Etusivu » Koronan varjossa: Peruuko koronavirus jalkapallon EM-kisat 2020 ja olympialaiset?

Koronan varjossa: Peruuko koronavirus jalkapallon EM-kisat 2020 ja olympialaiset?

Odotukset arvokisakesään 2020 ennen virusta

Tämän piti olla se ”The Year”, kun pelataan kahdet suuret arvokisat, EURO2020 ja suomalaisille kultaiset Tokion kesäolympialaiset 2020.

Suomalaisille kesä näytti poikkeuksellisen lupaavalta, Huuhkajien voitto Liechtensteinista viime syksynä varmisti historiallisen kisapaikan, ja Suomen unelma jäi lukkoon lyötynä kesää odottamaan.

Tokion olympialaisissa on ladattu jopa useita suomalaisia kultatoivoja, Petra Olli paini maailman huipulla, Mira Potkonen nyrkkeilee siellä ja uutena lajina kisoihin tuleva naisten skeittaus antaa suomalaisille teoriassa mahdollisuudet jopa kolmeen realistiseen kultamitaliin. Tai antoi, kunnes Petra Olli teki kipeän päätöksen itsensä ja koko menestystä hamuavan Suomen kannalta ilmoittamalla lopettamisestaan juuri olympialaisten alla.

Molempiin kisoihin on kuitenkin suomalaisten kannalta isot odotukset. Ja sitten tuli korona, ja kaikki varmasti tietävät että nyt ei puhuta lautapelistä (vaikka mielenkiintoista olisikin nähdä korona olympialajina), ei tästä hyvin suositusta meksikolaisoluesta eikä myöskään auringon kuumasta kerroksesta, joka aurinkotuulenkin aiheuttaa, vaan tästä COVID-19-nimisestä viruksesta, joka leviää kuin Australian metsäpalot konsanaan, mutta metsäpaloista poiketen myös vesistöjen yli ihmisten mukana. Vielä hetki sitten näytti että virus on Kiinan oma vitsaus, ja peruu lähinnä Kiinassa järjestettyjä tapahtumia kuten Formula 1-kisan ja halli-MM:t. Sitten joku toi sen Italiaan, ja Italian ollessa suosittu matkailukohde Euroopassa, lähti leviäminen tiheästi asuttuun ja runsaasti liikkuvaan Eurooppaan vauhdilla ja nyt päivittäin yhdessä jos toisessakin maassa raportoidaan tapauksien leviämisestä.

Mistä koronavirus lähti liikkeelle ja missä mennään nyt?

Virus lähti siis liikkeelle Kiinasta, maasta jossa populaa on ja paljon. Kiinalaiset ovat myös hyvin tarkkoja kunniastaan, eli jos jotain heidän kannaltaan negaa tapahtuu, sitä ei oikeasti tapahdu. Kun kiinalaiskuvaaja Yleisurheilun MM-kisoissa 2015 jyräsi Usain Boltin Segwayllä kiinalaismedia halusi, että tuota pätkää ei näytetä Kiinan televisiossa, koska se on Kiinalle häpeäksi. Nyt samaa tehtiin koronan kanssa, tauti josta kiinalaislääkäri varoitteli jo hyvän aikaa sitten ei johtanut toimenpiteisiin, koska mitään vaaraa ei oikeasti ollut.  Ja tämä saattaa olla yksi syy että tauti lähti leviämään. Nyt kyseinen lääkäri on kuollut (minulle jäi epäselväksi että tappoiko virus hänet vai sattuiko joku ”vahinko”, mutta veikkaan lähtökohtaisesti virusta) ja tauti on räjähtänyt käsiin.
Koronavirus on uutisoinnissa jatkuvasti, ja jos nyt ilmoitan lukuja, on ne viikon päästä vanhentunutta tietoa. 10.3.2020 raportoidun tiedon mukaan tartuntoja on kuitenkin maailmanlaajuisesti jo 110.000 ja Euroopassa yli 15.000, joista Italian osuus on yli 9000. Kaikkiaan tartuntoja on raportoitu yli 100 maassa ja kuolleita on 4000, joista yli 3000 Kiinassa. On kuitenkin huomioitavaa, että vaikka tauti on tällä hetkellä Euroopan osalta suurelta osin Italian vitsaus, on muut maat seuranneet perässä, ja viikon päästä vitsaus saattaakin olla samaa luokkaa myös muualla. Tarkkoja lukuja voi seurata esim THL:n sivuilta.

