Offline
Etusivu » Lentopallon EM-kisat 2023 karsinta, miehet

Lentopallon EM-kisat 2023 karsinta, miehet

Suomen miesten lentopallomaajoukkue oli vuosituhannen alussa varsin lähellä Euroopan ja Maailmankin kärkeä, se saattoi yksittäisessä pelissä voittaa minkä tahansa joukkueen ja taisi niin tehdäkin. Sen jälkeen on tultu pitkä matka ja loivasti alaspäin koko ajan. Kultaisen sukupolven pelaajat on nyt kaikki pois maajoukkueesta, pari pelaa vielä liigaa mutta ei enää maaotteluita. Tosin Esko saattaa tehdä vielä paluun viisikymppisenä mutta tällä erää passailee vain VaLePassa ja toimii kommentaattorina.

Varsinainen kulminaatiopiste oli 2019 kun Sammelvuo lähti kesken sopimuskauden Venäjän valmentajaksi ja tilalle tuli britti Banks. Heikentynyt menestys ei täysin Banksin vikaa ole, joukkueen avainpelaajat tuli vanhoiksi ja raihnaisiksi eivätkä Sammelvuon valmennuksessa varmaan juuri sen paremmin olisi menestyneet. Banksin pahimmaksi virheeksi lasketaan se, että joukkue hukkasi kesällä 2019 Kultaisen liigan paikan häviämällä kaikki pelit osittain sen takia, että Banks ei peluuttanut parhaita pelaajia vaan teki kokeiluja silloin kun ei olisi pitänyt. Koronan helpottaessa kesällä 2021 Suomi ei siis päässyt pelaamaan Kultaisen liigan pelejä, Hopeisen liigan pelit ei sitä kiinnostanut ja EM karsintapelejäkään se ei päässyt pelaamaan koska lohkon järjestäjämaana pääsi kisoihin automaattisesti. Joukkue harjoitteli kovaa koko kesän kotimaassa ja tulos oli yllättävän hyvä. Joukkue selvitti tiensä alkulohkosta jatkoon, sitten tuli vastaan Puola mikä oli tietenkin liikaa mutta esitys kaikkiaan oli niin hyvä, että Banksin sopimus uusittiin.

Nyt vuonna 2022 Suomi nöyrtyi osallistumaan Hopeiseen liigaan, sehän on ainoa tie päästä takaisin Kultaiseen liigaan missä pääsee pelaamaan sellaisia joukkueita vastaan mitkä pelaa EM-kisoissakin. Joukkue selviytyi helposti finaaliin missä kuitenkin onnistui häviämään Romanialle. Peli oli hallussa ja voitettavissa mutta silti sössittiin. Tappio oli katkera sillä vain voittaja nousee Kultaiseen liigaan. Pieni takaportti on olemassa sillä sodan takia tuolla on joukkuevajausta ja kakkonenkin saattaisi nousta mutta tuosta ei ole parempaa tietoa.

Maajoukkueen seuraava turnaus on EM-karsinta ja tätä ei saa sössiä. Suomi on ollut kisoissa 8 kertaa peräkkäin ja putken katkeaminen olisi paha takaisku. Itse kisat ovat ensi vuonna Bulgariassa, Italiassa, Pohjois-Makedoniassa ja Israelissa. Parhaat joukkueet pääsevät kisoihin suoraan ja loput karsii 7 lohkossa joissa kussakin 3 tai 4 joukkuetta ja lohkovoittajat ja osa kakkosista pääsee kisoihin. Suomen (ranking 13.) kanssa samassa lohkossa Itävalta (31.) ja Latvia (29.) ja pelit:

6.8. Latvia – Suomi Valmiera, Latvia

10.8. Suomi – Itävalta Tampere, Suomi

14.8. Itävalta – Suomi Ried im Innkreis, Itävalta

17.8. Suomi – Latvia Turku, Suomi

Kuten rankingit kertoo Suomi selvä suosikki. Latvia jo voitti Itävallan vieraissa joten se lienee pahempi vastus. Latvia oli alkukesästä Kultaisessa liigassa ja hävisi kaikki pelit ja vertailumielessä olennaista, että hävisi kaksi kertaa Virolle jonka Suomi puolestaan voittanut kesän aikana neljä kertaa harjoitusotteluissa, viimeksi viikko sitten vieraissa. Itävallan joukkueesta voi poimia tiedon, että sen apuvalmentajana toimii slovenialainen Kos joka on naisten liigajoukkueen Vampulan päävalmentaja eli hän on voinut silmäillä miestenkin pelaamista, aika monihan pelasi kotoisessa liigassa, mutta tuskinpa tällä isompaa vaikutusta on.

Kokoonpanosta voi todeta, että joitakin kokeneita Hopeisen liigan väliin jättäneitä on palannut kokoonpanoon. Passariosastolla ei Tervaporttia näy, syy ei tiedossa mutta ikänsä puolesta välisukupolvea eli väistymässä. Viimeinen sukupolven vaihdos koskee tärkeätä hakkurin paikkaa. Jokela ja Nikula taistelevat ykköshakkurin paikasta, Hopeisessa liigassa jälkimmäinen oli selvästi parempi, jomman kumman pitää nytkin onnistua. Keskariosastolla kaikki parhaat uudet ja vähän vanhemmat mukana. Samoin yleispelaajista. Paljon vartijana on VaLePan loistava laituri Sakari Mäkinen, ei niin pitkä mutta hyökkää älykkäästi ja tehokkaasti. Alkukesän peleissä hän oli osittain pois vammojen takia ja hänen puuttumisensa näkyi suoraan tulostaululla. Eniten hälyä on aiheuttanut Suomen tunnetuin pelaaja libero Kerminen. Keväällä hän tuuletti aivan liikaa Venäjän mestaruutta ja nyt hänet suljettiin toistaiseksi maajoukkueesta koska ilmoitti neuvottelevansa tulevasta sopimuksesta myös venäläisten kanssa. Köykkä ei ole huono korvaaja mutta onhan siinä eroa onko Suomen vai Venäjän sarjan paras libero.

Vedonlyönnillisesti ei ihmeitä ole tarjolla. Suomi on lähtökohtaisesti suuri suosikki kaikkiin peleihinsä. Tänään on ennalta vaikein peli ja siihen saa jonkinlaisen kertoimen suoralle voitollekin, jatkoa täytyy katsella peli kerrallaan. Muiden kuin Suomen peleihin en koske vihjeinä enkä varmaan muutenkaan. Naisissa ehkä toinen juttu mutta heidän kimppuunsa loppukuusta kun nämä on pelattu pois.

3

Vastaa