Offline
Etusivu » Koripallon EM-kisat: Susijengi Praha 2022

Koripallon EM-kisat: Susijengi Praha 2022

Sähköpostiini kilahti tänään tietoa huomenna myyntiin tulevista lippupaketeista seuraaviin koriksen EM-kisoihin, joten tämän innoittamana pieni epävirallisempi fiilistelypostaus koriksen kisoista 2022 susijengiläisen näkökulmasta, jossa muistellaan hieman vanhoja ja fiilistellään uutta. Periaatteessa matkablogin voinee laittaa myös Saunablogiin, mutta sen paikka pitänee miettiä sitten ajallaan.

Susijengi arvokisoissa kokemuksena:

Susijengistä arvokisoissa on 2010-luvun alkupuolella vuoden 2013 Slovenian kisoista lähtien muodostunut ilmiö, joka kannattaa jokaisen urheilun ystävän kokea paikan päällä. Jopa lätkäkisojakin enemmän ulkomaille vetävä turnaus on saanut suomifanien massat etenkin korispiireissä erittäin suurella prosentilla liikenteeseen. Yksi syy on varmasti turnausmuodon helppous turistin kannalta: 5 peliä pelataan hyvin tiiviillä aikataululla viikon aikana pakettiin, kaikki pelit on samalla paikkakunnalla ja matkustaminen pelipaikalle sekä hotellivaraukset helppoa.

Verrattuna esimerkiksi futiskisoihin, jossa voi joka pelin välillä joutua liikkumaan jopa maiden välillä, on tässä turnausmuodossa viikon hotellivarauksella, yhdellä menopaluulennolla ja yhdellä Follow Your Team-lippupaketilla kaikki valmiina siihen, että laadukkaasta urheiluviihteestä saa nauttia viiden pelin verran. Kun fanikulttuuri on Suomessa muodostunut vielä uskomattoman hyväksi, joka peliin päästään jäätävän hyvällä latauksella, jonka ajattelukin nostaa jo kylmät väreet pintaan.

Katsomo laulaa raitiovaunussa, turvatarkastusjonossa, katsomossa ja elää täysillä jokaisen tilanteen, riiston ja donkin, kalja läikkyy edelläolijoiden niskaan, kaikki sonnustautuneena sinivalkoisiin ja kaiken kliimaksina lähes poikkeuksetta loppuminuuteilla nähdyt draamankaaret, joista voi vain etukäteen unelmoida. Näistä ja monista muista asioista on ottelukokemus tehty, mutta se ei jää siihen. Yleensä suomifaneille on järjestetty kohdemaassa oma fanialue, josta voit ostaa juomaa, fanituotetta ja myös oma kantakuppila, jossa suomifanit kokoontuvat fiilistelemään pelejä. Esimerkiksi Montpellierissä nähtiin suomalaisille suunnattu Stigin keikka, Pää-äijät jonkunlaisina fanitirehtööreinä ja viikkoon mahtuu myös fanien ja pelaajien oma tapahtuma. Suomalaiset todellakin näkyvät katukuvassa enemmän mitä voisi edes kuvitella (tämähän ei kaikille ole hyvä asia, jos haluaa päästä oikeasti ulkomaan fiilikseen).

Site general layout graphic

Itsellä on takana toistaiseksi vain kahdet arvokisat (Montpellier 2015 ja Helsinki 2017) mutta molemmista voi sanoa, että vastaavaan tunnelmaan on vaikea päästä monessakaan urheilutapahtumassa. Vaikka Montpellier ei ollut kotikisa, tuntui se lähestulkoon siltä. Helsingissä nähtiin puolestaan toinen toistaan jäätävämpiä draamankaaria ja Lauri Markkasen lopullinen läpimurto maajoukkueessa, juuri ennen ensimmäistä NBA-kautta. Esimerkiksi Bilbaon MM-kisoista olen taas kuullut myös tunnelman osalta paljon hyvää. Faneja oli vielä huomattavasti näitä tapahtumia enemmän, Bilbaossa liikevaihdot kohosi suomalaisten ansiosta uusiin sfääreihin. Katajafanit tekivät myös tempauksen, jossa ajoivat bussilla Suomesta Bilbaoon. Kyseessä oli sama ”nakkibussi” jolla Kataja Basket taittaa vieraspelimatkansa. Jokaisessa maassa on vain ihmetelty, että mikä ilmiö tämä on. Varmasti jokainen isäntämaa haluaa Suomen lohkoonsa, sillä niin paljon tunnelmasta olisi poissa ilman tätä porukkaa.

