Etusivu » MLB-kausi 2020

MLB-kausi 2020

Tältä sarjasivulta löydät linkit baseballiin ja Major League Baseballiin eli MLB:hen liittyviin artikkeleihin ja perustiedot kaudesta 2020. Linkkejä tulee sitä mukaa kun artikkeleja on kirjoitettu. Luvassa on mm. MLB-tutorial, jossa käydään läpi kauden kulku, pelin kulku ja yhden syöttövuoron kulku. Näin tähän Suomessakin erittäin suosittuun vedonlyöntilajiin voi päästä paremmin sisälle, mikäli jenkkien versio pesäpallosta ei ole sääntöviidakoltaan kovin tuttu. Luvassa myös Baseball-pohdintaa vedonlyönnilliseltä kannalta. Linkit tulevat myös uusina artikkeleina feedille kauden alla.

MLB kauden 2020 ajankohta

Huom. alla olevat alkuperäiset suunnitellut ajankohdat tulevat melko suurella varmuudella muuttumaan koronaviruksen takia!

91. MLB-kausi alkaa jenkeissä 25.3.2020 (Suomessa 26.3 puolella) ja runkosarja kestää aina 29.9 asti, jonka aikana jokainen joukkue pelaa 162 ottelua, mikä tarkoittaa sitä, että kovin montaa lepopäivää joukkueilla ei ole All-Stars-tauon lisäksi. Playoffit alkavat 29.9 ja World Series loppuottelusarja 20.10. Jos World Series menee Game 7-otteluun asti, se pelataan 28.10

Ennen varsinaista kautta pelattava Spring Training harjoituskausi käynnistyy jo 20.2. Näissä peleissä ei pelata jatkovuoropareja, vaan pelit voivat päättyä tasan. Joukkueilla saattaa lisäksi olla kaksikin peliä samaan aikaan eri stadioneilla ja kokoonpanoilla. Spring Trainingissa pelaajien vireet on vielä hakusessa ja kokeiluja tulee paljon, joten vedonlyönnillisesti ne ovat melko arvaamattomia

MLB televisiointi

Viaplay on näyttänyt joitakin otteluita viikossa MLB:stä. Lisäksi MLB-tv:n tilanneet voivat seurata MLB-otteluista suoraan MLB.com-sivustolta ja taitaapa sivustolla olla myös free-game päivittäin, kunhan sivulle tekee vain tunnukset. Hyvä ja kattava graafinen tilanneseuranta kaikkiin peleihin löytyy myös MLB.comista, ja sen kautta lajin säännöt omaksunut pystyy melko hyvin seuraamaan tilanteiden kulkua ilman suoraa lähetystäkin.

MLB liigat ja divisioonat

MLB on jaettu kahteen liigaan, American League ja National League. Molemmat sisältävät 15 joukkuetta ja on jaettu kolmeen 5 joukkueen divisioonaan. Liigat eivät perustu maantieteelliseen sijaintiin, ja esimerkiksi New Yorkissa, LA:ssa ja Chicagossa pitää majaansa kaksi joukkuetta, ja molemmat kuuluvat eri liigoihin. Liigoissa on hitusen poikkeavat säännöt mm. pitcherin lyöntivuoron suhteen. Molemmat liigat kilpailevat kuitenkin samasta World Series-voitosta ja eri liigojen joukkueet pelaavat myös vastakkain runkosarjassa. Liigat vastaavat hyvin paljon NHL:n tai NBA:n itäistä ja läntistä konferenssia, mutta MLB:ssä ne eivät perustu maantieteellisiin sijanteihin.

MLB:n kaikkien 30 joukkueen capit ovat haluttua tavaraa fanimyymälöissä

MLB kauden ohjelma ja formaatti

Jokainen 30 joukkueesta pelaa 162 ottelua runkosarjaa, joten kaikkiaan otteluita pelataan (162/2)x30 =  2430 kappaletta. Päivittäiset otteluohjelmat löydät parhaiten mlb.com-sivustolta, ja niihin on yleensä vähän ennen ottelupäivää ilmoitettu myös todennäköiset aloittavat syöttäjät eli pitcherit. Syöttäjän merkityksestä ja rotaatioista on tarkoitus tehdä myös oma artikkelinsa.

Runkosarjassa suurin osa otteluista on oman divisioonan joukkueita vastaan, mikä on tavallaan ihan reilua, sillä jokaisen divisioonan voittaja selviää suoraan pudotuspeleihin. Jokainen joukkue pelaa kauden aikana peräti 19 keskinäistä ottelua jokaista neljää divisioonansa joukkuetta vastaan, eli yhteensä 76 peliä. Tämän lisäksi joukkueet pelaa 6 tai 7 peliä oman liigansa jokaista kymmentä ei-oman divisioonan joukkuetta vastaan, ja kaikkiaan oman liigan joukkueita vastaan pelejä kertyy 142/162 ja loput 20 ottelua on sitten ns. Interleague pelejä toisen liigan joukkueita vastaan.

