fbpx
Rekisteröidy
Etusivu » UCL-päätöskierroksen skenaariot jatkoonmenijöistä

UCL-päätöskierroksen skenaariot jatkoonmenijöistä

Missä otteluissa suurimmat panokset alkulohkon päätöskierroksella?

Champparin urheilullisesti välillä hieman tylsäkin alkulohkovaihe potkitaan päätökseen tällä viikolla, ja päästään odottelemaan kevään huikeita thrillerimatseja. Tämä mielipide muodostuu minulla siitä, että monessa lohkossa marssijärjestys on ennakkoon melko selvä, samoin jatkoonmenijät. Muutamassa lohkossa taistellaan kuitenkin vielä päätöskierroksellakin erittäin tasaisista asetelmista. Käydään läpi tässä lohkoittain millainen panos missäkin pelissä on, ja miten tilanteet voi vielä päätöskierroksilla muuttua.

Vihjeitä on lisätty jonkunlainen setti, poimi vaikkapa seurantavedoksi. Muutama perustelukin laitettu. Vihjeitä löytyy allaolevan napin alta:

 

 

 

Päätöskierroksella lohkot A-D pelataan keskiviikkona ja lohkot E-H tiistaina. Käydään ne kuitenkin aakkosjärjestyksessä läpi.

Lohko A:

Ottelut: PSG-Galatasaray ja Brugge-Real Madrid

Ajankohta: Ke 11.12.2019 klo 22.00

Tilanne lohkossa: PSG 13p, Real Madrid 8p, Brugge 3p, Galatasaray 2p

PSG:llä ja Realilla ei ottelussa ole panosta, PSG voittaa lohkon ja Real on kakkonen, molemmat menevät jatkoon ja voivat tässä pelissä lepuuttaa pelaajiaan. Galatasaray ja Brugge kamppailevat vielä lohkon kolmospaikasta ja paikasta Eurooppa-liigan playoffeihin. Galatasarayn on voitettava pelinsä PSG:n vieraana ja toivottava että Brugge ei voita omaansa. Tämä on ainoa tapa jolla Galatasaray voi ohittaa Bruggen, kun se viime hetken lisäaikamaalilla päästi kotipelissään Bruggen tasoihin ja keskinäiset meni 1-1, mutta Brugge teki ainoan vierasmaalin. Erittäin epätodennäköinen turkkilaisten voitto Pariisissa on, vaikkei PSG:llä panosta olekaan, joten aika rennosti Brugge voinee omaan peliinsä lähteä.

 

Lohko B:

Ottelut: Bayern Munchen-Tottenham ja Olympiakos-Crvena Zvedza

Ajankohta: Ke 11.12.2019 klo 22.00

Tilanne lohkossa: Bayern Munchen 15p, Tottenham 10p, Crvena 3p, Olympiakos 1p

Bayern on ollut vakuuttava tässä lohkossa voittaen kaikki pelinsä selvin numeroin. Se on 15 pisteellä suvereeni lohkovoittaja, vaikkei kotimaassa olekaan kulkenut. Tottenham on yhtä väkevästi juntannut itsensä kakkospaikalle, joten näiden kärkijoukkueiden päätöspelissä pelataan lähinnä kunniasta; kummankaan sijoitus ei voi enää muuttua. Bayern hakkasi Tottenhamin verkkoon peräti 7 maalia Lontoossa, joten tietynlaista revanssihenkeä tässä voi olla. Toisessa ottelussa Kreikassa pelataan vielä Eurooppa-liigan paikasta. Olympiakosin pitää voittaa Punainen Tähti että se voi nousta kolmoseksi, muut tulokset vievät serbialaiset jatkoon. Olympiakos on toki tässä pelissä selvähkö suosikki.

 

Lohko C:

Ottelut: Dinamo Zagreb-Man City ja Shakhtar Donetsk-Atalanta

Ajankohta: Ke 11.12.2019 klo 19.55

Tilanne lohkossa: Man City 11p, Shakhtar 6p, Zagreb 5p, Atalanta 4p

City on hieman kehnoista esityksistään huolimatta ottanut tässä helpohkossa lohkossa paikkansa kärjessä ja tulee voittamaan lohkon. Muut joukkueet ovat vielä auki, tässä on mahdolliset skenaariot:

Jos Shaktar voittaa kotonaan Atalantan, on se lohkokakkosena playoffeissa ja Zagreb lohkokolmosena Eurooppaliigassa riippumatta miten Zagrebin omassa pelissä käy.

