Etusivu » Liigan finaaliennakko - Pelicans "pilasi" unelman Tampereen paikallisfinaalista

Liigan finaaliennakko – Pelicans ”pilasi” unelman Tampereen paikallisfinaalista

Liiga-kausi on tullut nyt siihen pisteeseen, että edessämme häämöttää jo tänä keskiviikkona alkavat finaalit. Tamperelaisten ja ehkä myös muidenkin paitsi lahtelaisten harmiksi Pelicans eteni finaaleihin asti ja murskasi täten unelman Tampereen paikallisfinaalista. 

Siitäkin huolimatta on lupa odottaa tai ainakin toivoa hyvää finaalisarjaa ja toivottavasti fanit pääsevät nauttimaan laadukkaasta jääkiekosta, kovasta taistelusta sekä tiukoista otteluista. Tarinat kuuluvat playoff-keväisiin ja tänä keväänä nähty Pelicansin tarina on jälleen hyvä osoitus siitä, ettei mikään ole playoffeihin lähdettäessä ikinä varmaa.

Loading animation

🏒Miten pelataan?

Runkosarjan voittaneella Tapparalla on luonnollisesti kotietu myös finaaleissa ja mikäli ottelusarjassa mentäisiin aina ratkaisevaan GAME 7 asti, pelattaisiin se Nokia Arenalla heti vapun jälkeen tiistaina 2.5.2023.

Otteluiden päivämäärät ja alkamisajat:

Ke 19.4.2023 klo 18:30

Tappara – Pelicans

Pe 21.4.2023 klo 18:30 

Pelicans – Tappara

La 22.4.2023 klo 17:00

Tappara – Pelicans

Ti 25.4.2023 klo 18:30

Pelicans – Tappara

To 27.4.2023 klo 18:30 (tarvittaessa)

Tappara – Pelicans 

La 29.4.2023 klo 17:00 (tarvittaessa)

Pelicans – Tappara

Ti 2.5.2023 klo 18:30 (tarvittaessa)

Tappara – Pelicans

Miten finaalisarjassa käy? Kommentoi omat veikkauksesi alas kommenttiosioon!

Kumman kausi päättyy mestaruusjuhliin? Kuva: MTV
Loading animation
Loading animation

🤔Onko Pelicansista pysäyttämään Tapparaa?

Tappara eteni odotetusti finaaleihin, mutta Pelicans yllätti varmasti monet, myös allekirjoittaneen ja oli välierissä Ilvestä vahvempi otteluvoitoin 4-2. Jatkuuko lahtelaisten hurmos myös Tapparaa vastaan vai tuleeko nyt viimeistään se kuuluisa seinä vastaan?

Vaikka se tässä vaiheessa kautta hieman turhaa onkin, niin käydään kuitenkin perinteiden vuoksi läpi miten finaalijoukkueiden välisissä otteluissa kävi tämän kauden runkosarjassa. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja voitot jakautuivat tasan 2-2. Maaliero meni Tapparan hyväksi niukasti 8-7 ja pisteet jakautuivat 6-6. Mitään mörköjä tai vastaavia ei siis ole kummankaan joukkueen takaraivoon jäänyt ja esimerkiksi Pelicans on jo onnistunut Tapparan Nokia Arenallakin kaatamaan, joten sekin peikko on selätetty.

Sitä tosiasiaa ei voi kuitenkaan kiistää, että tähänkin ottelusarjaan Tappara lähtee valtavana ennakkosuosikkina ja Pelicans puolestaan pyrkii piskuisessa haastajan asemassa horjuttamaan tamperelaisryhmää ja tekemään kenties yhden lähi Liiga-historian kovimmista tempuista, mikäli Pelicansin kevät siis mestaruuteen asti päättyisi.

Välieräsarjassa Ilvestä vastaan Pelicans sai toivottua tulitukea Jašek, Kelleher, Bryggman akselin takaa ja esimerkiksi Iikka Kangasniemen (13 ott. 2+8=10)  lapa oli melkoisen kuumana ratkaisevilla hetkillä. Kirkkaimpana muistona ainakin lahtelaisten mieliin jäi varmasti Kangasniemen viidennen ottelun kaksi maalia Nokia Arenalla, joiden myötä Pelicans oli vahvempi loppulukemin 2-0 ja pääsi katkaisemaan sarjaa kuudennessa ottelussa Lahdessa, minkä myös lopulta voitti. 

