Etusivu » Tampereen derby: Tappara-Ilves ennakko + vihjeet 28.09.2023

Tampereen derby: Tappara-Ilves ennakko + vihjeet 28.09.2023

Torstai 28.09.2023

🏒Tappara – Ilves

Klo 18:30

🏟Nokia Arena (Tampere)

📺Ottelun näyttää C More (MTV Urheilu+)

📊Kertoimet

🔵🟠Tappara2.05LV Bet
X3.95LV Bet
🟡🟢Ilves3.10LV Bet
Loading animation

Torstai-ilta, täysi Nokia Arena sekä kauden ensimmäinen Mansen Derby. Kuluvan viikon mielenkiintoisimmasta Liiga-matsista ei liene epäselvyyttä, ainakaan jos tamperelaisilta kysytään.

Ilves lähtee torstaihin orastava tappioputki niskassaan, kun se on hävinnyt kolme ottelua peräkkäin varsinaisella peliajalla. Tappara puolestaan kävi keskiviikkona hakemassa jo viidennen perättäisen voiton, kun se kaatoi KooKoon Kouvolan illassa jatkoajan jälkeen lukemin 3-4. Ennen torstain derbya Tappara on Liigan sarjakärjessä ja Ilves majailee puolestaan kuudennella sijalla.

Viime kaudella Tampereen paikallisten voitot menivät tasan 3-3, kun alkukaudella Ilves oli niissä niskanpäällä, mutta loppukautta kohdin, kun Tapparan mestaruusjuna alkoi puksuttaa, niin samalla menestystä alkoi derbyissäkin tulemaan paremmin. Mitä torstain ennakko-odotuksiin tulee, lähtee Tappara otteluun ennakkosuosikkina, vaikka itse paperilla Ilves tällä kaudella laadukkaampi nippu onkin ja jos joukkueita vertailtaisiin pelkästään paperilla, olisi Ilves todennäköisesti ennakkosuosikki. Ilveksen kone on kuitenkin viime aikoina yskähdellyt samalla, kun Tappara on porskuttanut vakuuttavasti voitosta voittoon ja tämä näkyy myös bookkereidenkin tarjoamissa kertoimissa, joissa Tappara on asetettu suosikiksi. 

🟠Tapparan uusi pelitapa

Tapparan pelitapa on muuttunut uuden päävalmentajan Rikard Grönborgin tulon myötä paljon, mutta jopa yllättävän hyvin se on alkanut heti alkukaudesta tuottamaan myös konkreettista tulosta. Enää ei Tapparan pelissä nähdä aiemmilta kausilta totutunlaista “Vierumäki” – jääkiekkoa, vaan peliä pelataan huomattavasti enemmän hyökkäyksen kautta.

Viivelähdöt sekä omiin päin peruuttelut ovat vaihtuneet nopeisiin pelinkääntöihin ja ajoittain jopa melko rohkeisiinkin ratkaisuihin, jotka tuovat kuitenkin peliin huomattavasti enemmän viihdearvoa ja mikä tärkeintä, on uusi pelitapa on tuottanut myös hyvää tulosta ja pelaajat ovat sen selvästi “ostaneet” itselleen. Hyökkäysvoittoisesta pelistä huolimatta oma pääkin on pysynyt jo kaksi kertaa täysin puhtaana, joten ei puolustuskaan ole pelitavan muutoksesta liikaa kärsinyt, vaikka välillä omissa koliseekin. Viiden ottelun jälkeen maaliero 21-10 on varsin komeaa katsottavaa.

Ilveksen ja Antti Pennasen “pelikirjassa” on taas havaittavissa enemmän perinteisiä “Vierumäki” -jääkiekon vivahteita, kuten kontrolloituja viivelähtöjä sekä trappia, mutta kyllä Ilveskin huomattavasti hyökkäysvoittoisempaa peliä pelaa kuin mitä esimerkiksi Lauri Marjamäen Kärpät. Materiaalin puolesta Ilves voisi kiistatta vieläkin hyökkäysvoittoisemmin pelata, mutta tähänhän me fanit emme voi vaikuttaa ja siksi jokaiseen joukkueeseen on palkattu valmentajat, jotka hoitaa joukkueen pelitavalliset seikat meidän puolesta ja ehkä ihan hyvä niin.

