Etusivu » Euroviisuennakko 2021 ja -arviot 1/4

Euroviisuennakko 2021 ja -arviot 1/4

Euroviisut järjestetään Rotterdamissa 18.5 – 22.5. Kirjoitellaan neliosainen blogimuotoinen ennakko vedonlyöntimielessä Euroviisuihin. Käyn läpi tämän hetken arvioita, mitä on tullut lyötyä. 1. osassa ensin yleistä höpinää viisuvedonlyönnistä. 2-3 osissa käyn läpi semifinalistit sekä lyhyen arvion kappaleista. 4. osassa käyn puolestaan läpi suorat finalistit ja tägään vihjeet.

Enimmäkseen lyön vetoa voittajasta ja top 2, 3, 4, 5, 10, 15; top pohjoismaat, top Balkan, top Big 5 jne. markkinoilla. Arvioiden näkökulma on kuitenkin vahvasti voittajavedossa ja ne eivät sinänsä suoraan ole vedettävissä hedareihin. Täydennykseksi sitten hedareita ja luultavasti myös semifinaalivetoja.

Jury duty! Duncan Laurence will help judge the Netherlands' Junior  Eurovision 2020 national final | wiwibloggs
”Pikkukaupungin poika isossa pelihallissa, tappiolliseen peliin koukussa. Nyt tiedän sen, on rakkaus sinuu peli tappiollinen.”

Duncan Laurence otti voiton biisillä, missä myös -EV pelaamista käsiteltiin, kuten kaikkien aikojen jouhevimmasta Ylen suomennoksesta käy ilmi. Kaksi vuotta sitten viisujen jälkeen kirjailin ylös havaintoja ja tärkeimpänä tietysti se, että finaalishown aikana value livevedossa oli aivan järjetöntä.

Vesi kielellä odotellaankin tätä finaalipäivää, mutta ennakkoonhan ei tietystikään tiedä tuleeko samanlaista tilaisuutta tällä kertaa. Kahdet aiemmat viisut on nyt tullut enemmän tai vähemmän vedettyä, kun Zolt tähän touhuun mukaan onnistui houkuttelemaan, mutta hyvä että houkutteli.

Valmistautuminen on alkanut jo tammikuun karsinnoista, mutta suunnitelman mukaisesti olen koittanut välttää lyömästä liian paljon liian aikaisin ja ei määräänsä enempää olekaan vielä pystynyt vetoa lyömään. Tänä vuonna mukana on 39 maata, eli kolme vähemmän kuin 2019, kun Montenegro, Armenia ja Valko-Venäjä ovat poissa.

39 biisissä riittää jo kuunneltavaa niissäkin yli tunnin verran, joten kyllä arvioiden teko työstä käy, kun soittolistalle noista kelpuuttanee viisujen jälkeen sen 1-2. Tosin 2018 ja 2019 ei biisejä ei ole juuri tullut kuunneltua, joten saa nähdä jääkö mitään nyttenkään. Kuuntelukertoja alkaa olla nyt reilusti, joten kohtuu hyvin arviot myös hahmottuvat.

Vedonlyönti viisuihin

Tänä vuonna on jo vedelty seurantaan karsintoja, jotka ovat tosin jossain määrin eri laji kuin itse viisut. Tällä kaudella Ristikakkosessa vihjattu 16 vihjettä 156% palautuksella https://www.ristikaksi.com/pitkavetovihjeet/Viihde/Euroviisut.

Euroviisut ovat äänestysvedonlyöntiä, joissa tavallaan tulokset ovat ”olemassa” jo finaalihown aikana ja itse show ei varsinaisesti ole merkittävin arvontatapahtuma. Nyt kun biisit sekä semifinaalijärjestykset ovat arvottu, viisujen kannalta oleellisimmat voimasuhteisiin vaikuttavat ”arvonnat” ovat :

  • Eurojuryt toukokuussa
  • 1. harjoitukset, jossa paljastuvat maiden lavashowt!!
  • Semifinaalit, joissa selviävät finalistit sekä esiintymispaikan puoliaika
  • Esiintymispaikka-arvonta
  • Juryshow
  • Finaali

Näistä merkittävin lopputuloksen kannalta on 1. harkat, joissa paljastuu lavashow, eli se millaisen hurlumhein maat saavat aikaan. Lopulliset voimasuhteet muodostuvat sen perusteella ja tämän jälkeen arvioidaan kuinka hyvin rakennettu show saa ääniä juryiltä sekä yleisöltä.