Vähintään samaa peliä ja kiistatta jopa parempaakin on Tommi Niemelän suojateilta lupa odottaa finaaleissa, mikäli Pelicans haluaa Tapparaa haastaa. Mitä Pelicansin peliin tulee niin huomioitavaa välierissä oli myös se, miten hyvin he onnistuivat puolustamaan ydintä ja pitämään Ilveksen poissa vaarallisimmilta tekopaikoilta, jolloin vetoja tuli paljon huonommilta sektoreilta, mitkä sitten oli aikamoisia marjoja maalivahti Patrik Bartosakille. Sitten, kun lahtelaiset pääsivät iskemään vastaan, käyttivät he myös aika armotta omat paikkansa hyväkseen. Päävalmentaja Niemelä valmennusryhmineen on saanut pelaajistaan huikealla tavalla kaiken mahdollisen potentiaalin irti ja yhdessä tekeminen huokuu kentältä aina katsomoon saakka. Ei olisi ihme, jos kauden päätteeksi Niemelä pokkaisi myös Kalevi Numminen -palkinnon, finaalisarjan lopputuloksesta riippumatta.

Pelicansin loistavien suoritusten viimeisenä lukkona olleen maalivahti Bartosakin huima vire muiden seikkojen rinnalla näytti myös hieman hiertävän Ilveksen pelaajia ja loppua kohden luovuuden puute maalipaikoissa alkoi paistamaan varsin selvästi. Esimerkiksi kahdessa viimeisessä ottelussa Ilves onnistui maalinteossa vain kertaalleen, eikä edes 5v3 ylivoimatilanteet tuottaneet tulosta.

Vaikka Bartosakkia (T% 91,80, KA 1,99) on ihan ansaitustikin kehuttu, niin ei sovi unohtaa myöskään sitä, miten laadukas maalivahti finaalivastustaja Tapparan maalinsuulta löytyy. Christian Heljangon tilastot ovat jälleen kerran pudotuspeleissä huimaa luokkaa torjuntaprosentin ollessa 94,44 % ja päästettyjen maalien keskiarvon 1,24. Maalivahtipeliin tuskin ainakaan tulee kummankaan joukkueen peli finaalisarjassa siis ratkeamaan.


Loading animation
Loading animation

Se, mihin Pelicansin peli riittää Tapparaa vastaan jää nähtäväksi, mutta vaikeaa voittaminen tulee joka tapauksessa olemaan, sillä aikamoisella koneistolla Tappara tänä keväänä pääsee myllyttämään. Ilman loukkaantumisia kokoonpanon ulkopuolellekin jää nimiä, jotka olisivat kenties muissa joukkueissa kärkipelaajien joukossa. Siihen kun lisätään toimiva pelitapa ja sitä tunnollisesti noudattavat pelaajat unohtamatta tietenkään vertaansa vailla olevaa erikoistilannepelaamista, jonka pääkapellimestarina toimii paljon hehkutettu Jori Lehterä

Lehterä on paukutellut tähän mennessä pudotuspeleissä 9 otteluun tehot 5+9=14, joista seitsemän on tullut ylivoimalla. Vielä, kun Lehterän rinnalle lisätään vahvaa pudotuspelikevättä pelaavat Waltteri Merelän (9 ott. 6+2=8) sekä Niko Ojamäen (9 ott. 4+6=10), joiden lapaa lähtökohtaisesti Lehterä ykkösylivoimassa hakee. Kun tähän vielä kermana kakun päälle lisätään viivamies Valtteri Kemiläinen (9 ott. 0+8=8) sekä kiistatta Liigan ja ehkä yksi koko Euroopan parhaista maalineduspelaajista Veli-Matti Savinainen (9 ott. 3+5=8), alkaa paketti olemaan aika valmis, mitä tulee ykkösylivoimaan mitään tietenkään kakkosylivoimalta pois ottamatta, joka myöskin on erittäin laadukas (Levtchi, Tanus, Matushkin, M. Davidsson, Seppälä).