Image result for koronavirus

 

Koronaviruksen vaikutukset jalkapalloon: ristiriitaisia mielipiteitä koronan häviämisestä lähiaikoina

Koronavirus on aiheuttanut järkyttävän määrän tuhoa talouteen ja myös urheiluun. Ihmisiä yhdistävät suuret urheilutapahtumat perutaan yksi toisensa jälkeen, ja esimerkiksi Mestarien Liigassa pelataan tyhjille katsomoille, vaikka kukaan urheilun ystävä tuskin ratkaisua miellyttävänä urheilullisesta näkökulmasta pitää. Eilen kirjoitetussa UCL-artikkelissa mainittujen Valencian ja PSG:n kotipelien lisäksi ainakin Barcelona ja Juventus ovat ilmoittaneet pelaavansa ensi viikon karsintapelit tyhjille katsomoille. Italiassa koko maa on suljettu ja futissarjat keskeytetty. Moni on jo aiheesta huolestunut siitä, saadaanko EM-kisat potkaistua ajallaan käyntiin saati olympialaiset. Tällä hetkellä Betfair tarjoaa peräti 2.8 kerrointa sille, että heinäkuun lopulla käynnistyviä olympialaisia ei avata alkuperäisen suunnitelman mukaan 24.7. Jalkapallokisat tulevat vastaan jo 1,5kk aiemmin ja molemmat kisat liikuttavat porukkaa.

 

Image result for camp nou empty

Camp Noulla ei ole tyhjillään aivan se sama tunnelma kuin yleisön kanssa

Tällä hetkellä liikkuu hyvin ristiriitaista tietoa jopa asiantuntijoiden keskuudessa, että riittääkö aika viruksen taltuttamiseen. Toiset ovat sitä mieltä, että viruksen taltuttaminen onnistuu tässä ajassa, ja nyt Kiinasta saadaan jo positiivisia tuloksia: lukemat ovat kääntyneet selvään laskuun. Jos sama onnistuu myös Euroopassa, on kesän arvokisat turvassa. Jos taas ihmiset eivät välitä, voi virus jatkaa leviämistään ja pitkittyä. On myös väläytelty erilaisia skenaarioita siitä, että virus häviäisi lämpimien kelien tullessa tai muuttuisi ihmiselle vaarallisemmaksi tappaen nopeammin uhrinsa, ja leviäminen hidastuisi. Myös rokotetta on kehitelty, mutta lääketeollisuus vaatii kehitykseen niin paljon aikaa, että on vaikea uskoa sen ehtivän lähikuukausina hätiin.

Joka tapauksessa lähiaikojen futistapahtumia on peruttu jo roppakaupalla, ja Serie A on jo pistetty säppiin. Nyt on realistista, että myös muita suuria futissarjoja suljetaan, jos virus pääsee leviämään ja mylläämään myös muualla Euroopassa; mikään mahdottomuus ei olisi, että kohta Valioliiga tai Bundesliga ilmottaisi samanlaisista päätöksistä. Tämä aiheuttaa näiden sarjojen järjestäjille ison ongelman: milloin väliin jääneet ottelut pelataan, vai pelataanko niitä? Jos otteluita perutaan se vaikuttaa vähän kaikkeen; onko vedonlyöjien kausivedot voimassa, onko joukkueiden sarjasijoituksella merkitystä, jos kautta ei pelata loppuun. Jos ei ole, mikä merkitys on kaikilla tähän mennessä pelatuilla otteluilla. Kauden peruutus kalkkiviivoilla tuntuu urheilullisessa mielessä yhtä reilulta (isommassa mittakaavassa) kuin joku mäkihyppykisan koko kierroksen peruminen tuulen takia, kun tornissa on muutama hyppääjä. Tottakai joku Antti Alisuorittaja on kiskaissut elämänsä hypyn juuri ennen perumista, ja sitten se mitätöidään tyyliin: ”Hyppyä ei koskaan tapahtunut”. Sama kävisi mm. Leicesterin UCL-haaveille tai Getafen huippukaudelle ja monille muille. Pakka on siis paremmin sekoitettu kuin livebläkärissä, ja en todellakaan kadehdi päättäjiä. Kausi pitää pelata loppuun, mutta milloin?

Yksi looginen vaihtoehto olisi pelata sarjat loppuun kesällä…ellei olisi EM-kisoja. Useampi jalkapalloliitto on jo lähettänyt UEFA:lle pyynnön siirtää EM-kisoja vuodella (vuoteen 2021), jotta sarjat saataisi pelattua loppuun. Lähteiden mukaan UEFA harkitsee asiaa. Päätös ei ole UEFA:lle helppo, sillä vaakakuppiin pitäisi laittaa suurelle hypelle ja markkinoinnille ladatut kisat, valtavat markkinatulot ja laatuviihde ja toiselle puolelle kuppiin ladataan ihmisten turvallisuus ja samalla muiden sarjojen urheilullinen loppuunsaattaminen. Ihan kevyin perustein päätöstä ei voi siis tehdä.