Susijengin menestys arvokisoissa

Susijengi on saanut 2013 kisoista asti nauttia verrattain hyvästä menestyksestä, vaikka absoluuttiselle huipulle ei vielä ole mitään asiaa. Alkulohkot on yleensä klaarattu, mutta yksikään peli ei ole läpihuutojuttu. Mikäli ei ole ehdoton glory-hunter, tuo tämä asetelma haastajan roolissa kuitenkin paljon enemmän jännitystä alkulohkoon, jos verrataan esim jääkiekkokisoihin. Koripallo on jääkiekkoa huomattavasti enemmän kilpailtu laji, joten sen osalta on hyvä olla ylpeä tästäkin saavutuksesta.

Laitetaan alle sarjataulukot eri kisoista:

Kober 2013, alkulohko:

Site general layout graphic

Kober 2013, jatkolohko, alkulohkon pelit mukaan jatkolohkoon suoraan:

Site general layout graphic

Bilbao 2014 MM-kisat:

Site general layout graphic

Kaikki Suomen pelit olivat tappioista huolimatta tiukkoja (paitsi USA), Turkkia vastaan 4p jatkoajalla, Dominikaanista vastaan 6p ja Uusi-Seelantia vastaan 2p eli kokemuksena varmasti kovia pelejä

Montpellier EM 2015:

Site general layout graphic

Kisaisäntä Ranskaa vastaan pelin vieminen jatkoajalle oli suuri uroteko. Israelille ja Puolalle selkeämmät tappiot, thrillerivoitto Venäjästä ja murskavoitto Bosniasta. Jatkopeleissä Serbia jyräsi Suomen täysin.

Helsinki EM 2017:

Site general layout graphic

Suomi pelasi hurmiossa Hartwall Areenalla täyden kotiyleisön edessä. Kovat päänahat kaatui yksi toisensa jälkeen, paitsi tuleva mestari Slovenia, joka pelasi Dragicin ja Doncicin voimin. Lauri Markkasella oli mahdollisuus scorata voittoheitto loppusekunneilla, joten lähelle päästiin tästäkin. Jatkopeleissä Italia juoksi Suomen yli.

Joukkue on kehittynyt valtavasti 2010-luvulla, ja vaikka esim. 2014 kisoissa edustaneesta ryhmästä suurin osa alkaa olla eläkeiän kynnyksellä, on useampia kovia tekijöitä pompannut parrasvaloihin. Lauri Markkanen on joukkueen suurin toivo, ja on varmasti valmis edustamaan kotimaataan, mikäli se vain hänen NBA-tiimilleen sopii.

Site general layout graphic

Edellisissä reissukisoissa pelattiin Montpellierin Park Suites Areenalla, ensi syksynä Prahan O2-areenalla

Kohti Prahaa 2022 ja odotukset reissulle:

Kokeneena Saksan kävijänä odotin ehkä hivenen, josko Susijengi laitettaisiin Saksan lohkoon. Lopulta vaihtoehdoista Tshekki, Italia, Georgia ja Saksa osoitteeksi valikoitui Tshekki ja Praha. Melko pian kuitenkin itselleni muotoutui fiilis, että tämä on hyvä arpa. Olen saunablogissa kertonut Saksan saunoista ja kylpyläkulttuurista, ja Keski-Euroopan tyyliin ainakin yksi vastaava kylpylä löytyy Prahasta, nimeltään Aqua Palace, joten on hienoa päästä yhdistämään kylpyläreissut ja fantastinen urheilumatka ja saada lisäksi uusi maa maa-counteriin. Kaiken kaikkiaan vuodella koronan takia siirretyt kisat löytyy ensi vuoden kohokohtana matkustuskalenterista (joka on vielä vuodelle 2022 tyhjä, mutta täyttynee myös muilla kohteilla).

