Offline
Etusivu » Rahapeliyhtiöihin sijoittaminen: Yhtiöiden vertailu ja tuloskatsaus Q1/2020

Rahapeliyhtiöihin sijoittaminen: Yhtiöiden vertailu ja tuloskatsaus Q1/2020

Seuraavaksi listataan pohjoismaiden pörssissä olevat peliyhtiöt. Jätin tarkoituksella Global Gaming:n pois, koska yhtiön kuvio on itselleni hieman epäselvä. Joitakin First North-listan yhtiöitä voi puuttua ja kertokaa toki näistä kommentteihin. Lisätään ne jatkossa mahdollisesti seurantaan. Tarkoituksena olisi kerätä peliyhtiöiden tulokset kvartaaleittain tästä eteenpäin tähän pohjaan. Listauksesta on kätevä nähdä nopeasti erot yhtiöiden koossa, kannattavuudessa ja hinnassa tasearvon ja voiton mukaan. Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin, pelkästään tunnuslukujen perusteella sijoittaminen ei kannata, vaan alhaiseen arvostukseen on osin syynsä ja päinvastoin. Tunnuslukujen perusteella voi kuitenkin miettiä esimerkiksi ”miksi sijoittaisin yhtiöön, jonka p/b on vaikkapa 23.4 ja p/e 43.9”. Tunnusluvut kannattaa kerrata perusartikkelistamme.

Rahapeliyhtiöiden tunnusluvut

Tunnusluvut olen poiminut skriineristä 15.6 ja ne elävät reaaliajassa kurssien mukana, niissä voi olla myös virheitä, joista toivon huomautukset kommentteihin, näiden perusteella kuitenkin itse sijoitan. Kaikki luvut ovat siinä rahayksikössä, missä osakkeen kurssi noteerataan ja olen käyttänyt valuuttakursseissa 15.6 kursseja. Kaikki rahasummat ovat siinä rahayksikössä, mikä taulukossa on ilmoitettu.

 

Kindred, Betsson, Leovegas tunnusluvut ja markkina-arvo

Rahapeliyhtiöiden tunnusluvut. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Kuvasta näkee loistavasti, että sijoitustuotot tämän vuoden aikana ovat vaihdelleet rajustikin riippuen yhtiöstä. Parhaan tilin olisi tehnyt sijoittamalla Evolution Gamingiin, kun taas pahimmat tappiot ovat kokeneet Catena Median omistajat. Kaiken kaikkiaan liikkeet ovat olleet 2020 rajuja.

 

Pelisivustojen kategoriassa nähdään kuvasta, että Leovegasin arvostuskertoimet ovat suurimmat, Kindredin toiseksi suurimmat ja Betssonin pienimmät. Markkina-arvoltaan Kindred on puolestaan Tukholman toiseksi suurin Evolution Gamingin jälkeen. Jokainen voi tehdä luvuista omat päätelmänsä, mutta en ainakaan itse löydä varsinaisesti kilpailuetuja esimerkiksi Leovegasilta, mikä oikeuttaisi korkeampaan arvostukseen suhteessa vahvoihin Kindrediin ja Betssoniin. Kaikki nämä yhtiöt ovat vankasti voitollisia.

Pelivalmistajien ja alustayhtiöiden jättiläinen on Evolution Gaming, joka on pohjoismaiden pörssin arvokkain rahapeliyhtiö 98,9 miljardin ruotsin kruunun markkina-arvollaan. Allekirjoittaneelle oli yllätys, että Evolution on kasvanut näin selkeästi arvokkaimmaksi rahapeliytiöksi. Tosin tunnuslukutasollakin se on kallein ja osakkeeseen on hinnoiteltu kohtuu kovat kasvuvaatimukset tulevaisuutta silmällä pitäen. Slottivalmistaja NetEnt on niin ikään arvokkaimpia rahapeliyhtiöitä yli 10 miljardin Ruotsin kruunun markkina-arvollaan. Yhdessä Evolutionin kanssa ne ovatkin vuoden 2020 kovimmat kurssinousijat.  GiG, Aspire Global ja Kambi ovat puolestaan pienempiä firmoja ja reilusti maltillisemmin arvostettuja. Perinteinen arvosijoittaja kääntäneekin katseensa näitä kohti. Kuten taulukosta nähdään, GiG:llä on takanaan tappiollinen vuosi 2019 eikä tuloksen tekeminen ole itsestään selvää.

Markkinointiyritykset ovat pärjänneet heikoimmin vuonna 2020. Näin ollen niiden arvostuskertoimetkin ovat tulleet todella alas ja yhtiöitä saa jo tasearvoonsa nähden alennuksella. Sijoittajan onkin pohdittava, ovatko yritykset oikeasti riittävän laadukkaita, jotta ne tuottavat voittoa pitemmällä aikavälillä sijoittajalle. Tämän kategorian parhaiten tuottanut osake on Better Collective, mutta sen arvostuskertoimet ovat todella korkealla osoittaen kasvuvaatimuksia, mikä niin ikään pistää sijoittajalle mietintämyssyn päähän; onko yhtiö oikeasti niin hyvä, että se lunastaa kasvuodotuksensa.

 

Allekirjoittanut ei omista tällä hetkellä mitään peliyhtiöistä lähinnä ajankäytöllisistä syistä, mutta hyvin monia olen niistä tämän vuoden aikana omistanut ja niillä myös pientä veivausta harrastanut esimerkiksi Betssonin ja Aspire Globalin osakkeilla. Jälkiviisaana on helppo todeta, että mm. Evolutionin tai NetEntin kyydissä olisi ollut mukavaa olla. Haastan jäsenistön kertomaan omat rahapeliyhtiösijoituksensa ja näkemyksensä kommenttikenttään. Onko pelikokemusten myötä saatavissa vinkkiä sijotustoimintaan? Millä sivustoilla/minkä valmistajan peleissä homma toimii ja peli-ilo säilyy? Ovatko jotkin sivustot puolestaan laadultaan heikkoja ja pelaajan kokemus huono? Palailen artikkelin muodossa jälleen Q2-tulosjulkistusten yhteydessä.


Vastaa