Site general layout graphic
Australian kerroin tuli 2019 alas noin 80-100 -tasoilta aina alle 20:n, kun mainio lavashow paljastui. Kuva: ESCtoday

Eurojuryt antavat todella hyvin suuntaa ja ne ovat ennustaneet voittajan oikein 2. vuotta peräkkäin. Toisaalta 2018 kärjessä oli maita, jotka eivät kuitenkaan itse viisuissa niin korkealle päässeet ja eurojuryt eivät luonnollisesti sisällä lavashown vaikutusta.

Valuen määrä pitäisi lisääntyä loppua kohden. 2018 finaalipäivänä sekoiltiin jo aamusta alkaen romauttamalla mm. Irlanti 9 kertoimeen ja finaalishown aikana Iso-Britannia 40:iin (mahdollisuus voittaa 0%). Pääsyy näihin kerroinliikkeisiin lienee ollut viinanjuonti sumusaarilla.

2019 Suurimmat sekoilut tulivat aivan lopussa, mm. Pohjois-Makedonia pudottua alle 10 kertoimiin (tn voittaa tuolloin max 0,1%) ja Hollannin nousu 3-4 kertoimen väliin (tn voittaa koko finaali-illan ajan ainakin 50%). Vaikka suurin value lieneekin luvassa vasta 22.5, täytyy kuitenkin voimasuhteista olla kartalla hyvissä ajoin ja suunnitelma finaaliin laatia tiukasti, jotta sen noudattaminen hektisen shown aikana tulee selkäytimestä.

Split results Eurovision Final 2019: North Macedonia wins jury vote, Norway  televote winner - ESCDaily
Viisut voittaakseen pitää kerätä sekä puhelin, että tuomariääniä. Kuva: Wikipedia

Semifinaalivedot menivät 2019 heikohkosti, joten aion hieman vähentää niiden lyömistä ellei aivan jotain käsittämätöntä tapahdu. Hedareissa todennäköisesti Veikkaus ja Pinnacle avaa isoilla limiiteillä finaaliin vetoja, joista pelikelpoisia ideoita voi löytyä, kun taustatyöt on tehty hyvin.

Formaatti ja sen vaikutus

Euroviisut on vedetty nykyformaatilla vuodesta 2016 (50-50 jury-telehybridi, jossa molemmat pisteet annetaan erikseen) ja 2019 jurysääntöjä vielä muokattiin suosimaan ”juryvoittajia” (yksittäisen tuomarin antamana 1-2 sijan ero on merkittävästi suurempi jurypisteytystä laskettaessa kuin vaikkapa 25-26 sijojen). Näin ollen 2016 vanhempia vuosikertoja ei juuri kannata vedonlyöntimielessä tarkastella, kun kyse on ollut käytännössä eri lajista.

Tämän vuoden viisujen formaatti tietysti poikkeaa normaalista koronan takia. Ei kuitenkaan niin paljon, kuin varauduttiin. Kaikki maat matkustavata Rotterdamiin ja esitykset vedetään livenä. Jos tulee viime hetken koronatartunta, niin semissä/finaalissa esitetään tuorein harjoitusveto joko viisuista tai kotimaasta. Yksikään maa ei siis häviä koronatartuntaan. Tätä kirjoittaessa Australia ilmoitti, että osallistuu videolla etänä, joten tämä on syytä ottaa huomioon.

Taustalaulajien vähentämiseksi osa taustoista saa tulla nauhoitettuna ja tämä puolestaan lisää korrelaatiota studioversion ja liveversion välillä, jolloin yksi biisejä heikentävä aspekti jää pois.

