Etusivu » Korisliigan päätöskierros ja otteluiden panokset

Korisliigan päätöskierros ja otteluiden panokset

Korisliigaa lyhennettiin kesken kauden lukuisten koronan perumien otteluiden jälkeen alkuperäisestä 32 ottelusta 22 otteluun, eli playoffit alkavat heti kaksinkertaisen runkosarjan jälkeen, kun jokainen joukkue on pelannut kaikkia vastaan kerran kotona ja kerran vieraissa. Vastaavasti playoffien puolivälieräkierros laajennetaan paras seitsemästä systeemiin muiden kierrosten tapaan, eli kaikki sarjat ratkeavat neljällä voitolla. Tiistaina pelataan päätöskierros sarjassa, ja ennen tätä kierrosta sarjataulukko näyttää seuraavanlaiselta:

Etenkin playoff-viivan tuntumassa kamppailu on edelleen kovaa ja viimeisellä kierroksella ratkotaan paljon sijoilla 6-9. Käydäänkin seuraavaksi otteluiden panokset matsi kerrallaan.

Seagulls-Vilpas

Seagulls on betonoinut runkosarjan voiton hurjan kauden päätteeksi. Lokkilauma on hävinnyt vain yhden ottelun tällä kaudella, ja kaikkien yllätykseksi tämä tapahtui ennakolta heille helpoimmassa pelissä, matsissa jossa parhaalla rosterilla lähtenyt Gulls lähti kuudella suomalaispelurilla operoinutta vajaamiehistä Karhua vastaan ja otti siinä rumasti nokkaansa; kaikesta huolimatta runkosarjan voitto on varmaa.

Vilpas on pelannut pääosin hyvän kauden ja heilläkään ei enää matsissa panosta ole. Vilppaan runkosarjan sijoitus tulee olemaan 4.

Ura-Kauhajoki

Uran kausi on ollut vaikea, kun taas vastaavasti Karhu on pelannut kelpo kauden. Ura tulee sijoittumaan sarjassa sijalle 11. eli välttää jumbopaikan voitettuaan molemmat keskinäiset Korihaita vastaan. Kauhajoen sijoitus on 3. sillä se ei voi enää ohittaa Pyrintöä vaikka nousisi tasapisteisiin. Karhu voitti vieraspelin Tampereella 6 pisteellä ja hävisi kotonaan 8 pisteellä, joten se häviää tasapistevertailun niukasti.

Lahti-Korihait

Lahti haki voiton Katajasta lauantaina ja varmisti seurahistorian ensimmäisen playoff-paikkansa. Nyt on jo lisäksi varmaa, että se tulee sijoittumaan sarjassa sijalle 5. Vaikka onkin odotettavissa, että se voittaa Korihait viimeisessä ottelussa, niin se on Kobria ja Nokiaa edellä niin keskinäisissä vertailuissa kuin vertailussa mikäli mukaan otetaan kaikkien kolmen joukkueen pelit, joten se ei voi enää tipahtaa sijaa 5. alemmas ja tämä peli on panokseton.

Korihaitkaan ei enää voi jumbosijaa välttää vaikka voittaisi Lahden ja Ura häviäisi Kauhajoelle, sillä keskinäisissä se kärsi Uraa vastaan tappion molemmissa matseissa. Kaksi maistuvaa voittoa selkeästi surkeimmalla nipulla lähteneelle hailaumalle kuitenkin kaudella kertyi, toinen vieraissa Nokialta ja toinen selvästi Kouvoista. Putoamisen joukkue välttää tälläkin kaudella, sillä kesken kauden tehtiin päätös, että sarjasta ei tipu tällä kaudella kukaan.

