Etusivu » Ristikakkosen sporttitärpit viikonlopulle - Viikko 38

Ristikakkosen sporttitärpit viikonlopulle – Viikko 38

Viikonloppu kolkuttaa jo ovella ja sehän tarkoittaa samalla sitä, että on aika julkaista Ristikakkosen sporttitärpit! Tulevat päivät pitävät sisällään muun muassa yhden täyden Liiga-kierroksen sekä useamman mielenkiintoisen futismatsin, kuten “El Derbin”

Katso Ristikakkosen sporttitärpit viikonlopulle vielä alta. Luvassa tuttuun tapaan tarkemmat läpikäynnit parista ottelusta sekä kohteita + peli-ideoita! 


Loading animation
Loading animation

Lauantai 23.9.2023

🏒Kärpät – Lukko

Klo 17:00

🏟Oulun Energia Areena

📺Ottelun näyttää C More (MTV Urheilu+)

Marjamäki OUT?

Tämän viikon “Liiga-nosto” tulee paljon puhutun Kärppien sekä kaksijakoisesti alkukaudella esiintyneen Lukon väliseen lauantai-illan otteluun.

Kärppien kohdalla alkukauden puheet ovat jälleen vahvasti keskittyneet joukkueen pelitapaan sekä valmennukseen. Alkaako Oulussa loppumaan pikkuhiljaa kärsivällisyys tämän hetkiseen valmennustiimiin ja etenkin päävalmentaja Lauri Marjamäkeen? Peli ei ole katsojien kannalta viihdyttävää eikä Kärpät pysty luomaan millään pelin osa-alueellakaan merkittävää etua, ei edes siinä puolustuspelissä, mikä kuuluu Marjamäen pelikirjan “peruspilareihin”.

Vaikka maaleja Kärpät ei otteluissaan liiaksi päästä, niin ei ne niitä kyllä montaa per peli teekään ja ainakin alkukauden kolmen ottelun jälkeen nähdynlaisen trendin perusteella voisi sanoa ettei Kärpät tällaisilla suorituksilla tule taistelemaan edes suorasta pudotuspelipaikasta, ellei muutosta tapahdu. Vielä on toki liian aikaista heittää Kärppiä täysin romukoppaan, mutta fakta on se, että jos tulokset eivät ala paranemaan lähiviikkoina tai edes lähikuukausina, niin olisiko viimeistään silloin valmennuksen vaihdon aika? Näyttöjä kaivataan niin kentällä, kuin penkinkin takana.

Kuinka kauan Oulussa katsotaan vielä Marjamäen kiekkoa? Kuva: Helsingin Sanomat

Vaikka Lukonkaan alkukauden tulokset eivät ole varmasti tyydyttäneet joukkuetta, niin ainakin heidän peli on ollut paljon katsojaystävällisempää, joka näkyy jo ihan pelkissä maalimäärissäkin. Lisäksi, kun onnistumisia on tullut maalien muodossa paljon, niin nostattaa sekin omalta osaltaan pelaajien itseluottamusta, vaikkei voittoja aina tulisikaan.

Lukonkin uuteen valmentajaan Tomi Lämsään on kohdistunut epäilyksiä, mutta ainakin hyökkäysvoittoisempaa, vapaampaa sekä viihdyttävämpää peliä raumalaiset ovat alkukaudella esittäneet kuin mitä Kärpät. Menestymisen lisäksi jääkiekko on kuitenkin myös viihdetuote, eikä katsojat jaksa loputtomasti ostaa lippuja otteluihin, joissa vaan kytätään sekä vältellään virheitä, johon pitkässä juoksussa 9/10 pelaajistakin kyllästyy, vaikka kuinka kurinalainen ja uskollinen pelaaja olisikin kyseessä. 

Alkukauden esitykset

Ennen lauantaita Kärpillä on allaan kolme ottelua, joista saldona yksi jatkoaikavoitto (2-1 vs Sport) yksi suora tappio (4-0 vs Pelicans) sekä yksi jatkoaika-tappio (2-3 vs TPS) eli yhteensä kolme pistettä. 

