Etusivu » EURO2020: Belgia-Suomi peli ennakko ja lohkoanalyysit viimeiselle kierrokselle

EURO2020: Belgia-Suomi peli ennakko ja lohkoanalyysit viimeiselle kierrokselle

Kaksi kierrosta on pelattu ja jonkunlaiset voimasuhteet alkaa hahmottua. Belgia-Suomi pelistä on puhuttu paljon mediassa ja lähtökohtana on lähes poikkeuksetta se, että Suomi tuon ottelun häviää. Suomi on aikojen saatossa pärjännyt Belgialle hyvin, kuten alla oleva kuvakin osoittaa.

Katkera Venäjä-tappio jätti paljon hampaankoloon, Milli-VAR vei Suomelta maalin ja lopulta Suomi hävisi yhdellä Venäjän soolomaalilla, vaikka oli eri tavalla pelissä mukana kuin Tanskaa vastaan. Venäjä voitti ottelun 0-1 ja Suomen historiallinen jatkopaikka saattoi jäädä maalin päähän. Tai tuon hylätyn maalin.

Tanska oli Belgiaa vastaan erittäin kova, ja myllytti hyökkäyksiä Belgian päähän, josta kertoo mm. maalipotkulukema, joka meni peräti 15-2 Belgialle, samoin laukaukset meni 22-7 Tanskalle, joten juutit pyörittivät kyllä peliä, mutta X-factor Belgialle oli tauolta kentälle saatu toipuva Kevin De Bryune, joka ensin alusti tasoituksen ja sitten tykitti itse komean voittomaalin. Suomelle oli tärkeää, että Tanska hävisi, mutta Tanskan tekemä maali Belgiaa vastaan ja ”vain” maalin tappio asettaa Suomen melko hankalaan tilanteeseen sen kannalta, mikäli mielitään lohkokakkoseksi.

Kaikesta huolimatta Belgia on ottelussa suursuosikki. Lukaku on jo luvannut auttaa tanskalaisia Eriksenin takia voittamalla Huuhkajat, mutta nähtäväksi jää pelaako mies edes ottelussa. Belgialla on periaatteessa varaa lepuutuksiin, sillä kakkosmiehistölläkin pisteen ottaminen Suomelta ja lohkovoiton varmistaminen pitäisi olla tehtävissä.

Käydään läpi tilanteet eri tuloksilla, vaikkakin Suomen piste melko epätodennäköiseltä tuntuukin, kuvat otettu livetulokset.com:

Suomi voittaa Belgian ja Tanska Venäjän: Suomi on lohkovoittaja 6 pisteellä tasapisteissä Belgian kanssa, mutta keskinäisen voittaneena edellä. Belgia sijoittuu kakkoseksi myöskin 6 pisteellä, Tanska kolmoseksi 3 pisteellä (keskinäisessä voitto Venäjästä) ja Venäjä jää jumboksi. Tanskan maaliero Venäjä voitossa saattaa olla ratkaisevassa roolissa heidän jatkopaikan kannalta.

Suomi voittaa Belgian ja Tanska-Venäjä päättyy tasan: Suomi lohkovoittaja 6 pisteellä, Belgia kakkonen 6 pisteellä keskinäisen hävinneenä. Venäjä on 4 pisteellä vahvoilla lohkokolmosten vertailussa ja Tanskan kisat päättyvät 1 pisteeseen.

Suomi voittaa Belgian ja Venäjä Tanskan: Suomi, Belgia ja Venäjä päätyvät kaikki kuuteen pisteeseen. Tällöin keskinäisten järjestys ratkeaa maalierolla. Venäjällä se on 2 maalia pakkasella. Maalin voitolla Belgiasta Belgia ykkönen, Suomi kakkonen ja Venäjä kolmonen. Mikäli Suomen voitto Belgiasta olisi 3 maalia (äärimmäisen epätodennäköistä) olisi Suomen maaliero +2 ja Belgialla 0, jolloin Suomi voittaisi lohkon, Belgia kakkosena ja Venäjä kolmosena varmasti jatkossa. Jos taas Suomen voitto Belgiasta on 2 maalia, olisi maaliero +1 sama kuin Belgialla, jolloin vertailtaisiin tehtyjä maaleja, jossa Belgia olisi edellä ja lohkoykkönen. Vasta kuuden maalin tappiolla Belgia tippuisi Venäjän taakse, mutta tämä ei ole mahdollinen kuin villeimmissä futisunelmissa. Belgia on siis varmuudella lohkossa kahden joukossa.