Tshekkiläinen tumma olut voisi olla myös kokemuksen arvoinen. Olen usein väännellyt paskoja puujalkavitsejä näistä paikoista, ja toteuttanut mm. Sveitsinleikettä sveitsissä, popita Baden Badenia Baden Badenissa, ranskalaisia Ranskassa jne, mutta P-rahan käyttämisen Prahassa jätän suosiolla väliin, varsinkin jos sillä Peellä tarkoitetaan sitä mitä silloin kun sanotaan kaiken olevan ihan peestä. Nyt oli niin huono juttu että jatketaan taas asialinjalla. Kaiken kaikkiaan reissu sisältää paljon kaikkea siistiä, ja vaikea nähdä ehtiikö viikonkaan reissuun tasapainottaa kylpylässä olemisen (hotelli todennäköisesti vain osaksi aikaa kylpylähotellista ja loput keskustasta), matsit, kasinolla käymisen ja yöelämään tutustumisen. Vuoden 2012 Englannin reissun jälkeen en ole myöskään käynyt maassa, jossa pitää maksaa eri valuutalla kuin euroilla (paitsi Ruotsissa pikaisesti risteilyllä), joten korunoilla maksaminen voi hämmentää kun palveluista joutuu pulittamana tonneja.

Suomen lohkossa olevista joukkueista Serbiaa voitaneen pitää suursuosikkina, mutta sen jälkeen tulee täysin voitettavissa olevia, joskin erittäin tasaisia otteluita. Israel on ollut monesti Suomelle hankala, mutta voitettavissa, Puolaa vastaan nähtiin jo Helsingissä korisseuraamisurani jännittävin ottelu, jonka olen koskaan nähnyt paikan päällä, tuossa pelissä Suomi oli 8p tappiolla ja Puolan pallonhallinta kun aikaa oli vain hitusen päälle minuutti. Markkasen viime hetken juoksudonkilla peli jatkoille, jatkoajalla viime hetken Markkasen hyppyheitolla toisille jatkoille ja siellä kairattiin voitto. Ehkä tässäkin matsissa nähdään samanlaista draamaa. Suomen lohkon kisaisäntä Tshekki on myös ollut Suomelle haastava, mutta niin ikään voitettavissa, Hollannin pitäisi olla taasen lohkon heikoin joukkue, josta pisteet ehdottomasti otettava. Neljä joukkuetta etenee jatkoon, joten kaikkea ei tarvitse voittaa, mutta pari voittoa vaaditaan. Nähdään varmasti urheilullisesti hienoja matseja. Kolme matseista on mukavasti iltapäivästä, joten illaksi voi suunnitella muita plänejä.

Lippujen hinnat on Susijengin tiedotteen mukaan erittäin halvat, ja halvimmillaan paikalle pääsee katsomaan kaikki matsit alle satasella. Alla kuva vielä Susijengin lähettämästä mailista:

Site general layout graphic

Susijengin lohkon otteluohjelma Praha 2022:

Perjantai 2.9.2022

 klo 14:00 ISR-FIN

klo 17:30 POL-CZE

klo 21:00 SRB-NED

Lauantai 3.9.2022

klo 14:00 FIN-POL

klo 17:30 CZE-SRB

klo 21:00 NED-ISR

Maanantai 5.9.2022

klo 14:00 POL-ISR

klo 17:30 CZE-NED

klo 21:00 SRB-FIN

Tiistai 6.9.2022

klo 14:00 NED-POL

klo 17:30 FIN-CZE

klo 21:00 ISR-SRB

Torstai 8.9.2022

klo 14:00 FIN-NED

klo 17:30 CZE-ISR

klo 21:00 SRB-POL

Eli jos joku urheilun ystävä on miettinyt kisoja, niin kyllä ainakin täältä lähtee ehdoton suosittelu lähteä mukaan tekemään Suomen matseista ikimuistoisia; vaikka pelit menisi päin persettä, on kokemuksena pelit hienoja. Fanit yhdessä ovat tehneet turnauksista jotain sellaista, mistä muut voivat olla kateellisia. Samaan reissuun saa yhdistettyä Keski-Eurooppalaisen saunakulttuurin, josta voit lukea enemmän Saunablogeista. Aqua Palace tarjoaa tämän ja sen perusteella, mitä selvittelin paikasta, on kyseessä erinomainen saksalaistyyppinen kylpylä, jossa varmasti tulee vietettyä aikaa, ja sen takia alussa mainitsinkin, että reissublogi mahtuisi melkein Saunablogiinkin.

1

Vastaa