fbpx
Rekisteröidy
Etusivu » Euroviisut 2020 peruttu

Euroviisut 2020 peruttu

Tarkoitus oli jälleen panostaa enemmän ja isommin tuleviin Euroviisuihin. Karsintoja ja biisien julkaisuja seurasin intensiivisemmin, kuin kertaakaan aiempina vuosina. Kirjoitin Melodifestivalenin jälkeen tekstin blogiin, jossa kävin karsinnat ja niiden tulokset läpi, joten mikäli se on vielä katsomatta niin sen pääsee lukemaan tästä. Kyseinen katsaus ja kyseiset karsinnat jäivät tämän vuoden Euroviisujen kohokohdaksi, vaikka tätä ei olisi voinut kuvitellakaan vielä alkuvuodesta.

Koronavirus on sekoittanut täydellisesti kaikkien odottaman ”kaikkien aikojen urheilukesän 2020”, tapahtumia on peruttu kesään saakka ja tänä vuonna piti järjestää monia suuria urheilutapahtumia, kuten jalkapallon EM-kisat, yleisurheilun EM-kisat, Olympialaiset ja monia muita. Tottakai Euroviisuja unohtumatta, joka olisi itselle ollut se suurin tapahtuma tänä vuonna vedonlyönnillisesti, vaikka kaikki vuoden arvokisat ja suuret tapahtumat olisi toteutuneet.

Tulevaisuutta on monesti hyvin vaikea ennustaa ja se tuo tullessaan aina jotain yllättävää ja odottamatonta. Tänä vuonna se toi koko maailman, urheilun, pörssin ja ihmisten arjen riesaksi koronaviruksen suoraa Kiinasta.

Euroviisut 2020

Yön aikana 17-18.3 Twitteriin oli ilmestynyt uutinen, jota oli toki realistinen euroviisuvedonlyöjä tiennyt tämän paskamyrskyn keskellä odotella. Euroviisut 2020 on peruttu, mutta virallista vahvistusta asiaan ei ollut kuitenkaan tullut, mutta sen epäiltiin tulevan 18.3 aikana. Aika varmana viisujen perumista pystyi tuon perusteella pitämään, vaikka Euroviisut on näihin moniin peruttuihin urheilutapahtumiin rinnastettuna hyvin erilainen formaatti, joka oltaisiin mahdollisesti pystytty toteuttamaan normaalista toteutusmetodista poikkeavalla tavalla. Aiemmin oli väläytelty mahdollisuutta, että kappaleet esitettäisiin musiikkivideoina ja näiden perusteella äänestettäisiin ja/tai jokainen edustaja esiintyisi studio-olosuhteissa kotimaassaan videoyhteyden välityksellä, jolloin itse livevedot toteutuisi ja näiden perusteella äänestettäisiin.

Vaikka Euroviisuja tuli jälleen odotettua erittäin paljon, niin toivoin kuitenkin tapahtuman lähestyessä, että ne perutaan ja tähän pari hyvää syytä. Mikäli viisut olisi pystytty järjestämään normaalilla kaavalla, live-esiintymisinä Hollannissa, niin ehdottomasti näin olisin toivonut tapahtuvan, mutta se näytti jo viikko pari sitten niin epätodennäköiseltä, etten antanut tälle suurta todennäköisyyttä.

Mikäli tapahtuma olisi päätetty järjestää jollain poikkeavalla tavalla, niin se olisi ollut todella vaikea keissi vedonlyöjän näkökulmasta. Mulla oli paljon vetoja sisässä jo viimeisen 3kk aikana lyötynä Betfairin pörssiin ja mulla ei olisi ollut mitään käsitystä miten rajusti todennäköisyydet olisivat pyörähtäneet ympäri, jos formaatti olisi muuttunu musavideoiden arvosteluksi tai muuten poikkeavasti nykyisestään. Tuon takia toivoin perumista, koska mulla olisi saattanut olla lyötynä paljon paskoja vetoja tuleviin viisuihin, jos noin olisi käynyt, ei sillä etteikö paskoja vetoja olisi muuten ollut lyötynä, mutta jokainen lyöty veto oli kuitenkin vedonlyöntihetkellä mielestäni odotusarvoltaan hyvä, vaikka jälkeenpäin noita tarkastellessa voi sanoa, että paskaakin tuli haukattua.