Suomi ja Belgia tasan ja Tanska voittaa Venäjän: Belgia lohkovoittoon 7 pisteellä, Suomi kakkonen 4 pisteellä, Tanska ja Venäjä 3 pisteessä, mutta Tanskan keskinäinen vie sen lohkokolmoseksi.

Suomi ja Belgia tasan ja Tanska ja Venäjä tasan: Belgia lohkovoittoon 7 pisteellä, Suomi ja Venäjä tasapisteisiin 4p, mutta keskinäisen perusteella Suomi lohkossa kolmoseksi ja kolmosten vertailuun, jossa varmasti vahvoilla. Tanska jää jumboksi 1 pisteellä.

Suomi ja Belgia tasan ja Venäjä voittaa Tanskan: Belgia vie lohkon 7 pisteellä, Venäjä kakkonen 6 pisteellä, Suomi kolmonen 4 pisteellä mutta vahvoilla vertailussa. Tanska nelonen 1 pisteellä.

Suomi häviää Belgialle ja Tanska voittaa Venäjän: Tämä on ehdottomasti todennäköisin skenaario. Belgia voittaa lohkon 9 pisteellä, ja Suomi, Tanska ja Venäjä päätyvät kaikki kolmeen pisteeseen. Ratkaisevaksi koituu se, millä erolla Tanska voittaa Venäjän:

-jos voittaa 1-0, kaikki kolme joukkuetta ovat tasapisteissä samalla maalierolla keskinäisissä. Tämän jälkeen katsotaan kuka on hävinnyt Belgialle niukimmalla erolla. Venäjä on hävinnyt 3-0, joten jos Suomi häviää pienemmällä erolla se on Venäjän edellä kolmas. Tanskan ohittaakseen tässä tilanteessa Suomen on hävittävä kuitenkin maalilla niin että se tekee itse maaleja. 2-3 tappio Belgialle riittäisi tässä tilanteessa kakkospaikkaan. 0-1 tappiolla Suomi jäisi Tanskan taakse, koska Tanska hävisi 1-2 eli teki maaleja. 1-2 tappio Belgialle taas tarkottaisi sitä että Tanskan ja Suomen välisiä korttien määriä vertailtaisiin. Tällä hetkellä Suomella on 4 korttia ja Tanskalla 3, eli Tanska olisi edellä. Jos nämäkin menevät tasan, on Tanska edellä rankinginsa perusteella. Samanlaiseen vertailuun päädytään tässä skenaariossa Venäjää vastaan kolmossijakamppailussa, mikäli Belgia-Suomi päättyy 3-0. Myös Venäjällä on yksi kortti vähemmän kuin Suomella.

Muilla kolmen maalin tappioilla kuin 0-3 Suomi on Venäjän edellä, mikäli tähän vertailuun päädytään (eli Tanska voittaa 1-0 Venäjän ja Suomi häviää). Yli kolmen maalin tappioilla Suomi on varmuudella jumbo tässä vertailussa.

-jos Tanska voittaa Venäjän 2-1, 3-2, 4-3 jne Suomi jää jumboksi, riippumatta Belgia-Suomi pelin tuloksesta, sillä keskinäisten maalierot menee tasan, mutta Venäjällä ja Tanskalla on enemmän tehtyjä maaleja. Tanska on tällöin lohkon kakkonen ja Venäjä kolmas.

