Etusivu » Davis Cupin finaaliturnaus 18.-24.11.2019

Davis Cupin finaaliturnaus 18.-24.11.2019

Davis Cupin finaalit nyt aiemmasta erilaiset

Tenniksen Davis Cup sai alkunsa jo 119 vuotta sitten. Tämän jälkeen itse tennis on muuttunut urheilulajina valtavasti ja siinä sivussa Davis Cup on elänyt useaan eri otteeseen, joskin pysyen vuodesta 1981 jokseenkin muuttumattomana aina tähän vuoteen saakka.

Vuoden 2018 kesällä äänestettiin uuden pelisysteemin puolesta, jolloin entisille pudotuspelikaavioille jätettiin hyvästit ja kuluvan vuoden helmikuun ensimmäisinä päivinä pelattiinkin 24:n joukkueen niin sanottu karsintakierros, jolloin 12:sta sijoitetuista ja sijoittamattomista maista muodostettujen otteluparien voittajat etenivät marraskuun 18.-24. päivinä Madridissa kovalla sisäkentällä järjestettävään peräti 18:n maan finaaliturnaukseen.

Äskeiset luvut, 12 otteluparia ja 18 finalistimaata, vaatinevat hieman selvitystä. Kahdelle maalle (Argentiina ja Iso-Britannia) myönnettiin villit kortit ja neljä joukkuetta selvisi tähän vaiheeseen ilman erillistä karsimista, jotka olivat siis edellisvuoden välieräjoukkueet, eli Espanja, Ranska, Yhdysvallat ja puolustava mestari Kroatia. Kaikki neljä edellä mainittua joukkuetta tai maata on asetettu eri lohkoihin, joita on kaiken kaikkiaan kuusi kappaletta.

Lohkovaiheessa kaikki maat kohtaavat toisensa yhden kerran lohkon sisällä ja kaikki lohkovoittajat sekä kaksi parasta lohkokakkosta etenevät finaaliturnauksen puolivälieriin. Parhaat toiseksi sijoittuneet katsotaan voitettujen erien ja pelien perusteella. Lisäksi kaksi heikoiten lohkovaiheessa menestynyttä joukkuetta putoavat suoraan alemmalle tasolle ja sijoille 5-16 sijoittuneet osallistuvat seuraavan vuoden karsintaan. Lohkovaihe pelataan kolmen ensimmäisen kisapäivän aikana.

Puolivälierät käydään marraskuun 21.-22. päivinä, josta otteluparinsa voittaneet neljä maata etenevät ilman erillistä mainintaakin 23:nnen päivän välieriin, mutta ennen kaikkea nämä neljä maata saavat paikan vuoden 2020 Davis Cupin finaaliturnaukseen ilman erillistä karsintaturnausta.

Vuoden 2019 Davis Cupin voittaja ratkeaa marraskuun 24:s päivä, eli kuluvan kuun neljäntenä sunnuntaina. Finaalissa pelataan kaksi kaksinpeliä ja yksi nelinpeli.

Joukkueet, lohkot, kaavio

  • A) Ranska, Serbia Japani
  • B) Kroatia, Espanja, Venäjä
  • C) Argentiina, Saksa, Chile
  • D) Belgia, Australia, Kolumbia
  • E) Iso-Britannia, Kazakstan, Alankomaat
  • F) Yhdysvallat, Italia, Kanada

Näistä joukkueista tai lohkoista A, D ja F kuuluvat kaavion ylempään osaan ja E, C ja B alempaan. Puolivälierät pelataan mallilla A vs. lohkokakkonen, D vs. F, E vs. C sekä lohkokakkonen vs. B.

Jos joitain maita pistää silmään tai paremminkin ei pistä, niin esimerkiksi Sveitsiä ei turnauksessa nähdä, eikä esimerkiksi myöskään Tshekkia, Suomen syyskuussa Espoossa niukasti päihittänyttä Itävaltaa ja huippupelaajista karsiutuu automaattisesti pois myös Kreikkaa edustava, ATP-finaaleissakin nähtävä Stefanos Tsitsipas.

Joitain parhaimpia ei-turnauksessa-esiintyviä-pelaajia poimiakseen sivussa ovat ainakin Alexander Zverev sekä Kei Nishikori. Ensimmäisellä on muuta lajiin liittyvää edustusta ja Kei Nishikorin oikea kyynärpää operoidaan, jotta japanilainen olisi valmiina kautta 2020 varten.

Ajatuksia uudistuksesta ja suurimmat suosikit

Se on selvää, että näin valtava uudistus on herättänyt paljon keskustelua, mutta vastaanotto on ollut siitä huolimatta jokseenkin yllättävänkin positiivinen ja ehkäpä Davis Cup tarvitsikin näin hieman uutta ilmettä.

Turnausmuotona tämä vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja kuvitellaan siihen mukaan kaikki maailman parhaan miestennispelaajat, niin odotukset ovat jopa yllättävänkin suuret. Valitettavasti yhdessä maassa järjestetty 18:n maan finaaliturnaus vienee merkittävän osan siitä tennikselle poikkeuksellisesta eurooppalaisesta katsomokulttuurista sekä koti- ja vierasjoukkue -asetelmasta, joita Davis Cup-viikonloppuisin on totuttu näkemään eri otteluparien välillä. Kukaan ei toki estä Madridiin matkustamista ja varmastikin vierasjoukkueillakin on oma tuki takanaan, mutta lähtökohdat ovat kuitenkin täysin erilaiset kuin aiemmin.

Lisäksi, jos Davis Cupissakin on ollut vaikeuksia saada niitä nimekkäimpiä ja parhaimpia pelaajia mukaan, niin tässä vaiheessa 18:sta joukkueesta joku tai useampikin tulee väistämättä kärsimään vuodentaitteesta saakka jatkuneesta kaudesta. Se on selvää, että terveysmurheita olisi osalla pelaajista, vaikka finaalit pidettäisiin maaliskuussa, mutta kun tämä pohdinta on jo ATP-finaaleissa vuosittain, niin ei se ainakaan vähene viikko tai kaksi niiden jälkeen, kun uusi kausi kolkuttelee jo reilun kuukauden päässä.

Ensimmäinen vuosi on kuitenkin ensimmäinen vuosi uudella systeemillä ja sitä ei pidä lähteä ennakkoon tylyttämään. Pelaajat ja muutkin kertovat varmasti finaaleiden jälkeen oman mielipiteensä, joiden pohjalta voidaan harkita ja tehdä muutoksia tuleville vuosille sitten joukkueiden määrän, pelien määrän, turnauksen keston tai jonkun muun kehitysidean pohjalta.

Kertoimien perusteella Davis Cupin finaalien suurin voittajasuosikki on kotikentällään pelaava Espanja, jonka niskaan hengittää Fed Cupin finaalit hieman yllättäen voittanut Ranska. Tämän jälkeen on tasainen ryhmä Serbian, Kroatian, Venäjän, Yhdysvaltojen ja Australian välillä, joiden jälkeen ero kasvaa selkeästi suurempiin kertoimiin mentäessä.


Kirjoita kommentti