Etusivu » Miesten keihäänheitto | Olympialaiset 2024

Miesten keihäänheitto | Olympialaiset 2024

Olympialaiset 2024 - Vedonlyönti
Loading animation

🇫🇷 Miesten keihäänheitto | Olympialaiset 2024

Miesten keihäänheitto on ollut mukana olympiaohjelmassa vuodesta 1908 lähtien. Laji on aina ollut myös suomalaisten keskuudessa yksi seuratuimpia lajeja olympialaisissa ja yksi iso syy tähän on luonnollisesti se, että Suomi on miesten keihäänheiton kautta aikojen menestynein maa olympialaisissa. Vaikka viime vuosina menestyksen osalta on ollut hiljaisempaa, on suomalaiset miehet onnistuneet historian saatossa nappaamaan olympiakeihäästä peräti seitsemän kultaista mitalia.

Olympiakeihäänheitto jaetaan kahteen eri osaan: Karsintoihin sekä finaaliin. Kisaurakka alkaa karsinnoilla, josta finaaliin etenee 12 parhaiten heittänyttä kilpailijaa. Finaalissa heitetään ensiksi kolme kierrosta, jonka jälkeen kahdeksan parasta pääsee jatkamaan vielä kolmelle viimeiselle kierrokselle. Kilpailun voittaa luonnollisesti se heittäjä, joka onnistuu heittämään pisimmän hyväksytyn heiton. Yleisurheilun sekä keihäänheiton näyttämönä Pariisissa toimii Stade de France, jonne mahtuu noin 70 000 katsojaa.

Kaikista menestynein yksittäinen urheilija miesten olympiakeihäänheitossa on Tshekkiä ja Tshekkoslovakiaa edustanut Jan Zelezny kolmella olympiakullalla. Heittopituudessa olympiaennätystä pitää hallussaan Norjan Andreas Thorkildsen tuloksella 90.57 m. Suuremmalle yleisölle niitä kuuluisimpia suomalaisia keihäslegendoja ovat muun muassa Seppo Räty, Tero Pitkämäki sekä Antti Ruuskanen. Kaikki edellä mainituista ovat olympiamitalisteja, mutta kultaa heistä ei kukaan saavuttanut. Keihäskultaa Suomeen on historian aikana tuonut Jonni Myyrä (2x), Matti Järvinen, Tapio Rautavaara, Pauli Nevala, Arto Härkönen sekä Tapio Korjus. Saadaanko tänä kesänä listalle uusi nimi?

Pariisin olympialaiset 2024
Stade de France. Kuva: Team GB

🇫🇮 Miesten keihäänheitto olympialaiset 2024 | Suomalaiset

Suomalaisten mitalitoivo keihäänheitossa Pariisin olympialaisissa 2024 on tuore EM-pronssimitalisti Oliver Helander. Helander on heittänyt tällä kaudella parhaimmillaan 85.75m, joka on kaikki heittäjät mukaan lukien kauden seitsemänneksi pisin kiskaisu. Rankingpisteissä Helander majailee maailmanlistan neljäntenä. Onnistuessaan sekä keihään lähtiessä oikeaan asentoon, on suomalaisella täysi potentiaali taistella Pariisissa mitaleista, tai jopa siitä kirkkaimmasta. Helanderin ennätys on 89.83 metriä, jonka hän heitti Turussa kesällä 2022.

Kisan suurin ennakkosuosikki Helander tuskin Pariisissa on, mutta päivän vire sekä kilpailun yleinen taso tulee määrittämään paljon myös hänen menestysnäkymiä. Kesäkuussa Helander onnistui jo nappaamaan uransa ensimmäisen arvokisamitalinsa, kun hän saavutti Rooman EM-kisoissa pronssia, joten itseluottamusta suomalaiselta tuskin ainakaan puuttuu.

UPDATE: Helanderin lisäksi Suomea miesten keihäänheitossa Pariisiin lähtee edustamaan niin ikään Lassi Etelätalo sekä Toni Keränen.

Yleisurheilun EM-kisat 2024 ennakko
Mihin tuore EM-pronssimitalisti Oliver Helander yltää Pariisin kirkkaissa valoissa? Kuva: Iltalehti

✅ Miesten keihäänheitto olympialaiset 2024 | Ennakko & ennakkosuosikit

Pariisin olympialaisissa keihäänheiton ennakkoasetelmat ovat suht tasaiset eikä yhtä ylivoimaista suosikkia kisaan ole, mikä on tietysti etenkin katsojien ja kilpailun jännityksen kannalta hieno asia. Potentiaalisia mitalikandidaatteja löytyy useita, Suomen Oliver Helander mukaan lukien, mutta alle olemme kuitenkin listanneet kenties ne kaikista suurimmat voittajasuosikit.

🥇 Jakub Vadlejch

Odotusten osalta tasaisen keihäsfinaalin yksi voittajasuosikeista on tämän kesän yleisurheilun EM-kisojen kultamitalisti Jakub Vadlejch. Tshekkiläinen pitää hallussaan kuluvan kauden toiseksi kovinta heittotulosta (88.65m) ja muiltakin osin heittovire on ollut tasaista sekä vakuuttavaa läpi kauden. Rankingpisteiden osalta Vadlejch on kirjoitushetkellä maailmanlistan kärkisijalla.