Ottelut pelataan yleensä runkosarjassa ottelusarjoina, jossa sama joukkue kohdataan samalla kentällä 3-4 kertaa peräkkäisinä päivinä. Mikäli sade tai muu syy peruu ottelun, se siirretään joko seuraavalle päivälle doubleheader-matsiksi, jossa pelataan kaksi ottelua perättäin tai mikäli siirto ei ole mahdollinen se pelataan toisena ajankohtana. Pelaamalla otteluita peräkkäin samalla stadionilla vältetään täysin kohtuutonta matkarasitusta muuten äärettömän tiivistahtisen kauden aikana, mutta jotkut arkiottelut päiväaikaan ei välttämättä kerää erityisen paljoa yleisöä.

Puolessa välissä kautta heinäkuussa pelataan All Stars ottelu, jossa National League ja American League kohtaavat. Ottelussa syöttää normiottelusta poiketen joka jaksolla eri syöttäjä, ja lyöjiäkin vaihdellaan normaalia enemmän. Ennen All-Stars ottelun voittanut liiga sai kotiedun World Series-loppuottelusarjaan, mutta tästä on luovuttu 2016 ja nykyään kotiedun saa paremman recordin runkosarjassa pelannut joukkue.

Runkosarjan jälkeen 29.9 alkavat playoffit, ja ensin pelataan mahdolliset tiebreakerit, eli jos kaksi joukkuetta päätyvät samaan määrään voittoja, ei ole olemassa mitään juoksueroja tai muita tasapisteratkaisuja, vaan tasapisteisiin päätyvät joukkueet pelaavat uusintaottelun, jossa ratkaistaan paremmuus runkosarjassa. Uusintaottelu pelataan vain, jos sillä on merkitystä playoffien jatkopaikkojen kannalta (divisioonan voitto tai wild-card paikka). Jokainen kolmesta divisioonavoittajasta molemmissa sarjoissa etenee playoffeihin. Muista joukkueista kummassakin liigassa (AL ja NL) kaksi eniten voittoja kerännyttä joukkuetta pääsevät vielä wild-card kierrokselle, eli vastaa vähän Liigan sääliplayoffeja.

Kun divisioonan voittajat ja wild-card joukkueet ovat selvillä, pelaavat wild-card  joukkueet (2kpl) yhdestä poikki-sarjan keskenään, ja voittaja etenee neljäntenä joukkueena varsinaisiin pudotuspeleihin.

Tämän jälkeen divisioonavoittajista paras kohtaa wildcard-joukkueen ja kaksi muuta divisioonavoittajaa oman liigansa välieräsarjassa. Joukkueet pelaavat paras 5:stä sarjan, ja kolmella voitolla etenee kummankin liigan loppuotteluun. Loppuottelut pelataan paras 7:stä eli neljällä voitolla voi lunastaa World Series-paikan. Myös World Series pelataan paras 7:stä formaatilla, ja se alkaa 20.10 ja voittaja on selvillä viimeistään 28.10.

MLB kausi 2020: erikoispäivät

15.4 Jackie Robinsonin päivä: Kaikki pelaavat numerolla #42 kunnioittaakseen Jackie Robinsonia, joka oli uranuurtaja mustien pelaajien pääsemiseksi liigana ja MLB:n rotusorron poistamiseksi. Tästä kertova elokuva ”42” on erinomainen kuvaus vuosisadan alkupuolen tilanteesta, ja antaa hyvän kuvan siitä, miten rasistinen liiga tuolloin oli

10.5 Äitienpäivä, vaaleanpunaiset nauhat pelaajilla rintasyöpätiedoisuuden lisäämiseksi

13-14.6 Chicago Cubs ja St.Louis Cardinals pelaavat Lontoossa MLB-runkosarjaa

21.6 Isäinpäivä (jenkeissä), siniset nauhat pelaajilla eturauhassyövän tietoisuuden lisäämiseksi

14.7 All-stars ottelu LA Dodgersin kotistadionilla Los Angelesissa

28.8 Kultaiset nauhat lasten syöpien muistoksi

Stadionmuutokset kaudelle 2020

Texas Rangers siirtyy Globe Life Fieldille, joka korvaa aiemman Globe Life Parkin (jossa pelasivat peräti 26 kautta). Field-tyyliset kentät ovat yleensä vähäjuoksuisempia, joten tämä kannattaa huomioida Texasin peleissä

Miami Marlins muuttaa stadioninsa alustan luonnonnurmesta keinonurmeksi

Sääntömuutokset kaudelle 2020

Suurin sallittu rosteri kasvaa 25 pelaajasta 26 pelaajaan

Joukkueiden on ilmoitettava ennen kauden alkua pelaako tietty pelaaja syöttäjän vai kenttäpelaajan paikkaa, ja vain syöttäjiksi ilmoitetut pelaajat voivat syöttää otteluissa

Syöttäjien on syötettävä vähintään kolme lyöjää tai kyseinen lyöntivuoro loppuun, ennen kuin heidät voi vaihtaa, ellei syöttäjä loukkaannu.