Toinen selkeä syy miksi aloin toivomaan perumista oli osakkeiden takia.. kurssit sukeltaa niin saatanasti ja jälkikäteen tarkasteltuna ikäväkseni oon ajellut hyvin tuhdilla osakepainolla keskellä tätä paskamyrskyä ja nyt, kun Euroviisut jää välistä, niin pystyn irrottamaan viisuvetoihin varattua pääomaa pörssin puolelle aiemmin. Toki, tarkoitushan oli viisuilla tehdä tätä pääomaa lisää, mutta varmuutta siitä ei ole miten Euroviisut olisivat menneet, joten oltaisiin voitu tehdä myös tappiota, lyhyellä otannalla kaikki on mahdollista. Yksittäiset isot huonot päätökset pystyy kyllä kääntämään Euroviisujen mittaisen otannan helposti miinuksen puolelle, sama myös toisin päin.

Betfairin vedonlyöntisalkku

Pari päivää sitten tuli ilmoitus viisujen peruuntumisesta ja hyvin pian sen jälkeen Betfair löi kohteen kiinni. Ajattelin, että jälkeenpäin on kiva kurkata miltä tuo salkku kohteen suljettaessa näytti, vaikka sillä ei oikeastaan mitään merkitystä olisikaan, kun viisut jäivät kilpailematta. Yleensä joka vuosi sidon pääomaa kiinni viisuihin liian paljon ja liian aikaisin. Profitit tehdään kuitenkin suurilta osin vasta finaalipäivänä ja liveshown ja pisteenlaskun aikana. Tämä vuosi ei tuolta osin ollut mitenkään poikkeava, olin sitonut jo hyvin paljon rahaa kiinni viisutreideihin parin viimeisen kuukauden aikana.

Pyrin seuraamaan tänä vuonna entistä enemmän milloin maat julkaisevat biisinsä ja esiintyjänsä ja olemaan reagoimassa ja katsomassa muiden reagointia Betfairilla heti, kun vaan olen kappaleen kuullut. Monesti jo, mikäli lyhyitä 10-15sec klippejä julkaistaan ennen varsinaista kappaleen julkaisua. Mikäli Betfairin pörssipuoli on tuntematon, niin nuo siniset Back -kertoimet ovat ns. ostolaita ja punaiset Lay -kertoimet ovat ns. myyntilaita, eli mikäli haluaa pelata jonkun maan voiton puolesta, niin pelataan back kerrointa eli ”ostetaan” kyseistä maata, ja mikäli haluaa pelata, että kyseinen maa ei voita, niin layataan, eli myydään eli pelataan tuota punaista lay -kerrointa kyseisen maan kohdalla.

Laidat ovat kasvaneet viisujen lähestyessä, eli enemmän pelureita on koko ajan tullut paikalle ja enemmän rahaa on ollut tarjolla ottamassa näkemystä. Tänä vuonna sellaista selkeää voittajasuosikkia ei kerennyt syntyä tähän päivään mennessä, ellen väärin muista niin 6 eri maata kerkesi olemaan kertoimissa suosikkina alkuvuoden aikana.

Voin vähän avata noita pelattuja kohteita, mikäli ne jollekin jotain arvoa tuovat. Moni maa tuli heti biisin kuultua myytyä vahvasti punaiselle ja tiettyjä maita tuli ostettua vähän väliä lisää ja lisää nouseviinkin kertoimiin. Karkeasti sanottuna, kun viisuihin on vielä paljon aikaa ja biisejä julkaisematta niin mielestäni kannattaa mielummin myydä, kuin ostaa. Se, että joku maa on julkaissut tällä hetkellä parhaan tai edes varteenotettavan menestyskappaleen ei tarkoita tosiaankaan sitä, että kyseinen kappale olisi se paras tai varteenotettavin toukokuussa, kun kaikki kappaleet on julkaistu.

Toisten maiden kohdalla tuli tehtyä useitakin treidejä, eli sekä ostettua, että myytyä. Yksi tällaisista oli Italia, joka julkaisi biisinsä ensimmäisten joukossa. Kappale oli ihan potentiaalinen juryn kannalta, mutta teleltään mielestäni selvästi heikompi, kuin viime tai toissavuotinen. Kerroin painui julkaisun jälkeen 6-8 tasoille ja myin sen silloin heti 15-20k miinukselle. Keskustelin tänäkin vuonna ellei päivittäin niin viikoittain Iletuksen kanssa viisuista ja vaihdettiin näkemyksiä, monesti ollaan samaa mieltä, mutta monesti myös eri mieltä. Ile piti Italiaa potentiaalisempana, kuin minä. Uusia kappaleita julkaistiin muiden maiden toimesta ja oma näkemys Italiasta vahvistui, kuitenkin jossain vaiheessa kerroin lähti hyvään nousuun ja ostin Italian uudelleen plussalle 15-20 kertoimisista tasoista, korkeimmillaan se taisi käydä ~25 tasoilla, mutta viimeisten päivien aikana laski taas 9-11 tasoille, jolloin lähdin taas hieman myymään sitä.

