fbpx
Rekisteröidy
Etusivu » EM-kisojen lohkospekulaatio osa 1

EM-kisojen lohkospekulaatio osa 1

Noniin, huhhuh, vihdoinkin se on totta. Suomi pelaa arvokisoissa ja spekulaatio lohkoista voidaan aloittaa! Se ei ole tässä vaiheessa helppoa, kun liikkuvia osia on järjetön määrä, mutta kun pelit etenee ollaan hetken päästä viisaampia. Käydään tässä osassa läpi lohkojen tilanteet ja tuodaan samalla ilmi se fakta että Suomella on paljonkin pelissä Kreikkaa vastaan! Toivottavasti juhlista on toivuttu, sillä tuo Kreikka-matsi saattaa hyvinkin ratkaista sen, lähteekö Suomi arvontoihin kolmos -vai neloskorista.

Tämä seuraava läpikäynti on tällainen alustava spekulaatio, jossa tietoa on hyvin vähän, skenaarioita on vielä järjetön määrä ja muutama peli voi muuttaa tilanteen päälaelleen. Mutta mennään todennäköisten skenaarioiden ja mutujen varassa sinne asti:

EM-kisojen lohkospekulaatiot

Koska kisat pelataan tällä hetkellä useammassa maassa, on isäntämaille pedattu jo varmoja paikkoja tiettyihin lohkoihin. Tästä johtuen Suomen tulevaa lohkoa voidaan arvailla sitä mukaa, kun samalla tasolla/samassa arvontakorissa olevien isäntämaiden paikat ja korit alkavat varmistua (Suomen korissa olevien isäntämaiden lohkoon Suomi ei voi joutua), joskin erittäin paljon muuttujia vielä ilmassa, ja kaikki on hyvin spekulatiivista.

Joukkueiden arvontakorin numero määräytyy EM-karsintalohkomenestyksen perusteella, ja tämän takia yritetään laittaa joukkueita tässä vaiheessa jo johonkin järjestykseen, jota voi sitten muuttaa kun tietoa enemmän tulee.

Mikä on tilanne karsintalohkoissa tällä hetkellä:

Lohko A: Englanti on varmistanut paikan lohkoykkösenä ja Tshekki lohkokakkosena

Lohko B: Ukraina on varmistanut lohkovoiton. Viimeisellä kierroksella Serbia pelaa Ukrainaa vastaan kotona ja Portugali Luxemburgia vastaan vieraissa. Serbia lunastaa kisapaikan vain jos voittaa ja Portugali kärsii pistemenetyksen.

Lohko C: Tällä hetkellä Hollanti ja Saksa 15p ja P-Irlanti 12p. Jäljellä olevat ottelut näillä joukkueilla ovat P-Irlanti-Hollanti, Saksa-Valko-Venäjä, Saksa-P-Irlanti ja Hollanti-Viro. P-Irlanti on hävinnyt aiemmat keskinäiset ottelunsa Saksalle 0-2 ja Hollannille 3-1. Hollanti voitti ottelun Saksaa vastaan 2-4 vieraissa ja hävisi kotona 2-3 Spekulatiivisella tasolla P-Irlanti voi siis molemmat ottelunsa voittamalla päästä tasapisteisiin (tai ohi jos Saksa/Hollanti häviäisi heittopusseille) ja tilanteeseen jossa kaikille kolmella on 18p. P-Irlanti tarvitsisi näistä kuitenkin yli maalin voitot jatkopaikkaan. Uskon että tätä tilannetta ei voi pitää kovin realistisena, vaan todennäköisin tilanne on että Saksa ja Hollanti voittaa loput ottelunsa ja keskinäisten perusteella Hollanti on lohkon 1. ja Saksa 2.

Lohko D: Tässäkään lohkossa ei vielä ole satavarmaa tilannetta, mutta spekulointi on helpompaa, koska kierroksia jäljellä yksi. Tanskalla 15p Sveitsillä 14p ja Irlannilla 12p. Joukkueiden viimeiset pelit ovat Gibraltar-Sveitsi ja Irlanti-Tanska. Sveitsi voittanee pikkumaan helposti ja ottaa 17p saldollaan jatkopaikan. Lohkon tilanteen kannalta ratkaiseva on siis Irlanti-Tanska. Jos Irlanti voittaa, on Sveitsi lohkoykkönen ja Irlanti kakkonen, koska voittaa tasapistevertailussa tällöin Tanskan. Jos Irlanti ja Tanska pelaa tasan, on Sveitsi ykkönen, mutta Tanska nappaa kakkospaikan. Jos taas Tanska voittaa, voittaa se samalla lohkon ja Sveitsi on lohkon kakkonen.