Lukolla puolestaan pelejä on ollut kaksi enemmän, joista saldona kaksi varsinaisen peliajan tappiota (1-2 vs HPK ja 2-4 vs Ilves) yksi jatkoaikatappio (4-5 vs HIFK) sekä yksi jatkoaikavoitto (3-4 vs Ilves). Perjantain KalPa-ottelua ei vielä kirjoitushetkellä oltu pelattu, joten sen tulosta emme siis vielä tiedä. Mikäli jättää sen ottelun huomioimatta, niin myös Lukolla on ennen lauantaita kasassa kolme pistettä.

Kärppien maaliero kolmen ottelun jälkeen on 5-8 ja Lukolla neljän ottelun jälkeen 11-14 eikä tuosta KalPa pelistäkään mitään perjantain kierroksen vähämaalisinta ole lupa odottaa. Vaikka otanta on vielä tässä kohdin erittäin pieni, niin onhan tuossa melkoinen ero, kun Marjamäen Kärpät pelaa noin neljän maalin keskiarvon otteluita samalla, kun Lukko tahkoo yli kuuden maalin keskiarvon vääntöjä.

Edit: Lukko hävisi KalPalle torstaina 2-0, joten molemmat lähtevät lauantain otteluun kolmesta pisteestä.

Liigan sarjataulukko torstain (21.9.2023) kierroksen jälkeen. Lukko ja Kärpät majailevat perätysten sarjataulukon heikommalla puoliskolla. Kuva: Flashscore

Lauantain lähtökohdat

“Puolustus vastaan hyökkäys”

Lukko matkustaa Kuopiosta suoraan perjantain ottelun jälkeen Ouluun, kun taas Kärpät pääsee lähtemään lauantaihin liikkeelle hyvin valmistautuneena sekä levänneenä, kun alla on tällä viikolla vasta yksi ottelu keskiviikolta. Lukolla rasitusta on ollut muutoinkin alkukauden runkosarjaotteluiden lisäksi CHL-otteluidenkin muodossa eikä perjantain ottelu kovatempoista KalPaa vastaan tule olemaan mitään “lämmittelyä”, joten kyllä Kärpät melkoisen edun levon ja valmistautumisen suhteen tähän otteluun saa.

Lepoedun lisäksi Kärpät hyötyy kotiasetelmastaankin, vaikkei Raksila ole Lukolle mikään järin paha paikka viime vuosina ollut ja ihan hyvällä prosentilla raumalaiset on sieltä onnistunut pisteitä sekä voittojakin hakemaan. Tilastonostona mainittakoon, että viimeisestä viidestä Oulussa pelatusta keskinäisestä ottelusta peräti neljä kertaa Lukko on poistunut voittajana kolmen pisteen kanssa. Helppo vastus ei Lukko ole siis Kärpille viime vuosina ollut Oulussakaan. Yleisesti ottaen nämä pelit ovat olleet kuitenkin varsin tiukkoja sekä “maalin pelejä” on nähty aika paljolti, joita varsinkin Marjamäen Kärpät nyt tuppaa pelaamaan käytännössä joukkuetta kuin joukkuetta vastaan.

Viimeiset viisi Oulussa pelattua Kärpät-Lukko ottelua

24.01.2023 3-2 Kärpät W

23.11.2022 1-2 Lukko W

08.02.2022 2-3 Lukko W

20.11.2021 2-5 Lukko W

14.01.2021 0-2 Lukko W

Kun Kärppien otteluun saamat edut jätetään huomioimatta ja katsotaan puhtaasti joukkueiden alkukauden peliesityksiä kentällä, niin tällöin vaaka kallistuu raumalaisten suuntaan. Vaikka pisteitä Lukko ei juurikaan ole enempää kerännyt eikä peli heilläkään vielä mallillaan ole, niin on siinä kuitenkin ollut paljon parempia merkkejä ilmassa kuin mitä Kärpillä. Lukon pelaajat tuntuvat liikkuvan paremmin kentällä sekä olevan muutenkin aktiivisempia, mikä voi taasen suhteellisen hidasta Kärppä-laumaa vastaan lauantaina toimia. 