Muita hyviä ja mielestäni onnistuneita liikkeitä oli Venäjä, jonka biisi oli julkaisematta ja sellaista törkeän kovaa voittajabiisiä ei oltu nähty, joten ostin sitä 16-20 tasoilta, koska Venäjä monesti tuo oikeasti todella potentiaalisen viisukappaleen lauteille ja nyt huhuttiin kaikkea Lazarevista ja Gagarinasta lähtien. Sitten tuli tieto, että esiintyjä on LITTLE BIG, kuka on äärimmäisen tunnettu esiintyjä maailmalla ja kerroin otti ihan välittömän sukellusveneen ja laski alimmillaan 4 tasoille, mutta palautui samana päivänä 8-9 tasoille, kerkesin myydä ostettuja pois 6-8 tasoilta ihan hyvin. Hyväkään esiintyjä ei takaa, että julkaistava kappale tulisi olemaan kova ja loppupeleissä se on sitten ihan se ja sama, kuka sitä biisiä lavalla laulaa, jos se biisi on paska, joten sen takia alle 10 kertoimet ei olleet perusteltuja mielestäni. Venäjä seilasi pitkään 8-15 väliä, ennen biisin julkaisua sekä sen jälkeen, lähempänä 15 aina ostelin ja lähempänä 10 myin, eli oma näkemys ”oikeasta” kertoimesta oli jotain noiden väliltä.

Azerbaidzan on yksi menestyneimpiä viisumaita ja julkaisi kappaleensa viimeisten joukossa, ostin sitä 50-90 tasoilta voittoon tietämättä kappaletta ja julkaistu biisi oli aivan hyvä ja heti rommattiin alle 20 tasoille, ja niiltä tasoilta sitten myin osan pois. Muita hyviä liikkeitä oli UK, eli britit, jotka on viime vuosien aikana flopanneet aika isolla prosentilla, heiltä tuli lyhyt klippi etukäteen, joka vaikutti olevan pätkä musavideosta, jossa kuvattiin lumista maisemaa. Tämän perusteella porukka alkoi spekuloimaan UK:n edustajaksi Saara Aaltoa ja kerroin lähti tuhtiin laskuun, ollen alimmillaan 20-30 välimaastossa, myin Britit isolle miinukselle jo ennen kappaleen julkaisua. Pari päivää tämän jälkeen, kun oli tiedossa, että Brittien kappale julkaistaan tiettynä päivänä about tiettyyn aikaan, muistan olleeni salilla ja huomasin varmasti ensimmäisten vedonlyöjien joukossa, että Brittien kappale tuli julki. Kuuntelin sen heti ja se ei vakuuttanut, avasin Fairin ja kerroin oli lähtenyt nousemaan jo ja mentiin jossain 40-70 yläpuolella, jatkoin myymistä ja myin 100 kertoimeen asti kaiken mitä joku halusi ostaa. Ne oli hyviä myyntejä mielestäni ja kertoimien liike tulevaisuudessa osoitti samaa, kun Brittien voiton kerroin nousi aina 300-400 välille.

Paljon kerkesi mahtumaan myös huonoja ja helvetin huonoja ostoja sekä myyntejä alkuvuoteen viisusalkkuun. Räikeimpinä virheinä voidaan mainita Sveitsi, kappale tuli julki, kuuntelin sen, vaikutti aika kehnolta ja kerroin oli ~30 tasolla, varmaan jopa yli sen, ja lähdin myymään, myin jonkun verran ja kyselin vielä Ilen mielipiteen, että oliko se paskaa ja sain puoltoa tälle. Myin lisää. Sveitsi laski tuona päivänä 20 tasoille, seuraavana päivänä 10-15 tasoille ja jossain vaiheessa about ennakkosuosikiksi 7-9 tasoille. Kuuntelin tuon biisin monesti jälkeenpäin vielä ja se alkoi omissa kuunteluissa kasvamaan uusiin sfääreihin ja nuo myynnit alkoi pelottamaan, kerroinliikkeistä nyt pystyi jo sanomaan, että ne oli helvetin huonoja, mutta näitä myyntejä huononsi entisestään se, että oma arvio alkoi muuttua vahvasti Sveitsimyönteisemmäksi. Sveitsi oli viisujen virallisen peruuntumisilmoituksen tullessa yli 20k miinuksella salkussa, mutta ei siinä, ei tarvinut myöhemmin kelailla, että pitääkö se ostaa nollille ja jos niin milloin, kun koko salkku meni voidiin.