Tästä seuraava spekulaatio on sikäli turhaa, sillä Sveitsi ei Gibraltarille pisteitä menetä, mutta mikäli Sveitsi kompuroisi Gibraltarille tasurin ja Irlanti voittaisi Tanskan, on kaikilla 15p, ja tällöin vertailtaisiin keskinäisten pisteitä, joita olisi kaikilla 5. Maalierot keskinäisissä ovat Sveitsille 6-5, Tanskalle 5-4 ja Irlannille 2-4. Tässä tilanteessa Irlanti tippuisi siis ulos maalin voitolla, mutta 2 tai isommalla voitolla rannalle jäisi Tanska. Mikäli taas Sveitsi häviää Gibraltarille, niin Irlannin voittaessa Tanskan Irlanti olisi lohkovoittaja ja Tanska lohkokakkonen.

Lohko E: Tässäkään lohkossa ei ole vielä paikkoja jaettu. Kroatialla 14p, Unkarilla 12p ja Slovakialla 10p ja Walesilla 8p. Slovakialla ja Walesilla kuitenkin jäljellä kaksi ottelua, kun kahdella kärkijoukkueella enää yksi.
Kroatialla jäljellä oleva peli on Slovakiaa vastaan kotona ja Unkarilla Walesin vieraana. Kroatia varmistaisi lohkovoiton ottamalla Slovakiasta vähintään tasurin. Waleskin voi vielä jatkopaikan napata voittamalla Azerit ja Unkarin, ellei Slovakia saa Kroatiasta voittoa. Päivitetään tämän lohkon tilannetta, kunhan 16.11 pelit on pelattu, ja saadaan inhimillinen määrä erilaisia skenaarioita. Todennäköisin lohkovoittaja on kuitenkin Kroatia ja lohkokakkosen paikka on vielä hyvinkin pahasti auki.

Päivitys 16.11 pelien jälkeen: Kroatia varmisti lohkon voiton. Kakkospaikasta taistelee kolme joukkuetta, Unkari 12p, Wales 11p ja Slovakia 10p. Slovakian on voitettava Azerbaidzan tai he ovat taistelusta ulkona. Toisessa pelissä Unkari ja Wales kohtaavat. Jos Unkari voittaa, menevät he kisoihin. Jos peli päättyy tasan, kisoihin menee Slovakia, mikäli SVK voittaa Azerit. Jos ei voita niin Unkarille riittää tasuri. Jos Wales voittaa, se menee kisoihin riippumatta SVK-tuloksesta

Lohko F: Tässä lohkossa tilanne on jo ennen päätöskierrosta selvä. Espanja voittaa lohkon ja Ruotsi jatkoon lohkokakkosena.

Lohko G: Puola on varmistanut jatkopaikan 19p ja pelaa vielä Israelin vieraana ja Sloveniaa vastaan kotona. Kakkosena on Itävalta, jolla 16p, ja lähes varma jatkopaikka, jonka voi menettää enää ainoastaan häviämällä Pohjois-Makedonialle ja surkealle Latvialle, kun samaan aikaan 11 pisteessä olevat P-Makedonia, Slovenia tai Israel ottaa jäljellä olevista 2 pelistään kaksi voittoa. Myös yli kolmen maalin tappio Makedonialle ja tasuri Latvialle + Makedonian voitto Israelista tiputtaisi jatkosta, mutta menee taas tasolle ”never gonna happen”
Puola voittaa lohkon, mikäli Itävalta ei saa 4p enemmän omista keskinäisistään kuin Puola, käytännössä järjestyksen voi melkein varmuudella lyödä lukkoon: 1: Puola 2:Itävalta

Päivitys 16.11 pelien jälkeen: Puola varmisti lohkon voiton ja Itävalta lohkon kakkostilan

Lohko H: Lohkon jatkopaikat menee Ranskalle, jolla nyt 22p ja Turkille, jolla nyt 20p. Turkki vei keskinäiset Ranskaa vastaan ja voittanee Andorran, joten jos Ranska kompastuu pistemenetykseen Albaniassa, Turkki vie lohkon, muutoin Ranska on ykkönen.