Kobrat-Kataja, Pyrintö-KTP ja Kouvot-Nokia

Nyt on siis seuraavat sijoitukset varmoja:

1.Seagulls 2.Pyrintö 3.Karhu 4.Vilpas 5.Lahti 10.Kouvot 11.Ura 12.Korihait. Sijoilla 6-9 käydään tiukka kamppailu ja sen ratkaisee nämä kolme peliä. Peleihin lähtee panoksetta kakkossijan varmistanut Pyrintö sekä kymppipaikalle päätynyt ja yhdellä jenkillä loppukauden operoinut Kouvot. Vaikka näillä joukkueilla ei panosta olekaan, on näidenkin otteluilla iso merkitys playoff-sijoituksiin, joten käydään kaikki 8 skenaariota läpi, miten sarja päättyy.

Kobrat voittaa, Pyrintö voittaa ja Kouvot voittaa:

Kobrat voi nousta tasapisteisiin Lahden kanssa, mutta häviäisi joka tapauksessa keskinäisen vertailun heille ja Kobrat sijoittuu sijalle 6. Nokia jatkaa playoffeihin sijalta 7. ja Pyrintö pelastaa tappion ottaneen Katajan sijalle 8. KTP:n jäädessa rannalle.

Kobrat voittaa, Pyrintö voittaa ja Nokia voittaa:

Mikäli Lahti häviää, sekä Kobrat että Nokia nousee tasapisteisiin (22) Lahden kanssa, mutta häviävät kolmen vertailussa molemmat Lahdelle. Tässä kolmen vertailussa Lahdella on 3 voittoa keskinäisistä, Nokialla 2 ja Kobrilla 1, joten sijan 6. nappaa Nokia ja sijalle 7. päätyy Kobrat. Näin käy myös, mikäli Lahti voittaa, sillä Nokia on kahden keskisessä vertailussa myös Kobrien edellä voitettuaan toisen pelin 13 pisteellä ja hävittyään toisen 9:llä.

Kataja nappaa sijan 8. vaikka häviääkin Pyrinnön voittaessa KTP:n

Kobrat voittaa, KTP voittaa ja Kouvot voittaa:

Kobrat voi nousta tasapisteisiin sijalla 5. olevan Lahden kanssa, mutta häviää siinä keskinäisten vertailun ja heidän sijoituksensa on 6. Näin käy myös, mikäli Lahti voittaa, tällöin tasapistevertailua ei vain tarvita.

KTP nousee voitolla Katajan ohi tasapisteisiin Nokian kanssa. Nokian vietyä kuitenkin molemmat keskinäiset KTP:tä vastaan, on lopullinen sijoitus Kotkalla 8. ja Nokia jatkaa seiskapaikalta paikallispelipleijareihin Pyrintöä vastaan. Kataja tippuu playoffeista ensi kertaa sitten kevään 2008.

Kobrat voittaa, KTP voittaa ja Nokia voittaa:

Kobrat ja Nokia nousevat molemmat 22 pisteeseen, ja sijoitukset on Nokia 6. Kobrat 7. riippumatta onko Lahti mukana vertailussa. Kotka nousee voitolla Katajan ohi sijalle 8. ja nappaa playoffien viimeisen paikan.

Kataja voittaa, Pyrintö voittaa ja Kouvot voittaa

Kataja nousee tasapisteisiin Nokian ja Kobrien kanssa. Kaikilla on tässä tilanteessa 20 pistettä. Nämä kolme menevät tasapistevertailuun, ja siellä Katajalta löytyy voitot molemmista Kobrat peleistä (kun tämä hoituu) ja lisäksi toisesta Nokia pelistä. Kobrien ja Nokian koitokset menivät 1-1 ja myös Katajan ja Nokian kohtaamiset, joten Kataja nousisi sijalle 6. ja Nokia sijalle 7. Kobrat nappaisi viimeisen playoff-paikan ja rannalle jää KTP.

Kataja voittaa, Pyrintö voittaa ja Nokia voittaa

Nokia nousee voitolla 22 pisteeseen , mutta Lahden hävitessäkin häviää tasapistevertailun ja jää sijalle 6. Kataja nousee tasapisteisiin (20) Kobria vastaan, ja voitettuaan molemmat keskinäiset ohittaa samalla Kobrat ja ottaa sijan 7. haltuunsa. Kobrat jatkaa kuitenkin playoffeihin paikalta 8. KTP:n jäädessä rannalle.