33-vuotiaalla tshekkiläisellä alkaa olemaan jo runsaasti kokemusta sekä menestystä eri arvokisoista, joten hän jos joku tietää, mitä arvokisat vaativat. Aiemmin kesällä tulleen EM-kullan ohella Vadlejchin palkintokaapista löytyy myös olympiahopea (Tokia 2020), MM-hopea (Lontoo 2017), EM-hopea (München 2022) sekä pari kappaletta MM-pronsseja. Mikäli tshekkiläinen on vaan Pariisissa kunnossa, taistelee hän tosissaan uransa ensimmäisestä olympiakullasta.

Jakub Vadlejch
Kuva: World Athletics

🥇 Neeraj Chopra

Miesten keihäänheiton rankingissä vain muutaman pisteen Vadlejchin perästä toiselta sijalta löytyy Intian Neeraj Chopra. Ennen olympialaisia intialainen on heittänyt tämän kauden neljänneksi kovimman tuloksen (88.36m) ja häntäkään ei voi koskaan arvokisoissa sivuuttaa mitali- tai mestaruuskeskustelusta.

Chopra lähtee Pariisiin hallitsevana olympiavoittajana, kun hän nappasi Tokion olympialaisissa kultamitalin Vadljechin nenän edestä tuloksella 87.58. Olympiakullan lisäksi intialaiselta löytyy myös MM-kulta sekä MM-hopea, Aasian kisojen kulta, Aasian-mestaruuskilpailuiden kulta, sekä kansainyhteisön kulta. Tällä kaudella Chopra on kärsinyt jonkin verran loukkaantumisista, mutta kunnossa ollessaan, on hänellä täydet saumat napata uransa toinen olympiakulta.

Neeraj Chopra
Kuva: NDTV Sports

🥇 Max Dehning

Vaikka vedonlyöntisivustojen papereissa Saksan Max Dehning ei lukeudu kisan ennakkosuosikkeihin, niin siltikin voinee sanoa, että onnistuessaan hänelläkin on saumat yltää mitaleihin Pariisissa. Dehning pitää hallussaan tämän kauden maailman kärkitulosta (90.20m), joka kertoo omaa osaansa siitä, mihin hän parhaimmillaan kykenee ja nuorta saksalaista voisikin pitää jonkinasteisena kisan mustana hevosena.

Dehning on kuitenkin vasta 19-vuotias ja suurin kysymysmerkki hänen kohdallaan suuntautuukin vähäiseen kokemukseen sekä siihen, miten pää kestää kovassa paikassa. Aiemmin kesällä käydyissä yleisurheilun EM-kisoissa suoritus jäi ainakin piippuun, kun Dehning sijoittui vasta kuudenneksi. Tämänkään jälkeen suoritustaso ei ole ollut parasta mahdollista, joten pienoinen kysymysmerkki nuori saksalainen sekä hänen kuntonsa Pariisiin lähtiessä on. Potentiaalia pitkiin rykäisyihin kuitenkin riittää, kuten olemme nähneet.

Jos vedonlyöntisivustojen arvioita katsoo, lähtee Pariisiin kolmanneksi suurimpana ennakkosuosikkina Chopran sekä Vadlejchin jälkeen Dehningin maanmies Julian Weber.

Max Dehning
Kuva: Leichtathletik.de

📆 Miesten keihäänheitto | Aikataulu & ohjelma

⏰ Tiistai, 6. elokuuta:

11:20 – Miesten keihäänheitto, karsintaryhmä A

12:50 – Miesten keihäänheitto, karsintaryhmä B

⏰ Torstai, 8. elokuuta:

21:25 – Miesten keihäänheitto, finaali

📈 Miesten keihäänheitto | Vedonlyönti, vihjeet & kertoimet

Vaikka keihäänheitto on jo valmiiksi hyvinkin mielenkiintoinen sekä yleisöystävällinen laji, saa siihen tietysti halutessaan entistäkin enemmän jännitystä vedonlyönnin muodossa. Kirjoitushetkellä kohteita keihäänheittoon ei vielä löytynyt, mutta lähempänä kisoja monet eri vedonlyöntisivustot, tulevat tarjoamaan myös miesten keihäänheittoon kohteita.

Vetoja voi päästä iskemään muun muassa kisan voittajasta, kilpailijoiden sijoituksista sekä H2H-vedoista. Suomalaisittain suosittuja vetokohteita ovat takuulla myös Oliver Helanderiin sekä muihin suomalaisiin liittyvät vedot. Lisäksi tämän vuoden keihäskilpailuun oman lisämausteensa tuo se, että odotettavissa on lähtökohtaisesti tasaista kilpailua, eikä yhtä selkeää ennakkosuosikkia löydy.

Kaikki pitkävetovihjeet olympialaisiin löydät sivuiltamme vihjeosiosta.

📈 Kertoimet | Miesten keihäänheitto

Alapuolelle olemme listanneet miesten keihäänheiton voittajakertoimet, josta näkee kätevästi suoraan, ketkä heittäjät ovat vedonlyöntisivustojen papereissa suurimpia suosikkeja voittamaan Pariisin olympialaisissa.

NimiMestaruuskerroinBookkeri
🇮🇳 Neeraj Chopra2.75Budsino
🇨🇿 Jakub Vadlejch3.20Optibet
🇩🇪 Julian Weber5.00MaxxWin
🇫🇮 Oliver Helander8.00PowerUp
🇵🇰 Arsham Nadeem10.00Budsino
🇬🇩 Anderson Peters11.00Optibet
🇩🇪 Max Dehning20.00MaxxWin
🇹🇹 Keshorn Walcott35.00PowerUp

Olympialaiset 2024 - Vedonlyönti
Loading animation
2

Kirjoita kommentti