Lohko I: Lohkon jatkopaikat on jaettu jo hyvä tovi sitten, Belgialla 24p ja Venäjällä 21p. Molemmat tulevat lähes varmuudella voittamaan 19.11 pelinsä, joten keskinäisessä pelataan lohkovoitosta. Belgia vei kotipelinsä 3-1, joten Venäjä tarvitsee isomman voiton, tai 2-0 voittokin riittää vierasmaalin turvin. 3-1 voitto Venäjälle ja jäljelläoleva San Marino peli saattaisi muodostua melkoiseksi maali-ilotulitukseksi, kun tällä hetkellä Venäjän maaliero on +23 ja Belgian +29 ja kokonaismaaliero ratkaisisi lohkovoiton. Realistisesti ajateltuna; tuskin Belgia häviää parilla maalilla, Belgia 1. Venäjä 2.

Päivitys 16.11 pelien jälkeen: Belgia varmisti lohkon voiton ja Venäjä kakkostilan

Lohko J: No, tämän lohkon kaikki suomalaiset tiedämmekin. Italia meni ykkösenä jatkoon, mutta hyvänä kakkosena maaliin tuli pieni ja sisukas Suomi!

 

Miten korit jaetaan:

Se mihin koriin mikäkin maa sijoittuu marraskuun lopun lohkoarvonnassa ratkeaa  karsintojen tulosten määrittämän rankingin perusteella. Käsittääkseni ranking muodostuu suoraan lohkovoittajien ja lohkokakkosten välille pistemäärän mukaan, josta olisi sitten isommissa lohkoissa tiputettu tulokset huonointa vastustajaa vastaan pois, korjatkaa jos olen väärässä.

Kori 1:
Kuusi parasta lohkovoittajaa

Kori 2:
Neljä huonointa lohkovoittajaa ja kaksi parasta lohkokakkosta

Kori 3:
Lohkokakkoset 3-8

Kori 4:
Kaksi huonointa lohkokakkosta ja Nations Cupista kisapaikan lunastaneet.

Kuitenkin isäntämaat survotaan koreihin niin, että saman lohkon isäntämaat eivät voi olla samassa arvontakorissa, ja jos tulee ristiriitoja, eli samaan koriin olisi tulossa kaksi saman lohkon isäntämaata, niin toisen paikkaa vekslataan ylös -tai alaspäin ja tilalle otetaan ylhäältäpäin huonoimmaksi rankattu, tai alhaaltapäin parhaaksi rankattu sopiva joukkue.

Arvio rankingista

Arvioidaan karkeasti mikä ranking tulee olemaan, vaikka osa peleistä on vielä pelaamatta. Eli tämän hetken tilanteen perusteella arvioin, miten joukkueet mahdollisesti pelaa loput pelinsä, ja vähensin isojen lohkojen joukkueilta pisteitä heittopussi-voitoista

 

Rankingia päivitetty 16.11 pelien jälkeen

1.Belgia 24p
2.Italia 24p
3.Englanti 21p
4.Saksa 21p
5.Espanja 20p
6.Ranska 19p

—–

7.Ukraina 19p
8.Puola 17-19p
9.Sveitsi 17p
10.Kroatia 17p

11.Hollanti 19p
12.Venäjä 18p
—–

13.Turkki 17p
14.Portugali 17p
15.Itävalta 16p
16.Tanska 16p
17.Tshekki 16p
18.Ruotsi 15p
—–

19.Suomi 13p
20.Unkari 13p

21.Nations League A
22.Nations League B
23.Nations League C
24.Nations League D

Suomen Kreikka-ottelulla on iso merkitys siihen, tiputaanko neloskoriin vai säilytäänkö kolmosessa. Laskin Suomelle tasurin siitä, mutta voitolla voitaisiin kivuta periaatteessa vielä vaikkapa Ruotsin ohi, joskin erittäin tiukille se menee

Millä mailla on jo kiinteät lohkot:

Varmat kisapaikat:
Italia, varmasti lohkossa A
Venäjä, varmasti lohkossa B
Englanti, varmasti lohkossa D
Espanja, varmasti lohkossa E

Erittäin todennäköiset kisapaikat:
Hollanti, lohkossa C
Saksa, lohkossa F

Melko todennäköiset:
Tanska, lohkossa B
Unkari, lohkossa F

Alle 50% todennäköisyydellä:
Romania lohkossa C
Skotlanti lohkossa D
Irlanti lohkossa E

Spekuloinnit lohkoista:

Tässä vaiheessa spekulointi on vielä erittäin hankalaa, kun oikeastaan vain Italian ykköskorin paikan voi lyödä lukkoon. Kaikki muu on vielä täysin avointa huttua, ja rankingit voi liikahtaa paljonkin vielä viimeisillä kierroksilla.