Yleisön osalta ei ole vielä varmaa tietoa, mutta jos nyt itse heitän jonkin arvauksen, niin Super Bowlin tyyliin rokotettuja katsojia sinne voisi ottaa. Yleisön poissaololla ei kuitenkaan liene arvioihin isoa merkitystä.

Markkinan vahvuus

Loppuun vielä muutama sana markkinan vahvuudesta tai enneminkin sen heikkouksista. Yllä jo mainitsinkin, että vasta viisupäivänä on aiemmin löytynyt parhaat ylikertoimet.

Todennäköisesti heikkoudet johtuvat siitä, ettei voittamisen kannalta olennaisinta asiaa – tasavahvaa suorittamista sekä jury-, että teleäänestyksessä vieläkään osata ottaa huomioon. Lisäksi markkina on taipuvainen lyömään melko alas ns. eeppiset ja hypetetyt artistit ja se on myös huono vaihtamaan näkemystään, vaikka päivänselvää vastakkaista informaatiota olisi tarjolla.

Erityisesti Norjan kansallisissa karsinnoissa tämä efekti oli voimakas – vaikka kaikki mittarit puolsivat TIX:n selvää voittoa, ei se missään vaiheessa livessäkään laskenut alle 2,0 kertoimeen. Kannattaa siis seurata kahden viimeisen päivän ajan tiiviisti spotify-kuunteluita, youtube-katselukertoja, viisuasiantuntijoita (vedonlyöjiä) ja sosiaalisen median syötteitä mittareina telekannatuksesta ja pelata rohkeasti näiden tukeman näkemyksen mukaan, vaikka markkinan kertoimet eivät näihin reagoisikaan.

Lisäksi kannattaa seurata ns. naapurimarkkinoita eli kaikkia TOP 2, 3, 4, 5, 10, 15 -kertoimia. Näistä löytyy helposti epäsuhtaa mikä on myös merkki markkinan tehottomuudesta (kannattaa kuitenkin huomioida, että jotkin biisit ovat joko tai -arpoja, eli todella korkealla tai ”nollilla” – niistä lisää 2-osassa).

Tarkastellaan loppuun vielä vanhoja viisuja ja voittamarkkinan tilannetta kuukausi ennen viisuja. 2019 viisuissa markkina oli kärkiviisikon osalta poikkeuksellisen hyvin oikeassa, kun kuukausi ennen viisuja kertoimien kärkiviisikko muodosti myös viisujen kärkiviisikon, tosin ei täysin oikeassa järjestyksessä. Voittaja Hollanti oli kärjessä myös kertoimissa 1 kk ennen.

2018 voittaja Israel oli kärjessä, mutta koko muu kärkiviisikko oli sijoilla 12 –>. Kakkonen Kypros ja nelonen Saksa eivät olleet top 15:sta. 2017 puolestaan markkina oli jälleen paremmin kartalla, kun kertoimien top 5 sijoittui sijoille 1, 2, 4, 5 ja 6. Tällöin tosin kerroinsuosikki Italia treidasi alle 2 kertoimilla, mutta voittaja oli Portugali, joka oli nelossuosikki kertoimissa. Moldova tuli 100 kertoimisesta lopulta pallille kolmanneksi.

2016 Ukraina voitti, ja oli 1 kk ennen finaalia kertoimissa kuudentena 20 kertoimilla. Kärkikuusikko sijoittui muutoin sijoille 1, 2, 3, 5 ja 6. Malta oli ainoa floppi ollen lopulta 12. kerroinasetelman nelospaikalta.

Site general layout graphic
2016 voittoon tultiin 6. suosikin paikalta. Kuva: escextra.com

Näin ollen voidaan todeta, että voittoon nouseminen jättikertoimista on hankalaa, mutta mahdollista. Top 3:seen on puolestaan venynyt useampi maa viime vuosina + 40 kertoimista.

6

Vastaa