm) ja lähteekin oikeutetusti Pariisiin yhtenä isoimmista voittajasuosikeista. Rankingpisteissä Caudery on Wilma Murron edellä kolmantena.

Cauderyltä puuttuu Murron tavoin vielä olympiamitali ja se onkin varmasti nyt isosti hänenkin tähtäimessään. Aiemmin Caudery on urallaan saavuttanut muun muassa EM-pronssia (Rooma 2024), hallikisojen MM-kultaa (Glasgow 2024) sekä Kansainyhteisön kisan hopeaa (Birmingham 2022).

Kuten Cauderyn saavutuksista jo näkee, niin erityisesti tällä kaudella hän on onnistunut murtautumaan maailman eliittiin. Tästä hyvänä osoituksena toimii myös se, että Caudery on hypännyt uransa kymmenestä parhaasta hypystä yhdeksän kuluvan kauden aikana, joten kunto hänellä tuntuu ainakin olevan pelottavan hyvä kilpasiskojen kannalta. Mikäli Caudery pystyy Pariisissa jatkamaan tämän kauden esityksiään, ei kulta hänen kohdallaan olisi yllätys.

Naisten seiväshyppy olympialaiset 2024, Molly Caudery
Kuva: Team GB

🥇 Katie Moon

Cauderyn kanssa lähes tasapäisenä ennakkosuosikkina Pariisiin lähtee hallitseva olympiavoittaja Katie Moon (Entinen Nageotte). 33-vuotias jenkki lukeutuu kisan kokeneempaan kaariin ja uransa aikana Moon onkin onnistunut saavuttamaan jo paljon. Viimeisin iso voitto tuli vuoden 2023 Budapestin MM-kisoista, kun Moon jakoi maailmanmestaruuden Australian Nina Kennedyn kanssa. Budapestin kullan ohella Moonilta löytyy niin ikään kultaa Eugenen MM-kisoista vuodelta 2022 sekä jo mainittu olympiakulta Tokiosta. Hallikisoista Moon on napannut MM-hopeaa (Belgrad 2022) sekä pronssia (Glasgow 2024). Hurjan ennätyksensä (495cm) hän hyppäsi vuoden 2021 kesäkuussa.

Kuten Moonin saavutuksista näkee, niin jos joku, niin hän tietää, miten käsitellä paineita sekä suoriutua arvokisoissa. Tällä kaudella Moonin paras hyppy on 485cm, joka oikeuttaa kauden toiseksi kovimpaan tulokseen. Rankingpisteissä mitattuna yhdysvaltalainen lähtee olympialaisiin maailmanlistan ykköspaikalta. Wilma Murron tavoin, myös Moon on kärsinyt kuluvan kauden aikana pienistä vaivoista, mutta jos hänkin on Pariisissa täydessä iskussa, voi hän uusia mestaruutensa.

Naisten seiväshyppy olympialaiset, Katie Moon
Kuva: Team USA

🥇 Nina Kennedy

Ennalta tasaisen naisten seiväshypyn kolmanneksi suosikiksi voisi nostaa Nina Kennedyn. 27-vuotias australialainen on hypännyt tällä kaudella parhaimmillaan 480cm, joka oikeuttaa kauden kahdeksannelle sijalle. Vaikka tulostaso ei kuluvalla kaudella ole ollut ihan parasta Kennedyä, niin mikäli hänkin onnistuu ajoittamaan parhaan kuntonsa Pariisiin, ei häntä voi sulkea voittajasuosikkien ulkopuolelle. Maailmanlistassa Kennedy onkin sijoitettu toiseksi heti Katie Moonin jälkeen, joka kertoo omaa osaansa australialaisen kyvyistä. Kennedyn ennätyshyppy (491cm) on viime kesältä.

Kennedy on ehtinyt saavuttamaan urallaan jo muun muassa MM-kultaa Budapestistä 2023 (Jaettu voitto Moonin kanssa), MM-pronssia (Eugene 2022) sekä Kansainyhteisön kisojen kultaa (Birmingham 2022) sekä pronssia (Gold Coast 2018). Olympiamitali australialaiselta kuitenkin vielä toistaiseksi uupuu, jota hän lähteekin nyt takuulla silmät kiiluen tavoittelemaan.

Kennedyn suoritustasossa on kuitenkin hänen uransa aikana nähty heittelyä ja hän on kärsinyt vuosien varrella paljon myös loukkaantumisista sekä mielenterveysongelmista. Parhaimmillaan australialainen pystyy kuitenkin hyppäämään sen verran korkealle, että täydet saumat hänelläkin on Pariisissa jopa kaikista kirkkaimpiin mitaleihin.

Naisten seiväshyppy olympialaiset, Nina Kennedy
Kuva: World Athletics

📆 Naisten seiväshyppy | Aikataulu & ohjelma

⏰ Maanantai, 5. elokuuta:

11:40 – Naisten seiväshyppy, karsintaryhmä A & B

⏰ Keskiviikko, 7. elokuuta:

20:00 – Naisten seiväshyppy, finaali

📈 Naisten seiväshyppy | Vedonlyönti, vihjeet & kertoimet

Kuten oikeastaan kaikkiin muihinkin yleisurheilulajeihin, myös naisten seiväshyppyyn lukuisat eri vedonlyöntisivustot tarjoavat pelattavaa. Vetoa voi päästä lyömään muun muassa kisan voittajasta, kilpailijoiden sijoituksista sekä H2H-vedoista. Näin suomi-lasien läpi katsottuna mielenkiintoisia vetokohteita ovat myös Wilma Murtoon ja hänen suorituksiin liittyvät vedot.

Oman lisämausteensa Pariisin naisten seiväshyppykilpailuun sekä vedonlyöntiin tuo tietysti sekin, että odotettavissa on hyvinkin tasaista kilpailua, eikä yhtä selkeää voittajasuosikkia ole. Tähänkin lajiin foorumiltamme löytyy aktiiviseuraajia ja tuletkin mitä todennäköisimmin löytämään sivuiltamme vihjeitä naisten seiväshyppyyn. Halutessasi voit jäsenenä lisätä myös omasi muiden vihjeiden joukkoon! Kaikki pitkävetovihjeet olympialaisiin löydät sivuiltamme vihjeosiosta.

📈 Kertoimet | Naisten seiväshyppy

Kirjoitushetkellä läheskään kaikki vedonlyöntisivustot eivät olleet vielä kertoimia naisten seiväshyppykilpailuun avanneet, mutta esimerkiksi olympiasponsoreillamme Optibetillä, Budsinolla, MaxxWinillä sekä PowerUp Casinolla pystyi jo kisan voittajaa veikkaamaan. Alla puolella näkyykin taulukko, josta voit kätevästi tsekata kisan ennakkosuosikit sekä heidän voittajakertoimet, mukaan lukien Suomen Wilma Murto. Huomioithan, että kertoimet ovat kirjaamishetken kertoimia ja ne voivat muuttua (Kertoimet 18.7.2024).

NimiMestaruuskerroinBookkeri
🇬🇧 Molly Caudery2.75Optibet
🇦🇺 Nina Kennedy2.85PowerUp
🇺🇸 Katie Moon3.25Budsino
🇨🇭 Angelica Moser7.60MaxxWin
🇫🇮 Wilma Murto21.00Optibet
🇳🇿 Eliza McCartney22.00PowerUp
Olympialaiset 2024 - Vedonlyönti
Loading animation
2

Kirjoita kommentti