Etusivu » Lukko marssi ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen - pelilinen identiteetti oli ratkaiseva asia

Lukko marssi ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen – pelilinen identiteetti oli ratkaiseva asia

Rauman Lukko voitti lopulta Suomen mestaruuden vuosimallia 2021. Finaaleissa Lukko kaatoi TPS:n, joka oli läpi finaalisarjan selvä altavastaaja.

Uskomattoman pitkä odotus Raumalla on päättynyt, sillä Lukko on 58 vuoden tauon jälkeen Suomen mestari. Puolivälierissä Lukko kaatoi Ilveksen otteluvoitoin 3-0. Välierissä raumalaiset kaatoivat Tapparan voitoin 3-1, ja finaaleissa TPS kaatui myös 3-1-voitoin.

Lukko on hallinnut suomikiekkoa jo lähes kaksi vuotta. Lukko pelasi keväällä 2020 selvästi Liigan parasta jääkiekkoa, mutta maaliskuussa 20 iskenyt koronavirus keskeytti koko liigakauden. Kyseinen kausi jätti kuitenkin niin paljon Lukolle hampaankoloon, että tulevaan kauteen oli helppo valmistautua. Raumalaisten ei juuri tarvinnut omaa peliään kehittää, vaan uusien hankintojen oli helppo hypätä valmiiseen pöytään. Lukon mestaruudesta suuri kiitos menee myös urheilujohtaja Kalle Sahlstedtille, joka on useana vuonna onnistunut pelaajahankinnoissaan. Esimerkiksi ratkaisevan mestaruusmaalin iskenyt Pavol Skalicky oli erinomainen lisä Lukko-hyökkäykseen.

Lukon menestyksen siementä alettiin kylvemään jo syksyllä 2017, kun kovan päävalmentajan maineessa oleva Pekka Virta hyppäsi Lukko-penkin taakse. Päivästi yksi lähtien Lukon arkitoiminta muuttui kerta heitolla ammattimaisemmaksi, ja ennestään tuttuja ”vapaapäiviä” ei enää Raumalla vietetty. Virran alkuvuosina Lukon peli sakkasi vielä yllättävän paljon, sillä paljon vaativa pelitapa oli todella uusi koettelemus pelaajille. Vuosi vuodelta paremmin harjoittellut Lukko alkoi vasta kaudella 2019-20 lunastaa pelillisiä odotuksia.

Lukon peli perustuu todella paljon kiekkokontrolliin, ja siitä muodostui raumalaisten suurin ase vuosien mittaan. Finaalisarjassa TPS:aa vastaan Lukko ei edes pelannut parasta peliään, mitä se oli Virran aikana pelannut. Vahva ja selkäytimestä tuleva pelitapa antoi joukkueelle illasta toiseen mahdollisuuden voittaa, ja se oli nuorelle TPS-joukkuelle liikaa, joka nojasi liikaa yksilöiden onnistumisiin. Lukon puolustajat osallistuivat todella aktiivisisesti puolustus- ja hyökkäyspeliin ja asetti vastustajan viisikolle paljon ylimääräistä työtä. Finaaleissa esimerksi Robin Press, VIli Saarijärvi sekä Thomas Gregoire loistivat puolustuksessa. Kyseinen kolmikko pelasi kiekolla erinomaisesti, ja myös luistimilla vikkelät puolustajat saivat purettua vastustajan tiiviin paineen hyvällä liikkeellä. Lukko ei usein edes heittänyt kiekkoa pleksin kautta keskialueelle, vaan usein oman siniviivan päällä Lukko-pelaaja palautti pelivälineen maalin taakse, ja samalla Lukko suoritti jo vaihtoa. Tämä taktiikka takoi sen, että vastustajan usean minuutin pyöritykset Lukon puolustusalueella olivat todella harvinaisia.

Hyökkäyspelissä puolustajien rooli oli myös mittaamaton. Lukon vahvat hyökkääjät olivat todella vahvoja kulmien lähellä. ja myös kiekonsuojaus oli varsin hyvällä tasolla. Lukko-puolustajat nousivat aktiivisesti viivalta tukemaan hyökkäyksiä, ja samalla hyvä paikanvaihtopeli avasi Lukolle järjestäen erinomaisia maalpaikkoja.

Kauden 2020-21 Lukko oli huippuunsa viritetty mestariteos.

2

Vastaa