Erikoistilanteet

Erikoistilanteetkin ovat olleet heti alkukaudesta Tapparalla kunnossa, vaikka otantaa ei toki ole vielä hirveästi ehtinyt kertymään. Ensimmäisten otteluiden jälkeen Tapparalla on koko Liigan paras YV-prosentti (38,46 %) sekä toiseksi paras AV-prosentti (92,31 %). Erityisen kovan etenkin YV-prosentista tekee se, että joukkueen ykkös YV-pakki Valtteri Kemiläinen oli vieläpä kauden ensimmäiset ottelut sivussa loukkantumisen vuoksi. Mikäli nähdynlainen trendi jatkuu koko kauden mitassa, on Tappara erittäin vaikea voitettava joukkue myös kevään peleissä, jolloin erikoistilanteiden merkitys korostuu entisestään. 

Tappara on ottanut myös alkukauden aikana kaikista joukkueista toiseksi vähiten jäähyjä, kun “pikku kakkosia” on tullut viiteen otteluun 15 kpl / 30 min. Vertailun vuoksi samaiset lukemat Ilveksellä on seitsemään otteluun 29 kpl / 58min. Isoja jäähyjä ei vielä kummallekaan ole tuomittu. Vaikka Ilves on kaksi ottelua Tapparaa enemmän pelannutkin, on erot jäähymäärissä siltikin ehtinyt kasvaa varsin suuriksi. Verrattain vähäisen otannan vuoksi ei kannata kuitenkaan vielä liikaa tässä kohtaa takertua tilastoihin, vaikka jotain osviittaa ne toki aina antavat joukkueiden vireestä sekä suorituskyvystä myös pienemmällä otannalla.

Kumpi voittaa kauden ensimmäisen Tampereen derbyn? Kommentoi alas. Kuva: Tamperelainen

🟡Ilveksen materiaali – Peliesitykset eivät vastaa odotuksia

Ilveksen joukkue koki viime kauden jälkeen paljon muutoksia ja ovi kävi molempiin suuntiin, kun mm. Petri Kontiolan, Henrik Haapalan, Tommi Tikan sekä Jyrki Jokipakan sopimuksille ei tehty jatkoa. Uusista hankinnoista ja edellä mainittujen korvaajista etenkin Petr Kodytek (5+2) sekä Oula Palve (1+6) ovat pystyneet kuitenkin heti ottamaan tulosvastuuta itselleen ja etenkin Palve on tuntunut olevan ajoittain aivan omassa luokassaan. Lisäksi puolustuksen uusi kasvo Arttu Pelli (1+3) on esiintynyt vahvasti. Tähän päälle, kun lisää viime vuosien runkopelaajista mm. Joona Ikosen (1+4), Eemeli Suomen (0+6), Matias Mäntykiven (2+0) sekä Les Lancasterin (1+0), niin voi Ilveksen joukkuetta kiistatta pitää paperilla yhtenä Liigan tämän kauden kovimmista ja vain ehkä HIFK:n nippu menee edelle. Nimimiehistä sekä yksittäisten pelaajien kelpo tehopisteistä huolimatta itse tulos ei ole varmasti Antti Pennasen suojatteja alkukaudella tyydyttänyt.

Muutenkin tamperelaisseurojen materiaalien kokonaisuutta vertaillessa on Ilves tällä kaudella paperilla Tapparaa jopa selvästi laadukkaampi, mutta mitä peliesityksiin alkukauden osalta tulee, on Rikard Grönborgin johdolla uudistunut Tappara ollut huomattavasti vakuuttavampi. On toki hyvä muistaa, että Ilveksen kokoonpanosta on pahimmillaan ollut poissa useampi kärkipelaaja, kuten Les Lancaster, Niklas Friman, Ville Meskanen, Dominik Masin sekä pitkäaikaistoipilas Samuli Ratinen. Nämä ovat omalta osaltaan varmasti vaikuttaneet peliesityksiin ja vaikka materiaalia riittääkin, niin ei sitä loputtomiin Ilvekselläkään ole. Edellä mainituista Lancaster sekä Friman ovat jo tehneet paluun kokoonpanoon. Toiselta kantilta katsottuna samalla tavalla Tapparakin on loukkaantumisista kärsinyt, mutta ei se ole niin radikaalisti heidän tuloksissaan kuitenkaan näkynyt. Aivan parhaita mahdollisia rostereita ei todennäköisesti tulla vielä kummallakaan torstaina näkemään, vaikka sairastuvalta pelaajia on molemmille jo takaisin tullutkin. 

Ilveksen joukkueen suurimmat kysymysmerkit tällä kaudella sijoittuvat puolestaan maalivahteihin. Alkukauden aikana kumpikaan pelanneista maalivahdeista (Jonas Gunnarsson sekä Jakub Malek) ei ole täysin pystynyt vastaamaan Marek Langhammerin jättämään aukkoon ja mikäli Ilves mielii keväällä tosissaan taistella mestaruudesta, olisi toivottavaa löytää luotettava ykkösveskari. Gunnarsson on pelannut alkukauden otteluista kolme, torjuntaprosentilla 86,76 % ja Malek neljä, torjuntaprosentilla 90,43 %. Näillä lukemilla ei maalivahti-tilastojen kärkeen kyllä päästä eikä pitkässä juoksussa kyllä viedä joukkuetta menestykseenkään. Vertailun vuoksi Marek Langhammerin torjuntaprosentti viime kaudella oli koko Liigan runkosarjan paras 92,38 %. 