Kataja voittaa, KTP voittaa ja Kouvot voittaa

Tässä päädytään erittäin mielenkiintoiseen tilanteeseen, jossa 20 pisteessä on neljä joukkuetta. Neljän joukkueen vertailussa tarkastellaan, miten voitot jakautuu:

Kataja-KTP 1-1 (piste-ero Katajalle +25)

Kataja-Kobrat 2-0 (piste-ero Katajalle 8+päätösottelun voittomarginaali)

Kataja-Nokia 1-1 (piste-ero Nokialle +10)

Kobrat-KTP 2-0 (piste-ero Kobrille +7)

Kobrat-Nokia 1-1 (piste-ero Nokialle +4)

KTP-Nokia 0-2 (piste-ero Nokialle +19)

Tästä johtaen Katajalla on keskinäisistä 4 voittoa, KTP:lla 1, Kobrilla 3 ja Nokialla 4. Näin ollen Kotka jäisi tässä tilanteessa rannalle, Kobrat sijalle 8. Korisliigan säännöissä tasavoitoissa olevat Nokia ja Kataja siirtyvät vertailuun keskenään ja kun keskinäistenkin voitot ovat tasan, vertaillaan korieroa, jossa Nokia on edellä ja 6.

Kataja voittaa, KTP voittaa ja Nokia voittaa

Tässä tilanteessa 20 pisteessä ovat Kataja, KTP ja Kobrat. Nokia nousee 22 pisteeseen, mutta jää sijalle 6. hävitessään tasapistevertailun Lahdelle. Keskinäisissä Kotka on kuitenkin erittäin heikoilla niin Kobria kuin Katajaakin vastaan. Katajalla keskinäisissä 4 voittoa ja sija 7. Kobrilla taas molemmat Kotka-matsien voitot ja sija 8. ja KTP jää rannalle.

Tiivistetysti sarjataulukko sijoille 6-9 muodostuu siis seuraavasti:

 • Jos Nokia voittaa, on heidän sijoitus 6. ja jos häviää on sijoitus 7.
 • Jos Kataja voittaa, on heidän sijoituksensa 6. mikäli samaan aikaan Nokia ja KTP häviävät. Muuten heidän sijoituksensa voitolla on 7. Jos Kataja häviää, jää se playoffeista ulos, mikäli KTP voittaa, mutta mikäli Pyrintö pelastaa Katajan, on tappiolla sijoitus joka tapauksessa 8.
 • Jos Kobrat voittaa, on heidän sijoituksensa 6. mikäli Nokia häviää ja 7. mikäli Nokia voittaa. Jos Kobrat häviää, jatkavat he joka tapauksessa playoffeihin, mutta sijoitus on tällöin 8.
 • Jos KTP voittaa heidän pitää toivoa apuja Kobrilta Katajan-kaadossa. Tällöin KTP nousisi sijalle 8. Tappiolla kausi päättyy varmuudella sijalle 9.
Tuukka Kotti heittää Karhua vastaan kohti koria
Kuvan lähde: basket.fi
1

2 kommenttia

 1. habs sanoo:

  Artikkeliin päivitetty hieman tasapistevertailua, jos Nokia, Kataja, Kobrat ja KTP on tasapisteissä, vertaillaan ensin keskinäisten voittojen määrää, joissa Kataja ja Nokia on 4 voitossa. Tämän jälkeen siirrytään vertailemaan Katajan ja Nokian keskinäisiä, jotka menevät 1-1 ja Nokia voittaa korieron. Kobrat-pelin korierolla ei siis ole merkitystä, vaan Nokia on tässä tilanteessa joka tapauksessa edellä

 2. habs sanoo:

  Katajan voitettua Kobrat, KTP:n Pyrintö ja Kouvojen Nokia päädyttiin juurikin tuohon neljän joukkueen tasapistevertailuun. Playoff-parit ovat seuraavat:

  1.Seagulls 8.Kobrat
  2.Pyrintö 7.Kataja
  3.Karhu 6.Nokia
  4.Vilpas 5.Lahti

Kirjoita kommentti