Etusivu » Robert Helenius ja uran kovin vastustaja Deontay Wilder

Robert Helenius ja uran kovin vastustaja Deontay Wilder

Robert Heleniuksen tiimi vahvisti pitkään huhutun nyrkkeilyn raskaansarjan kärkikamppailun toteutumisen. Pitkin kesää on kiertänyt huhuja Robertin seuraavasta vastustajasta ja loppua kohti huhujen toisena osapuolena väläyteltiin entistä enemmän jenkki-iskijä Deontay Wilderin nimeä.

🥊 Wilder – Helenius
🥊 Lauantaina 15.10.2022
🥊 USA New York Barclays Center

Deontay ”The Bronze Bomber” Wilder vs Robert ”The Nordic Nightmare” Helenius

Robert Helenius kohtaa entisen raskaansarjan maailmanmestarin Deontay Wilderin USA :ssa New Yorkissa 15.10.2022. Kyseinen ottelu on kiistatta yksi Suomen nyrkkeilyhistorian suurimmista ja mielenkiintoisimmista otteluista ennakkoasetelmiltaan.

Molemmat herroista alkavat olemaan jo nyrkkeilyuransa ehtoopuolella, Heleniuksella ikää mittarissa 38 vuotta ja Wilderillä vastaavasti 36. Molemmilla on kropan kestäessä kuitenkin mahdollisuudet jatkaa ammattilaisuraa vielä useita vuosia, vaikka mistään nyrkkeilymaailman junioreista ei enää voida puhua.

Deontay ”The Bronze Bomber” Wilder

Deontay Wilder asuu ja on syntynyt Yhdysvalloissa ja aloittanut nyrkkeilyuransa ammattilaisena vuonna 2008, täsmälleen samana vuonna kuin Suomen Robert Helenius.

Pronssinen pommittaja kutsumanimeä totteleva Wilder nyrkkeili uransa ensimmäiset yli kymmenen vuotta voittamattomana tyrmäten kohtaamistaan 40 vastustajasta 39, voittaen kaikki uransa 40 ensimmäistä ottelua. Tämän jälkeen vuonna 2018 Wilder puolusti hallussaan ollutta WBC-liiton maailmanmestaruusvyötä kymmenen kertaa ennen kuin hänet syrjäytettiin. Kahdeksas vyön puolustus päättyi ratkaisemattomaan tulokseen Tyson Furya vastaan, jolle Wilder kuitenkin hävisi kaksi uransa tähän asti viimeisintä otteluaan ja menetti vyönsä vuonna 2020.

Wilder oli WBC -liiton hallitseva maailmanmestari aina tammikuun 17, 2015 — helmikuu 22, 2020 välisen ajan. Wilder on urallaan hävinnyt ainoastaan yhdelle nyrkkeilijälle, joka on edelleen voittamattomana pysynyt Tyson Fury.

Wilderin statistiikka ammattilaisena on hurja, 45 ottelua, joista 42 voittoja, joista 41 tyrmäyksellä ennen täyttä aikaa. Ainoastaan 2 tappiota, molemmat päättyivät ennen täyttä aikaa Furya vastaan. 1 ratkaisematon ottelu, joka niin ikään Furya vastaan.

Robert ”The Nordic Nightmare” Helenius

Robert Heleniuksen ura ammattilaisena alkoi niin ikään vuonna 2008. Heleniuksen uralle on mahtunut niin myötä, kuin vastoinkäymisiä runsain mitoin. Helenius voitti uransa ensimmäiset 22 ottelua vuosien 2008 – 2015 välillä, keräten nimiinsä myös kovia tyrmäyksiä, joskaan ei yhtä suurella prosentilla vastustajia nukuttaen, kuin Wilder.

Heleniuksen ura lähti jyrkkään syöksyyn jo hieman ennen vuotta 2013 sekä loukkaantumisten, että saksalaisen Sauerland tallin kanssa käytyjen erittäin riitaisten vääntöjen seurauksena. Helenius käytännössä näytti lopettavan uransa jo vuonna 2013, kun hän otteli viimeisen ottelunsa Sauerlandin järjestämässä tapahtumassa. Helenius palasi kuitenkin kehään vuonna 2015, vaikka Sauerlandin mukaan tallilla oli yhä yksinoikeus järjestää kaikki Heleniuksen ottelut.