Oman lusikkansa soppaan kisojen siirtämiselle aiheuttaa myös se, että UEFA ja FIFA ovat sopineet Kiinassa pelattavasta seurajoukkueiden MM-kisoista 17.6.-4.7.2021, eli jos EM-kisat siirrettäisi vuodella, olisi kisat näiden kisojen päällä, ja tästä ei varmasti FIFA olisi innoissaan. Käytännössä ongelmien siirtäminen aiheuttaa siis jatkuvasti uusia järjestelyongelmia, ja suo on loputon. Päättäjillä on siis kuumottavat lähikuukaudet tiedossa: mitä olemassaolevista huonoista ratkaisuista valitaan, jos virus ei taltu nopeasti. Tällä hetkellä suuri yleisö voi vain odotella epätietoisena (mielellään matkustelematta ympäri maailmaa) ja heidänkään kannalta asialla ei pääosin ole kuin huonoja ratkaisuja; vain järkyttävän suuri taloudellinen vastuu puuttuu, mutta viihteestä ja elämyksistä jää paljon pois.

Jääkiekon MM-kisat peruttiin jo naisten puolella, ja miesten puolella nämä ovat suuressa harkinnassa. Jääkiekon etuna on se, että vuositasolla pelattavien kisojen arvostus on markkinointimittakaavassa paljon pienempi, ja päätös on huomattavasti helpompi tehdä kuin kahden selkeästi vuoden suurimman urheilutapahtuman kohdalla.

Koronaviruksen moraaliset ristiriidat

Koronaviruksen suurin moraalinen epäkohta liittyy taudinkuvaan, joka on se että se leviää äärimmäisen herkästi ihmiskontakteissa pisaratartuntana, mutta ei ole nuorelle ihmiselle juuri tavallista flunssaa vaarallisempi ja samalla tappaa vanhoja ja muuten huonokuntoisia ihmisiä kovalla prosentilla. Ilman tuota tappavuutta yhtään tapahtumaa ei peruttaisi, kyllä normaali ihminen selviää yhden flunssan, tarttui tai ei. Mutta koska tauti ei tapa kaikkia, se ei myöskään huolestuta matkustavaa henkilöä. Vaikka kaikki varmasti toivovat taudin talttumista, harva on valmis joustamaan omista mukavuusalueistaan. Itselläkin on tässä suuri ristiriita; toivoisin että yhtään tapahtumaa ei peruttaisi ja pelit pelattaisi täysille katsomoille, mutta toisaalta tiedostan, että nimenomaan se pahentaa tilannetta tulevaisuudessa. Mielessä on käynyt myös se, että riittäisi kun tapahtumat estettäisi vanhoilta ihmisiltä, mutta on tottakai selvää, että nuoret toisivat viruksen isovanhemmilleen stadionilta heidän koteihinsa. Jos taas vanhukset eristettäisi kotiinsa, niin virus jylläisi nuorten keskuudessa vielä hyvän tovin ja on selvää, että eristys ei pitemmän päälle toimisi vaan myös eristyksissä olevat vanhukset ajautuisivat ihmiskontakteihin tavalla tai toisella. Ja jos virus olisi ulkomaailmassa tyyliin kellä tahansa, olisi ”ulkona liikkuminen” hengenvaarallista.

 

Image result for travel

Matkustelu levittää koronavirusta

Joka tapauksessa ihmiset näkevät toisiaan, ovat vuorovaikutuksessa ja levittävät virusta tapahtumista huolimatta, koska virus itsessään ei pelota. Tämän takia sen taltuttaminen on erittäin hankalaa ilman Italian kaltaisia karanteenitoimia, jossa maan rajat laitetaan kiinni. Mietitäänpä jos kyseessä olisi kaikkia ihmisiä tappava rutto, joka tappaisi niin vanhat tai nuoret. Varmasti myös nuoret tartunnan saaneet olisivat tiukasti karanteenissa, ja tilanne otettaisi vakavasti. Nyt kun tauti ei ole vaarallinen, ihmiset matkustavat ja näkevät toisiaan. Ja levittävät virusta.

Omista haaveista, harrasteista ja suunnitelmista on vaikea luopua, mutta se näyttää olevan ainoa kipeä vaihtoehto, jos kesän arvokisat halutaan pelata kunnialla läpi. Toivotaan että maat tekevät parhaansa eristystoimissa, ja homma saadaan hyvissä ajoin Euroopassakin laskuun. Vaikkakin esimerkiksi UCL-herkusta joudutaan luopumaan isolla kauhalla nyt keväällä. Mutta ensi keväänä sitten uudet skabat täysille katsomoille ja kesällä jo viruksettomat kisat ja huuhkajahuumaa – täysille katsomoille tottakai!

 


2 kommenttia

  1. Paluuviite:
  2. Paluuviite:

Kirjoita kommentti