Jos Shakhtar pelaa tasurin, riippuu sen jatkopaikka Zagrebin tuloksesta. Jos Zagreb voittaa, menee kroatialaiset jatkoon ja Shakhtar Eurooppaliigaan. Jos Zagreb pelaa myös tasurin säilyy järjestys samana kuin ennen tätä kierrosta 2.Shakhtar 3.Zagreb 4.Atalanta. Jos Zagreb häviää, tulee Atalanta tasapisteisiin mutta Zagreb menee Eurooppaliigaan koska on keskinäisissä Atalantaa parempi, eli tässäkin tilanteessa järjestys säilyy samana.

Jos Shakhtar häviää Atalantalle, riippuu jatkopaikat tässäkin Zagrebin pelistä. Jos Zagreb voittaa Cityn, nappaa se jatkopaikan ja Atalanta Eurooppaliigapaikan. Jos Zagreb pelaa tasurin, nousee se Shakhtarin kanssa 6 pisteeseen, mutta häviää katkeran 3-3 kotipelinsä takia keskinäiset vierasmaalin takia ja jää lohkon jumboksi. Tässä tapauksessa Atalanta nousisi jatkoon ja Shakhtar Eurooppaliigaan. Jos Zagreb häviää pelinsä, on sama tilanne kuin edellisessä eri pistemäärillä: Atalanta jatkoon, Shakhtar kolmosena Eurooppaliigaan ja Zagreb rannalle.

Tiivistetysti: Zagreb menee jatkoon jos voittaa ja Shakhtar ei voita. Atalanta menee jatkoon jos voittaa ja Zagreb ei voita. Muissa tapauksissa Shakhtar jatkoon.

Lohko D:

Ottelut: Leverkusen-Juventus ja Atletico Madrid-Lokomotiv Moscow

Ajankohta: Ke 11.12.2019 klo 22.00

Tilanne lohkossa: Juventus 13p, Atletico Madrid 7p, Leverkusen 6p, Lokomotiv 3p

Lohkon voittaja Juventus on varma, samoin lohkon viimeiseksi jäävä Lokomotiv, joka ei voi enää ohittaa Leverkusenia vaikka pääsisi tasapisteisiin. Nämä joukkueet pelaavat ilman panosta. Atletico ja Leverkusen kamppailevat toisesta jatkopaikasta, ja hävinnyt ottaa Eurooppaliigan playoffpaikan. Vaikka eroa on vain 1 piste, on Leverkusenin tehtävä erittäin vaikea, ja kaikkea muuta kuin omissa käsissä. Tasapistetilanteessa maalit jakautuvat 2-2, mutta Atleticolla on 1 vierasmaali, joten Leverkusenin ainoa tie selvitä jatkoon on voittaa Juventus ja toivoa että Atletico menettää pisteitä kotonaan Lokomotiville. Tässä tapauksessa Leverkusen nousee pisteissä edelle. Ongelmallista tässä on se, että Atleticon vastustaja on lähtökohtaisesti etenkin ilman panosta pelaavana vähän turhan helppo, ja iso yllätys olisi jos Hradecky joukkueineen nähtäisiin vielä UCL-playoffvaiheessa

 

 

Lohko E:

Ottelut: Salzburg-Liverpool ja Napoli-Genk

Ajankohta: Ti 10.12.2019 klo 19.55

Tilanne lohkossa: Liverpool 10p, Napoli 9p, Salzburg 7p, Genk 1p

Lohkossa näyttää melko vahvalta skenaariolta se, että tämä järjestys säilyy myös päätöskierroksen jälkeen. Periaatteessa tämä tilanne mahdollistaa monia vaihtoehtoja, joten käydään ne kaikki läpi.

Liverpool voittaa:

Lohkon tilanne säilyy järjestyksen osalta samana riippumatta miten Napolin pelissä käy.

Liverpool pelaa tasan: 

Jos Napoli voittaa Genkin se voittaa lohkon, Liverpool on kakkonen ja Salzburg kolmonen.

Jos Napoli pelaa tasan tai häviää säilyy järjestys ennallaan.

Liverpool häviää:

Jos Napoli voittaa Genkin nousee se lohkovoittajaksi 12 pisteellä, mutta Liverpool pullahtaa pihalle jatkopeleistä keskinäisten perusteella. Liverpool voitti Salzburgin kotonaan 4-3, joten ainoastaan maalin tappio, jossa Liverpool tekee itse vähintään 4 maalia riittää keskinäisvertailussa jatkoon. Salzburgin voittaessa 4-3 menee se jatkoon paremmalla kokonaismaalierolla.