Vuodet 2015-2019 ovat olleet Heleniuksen osalta melkoista matalalentoa ja vannoutuneimmatkin nyrkkeily- ja heleniusfanit odottivat lopullista niittiä uralle ja rukkasten lyömistä naulaan. Heleniuksen kunto oli ottelusta otteluun sanalla sanoen surkea. Puheet presseissä ja ennen otteluita olivat kaikkea muuta, kuin mitä Helenius tarjoili katsojille kehän puolella. Helenius koki kaikki tähän astisen uransa kolme tappiota näiden vuosien aikana, kun Johan Duhaupas sekä Gerald Washington löivät miehen keskeytyskuntoon ja Dillian Whyte haki voiton pisteillä.

Jotain muuttui ennen ensimmäistä kohtaamista Adam Kownackin kanssa. Helenius lähti kyseiseen otteluun suurena altavastaajana, mutta poistui ottelusta suvereenina voittajana tyrmäten puolalaisen ja tarjoillen pitkästä pitkästä aikaa pilkahduksen sitä vanhaa kunnon Robbea, mitä katsojat saivat parhaillaan nähdä Heleniuksen uran alkupuolella.

Uran kovin voitto, joka tuli Puolan Kownackista nosti Heleniuksen nimen jälleen otsikoihin ja kohti raskaansarjan nyrkkeilyn eliittiä. Ottelu sai vielä jatko-osan herrojen kohdatessa uudelleen vuonna 2021, Heleniuksen tähän saakka viimeisimmässä ottelussa. Nyrkkeilykansa sai haluamansa vahvistuksen siitä, että Robbe is back ja pystyy todella haastamaan nyrkkeilyn kovimmat nimet ja kehitys muutaman vuoden takaiseen rämpimiseen on ollut huimaa.

Kownacki oli ennen Heleniuksen kohtaamista ollut voittamaton koko uransa ajan ja rakentanut hienon recordin, 20 ottelua, 20 voittoa ja voitoista suurin osa tyrmäyksellä. Helenius katkaisi tämän putken ja Kownackin lista täyttyi kahdella uudella tyrmäyksellä, mutta puolalainen oli ensimmäistä kertaa tyrmätyn roolissa.

Heleniuksen statistiikka ammattilaisena on ennen Wilderin kohtaamista muodossa 34 ottelua, 31 voittoa, joista 21 on tullut ennen täyttä aikaa. Loput kolme otteluista Helenius on hävinnyt.

Ennakkoasetelmat

Kolme ottelua raskaansarjan voittamatonta Tyson Furya vastaan otellut Wilder lähtee otteluun suomalaista vastaan erittäin suurena suosikkina, eikä kotikehä ainakaan vähennä Wilderin suosikkistatusta.

Lähtökohdat otteluun ovat erittäin houkuttelevat, koska ottelijoilla on hieman sparreja alla keskenään jo entuudestaan. Wilder on valmistautunut otteluihin Furya vastaan, käyttäen Heleniusta sparraajana ja herroilla on näin ollen useita yhteisiä sparrileirejä alla.

Ottelun suuruutta ja lisäarvoa kasvattaa entisestään se, että kyseinen ottelu saattaa saada vielä MM-tittelin statuksen. Tämä vaatii kuitenkin sitä, että uransa lopettamista väläytellyt Tyson Fury luopuu WBC-liiton maailmanmestaruusvyöstä ajoissa lopettamispäätöksen takia. Wilder on kyseisen liiton ykköshaastaja ja Helenius rankingin sijalla 12, mikäli Fury lopettaa ja titteli on avoimena ennen Heleniuksen ja Wilderin kohtaamista, tulee ottelun voittajasta myös WBC-liiton maailmanmestari.