-jos Tanska voittaa Venäjän yli maalilla, on Tanska kakkonen ja Venäjä jumbo riippumatta miten monella maalilla Suomi häviää Belgialle. Tämä maaliero on kuitenkin isossa roolissa, kun Suomi menee lohkokolmostne vertailuun, eli tällä on silti iso merkitys

Suomi häviää Belgialle ja Tanska ja Venäjä pelaavat tasan: Belgia vie lohkon 9 pisteellä, Venäjä kakkonen 4p, Suomi lohkokolmosten vertailussa 3 pisteellä ja Tanska jumbo 1 pisteellä. Suomen maaliero saattaa ratkaista jatkoonmenon.

Suomi häviää Belgialle ja Venäjä voittaa Tanskan: Belgia vie lohkon 9 pisteellä, Venäjä kakkonen 6 pisteellä, Suomi kolmonen 3 pisteellä ja lohkokolmosten vertailussa negatiivisella maalierolla (Belgia-tappion verran pakkasella) ja Tanska jää nollille

Tiivistetysti voidaan sanoa siis, että Suomi on tasapelillä erittäin vahvasti jatkopaikassa kiinni, mutta tappiolla ollaan lähes varmasti lohkossa kolmosten vertailussa, jossa ei erityisen vahvoilla olla. Ainoa mahdollisuus, jolla Suomi nousee tappiolla lohkokakkoseksi on se, että Tanska voittaa Venäjän 1-0 ja Suomi häviää Belgialle 2-3, 3-4 jne. 1-2 tappiollakin tämä on mahdollista, jos Tanska ottaa Venäjää vastaan kaksi korttia enemmän mitä Suomi Belgiaa vastaan.

Käydään seuraavaksi muiden lohkojen tilanteet läpi:

Tappioitta useamman vuotta edennyt Italia varmistaa lohkovoiton A-lohkossa, mikäli se ottaa Walesilta pisteenkin. Wales nousisi voitolla Italian ohi, mutta tämä on epätodennäköistä. Tasapelillä Wales varmistaisi kakkospaikan, mutta murskatappiolla ja samaan aikaan Sveitsin murskavoitolla Sveitsi voi nousta Walesin edelle. Turkki voi Sveitsin voittamalla nousta lohkokolmoseksi, mutta sen maaliero on niin pahasti pakkasella, että se tuskin riittää silti jatkoon. Turkin voitto olisi siis hyvä asia Suomen jatkohaaveiden kannalta (lohkokolmosista kahden pitäisi jäädä Suomen taakse, ja Suomi olisi lohkokolmosena todennäköisesti 3 pisteessä maalierolla -1 -2 tai -3.

Hollanti on varmistanut lohkovoiton, sillä se on voittanut sekä Itävallan ja Ukrainan, ja nämä eivät voi molemmat enää nousta keskinäisessään 6 pisteeseen, jolloin Hollanti voi pahimmassakin tapauksessa joutua tasapistevertailuun vain toisen näistä kanssa, ja voittaa sen keskinäisen perusteella. Myöskään Pohjois-Makedonia ei voi nousta enää kolmospaikalle, sillä se on hävinnyt Itävallalle ja Ukrainalle. Lohkon kakkospaikka ratkotaan ottelussa Ukraina-Itävalta. Tasapelillä Ukraina on kakkonen tehtyään enemmän maaleja. Suomen kannalta tasapeli olisi huonoin mahdollinen, sillä kolmosten vertailussa kolmosella tällöin olisi 4p. Paras tilanne olisi, että joko Ukraina tai Itävalta häviää ottelun isolla maalierolla (periaatteessa pitäisi hävitä isommalla, millä Suomi häviää Belgialle, että Suomi olisi kolmosten vertailussa edellä)

