Etusivu » Kiipeily | Olympialaiset 2024

Kiipeily | Olympialaiset 2024

Olympialaiset 2024 - Vedonlyönti
Loading animation

🧗🏾‍♂️ Kiipeily | Olympialaiset 2024

Kiipeily ja Olympialaiset kohtaavat jälleen vuonna 2024. Kiipeily oli ensimmäistä kertaa Olympialaisissa vuoden 2020 Olympialaisissa, jotka koronasta johtuen pystyttiin kilpailemaan läpi onnistuneesti vasta 23.7.2021 – 8.8.2021 välillä. Laji saavutti verrattain suurta kiinnostusta myös lajin ulkopuolella ja saattoi olla kiinnostavinta antia monelle penkkiurheilijalle, kun vertaillaan kiipeilyä muihin tulokaslajeihin. Lajin sisällä kuitenkin Tokiossa nähty kolmen lajin kilpailuformaatti keräsi valtavasti negatiivisia kommentteja, koska se vastasi aika hyvin lajia, jossa

Vuoden 2024 olympialaiset järjestetään Pariisissa, Ranskan pääkaupungissa 26. heinäkuuta – 11. elokuuta ja kiipeily sijoittuu tapahtumaan aikavälille 5.8 – 10.8.

Nopeuskiipeilyn ja tästä eriytetyn boulderoinnin + liidauksen yhteiskilpailun avulla Pariisissa kiipeilystä jaettavien mitalien kokonaismäärä kaksinkertaistuu Tokion kisoihin verrattuna. Samalla myös Olympialaisiin osallistuvien kiipeilijöiden lukumäärä kasvaa merkittävästi Tokion kisoihin verrattuna, Tokion 40 urheilijasta Pariisin 68 urheilijaan.

📌 Kiipeily Olympialaiset 2024 | Lajit

Tavan pulliaisille kiipeily saattaa olla yhtä ja samaa lajia, mutta todellisuudessa kiipeily pitää sisällään todella monta eri alalajia, joista näihin Olympialaisiin on nyt rakennettu kaksi erilaista formaattia, aiemman yhden formaatin sijaan.

Tänä vuonna kilpaillaan erikseen nopeuskiipeilyssä, joka on täysin omana lajinaan, toisin kuin 2021 Olympialaisissa. Toiseksi lajiksi on valittu boulderoinnin ja liidikiipeilyn yhdistelmä, jolloin samat urheilijat urheilevat näissä molemmissa lajeissa ja yhteistuloksen mukaisesti laitetaan mitalit jakoon.

🧗‍♀️ Nopeuskiipeily

Nopeuskiipeilyssä kiipeilijät kisaavat nopeudessa, kuten nimestä voi päätellä. Kilpailijat ottavat toisistaan mittaa yksi yhtä vastaan kahdella identtisellä 15 metrin korkuisella seinällä vierekkäin samaan aikaan kiiveten. Voittaja on se, joka pääsee nopeiten ylös. Ajanotto alkaa, kun kiipeilijän kenkä irtoaa maassa olevasta lähtöalustasta ja loppuu, kun kiipeilijä koskettaa ylhäällä olevaa ”näyttöä”, joka keskeyttää ajan oton. Nopeuskiipeilyssä on käytetty jo lähes 20 vuoden ajan samaa reittiä, joka on vaikeustasoltaan niin ”helppo”, että se ei tuota sinällään haasteita vaan haaste tulee nopeudesta.

Nopeuskiipeily olympialaiset

🧗 Boulderointi + Köysikiipeily (Lead)

Boulderoinnissa kilpaillaan matalilla, 3–5 metriä korkeilla, seinillä ilman köyttä ja alla on pelkästään pehmeä patja. Nopeuskiipeilystä poiketen, boulder-reitit tulevat kiipeilijöille kisoissa aina yllätyksenä, joten onnistunut suoritus vaatii myös paljon strategista ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoa. Suoritus päättyy, kun aika loppuu tai kun kiipeilijä ”toppaa” reitin viimeiseen otteeseen molemmilla käsillään hallitusti.

Boulder-reiteillä yrityksiä saa ottaa niin monta kuin ehtii. Kunnes reitille annettu neljän minuutin aika on kulunut loppuun, kiipeilijän on siirryttävä takahuoneeseen ja seuraava kiipeilijä tulee yleisön eteen yrittämään samaa reittiä. Toppaamisen lisäksi pisteen voi ansaita reitin puolivälin tienoilla olevasta zone-otteesta.

Boulderoinnissa vaaditaan eniten voimaa ja taitoa, yksittäiset ”muuvit” eli siirtymät otteelta toiselle ovat usein dynaamisia ja fyysisesti haastavampia, kuin köysikiipeilyssä tai nopeuskiipeilyssä.