Miten ottelussa käy?

Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna alkukauden ensimmäisten otteluiden perusteella Ilves on materiaaliinsa sekä odotuksiin nähden kiistatta alisuorittanut ja Tappara puolestaan pelannut jopa hieman odotettua paremmin. Jotain suuntaa Tapparan “ylisuorittamisesta” antaa mm. joukkueen tämänhetkinen PDO-lukema (PDO = Joukkueen laukaisuprosentin ja torjuntaprosentin summa tasakentällisin), joka on Tapparalla alkukauden aikana ollut ylivoimaisesti Liigan korkein (109,70%).  Pidemmässä juoksussa PDO-lukema tulee tasaantumaan yleisesti ottaen lähelle 100 prosenttia. Ilveksen PDO on ollut alkukauden aikana 101.80 %, mikä on taasen enemmän “realistinen” lukema.

Ilveksen muutamista poissaoloista huolimatta hyökkäyksen sekä puolustuksen materiaali menee kiistatta heidän suuntaan, mutta maalivahtien välinen taisto menee taasen ennakolta varsin selvästi Tapparalle jos ja kun Christian Heljanko Tapparan maalinsuulla aloittaa. Tätä kirjoittaessa on vielä kysymysmerkki, aloittaako Ilveksen maalissa Malek vai Gunnarsson. Maalivahdin tuoman edun lisäksi viimeaikaiset peliesityksetkin menevät melko selvästi Tapparan suuntaan ja vaikka Tappara joutuukin torstaihin lähtemään “back-to-back” -hengessä, niin ei siitäkään voi antaa liikaa etua Ilveksen suuntaan, nimittäin koko alkukautta katsoen Ilveksen rasitus on ollut taasen Tapparaa jonkin verran suurempi.

Katsojien kannalta tästä tietysti mahdollisimman tasaista vääntöä toivoisi, mutta kuten kertoimetkin osoittavat, lähtee Tappara loppupeleissä suosikkina tähän. Lisäksi alkukauden tulokset puoltavat tässä kohdin melko paljon Tapparaa ja etenkin niissä “kovissa” otteluissa Tappara on esiintynyt Ilvestä vahvemmin. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää mm. Tapparan parin viikon takaista ottelua HIFK:ta vastaan, kun he nousivat kahden maalin takaa-ajoasemasta voittoon. Ilveksellä on sen sijaan etenkin viime aikaisissa otteluissa esiintynyt enemmän tai vähemmän sitä kuuluisaa “mailan puristamista” sekä kenties jonkinlaista rasituksenkin tuomaa haittaakin siellä on ollut, nimittäin melko raskaalta on ajoittain tiettyjen pelaajien liikkuminen näyttänyt.

Esimerkki lopputulokset: 5-3, 3-3, 2-3, 3-1

📝Peli-ideat

Yli 5 maalia 1.88 (Pinnacle)

Joukkueiden kymmenestä viimeisestä runkosarjaottelusta peräti seitsemän on päättynyt viiteen maaliin tai enemmän. Ottaen huomioon Tapparan päivitetyn ja aiempaa hyökkäyspainotteisemman pelitavan, ei maaliodottamat ainakaan tässä ottelussa ole aiempaa pienemmät. Lisäksi isompaakin kuvaa katsoessa, on alkukauden aikana Liigassa nähty keskimääräisestikin enemmän maaleja verrattaessa vaikkapa viime kauteen.

Ilves sekä Tappara ovat myös lähtökohtaisesti molemmat laadukkaita YV-joukkueita, joten mikäli vain jäähyjä nähdään, niin ei useampi ylivoimamaalikaan olisi ihme. Rohkeimmat voivat lähteä jopa kokeilemaan kohteita “Yli 5.5 maalia” tai “Yli 6 maalia”, mutta nämä ovat jo sitten taas astetta riskipitoisempia, kuin mitä yllä mainittu “Yli 5 maalia”.

