Etusivu » Chicago Bulls ja Lauri Markkanen playoffjahdissa

Chicago Bulls ja Lauri Markkanen playoffjahdissa

Otetaan tämän päivän blogipostauksessa pieni katsaus Chicagoon ja tsekataan miten kaupungin koripalloylpeys Bulls on pärjännyt. Koripalloihmiset ovat varmastikin Bullsia Lauri Markkasen myötä Suomessa seuranneet, mutta käydään tässä vähän läpi alkukautta ja Laurin sekä muiden avainpelaajien otteita, unohtamatta tietenkään aina yhtä ahdistuneen näköistä päävalmentajaa Jim Boylenia.

Minkälaisella porukalla kauteen lähdettiin

Chicago lähti kauteen realistiset playoff-tavoitteet niskassaan. Olihan viime kausien heittopussi saanut parin viime vuoden drafteista hyviä nostoja, kuten Wendell Carter Juniorin ja Coby Whiten. Lisäksi Washingtonista hommattiin tsekkiläistakamies Tomas Satoransky, kuten myös Otto Porter aiemmassa vaiheessa. Lisäksi joukkueeseen tuli Thaddeus Young ja useita lupaavia myöhempien kierrosten varauksia. Markkanen oli kakkoskaudellaan osoittanut isännän elkeitä ja kolmoskauden tavoitteena oli ottaa kunnon läpimurto isojen poikien peleissä.

 

Bullsilla on tätä kaveria ikävä

 

Myös aiemmin Minnesotasta Laurin draftin yhteydessä treidatut huippupelaaja, kakkospaikkaa pelaava Zach Lavine sekä Kris Dunn jatkoivat joukkueessa, ja myös Ryan Arcidiacono oli osoittanut hyviä otteita täydentäen laajaa takakenttäosastoa. Isompia menetyksiä Bulls ei kärsinyt, ja lähteneet pelaajat olivat enemmän tai vähemmän pienen roolin pelaajia aiemmilla kausilla. Isoimpana nimenä lähtijöistä ehkäpä Robin Lopez, joka antoi tilaa nousevalle sentteritähdelle Carter Juniorille

Alkukausi ollut takkuista

Nopea katsaus sarjataulukkoonkin sen osoittaa: ihan kauhean hyvin ei ole mennyt. Alkukaudesta voittoja on tarttunut 35 pelistä vain 13. Playoffeihin oikeuttava kasipaikka on kuitenkin ihan ulottuvilla edelleen, sen verran iso harppaus Idässä on TOP6 joukkueiden ja loppujen välillä.

Bulls on pelannut aika surkeita pelejä kärkijengejä vastaan, ja hävinnyt tämän hetken top6 idän joukkueita vastaan pelatut matsit 8/8 ja lännen top6 vastaan pelatut 2/3 (ainoa voitto Clippersistä), mutta ollut toisinaan hyvinkin vahva heikkoja vastaan. Silti härät ovat menettäneet useita näpeissä olleita voittoja heikompiakin vastaan todella rumiin sulamisiin. Vastapainoksi kuitenkin myös ainakin yksi tällainen voitto, joka jäi erityisen sykähdyttävänä mieleen ja tekee koripallosta huikean pelin seurata

Kaiken kaikkiaan alkukaudesta on jäänyt vaisu maku. Voittoja olisi pitänyt ottaa helpoista peleistä, mutta niitä on luovutettu katkerillakin tavoilla. Yleisesti olen lukenut useitakin tekstejä, jossa suurimpana syypäänä pidetään Jim Boylenia, jonka peluutusvalinnat herättävät toistuvasti kummastusta. Boylen vaikuttaa itsepäiseltä valmentajalta, joka haluaa jyrätä silti oman mallinsa mukaan. Mm. Lauri Markkasen vahvuuksia ei ole hyödynnetty, ja Laurin tehot on jäänyt piippuun. Zach Lavine tekee mitä haluaa ja ottaa toisinaan idioottimaisia heittovalintoja itsekkyytensä takia, mutta jatkaa epäonnistumisista huolimatta.

Lauri Markkasen alkukausi pähkinänkuoressa

Markkanen aloitti kauden hurjalla 35 pisteen ilotulituksella, jossa kylkiäisiksi otettiin 17 levypalloa, eli käsittämättömän hyvällä pelillä. Lauri totesi valmentajalle pelin jälkeen, ettei peli ollut vielä hänen parastaan.

