Etusivu » Koripallon FIBA2023 turnaus alkaa - Susijengi kuolemanlohkossa

Koripallon FIBA2023 turnaus alkaa – Susijengi kuolemanlohkossa

Koriksen kisat alkavat tällä viikolla. Lohkoarvontojen jälkeen kirjoittelinkin jo lohkoista, mutta jatketaan päivitetyllä tiedolla. Pitkään kahden vaiheilla olemisen jälkeen päätin katsoa kisat kotisohvalta, osittain budjettisyistä, osittain laiskuuden takia (en jaksanut järjestellä reissua niin kauas). Tämä tarkoittaa toisaalta enemmän vedonlyöntiä. Kisojen lähestyessä ja joukkueiden valmistuessa olen tullut yhä enemmän siihen tulokseen että Susijengillä kävi susipaska tuuri lohkoarvonnoissa. Lähes missä tahansa muussa lohkossa olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet jatkoon. Paljon kertoo lohkon tasosta se, että FIBA:n julkaisemassa Power Rankingissa Australia ja Saksa valtaavat sijat 3. ja 5. Suomen ollessa hienosti 11 sijalla. Kun ottaa huomioon, että joukkueita on 32, on hivenen epäreilun kuuloista, että lohkossa on kaksi kärkipään tiimiä. Toki monessa lohkossa on tasoltaan vielä kovempiakin joukkueita, mutta harvassa lohkossa olisi kaksi joukkuetta, joita vastaan Susijengi lähtee selvänä altavastaajana.

Ennakko-odotukseni ovat hieman pessimistiset; vaikka Suomella on kasassa laadullisesti varmastikin kaikkien aikojen paras maajoukkue, olisi sen jatkopaikka pieni yllätys (täysin mahdollinen sellainen). Avauspeliin Suomi lähtee +9,5 altavastaajana. Mikäli Suomi haluaa kolmen pelin jälkeen pelata vielä merkityksellisistä jutuista sijoitusten 17-32. sijaan, olisi sen voitettava vähintään toinen näistä kahdesta. Suomella on hallussaan koko lohkon kovin pelaaja eli Lauri Markkanen, mutta muun joukkueen taso etenkin seurajoukkuekokemuksen pohjalta jää pahasti kahden kilpakumppanin taakse. Joukkueena ja Laurin panoksella kaikki maat on kuitenkin voitettavissa. Joka tapauksessa voitaneen todeta että joukkue pärjää tai kaatuu Laurin mukana, sillä Markkasen onnistuessa kaikki on mahdollista, se nähtiin jo viime syksyisissä EM-kilpailuissa. Joukkueet ovat pääosin selvillä, joten lyhyt läpikäynti näistä vielä.

Australia

NumberPlayerAgeHeight/WeightPositionTeam
5Patty Mills346-0, 180 lbs.GHawks
3Josh Giddey206-8, 216 lbs.GThunder
1Dyson Daniels206-7, 199 lbs.GPelicans
4Chris Goulding346-4, 203 lbsGMelb United
11Dante Exum286-5, 214 lbsGMavericks
6Josh Green226-7, 200 lbs.GMavericks
2Matisse Thybulle266-5, 201 lbs.FTrail Blazers
7Joe Ingles356-8, 220 lbs.FMagic
9Xavier Cooks276-8, 183 lbs.FWizards
10Jack White256-7, 225 lbs.FThunder
15Nick Kay316-9, 234 lbsFShimane Susanoo Magic
26Duop Reath276-11, 245 lbs.CAl Riyadi Beirut

Australian joukkue vilisee NBA-pelaajia, joten perustasoltaan ja kokemukseltaan se on kovasti Susijengiä edellä. Yksikään pelaajista ei kuitenkaan ole varsinainen maailmantähti, vaan moni pelaajista on enemmänkin pienemmän minuutin penkkiroolissa olevia raatajia. Kaikkiaan NBA-pelaajia on kahdeksan. Suurin tähti joukkueella on Oklahoman nuori Josh Giddey, joka 16,6pts 7,9 reb 6,2ast keskiarvoillaan teki NBA:ssa kovaa jälkeä. Muista pelaajista Joe Ingles tuo kokemusta, mutta on jo hiipumaan päin ja Josh Green on saanut Mavericksissa hyvin roolia. Patty Mills on kelpo pelinrakentaja NBA-penkillä. Muut pelaajat on NBA-statuksestaan huolimatta melko nimettömiä raatajia. Suomen terävin kärki Markkasen takanakin voi hyvänä päivänä hiljentää nämäkin tekijät, joten Aussit on kovasta rankingistaan huolimatta kaadettavissa.