Mitään ylimarssia suuntaan tai toiseen tuskin kuitenkaan on tulossa ja vaikka Lukko onkin alkukauden otteluissa maaleja mättänytkin, niin ei tästä ottelusta lauantain kierroksen runsasmaalisinta sovi odottaa ja esimerkiksi tulokset 2-2, 1-2, 2-3 tai vastaavat ei olisi mikään järin suuri yllätys. 

Yksi asia on kuitenkin varma ja se on, että Lauri Marjamäellä kello käy ja mikäli tuloksia ei ala syntymään, niin ovi voi käydä nopeammin, kuin mitä hän itse edes osaa kuvitellakaan. Kommentoi alas, saako Marjamäki potkut ennen joulua. Oikein vastanneille mainetta ja kunniaa sekä virtuaaliset “Kärppä-pinssit”.

📝Peli-ideat

Tätä kirjoittaessa ottelun kertoimia ei oltu vielä avattu, mutta mitä lähtökohtiin tulee, niin todennäköisesti Kärpät asetetaan heikoista peliesityksistään huolimatta ennakkosuosikiksi osittain myös sen koti- ja lepoedun vuoksi, mutta kuinka selkeäksi sellaiseksi, niin se jää vielä arvailujen varaan. Pelit Lukon kautta, kuten Lukko ML tai Lukko DNB voisi täten olla parempia vaihtoehtoja, kuin mitä Kärppien kautta pelaaminen, etenkin mikäli Kärppien voittokertoimet alkavat reilusti alle kakkosella ja Lukolle taasen tarjoiltaisiin maukkaita vieraskertoimia pienten tasoitustenkin kautta. 

Lukon perjantain KalPa-ottelun tulos voi myös luoda omaa vaikutustaan kerroinliikkeeseen lauantain otteluun, mutta jos ennalta pitäisi sanoa, niin ei Lukkoa kovin suureksi altavastaajaksi tähän kyllä laittaisi, vaikka rasitusta onkin enemmän. 

Lisäksi jalkeilla olevat kokoonpanot sekä aloittavat maalivahdit antavat oman lisämausteensa ottelun voimasuhteisiin ja nekin kannattaa aina huomioida pelivalintoja tehdessä. Liigan otteluihin kokoonpanot julkaistaan aina mm. Veikkauksen sivuille klo 12 maissa sekä Liigan omille sivuille klo 13, josta ne pääsee hyvissä ajoin ennen kierroksen käynnistymistä katsomaan.

Millaisia pelejä maalimäärien kautta sitten voi saada, niin jää nähtäväksi, mutta mikäli esimerkiksi “Alle 5 maalia” -kohteelle tarjotaan jopa +1.90 kerrointa, olisi ne jo melko maistuvia, mutta voi kuitenkin olla, että under-kertoimetkin ovat jo avauksissa reippaasti tuon 1.90 alapuolella. On hyvä muistaa ottelun tasaiset lähtökohdat sekä se ettei Kärppien ja Lukon väliset ottelut ole olleet viime vuosinakaan niitä maalirikkaimpia, mikä vaikuttaa niin ikään omalta osaltaan maalimäärä-odotuksiin / maalimäärien kertoimiin.

Pelaajakohtainen nosto:

Alkukauden peleissä Lukon puolustaja Tarmo Reunanen on osoittanut pystyvänsä olemaan tälläkin kaudella yksi Liigan parhaista puolustajista. Reunasen kohdalla esitykset ailahtelevat kuitenkin jokseenkin paljon, mutta mikäli hän on pelipäällä, niin silloin pisteitäkin ropisee. Tämä pelaaja kannattaa ottaa seurantaan, mikäli ei ole vielä ollut.