Huonoja vetoja mahtui paljon, osa vähän itsestä riippumattomastakin syystä. Tshekkiä ei kukaan oikein noteerannut aluksi, mutta oma fiilis siitä oli, että karsinnassa jäi taakse oikeasti potentiaalisia viisuvoittajia yms, että kyseisen kappaleen on pakko olla kovempi, kuin moni ekalla kuuntelulla tajuaa. Ostin Tshekkiä 100-250 kertoimilta ja kyseinen kappale parani joka kuuntelulla + pidin ja pidän kyseistä esiintyjää livevedossa varsinkin hyvin karismaattisena, joten tätä kelpasi tankkailla, koska pidin sitä erittäin hyvänä vetona. Noh jossain kohtaa tuli ilmoitus, että Tshekki on muuttanut kappalettaan (moni esitys muuttuu vielä ennen viisuja, mutta harvoin kovin paljoa). Tshekki muuttui mielestäni paljon ja todella huonoon suuntaan, biisistä tuli ihan helvetin sekava, eikä se ollut enää omasta mielestänikään hyvä, vaikka pidin siitä alkuperäisestä paljonkin. Siinä lähti kerroin raketille ja Tshekin ostolaita oli viisujen peruuntumishetkellä 400-500 välillä.

Ei näistä ehkä sen enempää, tulee pitkät tarinat, jos jokainen osto ja myynti avataan, enkä tiedä onko noita niin mielekästä lueskella.

Euroviisut 2021

Euroviisut 2021 on sitte ne seuraavat viisut. Isäntämaana säilyy Hollanti tai virallisemmin Alankomaat ja kilpailupaikkakin pysyy samana eli Rotterdamissa viisuillaan. Paskinta tuossa nyt on, että jokainen vuoden 2020 Euroviisuihin valittu kappale menee suoraa silppuriin, eli näillä julkaistuilla biiseillä ei enää voi 2021 viisuihin osallistua. Tästä ollaan yleensä hyvin tarkkana, en muista mikä se tarkka määritelmä on, että milloin kappale pitää olla ensisoitettu, että sillä voi osallistua, mutta esim. viime vuonna nousi spekulaatio Hollannin voittobiisistä viikko tai pari ennen Euroviisuja, että Duncan oli vetänyt kyseisen kappaleen jo vuosi pari sitten jossain kaveriporukan illanistujaisissa ja tästä oli video olemassa. Video vuoti nettiin ja spekulaatiot lähtivät pyörimään, että lähteekö Dunkka lauluun vai mitä vittua, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Vaikutusta saattoi olla sillä, että kyseessä oli 2019 -vuoden todennäköisin Euroviisuvoittaja, joten asiaa saatettiin katsoa hivenen läpi sormien.

Päivämäärät
1. semifinaali toukokuu 2021
2. semifinaali toukokuu 2021
Finaali toukokuu 2021

Tarkat päivämäärät ovat vielä julkaisematta, mutta 2021 toukokuussa tapahtuu. Osa osallistujamaista kunnioitti tän vuoden valittua artistiaan ja leimasi suoraa sopparin 2021 vuodelle, eli siirsi tämän vuoden esiintyjän heidän 2021 esiintyjäkseen, uudella kappaleella tottakai, mutta kuitenkin. Tuo systeemi mielestäni varsin hyvä, mutta kaikki eivät noin tehneet tai tee. Melodifestivalen esim. järjestetään uudelleen 2021 ja sen kautta haetaan osallistuja, eli The Mamasin eli mammojen viisuilu jäi nyt Mellojen mittaiseksi, toki olivathan he 2019 vuonna Ruotsin pääesiintyjän taustalaulajina, joten viisulava on kuitenkin nähty.

Seuraavat maat ovat osoittaneet kiinnostusta osallistua kilpailuun.

