fbpx
Rekisteröidy
Etusivu » Vedonlyöntiopas, Osa 2: Todennäköisyysarvio

Vedonlyöntiopas, Osa 2: Todennäköisyysarvio

Pyrkiessämme tekemään vedonlyönnillä tuottoa, meillä olisi aina hyvä olla jonkunlainen todennäköisyysarvio pelaamaamme kohteeseen ja pelaamallemme pelivalinnalle. Kävin aiemmin läpi oppaan 1. osassa, miten vedonvälittäjän kertoimista voidaan laskea auki heidän kertoimiensa taustalla olevat arviot. Todennäköisyysarviota tarvitaan, jotta tiedämme missä pelivaihtoehdoissa on valueta eli arvoa pelaajalle eli toisin sanoen, mitkä kertoimet ovat vedonlyöntisivustoilla asetettu liian korkeiksi suhteessa tapahtuman toteutumisen todennäköisyyteen. Todennäköisyysarvion tekemiseen ei ole mitään yhtä ainoaa oikeaa tapaa ja tavat vaihtelevat paljon myös riippuen siitä mistä lajista tai tapahtumasta lyödään vetoa. Osa vedonlyöjistä laskee todennäköisyysarvioita käyttäen pääasiassa tarjolla olevaa dataa tietystä lajista ja sarjasta korjaten arviota manuaalisesti käyttäen tietoa, jota ei näe suoraan numeroista, kuten vaikkapa loukkaantumisia, kuntotekijöitä tai vaikkapa sääolosuhteita. Laskennallisten arvioiden tekeminen tiettyihin lajeihin on laajan tarjolla olevan tilastoinnin takia huomattavasti helpompaa, kuin vaikkapa osaan lajeista joihin tällainen tilastopohjaisen arvion tekeminen on jopa mahdotonta.

 

Helpoimpia lajeja laskennallisiin tilastoihin pohjautuvien arvioiden tekemiseen ovat ehdottomasti lajit ja sarjat, joista löytyy laajaa tilastodataa, kuten vaikkapa jalkapallo, jääkiekko, koripallo ja muut yleisimmät joukkuepelit. Vastaavasti toisessa päässä ovat lajit, joissa tapahtuman luonne ja kulku on aina liian erilainen ja vertailukohtia ja toistoa ei tule niin paljon, että saataisiin pidemmältä ajalta tarkkoja tilastoja ja dataa. Esimerkkejä tällaisista lajeista ovat esimerkiksi kaikki viihdetapahtumat ja monesti myös yksilölajit.

 

Todennäköisyysarvio voi siis olla pääasiassa tilastoista laskettu, mutta myös muitakin vaihtoehtoja on. Osalla pelaajista saattaa olla erittäin hyvä ja tarkka näkemys, miten todennäköisesti pelaaja 1 voittaa pelaajan 2 tenniksessä tai vaikkapa hiihdossa, mutta varsinaista laskennallista arviota hän ei ole tehnyt ja silti hän saattaa pystyä määrittelemään hyvinkin tarkat todennäköisyysarviot seuraamaansa lajiin. Todennäköisyysarviota ei ole tietenkään välttämätöntä tehdä itse tai osata tehdä itse, ei ole väärin käyttää omassa vedonlyönnissään jonkun toisen tekemiä arvioita. Toisten arvioilla pelatessa on syytä olla hyvin vakuuttunut arvioiden tekijän osaamisesta, koska jokainen on vastuussa omista vedoistaan ja voitollinen vedonlyönti on kuitenkin pidemmässä juoksussa mukavampaa kuin tappiollinen. Mikäli on tiedossa, että joku on useamman vuoden ajan ja monen tuhannen vedon jaksolla pystynyt tietyssä lajissa ja sarjassa tekemään voittoa omilla arvioillaan niin saattaa hänen arvioillaan pelaaminen olla selkeästi tuottoisampaa kuin pelaaminen omilla arvioillasi lajiin tai sarjaan, josta sinulla ei ole tarpeeksi tietoa pystyäksesi luomaan riittävän tarkat arviot ja löytämään tuottoisia kohteita vedonlyöntiyhtiöiden tarjonnasta.

 

Todennäköisyysarviot eivät ikinä ole absoluuttisia totuuksia olitpa laskenut tai tehnyt ne itse, tai olivatpa ne kuinka kokeneen vedonlyöjän kynästä tahansa. Arvioihin täytyy aina suhtautua varauksella ja yhteen vetoon ei koskaan tule panostaa liikaa, vaikka se olisi arvion mukaan erittäinkin maukas pelikohde. Vihjeet ja vedot voivat olla voitollisia, vaikka arviot eivät olisi täydellisiä, niin kuin ne eivät voikaan olla. Yleisesti ottaen arviot ovat pelattavaan kohteeseen useammin liian positiivisia kuin liian negatiivisia, joten hyödyntäessäsi vedoissa jonkun muun arvioita, tämä on syytä ottaa huomioon.