Jos Napoli pelaa tasan Genkin kanssa, menee tilanne mielenkiintoiseksi, koska tällöin kaikilla kolmella kärkijoukkueella olisi 10 pistettä. Keskinäisten pisteet menisi seuraavasti: Napoli 8p Salzburg 4p ja Liverpool 4p. Napoli voittaisi siis lohkon, mutta Liverpoolin ja Salzburgin välillä mentäisiin keskinäisten maalierovertailuun. Liverpoolilla tämä maaliero on ennen tätä peliä 5-6 ja Salzburgilla 6-8. Tästä pelistä kuitenkin Salzburgin maaliero kasvaa vähintään yhdellä parempaan suuntaan ja Liverpoolilla tipahtaa yhdellä, joten tässä tapauksessa Liverpool ei voi mennä jatkoon edes sillä 4-5 tappiolla.

Jos Napoli häviää Genkille, tipahtaisi se Liverpoolin hävitessä ulos jatkosta, ja Salzburg nappaisi lohkovoiton ellei Liverpool häviä maalilla ja tee itse vähintään 4 maalia.

Tiivistetysti: Salzburg tiputtaa hyvin todennäköisesti Liverpoolin jatkosta jos ottaa voiton, Napolille riittää jatkopaikkaan varmuudella pistekin Genkistä ja Liverpoolille riittää myöskin piste jatkopaikkaan.

 

Lohko F:

Ottelut: Inter-Barcelona ja Dortmund-Slavia Prague

Ajankohta: Ti 10.12.2019 klo 22.00

Tilanne lohkossa: Barcelona 11p, Inter 7p, Dortmund 7p, Slavia 2p

Lohkon pää ja häntä on ennen päätöskierrosta selvillä, Barcelona varmisti voitolla lohkovoiton ja Slavia tappiolla lohkojumbon paikan. Jäljellä on enää taistelu siitä kumpi tasapisteissä olevista joukkueista Inter ja Dortmund jatkaa UCL:ssä ja kumpaa kutsuu Eurooppaliiga. Tilanne on erittäin kinkkinen. Interillä on tasapisteissä etu, koska se voitti kotonaan Dortmundin isommalla erolla millä hävisi vieraspelinsä Saksassa. Dortmundin jäljellä oleva peli on kuitenkin helpoin mahdollinen: vain kunniasta pelaava Slavia kotikentällä, kun taas Interin on otettava Barcelonalta vähintään saman verran pisteitä kuin Dortmund ottaa Slavialta, todennäköisesti siis 3p. Interin urakkaa taas helpottaa kotikenttä ja se, ettei Barcelonalla ole panosta, eikä toisaalta erityisen hyvä voittosarake Italiassa muutenkaan. Kertoimissa Interin voitto on asetettu melko todennäköiseksi. Dortmundin on voitettava ja toivottava ettei Inter voita tai pelattava tasuri ja toivottava että Inter häviää. Muut tulokset vievät Interin jatkoon.

 

Lohko G:

Ottelut: Lyon-Leibzig ja Benfica-Zenit

Ajankohta: Ti 10.12.2019 klo 22.00

Tilanne lohkossa: Leibzig 10p, Zenit 7p, Lyon 7p, Benfica 4p

Tässäkin lohkossa selkein varmasti käydä läpi eri tilanteet eri tuloksilla, koska periaatteessa lohkon häntä voi saavuttaa kakkosen ja kolmonen kärjen pistemäärässä.

Lyon voittaa:

Jos Benfica voittaa Zenitin, on lohkossa tilanne Leibzig 10p, Lyon 10p, Zenit 7p ja Benfica 7p. Jatkoonmenijät Leibzig ja Lyon, Lyon voitti keskinäisessä Leibzigin jo aiemmin, eli vie lohkon. Benfica hävisi vieraissa Zenitille 3-1, eli sen pitää voittaa kotipeli 2-0 tai vähintään kolmen maalin erolla. Jos voittaa 3-1, Zenit menee Eurooppaliigaan paremmalla kokonaismaalierolla.

Jos Benfica pelaa Zenitin kanssa tasan, tilanne Lohkossa Leibzig 10p Lyon 10p Zenit 8p ja Benfica 5p, Lyon lohkovoittaja, Leibzig kakkonen ja Zenit kolmonen

Jos Zenit voittaa Benfican, on kolmen kärki kaikki 10 pisteessä. Tällöin vertaillaan näiden kolmen keskinäisiä ja niissä pisteet menee seuraavasti: Leibzig 6p, Lyon 7p ja Zenit 4p. Lyon voittaa lohkon, Leibzig kakkonen ja Zenit tippuu Eurooppaliigaan.