Boulderointi olympialaiset 2024

Lead-kiipeilyssä, joka on yksi köysikiipeilyn muodoista, kisataan korkealla reitillä, jolla kukin kiipeilijä saa vain yhden yrityksen. Suoritus päättyy, kun kiipeilijä putoaa seinältä köyteen. Lead-reitillä, joka on vähintään 15m pitkä, ansaitaan pisteitä kiivettävien otteiden määrän mukaan. Yksi saavutettu käsiote tarkoittaa yhtä pistettä, eli mitä korkeammalle kiipeilijä pääsee, sen enemmän pisteitä hän saa. Yleensä lead-reitit ovat niin haastavia, että kilpailussa löytyy maksimissaan 0-2 kiipeilijää, jotka pystyvät kiipeämään koko reitin ylös asti. Liidaamisessa nopeus ei ole merkittävässä roolissa vaan suoritus voi kestää pitkään ja kiipeilijän kestävyysominaisuudet korostuvat.

Köysikiipeily Olympialaiset

📆 Kiipeily | Aikataulu, televisiointi & ohjelma

Olympialaisten televisiointi on Warner Bros. Discoveryn (WDB) harteilla, mutta Yle on ostanut lajien esitysoikeuksia laajasti omaan käyttöönsä. Ylellä on oikeudet näyttää myös kiipeilyä, joten sitä on nähtävillä sekä TV -puolella, että Yle Areenan kautta. Olympialaiset ja niiden ohjelma sekä aikataulu kiipeilyn osalta löytyy alapuolelta.

Maanantai, 5. elokuuta:

11:00 – Miesten Boulderointi + Liidi välierä, Boulderointi
14:00 – Naisten Nopeuskiipeilyn karsinta, alkukarsinta
14:40 – Naisten Nopeuskiipeilyn karsinta, eliminointi

Tiistai, 6. elokuuta:

11:00 – Naisten Boulderointi + Liidi välierä, Boulderointi
14:00 – Miesten Nopeuskiipeilyn karsinta, alkukarsinta
14:40 – Miesten Nopeuskiipeilyn karsinta, eliminointi

Keskiviikko, 7. elokuuta:

11:00 – Miesten Boulderointi + Liidi välierä, Liidi
13:28 – Naisten Nopeuskiipeilyn puolivälierät
13:46 – Naisten Nopeuskiipeilyn välierät
13:55 – Naisten Nopeuskiipeilyn finaalit

Torstai, 8. elokuuta:

11:00 – Naisten Boulderointi + Liidi välierä, Liidi
13:28 – Miesten Nopeuskiipeilyn puolivälierät
13:46 – Miesten Nopeuskiipeilyn välierät
13:55 – Miesten Nopeuskiipeilyn finaalit

Perjantai, 9. elokuuta:

11:15 – Miesten Boulderointi + Liidi finaali, Boulderointi
13:28 – Miesten Boulderointi + Liidi finaali, Liidi

Lauantai, 10. elokuuta:

11:15 – Naisten Boulderointi + Liidi, Boulderointi
13:28 – Naisten Boulderointi + Liidi, Liidi

📈 Kiipeily | Vedonlyönti, vihjeet & kertoimet

Olympialaiset 2024 - Vedonlyönti
Loading animation

Kiipeily ei lajina kuulu tietenkään suurimpien vedonlyöntilajien joukkoon, siksi myös vihjeet tämän lajin osalta loistavat usein poissaolollaan, mutta kiipeilystäkin on mahdollista lyödä vetoa varsinkin Olympialaisissa. Harvat vedonlyöntisivut tarjoavat kertoimia kiipeilyyn muulloin, kuin Olympialaisissa, joten ilo on otettava irti, kun siihen on mahdollisuus. Edellisissä Olympialaisissa kilpailun formaatti mahdollisti aika korkean varianssin vedonlyöntiin eikä tämän kaltaista formaattia ollut ikinä ennen kiipeilyssä nähty, joten lähtökohtat olivat varsin mielenkiintoiset. Alla pari voittavaa vetokuponkia edellisistä Olympialaisista miesten kiipeilystä.

Olympialaiset vedonlyönti

Kaikki pitkävetovihjeet Olympialaisiin löydät sivuiltamme.

Ladataan vihjettä, odota hetki...
Ladataan vihjettä, odota hetki...

📈 Kertoimet | Boulderointi + Liidi

🧗 Miesten yhdistelmäkilpailu – Voittajakertoimet

(Kertoimet päivitetty 19.7.2024)

NimiKerroinBookkeri
🇦🇹 Jakob Schubert3.00Novibet
🇯🇵 Sorato Anraku3.25iBet
🇺🇸 Colin Duffy5.50iBet
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Toby Roberts8.00TonyBet
🇪🇸 Alberto Gines Lopez8.50Novibet
🇫🇷 Sam Avezou11.97TonyBet

🧗 Naisten yhdistelmäkilpailu – Voittajakertoimet

(Kertoimet päivitetty 19.7.2024)

NimiKerroinBookkeri
🇸🇮 Janja Garnbret1.35iBet
🇺🇸 Brooke Raboutou5.00Novibet
🇯🇵 Miho Nonaka8.98TonyBet
🇯🇵 Ai Mori12.00Novibet
🇺🇸 Natalia Grossman12.97TonyBet
🇦🇹 Jessica Pilz13.00iBet

📈 Kertoimet | Nopeuskiipeily

🧗 Miesten nopeuskiipeily – Voittajakertoimet

(Kertoimet päivitetty 19.7.2024)