 

Valitettavasti 35 pelin jälkeen pistemäärä on edelleen kauden korkein ja levypallomäärää on sivuttu kertaalleen, eli lupaavasti alkanut kausi jotenkin lässähti. Seurasi hyvin vaatimattomien pelien jakso, ja Laurin heittojyvä oli täysin kateissa. Vahva epäilys, että Finnisher ei ollut ihan täydessä pelikunnossa, ja mm. selkä -tai kylkivammasta puhuttiin. Lauri kuitenkin pelasi peleissä, mutta heittomäärät jäi pienemmäksi. Lauria herätelläkseen Boylen peluutti hänen tilallaan useamman pelin putkeen Thaddeus Youngia, koska hän oli sillä hetkellä parempi henkilö ratkaisuhetkille; ja oikeassahan hän oli, avauspelin jälkeinen Markkanen oli vain varjo aiempien kausien parhaastaan. Toisaalta monesta suusta on kuultu että Lauri ei Boylenin peluutuksessa pääse oikeuksiinsa, ja supertähdestä ei saada kuorittua potentiaalia irti. Monissa fanisivustoilla yms. on väläytelty myös Markkasen siirtoa toiseen seuraan, mutta alunperin Bullsiin franschise-pelaajaksi hommattu Lauri kyllä kannattaisi pitää; pistää vaikka valmentaja vaihtoon ja ottaa toinen tilalle.

Sittemmin Markkanen on osoittanut piristymisen merkkejä, ja etenkin täysin hukassa ollut kolmonen on alkanut taas tippumaan tutulla tarkkuudella. Kauden aikana Bulls on kuitenkin käyttänyt rotaatiotaan laajemmin, eikä Markkasen peliaika ole ollut ihan niin iso, mitä tämän tason pelaajalle tulisi antaa. Heittoratkaisut jakautuvat myös laajemman joukon kesken, koska Bullsilta löytyy isompi joukko ratkaisuun kykeneviä pelimiehiä. Thaddeus Young on myös sen tason pelaaja, että Boylenillä on ikävä homma löytää samaa paikkaa pelaavalle Laurille ja Youngille minuutit, myös Young pelaa liian pieniä minuutteja.

 

Markkanen donkkaa susipaidassa

 

Markkasen tilastoissa on havaittavissa selkeä tiputus viime kauteen. Viime kaudellahan ”King In The North” huilasi alkukauden loukkaantumisen takia, mutta löi loppukaudella kovia lukemia tiskiin. Tällöin Markkanen oli yhdessä LaVinen kanssa oikeastaan ainoat isommat kantavat voimat, nyt tilanne on muuttunut.

Kuten allaolevasta tilastokuvasta näkyy, niin merkittävimmät poiminnat ovat peliajan, levypallojen ja pistemäärän tippuminen aikalailla rookie-kauden tasolle (levypalloissa jopa alemmas). Yksi iso syyllinen Markkasen levypallomääriin on toki vahvan levypallopelaaja Carter jr:n nousu yhä isompaan sentterirooliin, jolloin aiemmin Laurin nappaamat levyt jäävät hänelle. Syöttäjänä Lauri on kehittynyt kausi kaudelta hitaasti mutta varmasti.

Markkasen uratilastot: Yahoo.com

 

Arviot ja analyysit muista Chicagon pelaajista lyhyesti

Zach LaVine, heittävä takamies

Tällä hetkellä Bullsin suurin tähti, menossa myös allstars peliin. Lavinen mukana Bulls joko voittaa tai kaatuu, ja se ei ole hyvä asia, sillä Lavine on erittäin itsekäs pelaaja, ottaa paljon heittoja, välillä täysin hölmöistäkin paikoista, vaikka voisi syöttää niin laput silmillä vaan kolmonen lähtee monta metriä kaaren takaa. Hyvänä heittopäivänä nousee sankariksi, ja mm. tuossa ylhäällä olevassa Charlotte-voitossa tiputteli kolmoset 13/17 ja kaikkiaan löi tauluun 49p. Lauri veti tuossa samassa matsissa kauden pohjat 3p. Huonona heittopäivänä saattaa turhautua entisestään ja heitellä entistä hölmömpiä heittoja ja syö joukkuehengen ja pilaa voiton. Bullsin onneksi LaVine on taidoiltaan aika kova pelaaja etenkin hyökkäämään, ajaa hyvin korille ja heittää taitavasti kolmosia. Kun tämän kaverin päähän saataisi vähän peliälyä ja joukkuepeliä, niin voitaisiin puhua todellisesta tähdestä.