Saksa

Saksa lähtee vahvalla porukalla kisoihin. Saksa on tuttu Susijengille jo karsinnasta, ja siellä otettiin kahdessa jatkopaikan kannalta merkityksettömässä pelissä tappiot. Saksalla on neljä NBA-pelaajaa, mutta tasoltaan pitäisin kaikkia kovempana mitä Australian pelaajat (ehkä Giddeytä lukuunottamatta). Orlandossa pelaavat Wagnerin veljekset kuuluvat Orlandon kantaviin voimiin, ja etenkin Franz oli joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Dennis Schröder on meritoitunut jo pitemmän aikaa NBA:n ratkaisurooleissa, joskin viime kaudella rooli oli hivenen pienempi Lebron Jamesin ja Anthony Davisin kaltaisten tähtien takana, mutta pisteitä tuli silti. Nopea väkkärä on vaikea pideltävä puolustajille. Daniel Theis tuo fyysisyyttä ja on myös erinomainen pelaaja. Saksa saattaa olla Suomelle jopa hieman Australiaa hankalampi kanto kaskessa.

Japani

Japani lähtee kisoihin seuraavanlaisella ryhmityksellä:

Yuki Togashi, Yuki Kawamura, Makoto Hiejima, Yuta Watanabe, Yudai Baba, Yudai Nishida, Josh Hawkinson, Keisei Tominaga, Shuta Hara, Soichiro Inoue, Hirotaka Yoshii, Koya Kawamata

Isäntämaan kannalta lohkojako ei ollut suotuisa, sillä lähtökohdista huolimatta Japani lähtee lohkon selkeänä heittopussina. Lisää ongelmia aiheuttaa joukkueelle Rui Hachimuran poisjäänti, sillä iso NBA-peluri olisi vahvistanut joukkuetta merkittävästi. Pienehkön roolin Suns-pelaaja Yuta Watanabe on joukkueen NBA-vahvistus, muut pelaajat tulevat suurelta osin Japanin omasta sarjasta. Joukkue on tasoltaan selvästi muita perässä, mutta ilmaiseksi voitto ei tule tästäkään, ja Suomen on oltava tarkkana, sillä tappioon ei ole varaa tässä ottelussa, mikäli jatkopaikasta halutaan haaveilla.

Suomi

Suomella on kasassa kaikkien aikojen kovin joukkue, sillä jo yksin Lauri Markkanen Suomen ensimmäisenä NBA supertähtenä nostaa Suomen tason sinne. Kapteeniksi näihin kisoihin nostettu Sasu Salin on Suomen toiseksi tärkein pelaaja ja Espanjan liigassa kolmosia lingonnut Sasu on huipputarkka kolmosten kiskoja ja hyvä puolustaja. Harkkapeleissä pienistä vammoista kärsinyt Mikael Jantunen vakuutti NBA kesäliigassa ja on kunnossa ollessaan myös erittäin tärkeä osa. Viime kisat skippaamaan joutunut Olivier Nkamhoua on vakuuttanut yliopistosarjassa ja on todella tärkeä pala näihin kisoihin lähdettäessä. Pelinrakennuspuolesta isoa vastuuta on luvassa Edon Maxhunille ja nuorelle lupaukselle Miro Littlelle. Ilari Seppälä antaa pelinrakennukseen tukea penkiltä. Viimeisistä paikoista käytiin kamppailu lähinnä Topias Palmin ja Jacob Grandisonin välillä ja lupaavia otteita esittänyt Kaliforniasta lähtöisin oleva Grandison nappasi viimeisen paikan. Suomella on potentiaalia ottaa jatkopaikka, mutta se vaatii nappionnistumista eikä kestä Markkasen tai Salinin poissaoloja.

Mikäli Suomi jatkaa lohkosta, tulee sille jatkolohkossa kaksi parasta lohkosta F: Slovenia, Kap Verde, Georgia, Venezuela. Mikäli Suomi tippuu pelaa se sijoituspelejä tuon lohkon kahta heikointa vastaan. Mielestäni tämän lohkon joukkueita vastaan Suomi olisi selkeähkö suosikki muita vastaan, mutta melko selvä altavastaaja Sloveniaa vastaan. Suomen olisi puolivälieriin päästäkseen sijoituttava jatkolohkon kahden joukkoon niin että myös alkulohkon pelit jäävät voimaan.

FIBA 2023 koripallon MM-kisat otteluohjelma

Ohessa on otteluohjelma MM-kisoihin kolmen ensimmäisen kierroksen (alkulohkot) osalta. Susijengin pelit ovat perjantaina 25.8. sunnuntaina 27.8. ja tiistaina 29.8.

3

Kirjoita kommentti