Etusivu » Fed Cupin finaali 2019

Fed Cupin finaali 2019

Australia vs. Ranska 09.-10.11.2019

Naistenniksen se kaikkein merkittävin kansainvälinen tapahtuma, eli Fed Cupin finaalit vuosimallia 2019 järjestetään ja ratkaistaan marraskuun toisena viikonloppuna Australian Perthissa.

Kyseessä on järjestyksessään 57:s finaali, viides Australiassa järjestettävä ja Ranskalle voisiko sanoa vasta kuudes kerta finaaleissa. Kaikkein menestynein maa on Yhdysvallat 18:lla finaalivoitollaan ja toisena listalta löytyy Tshekki / Tshekkoslovakia, joka on voittanut finaalit 11 kertaa, joista peräti kuusi voittoa on tältä kuluneelta vuosikymmeneltä.

Kuinka tähän vaiheeseen on edetty, niin siinä mielessä tilanne on mielenkiintoinen, että Ranska on pysytellyt tällä korkeimmalla tasolla vuodesta 2015 lähtien, kun taas Australialle vuosi 2019 on ollut ensimmäinen juuri sitten vuoden 2015, jolloin se putosi II-tasolle.

Vuoden 2019 Fed Cupissa kumpikaan finaaleihin edenneistä maista ei ole päässyt missään nimessä helpolla sillä Australialla on takana 3-2 -voitot molemmista vuoden 2017 finalisteista, eli Yhdysvalloista ja Valko-Venäjästä. Ranska voitti puolivälieränsä Belgiaa vastaan 3-1 -lukemin, mutta välierä Romaniaa vastaan meni Australian tavoin numeroin 3-2.

Vaikka Perthissa sää suosiikin tähän aikaan vuodesta, niin finaalit tullaan pelaamaan kovalla sisäkentällä – sillä samaisella Perth / RAC Arenalla, joka muistetaan viime vuosilta hyvin myös Hopman Cupin pelipaikkana.

Davis Cup ja Fed Cup ovat siitä mielenkiintoisia, että tässä vaiheessa tiedetään lähinnä pelaajat, jotka ovat mukana, mutta otteluohjelma kaksin- ja nelinpelien puolelta on vielä täysin avoin. Kun katsotaan mukana olevia pelaajia, niin lähtökohta on kuitenkin kärjistettynä WTA-finaalit voittanut ja maailmanlistan ykkösenä oleva Ashleigh Barty vs. Ranska, jolla kaksinpelin materiaali on selvästikin leveämpi, varsinkin kun Daria Gavrilova on pelannut säästeliäästi tai jopa jättäytynyt määrittelemättömän pituiseksi ajaksi pois kilpatenniksestä.

Australia lähtee kuitenkin Bartyn johdolla suosikkina finaaleihin, josta on ennakkoon helppoa löytää kaksi mahdollista reittiä viikonlopulle lukuisista eri vaihtoehdoista: Barty voittaa omat ottelunsa ja ratkaisua haetaan vuosien 2015, 2016 ja 2017 tavoin nelinpelistä tai sitten Australia onnistuu voittamaan jopa 3-1. Ranskan etu on taas ehdottomasti se, että heillä on useita eri vaihtoehtoja, joista valita, vaikka takuulla ennemmin Bartyn tasoisen pelaajan ottaisivatkin. Lisäksi heillä on käytännössä sama joukkue kuin vuoden 2016 3-2-lukemin hävityssä finaalissa, joissa Ranska oli kuin myös altavastaaja ja Garcia onnistui voittamaan molemmat ottelunsa. Onneksi peliäkään ei ole vielä pelattu ja Fed Cup on aina oma turnauksensa, jossa ei kannata turhaan mennyttä kautta tuijotella.

Mikäli vuoden 2019 Fed Cupin voittajaa haetaan nelinpelin kautta, niin se tekisi tilanteesta todella mielenkiintoisen sillä molemmilla mailla on asettaa neljä todella hyvää nelinpelin pelaajaa (Barty, Stosur vs. Mladenovic, Garcia), vaikka viimeisen ranking ei sen puolesta puhuisikaan. Näillä kahdella ranskalaisella on kuitenkin pitkä historia nelinpelistä niin Fed Cupin puolella kuin myös voitettuna vuoden 2016 Ranskan avoimet ja Mladenovicilla lisäksi tämän sekä edellisvuoden finaalit. Verkon toisellakin puolella olisi saavutukset vähintäänkin samaa luokkaa, sillä niin Barty kuin Stosurkin ovat voittaneen sekä kaksin- että nelinpelin Grand Slamit. Mainittakoon myös, että Mladenovic ja Alize Cornet ovat voittaneet Hopman Cupin samaisella areenalla, joskin eri vuosina.

Bartyn edellinen viikko saattaa toki herättää kysymysmerkkejä jaksamisen puolesta, mutta siitäkin on kulunut jo useampi päivä, Shenzhenin ja Perthin välillä ei ole aikaeroa, jonka lisäksi australialainen on ollut Perthissa jo tiistaista saakka. Muistettakoon myös, että tämän jälkeen edessä on lähes kahden kuukauden tai ainakin 1,5 kuukauden tauko ennen seuraavaa kautta ja etenkin Australialle tämä Fed Cupissa menestyminen on ollut tärkeä asia, joka huipentuu nyt muutaman vuoden projektin päätteeksi heidän kotiyleisönsä edessä.

Kun maiden edelliset voitot ovat vuosilta 1974 (Australia) ja 2003 (Ranska), niin on selvää, että vihdoinkin saadaan vaihtelua viimeiselle kymmenelle vuodelle, joista Tshekki  – kuten aiemmin todettua, on voittanut Fed Cupin kuudesti sekä Italia kolmesti. Ja ei tarvitse olla kovinkaan rohkea ennustaja, jos arvaa, että Bartyn menestyksestä huolimatta Australialle tämä saattaa vielä tässä vaiheessa olla hyvinkin pikainen visiitti tällä tasolla tai ainakin finaaleissa saakka, joten tätä tilaisuutta ei välttämättä kovinkaan usein vastaan tule.

Pelaajat, historiaa, otteluohjelma

Suluissa kaksin- ja nelinpelin rankingit.

  • Australia: Ashleigh Barty (1/19), Ajla Tomljanovic (51/157), Samantha Stosur (95/12), Astra Sharma (107/125), Priscilla Hon (123/641). Kapteeni: Alicia Molik.
  • Ranska: Kristina Mladenovic (39/2), Caroline Garcia (45/245), Alize Cornet (59/109), Fiona Ferro (63/281), Pauline Parmentier (122/829). Kapteeni: Julien Benneteau.
  • Keskinäiset ottelut: 5-1 Australialle, joista Ranskan ainoa voitto sisäkentiltä muiden ollessa massalta tai nurmelta.
  • Voitetut Fed Cupit: Ranska (2), Australia (7).
  • Finaalit: Ranska (3), Australia (10).
  • Edelliset finaalit: Ranska 2016 (häviö), Australia 1993 (häviö).
  • Parhaat pelaajat Fed Cupissa vuonna 2019: Ranska, Caroline Garcia (kaksinpeli 3-1, nelinpeli 1-0). Australia, Ashleigh Barty (kaksinpeli 4-0, nelinpeli 2-0).
  • Otteluohjelma: Lauantai: Kaksi kaksinpeliä. Sunnuntai: Kaksinpeli(t) ja tarvittaessa ratkaiseva nelinpeli.

Vastaa