Wendell Carter Jr. , sentteri

Toissakauden ykköskierroksen drafti on osoittautunut kelpo pelimieheksi sentterin tontilla. Sentterien ammattitauti eli virheherkkyys vaivaa välillä Wendelliäkin, mutta muuten kyseessä erinomainen levypallopelaaja ja heittää tarkasti kaukaakin. Kolmoset uppoaa yllättävänkin hyvin sentteripelaajaksi. Hakee toisinaan korin altakin kovia koreja, mutta ei varsinaisesti silti mikään skoraaja. Toinen kausi menossa, ja tulee varmasti olemaan mies paikallaan tulevina kausina. Syönyt Laurin levypallomääriä.

Tomas Satoransky, pelintekijä

Tsekkiläinen treidattiin Washingtonista täksi kaudeksi. Nöyrä joukkuepelaaja, joka ei tee itsestään numeroa. Ei varsinainen skoraaja, mutta jakelee hyvin syöttöjä ja kelpo kaveri. Ei loista tilastoissa, mutta tuo Bullsin peliin silti paljon ja pelityyli nostaa joukkuehenkeä.

Coby White, takamies

Ns. Combo-guard, eli pystyy pelaamaan joko pointin tai heittävän takamiehen paikkaa. Tämän kauden Bullsin ykköskierroksen varaus. Ennakkoluuloton pelityyli ja tarkka heittäjä. Ei ole vielä avauksen miehiä, mutta otteet olleet lupaavia, ja peliaika tulee kasvamaan jatkossa entisestään.

Otto Porter Jr, laituri

Porter on ollut pitkään loukkaantuneena, mutta kuuluisi terveenä ollessaan vakiokalustoon ja toisi Bullsin peliin paljon

Daniel Gafford, laituri

Bullsin kakkoskierroksen varaus on osoittanut kelpo otteita ja tuo penkiltä toisinaan hyökkäysvoimaa ja antaa lepominuutteja.

Thaddeus Young, laituri

Kilpailee Markkasen kanssa minuuteista, ja veikin loppuminuuttien roolin Markkasen tuskaillessa heittonsa (ja vammojensa?) kanssa. Vahva jässikkä, mutta Laurin ollessa normikunnossa suomalainen menee syvyyskartassa kyllä selvästi edelle.

Kris Dunn, pelintekijä

Dunn siirtyi samassa kaupassa Markkasen ja LaVinen kanssa Chicagoon. Aiemmilla kausilla kantoi pelintekovastuuta enemmän, ja pelaa edelleenkin paljon, mutta pelinteko menee nyt osittain Satoranskyn kautta. Yksi NBA:n parhaita riistäjiä, mutta heittotaito kehnohko. Tekee erittäin vähän koreja, ja kolmosia ei kannata ottaa ellei ole pakko.

Ryan Arcidiacono, pelintekijä

Viime kaudella kohtuu isossakin roolissa välillä väläytellyt erittäin hyvä joukkuepelaaja. Rooli pienentynyt selvästi tälle kaudelle. Ei ole skoraaja, mutta löytää hyvin pelaajat, ja kierrättää palloa.

Denzel Valentine, laituri/heittävä takamies

Vuoden 2016 Chicagon ykkösdrafti, 14. sijalla varattu Valentine on joutunut Boylenin koirankoppiin ja ei saa juurikaan minuutteja. On väläytellyt vähillä minuuteilla, mutta jostain syystä Boylen ei peluuta miestä, vaikka voisi tuoda lisää elementtejä Bullsin peliin.

Muut pelaajat: Shaquille Harrison, Luke Kornet, Cristiano Felicio, Chandler Hutchinson, Adam Mokoka, Max Strus

Jääneet hyvin pieneen tai olemattomaan rooliin joukkueessa tällä kaudella, joten varsinaista analyysiä hankalampi tehdä heistä.


Katselusuositus la-su yölle:

 Aika: 05.01.2020 klo 03:00

Paikka: United Center, Chicago, Illinois

TV-lähetys: Ruutu+

Vihje: Boston ml. Bulls on hävinnyt idän TOP6-joukkueita vastaan kaikki 8 peliään. Bostonille ei kirjoitushetkellä ole vielä kertoimia kuin yksittäisellä bookkerilla, mutta mikäli muut avaavat samaan tasoon, kerrointaso 1,72 riittää mielestäni peleihin helposti.

Lisäilen peliin pelaajaerikoisvihjeitä myöhemmin

Katso avoimet vihjeet tästä!

 

-habs


Kirjoita kommentti