GM-potkut

Boston Red Sox erotti Dave Dombrowskin ja tilalle tuli Brian O’Halloran, Pittsburgh Pirates erotti Neal Huntingtonin ja otti tilalle Ben Cheringtonin ja Houston Astros erotti Jeff Luhnowin

Näin pelattiin MLB kausi 2019

National League

National Leaguessa LA Dodgers oli selvästi paras joukkue häviten vain 56 kertaa 162 pelistä. Muut divisioonavoittajat olivat Atlanta Braves ja St.Louis Cardinals. Dodgers on ollut kova ja vahva joukkue jo pitkään, ja Cardinals heräillyt aina kevään tullen ja napsinut mestaruuksiakin. Atlanta on noussut huipulle viime aikoina. Wild Card pelissä neljännestä jatkopaikasta kamppaili Milwaukee Brewers ja Washington Nationals. Nationals oli hätää kärsimässä ja tappiolla 3-1, kun kahdeksannella vuoroparilla joukkue nousi ohi ja meni pudotuspeleihin

Pudotuspeleissä molemmat sarjat ratkesivat 3-2, St.Louis kukisti Atlantan ja Washington suuren ennakkosuosikin Dodgersin. Molemmat olivat sarjassaan tappiolla 2-1, mutta ottivat kaksi voittoa je etenivät NL-finaaleihin.

NL-finaaleissa Washington oli murskaava ja pisti St.Louiksen maan rakoon 4-0

American League

American Leaguen puolella Houston Astros oli pelannut loistokauden ja hävinnyt vain 55 kertaa. Aiempien kausien heittopussi kuuluu nykyään MLB:n terävimpään kärkeen. Seurakseen pudotuspeleihin divisioonavoittajista se sai Minnesota Twinsin sekä ehkä maailman tunnetuimman urheilujoukkueen NY Yankeesin. Ainakin logo on todennäköisesti kaikkein brändätyin logo, ja sitä käyttää moni sellainenkin joka ei edes tiedä joukkuetta. Wild Card kierrokselle eteni TB Rays ja Oakland Athletics. Tampa Bay hoiteli selvästi Wild Card kierroksen ja eteni Houstonin vastustajaksi.

Astros näytti kävelevän Tampan yli, mutta 2-0 tilanteessa Rays nousi taisteluun ja venytti pelin Game 5:een. Siellä kuitenkin kantti kesti ja Houston meni jatkoon. Toisessa parissa Yankees murjoi Twinsin kaikissa kolmessa pelissä yhteisjuoksuerolla 23-7.

Yankees avasi AL-finaalisarjan vakuuttavalla 7-0 voitolla, mutta sen jälkeen Houston alkoi pelata ja vei kolme seuraavaa selvästi. Yankees kavensi vielä voitot 3-2:een mutta kuudennessa poikki ja finaalipariksi muodostui Houston-Washington

World Series

World Series alkoi Washingtonin kahdella voitolla, mutta sen jälkeen Houston alkoi taas pelata ja vei kolme seuraavaa nimiinsä, ja näytti marssivan mestariksi. Washington onnistui kuitenkin viemään sarjan Game 7:iin ja ratkoi sen siellä. Ensimmäinen mestaruus pääkaupunkiin oli tosiasia. Ensimmäisen videon laitoin siksi, jotta konkretisoituu, miten pienestä on joskus kiinni, että mitään suurta ei tapahdu. Ilman sitä nousua Washington ei olisi selvinnyt edes playoffeihin, nyt he voittivat ensimmäisen kannunsa

Baseball ja MLB-artikkelit:

Päivitämme tähän oppaan lisäksi myös muita artikkeleja, mikäli niitä julkaistaan

MLB-opas

Ensimmäinen osa julkaistaan torstaina 12.3

Osa 1: Major League Baseball – joukkueiden koostumus yleisellä tasolla

Osa 2: Miten yksittäinen MLB-kausi etenee

Osa 3: Yksittäinen ottelu ja vuoropari

Osa 4: Yksittäinen lyöntivuoro

Osa 5: Tilastointi

Osa 6: Mitkä seikat vaikuttavat under/over-vetoihin

Osa 7: Tipsejä MLB-vedonlyöntiin

Full rating starFull rating starFull rating starFull rating starHalf rating star
(3 äänet)
Vaihtuvia tarjouksia
EhdotSäännöt ja ehdot voimassa
Vain uusille asiakkaille
talletusbonusVaihtuvia tarjouksia
Extrat
Ilman talletusta
Bonus voimassa0000-00-00
Aika ehtojen täyttämiseen
Bonuskoodi
OperaattoriPinBet Malta Limited
MGA licenceMGA/B2C/290/2015
Maksimipanos
Kotiutusrajoitus
talletusbonusN/A
ExtratN/A
Ilman talletusta- tarjouksen kotiutusrajoitusN/A
Kierr.vaat.
talletusbonusEi kierrätystä
ilmaiskierroksiaEi kierrätystä
ForfeitableEI
Sticky BonusEI

Yksi vastaus artikkeliin “MLB-kausi 2020”

  1. sanoo:

    […] MLB-kausi 2020 […]

Vastaa

Avaa chat