A: Italia, (Ukraina/Puola/Sveitsi/Kroatia), (Turkki/Portugali/Itävalta/Tshekki/Ruotsi), (Suomi/joku NL voittaja)

B: (Belgia/Ranska), Venäjä, Tanska, Suomi/(joku NL voittaja)
C: (Belgia/Ranska), Hollanti, (Turkki/Portugali/Itävalta/Tshekki/Ruotsi), (Suomi/joku NL voittaja, jos Romania pääsee NL:stä läpi, niin Romania tässä lohkossa neloskorissa)
D: Englanti, (Ukraina/Puola/Sveitsi/Kroatia), (Turkki/Portugali/Itävalta/Tshekki/Ruotsi), (Suomi/joku NL voittaja, jos Skotlanti pääsee NL:stä läpi, niin Skotlanti tässä lohkossa neloskorissa)
E: Espanja, (Ukraina/Puola/Sveitsi/Kroatia), (Turkki/Portugali/Itävalta/Tshekki/Ruotsi), (Suomi/joku NL voittaja/jos Irlanti pääsee jatkoon se on tässä lohkossa kolmos tai neloskorissa)
F: Saksa, (Ukraina/Puola/Sveitsi/Kroatia), (Turkki/Portugali/Itävalta/Tshekki/Ruotsi), Unkari

Päivitän rankingeja ja lohkoarvioita myöhemmin uudessa artikkelissa, kunhan karsinnat saadaan pelattua läpi, ja ollaan paljon viisaampia. Lohkoarvonnassahan kaikki sitten lopulta ratkeaa.

Mikäli huomaatte ajatusvirheitä tai muita virheitä niin kommentoikaa rohkeasti. Tämä systeemi on sekava varmasti kaikille, mutta yritetään siitä ottaa irti mitä pystyy.

Kirjoittanut habs
Kerro jotain itsestäsi.
@peepso_user_1481(habs)
Pientä päivitystä tehty jatkoonmenoarvioiden jatkoksi ja rankingiin ja lohkoennakoihin 16.11 pelien tulosten jälkeen. Käytännössä rankingissa Saksa ja Hollanti vaihtoivat paikkoja ja Kroatian voittaman lohkon kakkospaikkaan tuli selkeät sävelet
@peepso_user_1488(JDF)
Tän hetkisillä tuloksilla Suomi menis ilman arpomista suoraan B-lohkoon Belgian, Venäjän ja Tanskan kanssa. Tuskin maltan odottaa jännittäviä arvontoja...
@peepso_user_1477(handy)
@peepso_user_1488(JDF) Pelit seis siis. B-lohko kai se meidän unelma pelipaikkakuntien kannalta.
4 months sitten 4 months sitten
@peepso_user_1488(JDF)
Vähän riippuu miltä kannalta kattoo. Varmasti keskivertoa helpommat vastustajat, mut kaks vieraspeliä + Belgia. Halvin lohkohan toi olis, mutta paskempana puolena vaikein varmaan saada lippuja peleihin. Köpikses viel kisojen selvästi pienin stadion.
@peepso_user_1480(hrrmony)
@peepso_user_1488(JDF) Mites jos on kaksi isäntää samassa lohkossa (Venäjä ja Tanska) niin missä ja miten pelit pelataan?
@peepso_user_1481(habs)
Ilmeisesti Venäjä ei poliittisista syistä voi kohdata montaakaan maata (jota en itse ole noissa ennakoissa osannut huomioida), joten tämän takia Suomi on menossa Venäjän lohkoon. Periaatteessa Ranska voi tulla myös lohkoon jos se ohittaa Ukrainan ykköskoripaikassa, mutta Ukraina ei siihen voi joutua. Tuollainen juttu oli aiheesta iltalehdellä https://www.iltalehti.fi/jalkapallo/a/89e63fce-e157-48de-8ff6-c045fbeb90ac
Kukaan ei vielä tiedä varmasti, missä päin Eurooppaa Huuhkajat pelaa EM-kisaottelunsa.
4 months sitten 4 months sitten
@peepso_user_1495(Siiled)
Todennäköisimmät lohkot Suomelle A ja B, myös pieni mahdollisuus E ja F (kaikista epätodennäköisin)
4 months sitten 4 months sitten
@peepso_user_1495(Siiled)
Ite ottaisin mieluiten A eli Rooma-Baku lohkon
4 months sitten 4 months sitten