Nro Maa Artisti(t) Kappale Suomennos
Alankomaat Alankomaat[3] Jeangu Macrooy[3]
Azerbaidžan Azerbaidžan[4] Efendi[4]
Belgia Belgia[5] Hooverphonic[5]
Bulgaria Bulgaria[6] Victoria[6]
Georgia Georgia[7] Tornike Kipiani[7]
Espanja Espanja[8] Blas Cantó[8]
Irlanti Irlanti[9]
Kreikka Kreikka[10] Stefania[10]
Kroatia Kroatia[11]
Liettua Liettua[12]
Ruotsi Ruotsi[13]
Sveitsi Sveitsi[14] Gjon’s Tears[14]
Ukraina Ukraina[15] Go_A[15]
Viro Viro[16]

Kyseinen taulukko on suoraa Wikipedian sivuilta. Kyseiset maat ovat jo varmuudella luvanneet osallistua 2021 viisuihin ja 9 maata näistä 14 lähettää viisuihin artsistin, jonka piti edustaa maata vuonna 2020. Liettuaa käy eniten sääliksi, heillä oli oikeasti todella kova raita tälle vuodelle ja hype Liettuan ympärillä oli valtava, itse pidin Liettuaa suurimpana suosikkina voittamaan viisut. Bulgarian ja Sveitsin ratkaisun ymmärtää hyvin, molemmilla oli todella kovat esiintyjät ja hyvät kappaleet ja siksi pyörivätkin kertoimissa ihan ennakkosuosikkien tasolla, eli loogista on siirtää nämä artistit vuoteen 2021. Eniten tuossa rumbassa käy sääliksi Latviaa ja Samanthaa, kyseinen daami on yrittänyt päästä Latvian viisuedustajaksi muistaakseni 9v 😀 ja viimein hän tänä vuonna voitti karsinnan ja pääsi edustajaksi, mutta Latvia on käsittääkseni ilmoittanut, että uusi edustaja valitaan vuodelle 2021, joten ei Samanthaa tänäkään vuonna.

Eiköhän tuossa nyt pääpiirteittäin ollut omat viisufiilistelyt, vuoden 2020 Euroviisut tai pikemminkin karsinnat jäivät voitolle, joten, vaikka viisut jäi välistä niin voi väittää tämänkin Euroviisuvuoden olleen voitollinen ja ihan hyvä niin. Jatketaan viisujen äärellä taas, kun 2020 loppuvuodesta esiintyjiä aletaan valitsemaan ja karsintoja järjestämään, mutta suuremmalla teholla sitten 2021 alkuvuodesta, ellei meikäläistä korona korjaa ennen tuota.

Kirjoittanut Zoltan8D
Osa ylläpidon timanttisen kovaa tekijäkoneistoa. Ammattivedonlyöjä, kiinnostunut (helpon) rahan tekemisestä, sijoittamisesta ja kasinopeleistä.
@peepso_user_1494(pino)
Jos konseptia olisi muutettu eli kisa kuitenkin järjestetty mikä sinänsä olisi ollut mukava kun ei tässä muutakaan spekuloitavaa ole niin jo lyödyt vedot olisi varmaan palautettu, näin ainakin olisi pitänyt tehdä, ja vedonlyönti olisi aloitettu uudestaan.
2 viikkoa sitten 2 viikkoa sitten
@peepso_user_1479(Zoltan8D)
@peepso_user_1494(pino) Joo tuo on totta, nyt on myös alettu spekuloimaan, että järjestettäisiin ns. varjoviisut, eli kaikki kappaleet soitettaisiin ja äänestettäisiin mutta tämä ei olisi kuitenkaan virallinen euroviisuskaba, tuo ois ihan mielenkiintoinen ratkaisu.
2 viikkoa sitten 2 viikkoa sitten
@peepso_user_1487(Valdois)
@peepso_user_1479(Zoltan8D) oliko kaikki maat jo tehneet valinnat?
Miten varjoviisut menis...olisko musavideo vai live-esitys kameroille? Kaikilla mailla kun ei oo livekarsintoja ollu niin ei oikein oo vielä kaikilta esiintyjiltä vertailukelpoista showta..
Vai oonko ny ihan kujalla ajatuksesta.
Vai oisko ne radioviisut 😀
2 viikkoa sitten 2 viikkoa sitten
@peepso_user_1479(Zoltan8D)
@peepso_user_1487(Valdois) Oli tehneet joo, veikkaan, että tuota perusmispäätöstä venytettiin sen takia, että odotettiin vielä Venäjän biisiä, koska jos tuota ei ois keretty julkaisemaan niin oisivat voineet osallistua sillä ens vuoden viisuihin. Vaikee sanoa, mutta arvelisin, että se ois sit tuollanen musavideotyyppinen setti, mut en tiiä, voihan ne olla live-esitys jossain omassa kopissa tai sit radiotyyppinen 😀
2 viikkoa sitten 2 viikkoa sitten