Koska tästä ottelusta ei mitään järin suuria maalijuhlia odoteta, voi vierasjoukkueen pelaajat ja täten myös Reunanen saada sitä kautta oikein maistuvia kertoimia esim. kohteelle “Yli 0.5 pistettä”. Mikäli Reunasen “Yli 0.5 pistettä” saa vaikkapa edes yli 2.25 kerrointa lauantaille, niin kyllä sitä pitää vähintään jännärimielessä pelikelpoisena.

📊Kertoimet otteluun

Kertoimet päivitetty 23.09.2023.

⚫️🟡Kärpät2.07LV Bet
X3.90LV Bet
🟡🔵Lukko3.10LV Bet
Loading animation

Sunnuntai 24.9.2023

⚽️Atletico Madrid – Real Madrid

Klo 22:00

🏟Metropolitano Stadium (Madrid)

📺Ottelun näyttää C More (MTV Urheilu+)

Madridin Derby “El derbi”

Tämän viikon futistärppi ei suuntaudu Valioliigaan, vaikka sielläkin hyviä matseja tarjolla olisikin (mm. Arsenal-Tottenham), vaan tällä kertaa käännämme katseet LaLigaan ja Madridin Derbyyn eli Atletico Madrid – Real Madrid otteluun.

Espanjalaisittain “El derbi” nimeä kantava ottelu on ensimmäinen laatuaan tällä kaudella ja kiistatta mielenkiintoisin LaLiga -kamppailu ennakolta on luvassa tähän mennessä. Ennen sunnuntaita “Rellu” on sarjan piikkipaikalla voitettuaan kaikki viisi otteluaan, kun taas kotijoukkue “Tico” majailee sijalla seitsemän, kun kasassa on neljän ottelun jälkeen seitsemän pistettä (2 voittoa, 1 tasapeli, 1 tappio). Ensimmäisen viiden ottelun jälkeen Realin maaliero on tyly 10-3 eikä Atleticollakaan se toisaalta hassumpi ole, kun neljän ottelun jälkeen vastaavat lukemat ovat 10-4.

Vaikka Atletico ei ole ollut alkukaudella parhaimmillaan, niin aina kun “El Derbi” osuu ottelukalenteriin, on molemmat joukkueet valmiina taistelemaan voitosta viimeiseen asti, eikä tälläkään kertaa sovi odottaa mitään 0-4 matsia, sillä niin ne vain nämäkin kamppailut ovat tupanneet usein olemaan niitä kuuluisia “maalin pelejä”, oli joukkueiden pelisuoritukset muissa otteluissa sitten olleet mitä olleet. 

Viime kauden kahdesta keskinäisestä ensimmäinen päättyi Realin 1-2 vierasvoittoon ja jälkimmäinen 1-1 tasuriin, joka antaa jo ihan hyvän kuvan siitä, minkälaista peliä nähtänee tänäkin sunnuntaina, tasaista. Tasaisuudesta huolimatta viime vuosien aikana voitot ovat kuitenkin useimmiten kääntyneet Realin hyväksi, kun kymmenestä viimeisestä keskinäisestä viisi on päättynyt Realin voittoon, neljä tasapeliin sekä yksi Atleticon voittoon. 

Kertoimienkin osalta ottelu on lähellä tasabookki-asetelmaa, joskin Real on pieneksi ennakkosuosikiksi bookkereilla asetettu. Toisaalta suosikkiasema on kyllä täysin ansaittu, sillä sen verran hyvin on “kuninkaallisten” pakka ollut alkukauden aikana kasassa eikä varsinkaan oma pää ole vuotanut käytännössä yhtään, vaikka puolustuspäässä onkin poissaoloja ollut muun muassa Eder Militaon sekä ykkösvahti Thibaut Courtoisin muodossa. 