NimiKerroinBookkeri
🇨🇳 Peng Wu3.00Winsly
🇺🇸 Samuel Watson3.50iBet
🇮🇹 Matteo Zurolini4.00Novibet
🇮🇩 Veddriq Leonardo7.47TonyBet
🇺🇦 Yaroslav Tkach9.00Winsly
🇨🇳 Jinbao Long11.00iBet

🧗 Naisten nopeuskiipeily – Voittajakertoimet

(Kertoimet päivitetty 19.7.2024)

NimiKerroinBookkeri
🇵🇱 Aleksandra Miroslaw3.00Novibet
🇵🇱 Aleksandra Kalucka3.27TonyBet
🇺🇸 Emma Hunt4.50Winsly
🇨🇳 Lijuan Deng4.50iBet
🇨🇳 Yafei Zhou8.00Novibet
🇮🇩 Desak Made Rita Kusuma Dewi16.89TonyBet

✅ Kiipeily Olympialaiset 2024 | Ennakko & ennakkosuosikit

Nopeuskiipeily on ensimmäistä kertaa nyt omana lajinaan Olympialaisissa, joten vihdoin myös tämän lajin parhaat tullaan mitalisateen saattelemana palkitsemaan. Edellisissä Olympialaisissa tämän lajin spesialisteilla ollut käytönnässä mitään mahdollisuuksia, koska lähes kukaan tämän lajin edustaja ei boulderoi tai kiipeä köyttä ihan terävimmän kärjen kanssa samalla levelillä. Ennakkosuosikit tuleviin Olympialaisiin ovat tässä.

🥇 Aleksandra Miroslaw

Nostetaan ykkössuosikiksi nainen, joka ei kisaa eniten, mutta silloin, kun kisaa niin todennäköisesti voittaa. Nykyinen maailmanennätyksen ja olympiaennätyksen haltija. Suurimmat haastajat tulee kotimaasta Puolasta Kaluckan kaksosista sekä Yhdysvaltain Emma Huntista.

Miesten puolella kärki on tasaisempi ja useammalla on mahdollisuudet. Nostetaan kuitenkin suosikiksi ennen kertoimien näkemistä Kiinan Peng Wu, joka voitti olympiakarsinnat vielä kesäkuun lopussa ja oli Shangain karsinnoissa kakkonen toukokuun lopussa. Haastajia löytyy enemmän, kuin naisten puolelta ja yksi suurimmista on Yhdysvaltain Samuel Watson, joka teki miesten nopeuskiipeilyn maailmanennätyksen toukokuussa.

🥇 Peng Wu

Boulderoinnin ja liidauksen yhdistelmälajissa naisten puolella ennakkosuosikkeja on vain ja ainoastaan yksi. Janja Garnbret, silloin, kun slovenialainen löytyy osallistujarivistä, niin on lähtökohtaisesti vain hopeaa jaossa muille. Garnbret on hallitseva mestari Olympialaisista 2021 ja yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä naiskiipeilijöistä. Hänellä on useita maailmanmestaruuksia sekä boulderoinnissa että liidauksessa. Janja on todella monipuolinen kiipeilijä ja hyvin todennäköisesti voittaa sekä boulderoinnin, että liidauksen.

🥇 Janja Garnbret

Miesten puolella tässäkin lajissa on enemmän mahdollisia menestyjiä. Lähtökohtaisesti suurin suosikki kilpailuun bookkereiden silmissä saattaa olla Adam Ondra, mutta onko ykköspaikka ansaittu? Herra harmitteli vietävästi edellisiin Olympialaisiin valittua kolmen lajin yhdistelmälajia, koska ei ollut ikinä kokeillutkaan nopeuskiipeilyä, mutta Olympialaisten takia alkoi sitä treenaamaan, mutta tuskin tätä jatkui päivääkään kisojen jälkeen. Ondra on liidaukseen suurimpia suosikkeja Jakob Schubertin ohella, mutta boulderointiin suurimpia suosikkeja ovat japanilaiset Tomoa Narasaki ja Sorato Anraku. Tomoa lähti edellisiin Olympialaisiin suurena n. 80 % suosikkina, mutta lopputuloksena oli mitaleilta ulos jääminen kilpailun kakkossuosikki Ondran tavoin.

Miesten puolella voittaja voi tulla helposti myös näiden nimien ulkopuolelta, paljon riippuu minkälaisia reittejä boulderointiin on tehty ja kenen vahvuuksille ne sopivat. Hallitsevan Olympialaisten mestari Alberto Gines Lopez lienee nostettava myös esille, vaikka hän aika puskista edelliset kisat voitti ja ei lähde nytkään kirkkaimpien suosikkien rinnalta.

🥇 Sorato Anraku

Pidän kuitenkin lähtökohtaisesti nuorta Anrakua suurimpana suosikkina Olympialaisiin, vaikka kokemus isoista arvokisoista on vielä kilpaveljiä vähäisempää. Anraku on ykköseksi rankattu mieskiipeilijä sekä boulderoinnissa, että liidissä tällä hetkellä, vaikka ikää vasta 17-vuotta.

2

Kirjoita kommentti