Tämän lohkon voittajalle vastustaja tulee kivikovasta F-lohkosta (2.) joten voittopaikka ei ehkä se halutuin ole. Lohkon kakkonen saa vastaansa E-lohkon kakkosen, joka saattaa olla hyvinkin Ruotsi. Joka tapauksessa kaikki E-lohkon joukkueet ovat helpompia, mitä tarjolla olevat F-lohkon kakkoset, kuten Saksa tai Ranska. Englanti ja Tshekki kohtaavat kärkikamppailussa, jonka voittaja voittaa lohkon. Tasapelillä Tshekki vie paremmalla maalierolla. Englanti tippuu lohkokolmoseksi vain jos se häviää Tshekille ja Skotit voittaa Kroatian ja maalierot painuvat suotuisasti Skoteille. Samoin voi käydä Tshekeille, jos se häviää Englannille ja Kroatia voittaa skotit riittävällä erolla. Kroatia ja Skotlanti kohtaavat toisessa ottelussa, jonka voittaja on todennäköisesti lohkokolmosena jatkossa 4 pisteellä. Suomen kannalta olisi tästä pelistä hyvä tasuri, jolloin molemmat jäisivät 2 pisteeseen.

Espanja on napsinut lohkossa tasureita, mutta lohkovoitto ei ole enää sen omissa käsissä. Suomen kannalta ihannetilanne olisi kolmosten vertailua miettiessä, että Ruotsi voittaisi Puolan ja Slovakia Espanjan, mutta tämähän ei kauhean todennäköistä ole. Ruotsi pystyisi Puola voitolla varmistamaan lohkovoiton, mutta tappiolla se tippunee jopa kolmoseksi. Todennäköisin skenaario on, että Espanja voittaa Slovakian ja nappaa lohkovoiton, sillä samalla selkä seinää vasten pelaava Puola nappaa voiton Ruotsista, ja Ruotsi jää lohkokolmosten vertailuun, mutta menee varmasti jatkoon 4 pisteellä, Puolan ottaessa kakkospaikan.

Tässä lohkossa nähtiin yllätys, kun Unkari vie pisteitä Ranskalta. Saksa osoitti vahvuutensa, ja kohtaa vielä Unkarin. Ranskalle riittäisi lohkovoittoon voitto Portugalista, mutta mikäli tämä ei toteudu, painelee Saksa todennäköisesti ykköseksi. Suomen kannalta pitäisi toivoa Ranskan suurinumeroista voittoa Portugalista, mutta tämä todennäköisesti ei toteudu. Vasta kolmen maalin voitolla olisi merkitystä sen kannalta, että Suomi voisi negatiivisella maalierolla niukalla maalimäärällä päästä Portugalin edelle. Hyvin todennäköisesti kaikki kärkimaat ovat jatkossa viimeistään vertailun kautta.

Tiivistetysti lohkoista jäädään kolmosena Suomen taakse seuraavilla tavoilla. Todennäköisyydet heitetty hyvin karkeall arviolla

A: Turkki voittaa Sveitsin niin että Suomen tappio ja Turkin voitto ei ole yhteensä 5 suuruinen tai Turkki ja Sveitsi pelaavat tasan (todennäköisyys noin 40%)

B: Suomen lohko

C: Itävalta tai Ukraina voittaa isommalla maalierolla toisensa mitä Suomi häviää Belgialle (todennäköisyys n. 15%)

D: Kroatia ja Skotlanti pelaavat tasurin (todennäköisyys n. 30%)

E: Puola ei voita Ruotsia ja Espanja voittaa Slovakian isommalla maalierolla mitä Suomi häviää Belgialle todennäköisyys (n.10-15%)

F: Portugali häviää kaksi maalia isommalla erolla Ranskalle mitä Suomi Belgialle ja Unkari ei voita Saksaa (todennäköisyys 5%)

Mikäli oletetaan että Suomi lohkokolmosena jatkoon painelee, vastustaja määräytyy tämän taulukon perusteella. Todennäköisimmät tippujat olisi lohkoista A ja D, A ja C tai C ja D.

Jos tippujat lohkoista A ja D tai A ja C, Suomi saisi vastaan F-lohkon voittajan, kolmanneksi todennäköisimmässä tapauksessa vastaan tulisi E-lohkon voittaja.

1

Kirjoita kommentti