Tappara W 2.07 (Pinnacle)

Ilveksen peliesitykset ovat ailahdelleet sen verran paljon sekä maalinteonkin kanssa on ollut enemmän tai vähemmän viime peleissä vaikeuksia, joten näillä näytöillä Tapparan ottaminen peleille lienee siis parempi valinta. Tappara on myös tällä kaudella kerta toisensa jälkeen onnistunut löytämään keinot lopulta otteluiden voittoon, mikä nostattaa hurjasti joukkueen yleistä tunnelmaa sekä pelaajien itseluottamusta, vaikka voitot eivät aina helpoimman kautta olisi tullutkaan.

Molemmilla joukkueilla lataus tulee olemaan tapissa ja vaikka Tapparan valmistautumisaika jääkin alle 24 tunnin mittaiseksi, niin pitäisi sen tämmöisen ottelun kohdalla olla kuitenkin riittävä. Tässä kohdin kyseinen marginaalinen valmistautumis / lepoetu lieneekin ainut Ilveksen puolelle tässä kohdin menevä etu ja vaikka paperilla Ilveksen hyökkäys ja jopa puolustuskin on Tapparaa laadukkaampi, niin ei tulokset ole kuitenkaan olleet sitä, mihin tuolla nipulla pitäisi pystyä. Lisäksi mm. Dominik Masinin sekä Ville Meskasen todennäköiset poissaolot Ilveksen rosterista tasoittavat puntteja kokoonpanojenkin osalta. Tappara on puolestaan saanut Valtteri Kemiläisen takaisin, joka on kahteen ensimmäiseen otteluunsa paukutellut jo tehot 2+2, mikä taasen Ilveksen näkövinkkelistä on yksi huolenaihe lisää torstaita ajatellen.

 🔎Pelaajakohtaiset nostot / Seuraa näitä

Tähänkään otteluun varsin suurien maaliodottamien vuoksi kärkipelaajien pisteille ei herkkukertoimia todennäköisesti saa, joten nostetaan parit potentiaaliset ja pirteästi alkukauden aikana esiintyneet “out of the box” -pelaajat. Kirjoitushetkellä pelaajapiste -kertoimia ei oltu avattu ja siksi olemme antaneet suuntaa antavia lukemia ja omia näkemyksiä, joilla alla mainittujen pelaajien pistekertoimet olisivat maistuvia.

🟠Tappara

Nick Halloran Yli 0.5 pistettä

Kuva: Tappara.fi

Tapparan 26-vuotias jenkkilaituri on esiintynyt edukseen kauden alussa kolmosketjun laidassa ja muodostanut Petteri Puhakan sekä Oiva Keskisen kanssa luotettavan vitjan. Myös tulostakin on siinä sivussa syntynyt etenkin juuri Halloranille, kun viiteen ensimmäiseen otteluun jenkki on kerännyt tehot 2+2 . Halloran tulee saamaan tähänkin otteluun todennäköisesti Tapparan kärkipelaajia maukkaampia kertoimia ja mikäli kohteelle “Halloran Yli 0.5 pistettä” on tarjolla esimerkiksi 2.2 alkuisia kertoimia, niin voi niitä pitää kokeilunarvoisina.

🟡Ilves

Simon Stransky Yli 0.5 pistettä

Kuva: Ilves.com

Stransky aloitti kautensa CHL:n puolella erittäin tehokkaasti, kun neljään otteluun syntyi tehot 1+6=7. Liigan puolella on ollut tulosten valossa toistaiseksi hieman hiljaisempaa, kun seitsemään otteluun on syntynyt “vain” tehot 1+2. Yrittämisestä ei Stranskylla ole kuitenkaan jäänyt missään vaiheessa kiinni ja 25-vuotias Tšekki-hyökkääjä on kyllä esiintynyt pääosin pirteästi, vaikkei tulosta ole toivotulla tavalla syntynytkään. Yrittäminen palkittiin lopulta tiistain ottelussa KalPaa vastaan, kun Stransky viimeisteli kauden ensimmäisen osumansa, joka ei kuitenkaan lopulta auttanut Ilvestä siinäkään ottelussa voittoon.

Alkukauden vähäisten tehojen osalta Stranskyn pisteelle onkin ollut jo viime otteluissa varsin maukkaita kertoimia tarjolla ja yli 2.05 alkuisia kertoimia voi nytkin pitää Stranskyn osalta pelikelpoisina. Ylivoimavastuuta tulee edelleen ja hieman paremmalla tuurilla varmasti jokunen piste lisääkin olisi jo syntynyt. Stransky on myös laukonut melko ahnaasti (7 ott. / 20 krt), joka on Ilves-hyökkääjistä toiseksi eniten. Nuorella lupauksella Jani Nymanilla on Stranskyn kanssa saman verran laukauksia kasassa (20kpl) ja Joona Ikosella muutama kuti näitä kahta herraa enemmän (24kpl).


Loading animation
Loading animation
1

Kirjoita kommentti