Jos puhtaasti peliesitysten perusteella pitäisi jommankumman kelkkaan sunnuntaina hypätä, niin olisi se Atleticon kotiedusta huolimatta Real Madrid, sillä vaikka peli menisi 0-0 tai 1-1 tuloksessa viime hetkille asti niin eiköhän sieltä jälleen Jude Bellingham lopussa tule ja käy iskemässä pallon maaliin. Se on ainakin tuntunut olevan tietynlainen trendi Realin tämän kauden otteluissa.

Edellisen kerran Bellingham ratkoi Realille voiton keskiviikon UCL-ottelussa Union Berlinia vastaan, kun ajassa 90+4 nuori englantilainen kävi tuikkaamassa lähietäisyydeltä 1-0 voittomaalin. Atletico puolestaan suli oman Chämppäri -matsinsa tiistaina, vaikka se johti sitä aina lisäajalle asti 0-1, mutta mitä vielä, Lazion maalivahti Ivan Provedel nousi mukaan hyökkäykseen viimeisille hetkille ja puski pallon Atleticon verkkoon ajassa 90+5, kuin Cristiano Ronaldo konsanaan parhaina päivinään. 

Karvas tasuri on Ticolla alla, joten nähtäisiinkö sunnuntaina tämän myötä jopa extra-ärsytetty ja latautunut Atletico? Se voi olla, mutta tunnetakaan tuskin kummaltakaan joukkueelta tulee puuttumaan ja varmasti suurempi huolenaihe joukkueiden managereilla on se, ettei tunnelataus mene yli, kuin että se jäisi vajaaksi. Herkästi nimittäin näiden kahden kohdatessa peli saattaa riistäytyä käsistä ja kortteja saatetaan alkaa näkemään sitä kautta melko tiuhaan tahtiin. Edellisessä kohtaamisessa tämän vuoden helmikuun lopulla kortteja jaettiin seitsemän kappaletta, joista yksi oli punainen. Ei olisi yllätys, jos tuomari joutuisi sunnuntainakin kaivamaan ainakin yhden kerran punaisen kortin taskustaan.


Joukkueiden välisiä tilastoja 

Pisteet LaLigassa 2023-24

Real Madrid: 5 ott. / 15p

Atletico Madrid: 4 ott. / 7p

Maalimäärien keskiarvo ottelua kohden

Real Madrid: 2.60

Atletico Madrid: 3.50

Maaliero

Real Madrid: 10-3

Atletico Madrid: 10-4

xGF

Real Madrid: 2.27

Atletico Madrid: 1.42

Parhaat maalintekijät

Real Madrid: Jude Bellingham (5 maalia), Joselu (2 maalia)

Atletico Madrid: Alvaro Morata (3 maalia), Memphis Depay (2 maalia)

Edellinen keskinäinen kohtaaminen:

25.02.2023 (Pelattiin Realin kotistadion Santiago Bernabéulla)

Lopputulos: 1-1

Viimeiset 10 LaLigan keskinäistä kohtaamista:

Real Madrid voitot: 5 kpl

Tasapelit: 4 kpl

Atletico Madrid voitot: 1 kpl

Legendaarisia otteluita on näiden kahden välillä historian saatossa nähty. Kuvassa mm. Pepe, CR7, Benzema sekä Diego Godin Kuva: Managing Madrid

📄Joukkueiden kokoonpanot

Mitä alustaviin kokoonpanoihin tulee, niin molemmilla on todennäköisesti poissaoloja ja mahdollisesti melko isojakin semmoisia, joten millään ihanneavauksella tuskin kumpikaan pääsee otteluun lähtemään. Realilta puuttuu mitä todennäköisimmin mm. Vinicius Junior sekä Atleticolta Memphis Depay, joten maalintekovoimaa ainakin uupuu, mikäli nämä kaksi herraa eivät pelaa.