Wilder on ennakolta ajatellen erittäin poikkeava ja mielestäni epäsopiva vastustaja Heleniukselle, verrattuna lähes kaikkiin nyrkkeilijöihin, joita vastaan Robbe on otellut. Wilder on pituudeltaan 201 cm, eli sentin Heleniusta pidempi. Ulkomuistista väittäisin, ettei Helenius ole kohdannut montaakaan itsensä mittaista tai pidempää ottelijaa. Wilderin syliväli on 211 cm, eli etua Heleniukseen on 10cm, kyseessä on sylivälin osalta varmasti yksi ulottuvimpia ottelijoita, ketä vastaan Helenius on nyrkkeillyt.

Pelkillä numeroilla mitattuna Wilder on jopa ulottuvampi, kuin vuosia sitten raskasta sarjaa suvereenisti hallinnut Wladimir Klitschko, mutta Wilder ei osaa käyttää ulottuvuuttaan yhtä tehokkaasti.

Heleniuksella on ottelussa ehdottomasti mahdollisuutensa, vaikka suoraa kertoimista johdettuna Robert voittaisi otteluista alle 15 %. Heleniuksen lyöntivoima on maailman eliittiä, moni ammattinyrkkeilijä, on tutustunut uransa ensimmäiseen tyrmäävän iskuun Heleniuksen hanskan kautta, mutta samat aseet ja vähintään yhtä kova tyrmäys löytyy myös nuoratun neliön toisesta kulmauksesta.

Pidän erittäin epätodennäköisenä, että Helenius pystyisi voittamaan ottelua pistein, mutta pidän myös epätodennäköisenä, että ottelu ratkeaa pistetuomiolla. Todennäköisyyttä Heleniuksen pistevoittoon ei lisää se, että ottelu käydään Wilderin kotimaassa. Heleniuksen on pystyttävä pitämään liike yllä koko ottelun ajan ja tämän kanssa on aiempina vuosina ennen kahta Kownackin kohtaamista ollut suuren suuria ongelmia.

Helenius on etukäteen puhunut aktiivisen ottelutyylin puolesta ja mikäli ottelun haluaa voittaa, tätä mielestäni vaaditaan. Mikäli ottelussa ei nähtäisi tyrmäystä, jota itse epäilen, tulee Wilder ottelun voittamaan pisteillä ja mikäli ei tule, on Helenius otellut varmasti uran aktiivisimman ja parhaan ottelun ikinä.

Uskon ottelusta tulevan erittäin mielenkiintoisen ja odotukset ovat kovat, että katsojat eivät tule näkemään 12 erää halailua ja sitomista, vaan kovaa iskujen vaihtoa ja tyrmäyksen.

Vedonlyönti (vihjeet ja kertoimet)

Ennen kertoimien avauduttua heti virallisen ilmoituksen ottelusta tullessa julki arvelin Wilderin kertoimien voiton osalta asettuvan 1.05-1.15 välimaastoon. Kauas tästä ei jääty, sillä muutama vedonlyöntisivusto on kertoimet saanut avattua ja Wilderin voiton kertoimet pyörivät kyseisen haarukan yläpäässä. Uhosin myös pelaavani Heleniusta mikäli 10 kerrointa on tarjolla, mutta vielä tätä en markkinoilta löytänyt.

🥊 1×2 markkinan keskiarvot:
Wilder (1.15) – Tasapeli (24.42) – Helenius (6.31)

Mikäli otteluun olisi pakotettu lyömään vetoa kyseisillä kertoimilla, poimisin lapulle Heleniuksen. Kertoimet tulevat vielä elämään ennen ottelua ja Robertille todennäköisesti tarjoillaan vielä korkeampiakin kertoimia ja mikäli vetoa suomalaisen suuntaan päädyn lyömään, teen sen suurella todennäköisyydella tyrmäysvoiton puolesta, koska pidän pistevoiton todennäköisyyttä niin pienenä ja oletettavasti reilusti markkinaa pienempänä.

🥊 1 Wilder (1.14 Mr.Green)
🥊 X (19.00 Mr.Green)
🥊 2 Helenius (5.55 Mr.Green)


🥊 1 Wilder (1.12 WilliamHill)
🥊 2 Helenius (5.00 WilliamHill)

Live Stream

Ottelu on nähtävissä PPV (pay per view) katseluoikeudella ainakin BBC kautta, mutta oletettavasti muitakin väyliä nauttia kyseisestä ottelusta striimin kautta tulee vielä ilmoille.

3

Kirjoita kommentti