->
Tämän perusteella voidaan jo päätellä että Leibzigin jatkopaikka on varma koska tappiollakin kaikki skenaariot vie sen jatkoon. Lyonin voittaessa se voittaa samalla lohkon ja aina Leibzig ottaa kakkospaikan. Zenit on siis tasapisteissä paremmilla keskinäisillä Lyoniin nähden, mutta silti homma ei ole täysin omissa käsissä, koska Lyonin voittaessa kolmas joukkue tulee sotkemaan pakkaa.

Lyon pelaa tasapelin:

Leibzig voittaa lohkon 11 pisteellä, Zenit menee lohkokakkoseksi ottamalla vähintään tasurin Benficasta ja Lyon Eurooppaliigaan. Jos Zenit häviää, se joutuu Eurooppaliigaan (tai tipahtaa isonumeroisella yli 1-3 tappiolla jopa siitä ulos) ja Lyon sijoittuu lohkokakkoseksi.

Lyon häviää

Leibzig voittaa lohkon luonnollisesti 13 pisteellä.

Jos Zenit voittaa Benfican, nousee se 10 pisteeseen ja on lohkokakkonen. Lohkokolmonen Lyon 7 pisteellä ja Benfica jää neljään.

Jos Zenit pelaa tasurin Benfican kanssa, se on lohkokakkonen 8 pisteellä, Lyon kolmonen 7 pisteellä ja Benfica viimeinen 5 pisteellä.

Jos Zenit häviää Benficalle, on tilanne jälleen mielenkiintoinen, sijat 2-4 ovat kaikki 7 pisteessä ja vertaillaan keskinäisiä: Zenit 7p, Lyon 4p ja Benfica 6p. Näin ollen Lyon tippuisi europeleistä kokonaan rannalle ja Zenit menis jatkoon.

Tästä voidaan päätellä että Benfica ei jatkoon voi enää päästä, ja Eurooppaliigakin vaatisi voittoa Zenitistä ja Lyonin tappiota Leibzigille (tai Lyonin ottaessa pisteitä Benficalta vaaditaan vähintään 2 maalin isomaalimääräistä voittoa (4-2 tai enemmän) ).

Kinkkinen lohko, Lyonilla lohkovoitto omissa käsissä siihen riittää voitto Leibzigistä, Leibzigillä jatkopaikka varma ja lohkovoittoon riittäisi tasuri, Zenitille riittää pistekin jos Lyon ei voita, muttei riitä voittokaan jos Lyon voittaa ja myös tappiolla menee pietarilaiset jatkoon mikäli Lyon häviää. Lohkovoittoa Zenit ei voi enää saada ja heillä on enemmän panosta tuossa toisessa pelissä, johon he eivät itse voi vaikuttaa.

 

Lohko H:

Ottelut: Ajax-Valencia ja Chelsea-Lille

Ajankohta: Ti 10.12.2019 klo 22.00

Tilanne lohkossa: Ajax 10p, Valencia 8p, Chelsea 8p, Lille 1p

Käydään tämäkin läpi eri tilanteiden osalta, niin tulee käytyä läpi selkeimmin tämä tiukka lohko:

Ajax voittaa:

Ajax voittaa lohkon. Jos Chelsea ottaa pisteenkin Lilleltä se menee jatkoon kakkosena. Jos Chelsea häviää, on tasapistetilanteessa Valencia keskinäisten perusteella kakkonen.

Ajax pelaa tasurin:

Ajax 11 pisteessä, Valencia 9p. Chelsealle ei riitä tasuri, sillä se häviää tasapisteissä Valencialle. Voitolla Chelsea nousee Ajaxin kanssa tasapisteisiin ja voittaa lohkon, koska on keskinäisissä Ajaxin edellä. Valencia jää tappiolla Eurooppaliigaan

Ajax häviää:

Valencia nousee 11 pisteeseen ja lohkovoittoon, koska Chelsea ei voi sitä ohittaa. Ajaxin kohtalo riippuu Chelsean pelistä. Jos Chelsea voittaa, se on lohkokakkonen, muilla tuloksilla Ajax 2. ja Chelsea 3.

Ajaxille riittää siis lohkovoittoon voitto, jatkopaikkaan tasuri ja tappiolla jatkoon mennään vain jos Chelsea ei voita. Valencialle riittää voitto varmuudella, mutta tasurilla Chelsea voi Lille-voitolla heidät tiputtaa. Chelsean on pakko voittaa ottelu jos mielivät jatkoon, mutta toisaalta jos näin käy, se tiputtaa varmuudella joko Ajaxin tai Valencian edeltään

 

Kirjoittanut habs
Kerro jotain itsestäsi.
No comments yet