🚑Mahdolliset poissaolot

🔴Atletico Madrid

Memphis Depay

Koke

Thomas Lemar

Reinildo Mandava

Caglar Söyüncü

Vitolo

Rodrigo de Paul


⚪️Real Madrid

Vinicius Junior

Eder Militao

Thibaut Courtois

Arda Güler

Dani Carvajal


🔎Oletetut avauskokoonpanot

🔴Atletico Madrid

Maalivahti: Oblak

Puolustus: Lino, Hermoso, Witsel, Savic, Molina

Keskikenttä / Hyökkäys: Llorente, Barrios, Niguez, Griezmann, Morata

⚪️Real Madrid

Maalivahti: Kepa Arrizabalaga

Puolustus: Vasquez, Rüdiger, Fernandez, Alaba

Keskikenttä / Hyökkäys: Modric, Tchouameni, Camavinga, Bellingham, Rodrygo, Joselu

📝Peli-ideat

Tunnetila ottelussa tulee olemaan normaalia peliä korkeampi, joten mikäli silmään osuu korttien määrille tai rikkeille hyviä löytöjä, niin niiden määrät voi tässä ottelussa nousta helposti varsin korkealle. On toki hyvä muistaa, että tuomarilinjakin on toisinaan tämänkaltaisissa ennalta fyysisissä otteluissa ehkä aavistuksen normaalia sallivampi eikä ihan jokaista pientä rikettä vihelletä. Rike- sekä korttien määrä -kohteita bookkerit eivät olleet vielä kirjoitushetkellä (21.9.2023) avannut, joten toistaiseksi niitä joutuu vielä väijymään.

Vaikka melko usein Atleticon ja Realin ottelut päättyvätkin tasuriin niin sunnutaille Realin vierasvoitolle tarjotaan jopa 2.6 tasoisia kertoimia, jotka kyllä paremmin kelpaa peleille, kuin mitä Atleticon lähes vastaavat kotikertoimet, joten jos jompi kumpi pitäisi sanoa, niin ihan jo viime aikaisten peliesitysten perusteella Real tuntuu huomattavasti paremmalta valinnalta. Pienemmän “riskin” kohde Real Madrid DNB kerroin on taasen pyörinyt 1.8 paremmalla puolella, jolloin siis tasapelillä panos palautuu.

📊Kertoimet otteluun

Atletico Madrid2.88Pinnacle
X3.40Pinnacle
Real Madrid2.59Pinnacle
Loading animation

✅Muita nostoja urheilumaailmasta

🏒NHL-harjoituskausi

Änäri-kausi lähenee ja viikonloppuna rapakon toisella puolen starttaillaan jo viralliset treenipelit! Mikä joukkue nostaa ensi keväänä pitkän kauden päätteeksi kannua? Alla TOP 5 -mestarisuosikit iBetin kertoimilla (Huomioi, että bookkereiden välillä kausivedoissa voi esiintyä isojakin eroja)

⚔️Joukkue🏆Mestaruuskerroin📖Bookkeri
Colorado Avalanche10.00iBet
Toronto Maple Leafs10.00iBet
Edmonton Oilers11.00iBet
Carolina Hurricanes11.00iBet
Vegas Golden Knights12.00iBet
Loading animation

⚽️Arsenal – Tottenham

📅Su 24.09.2023

Klo 16:00

Viikonlopun Valioliiga-helmenä Pohjois-Lontoon derby! Arsenal isohkona ennakkosuosikkina otteluun, mutta myös Tottenham on kerännyt alkukauden otteluista hyvin pisteitä. Molemmat joukkueet ovat viidestä pelistään voittaneet neljä sekä jääneet kerran tasapeliin. Spurs pääsee hyvin valmistautuneena ja levänneenä otteluun, joten olisiko tässä jopa vierasryöstöön saumat? Vieraiden kerroin on ainakin varsin maukas.

Arsenal1.74Winmasters
X4.30Winmasters
Tottenham4.45Winmasters
Loading animation

1

Kirjoita kommentti