Etenkin juuri Tapparan ylivoimatehokkuus on ollut tappavan tehokasta ja finaaleihin lähdettäessä yv-prosentti on 36,36 %. Alivoimakaan ei jää siinä sivussa varjoon av-prosentin ollessa 95,45 % eli miltei ohittamatonta. Pelicansin vastaavat lukemat ovat: YV 24,39 %  ja AV 84,09 %, joten selvä ero on huomattavissa jo pelkkiä tilastojakin katsoessa. Se on ainakin varmaa, että turhia jäähyjä ei Pelicans voi ottaa, mikäli mielii otteluiden voitosta tässä sarjassa taistella.

Juurikin kurinalaisella pelillä, boksista pois pysymällä sekä omat paikat mahdollisimman tehokkaasti käyttämällä, voi lahtelaisilla olla hiuksen hienot saumat mennä jopa päätyyn asti, mutta todellisuudessa tähän on aika vaikea uskoa. Etenkin Tampereen otteluita Tappara tulee varmasti hallitsemaan suurimmaksi osin kiekon kanssa ja vaikka kuinka hyvin Pelicans pyrkisi puolustamaan, niin kyllä sieltä väkisinkin jäähyjä ja muita paikkoja Tapparan taikureille avautuu. Lahden Isku Areenalla ja kotiyleisön edessä Pelicansilla voi olla paremmat saumat jopa voittoihin, mutta sekin vaatii tietysti pelillisesti täydellisen onnistumisen tai Tapparalta heikomman esityksen, sillä sen verran suurena joukkueiden taso-eroja näin lähtökohtaisesti pidetään.

Kävi finaalisarjassa sitten miten kävi, niin Pelicans voi olla joka tapauksessa tyytyväinen omaan kauteensa, sillä kuinka moni kauden alussa lukuunottamatta itse lahtelaisia uskoi joukkueen pääsevän edes kuuden joukkoon runkosarjassa saati sitten finaaleihin asti playoffeissa, tuskin kovin moni. Tapparalle tietysti finaalitappio olisi valtava pettymys, sitä ei käy kiistäminen, sillä mitään muuta kuin mestaruutta joukkue ei ole lähtenyt hakemaan. CHL-mestaruus tuli jo aiemmin, mutta nyt toisena keväänä peräkkäin Liiga-mestaruus on enemmän kuin lähellä.

Allekirjoittaneen veikkaus lähtee tämän kevään finaalisarjassa varsin tylsähköön suuntaan, jossa Pelicans onnistuu raapimaan maksimissaan sen pari voittoa ja täten Tappara nappaa toisen mestaruutensa putkeen. Sen verran paljon kuitenkin esimerkiksi materiaali / laatu, voittamisen kulttuuri sekä kokemus näkyy Tapparan eduksi, että aikamoiseen temppuun pitäisi Pelicansin pystyä, mikäli Tappara olisi tänä keväänä kaadettavissa paras seitsemästä sarjassa.

🔵🟠Tappara voittaa finaalisarjan otteluvoitoin 4-2.

Muistakaa heittää omia veikkauksia finaaleista alas kommenttiosioon!

Ilves ja HIFK kohtaavat Tampereella pronssiottelussa (To 20.4.2023). Kyseistä ottelua ei tässä artikkelissa käydä läpi, mutta allekirjoittanut uskoo Ilveksen nappaavan pronssia toisena keväänä peräkkäin. Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö pronssiottelusta jo vihdoin luopua? Kommentoi alas.

 📝Vedonlyönti

Pientä lisäjännitystä myös Liigan finaaleihin voi hakea, kun iskee matsien kylkeen pientä jännäriä!

Monet bookkerit ovat jo avanneet ensimmäisen ottelun kertoimet ja Tappara on odotetusti myös kertoimien osalta suuri ennakkosuosikki.

Tappara (1.61 iBet) X (4.20 iBet) Pelicans (5.10 iBet)

Loading animation
Onnistuuko Pelicans pysäyttämään tulikuuman Jori Lehterän sekä muun Tapparan joukkueen? Kuva: Tappara.fi

Loading animation

Loading animation

Loading animation

Loading animation

Loading animation

Loading animation

Loading animation

2

Kirjoita kommentti