fbpx
Rekisteröidy
Etusivu » Ampumahiihdon MM-kisat 13.2 - 23.2.2020

Ampumahiihdon MM-kisat 13.2 – 23.2.2020

Ampumahiihtokauden avaussanat tulee tässä vähän vaiheessa ja samalla vähän yhteenvetoa tähänastisesta johdatuksena torstaina alkaviin MM-kisoihin.

Maailmancupin kalenteri on tällä kaudella jokseenkin tavanomainen. Joulukuussa oli kolme tapahtumaviikonloppua, samoin tammikuussa. Nyt helmikuussa on vain MM-kisat mikä vastaa kilpailumäärältään kahta viikonloppua ja näistähän jaetaan normaalisti maailmancup pisteitä. Maaliskuussa vielä kolme viikonloppua joista keskimmäisenä Kontiolahti mikä saattaa olla Kaisan jäähyväiskisat kotiyleisön edessä. Jatkossa, ainakin kahtena seuraavana vuonna, Kontiolahti avaa cupin suppealla ohjelmalla. Tarkemmin ei ole tietoa mutta luulisi, ettei ainoastaan yhden kilpailun takia sirkusta kärrätä tuonne erämaahan. Ja seuraavana viikonloppuna Östersund jatkaa aiempaa suppeammalla ohjelmalla. Tämän kauden kilpailuissa on painopistettä siirretty henkilökohtaisista kilpailuista viesteihin. Kahdet takaa-ajot vähemmän ja yhdet viestit ja yhdet sekaviestit lisää. Ei tietoa onko tämä pysyvä suuntaus.

Omalta osaltani kausi alkoi kankeasti sillä ennen kuin pääsi alkuun piti ensin päättää viime kausi. Maaliskuussa kun kausi päättyy niin viimeisten kisojen jälkeen on niin uuvuksissa, ettei viitsi heti pistää kautta pakettiin, eihän sillä kiire ole, tekee sen viikon parin päästä kun on sopiva hetki. Siinä menikin sitten 8 kk ennen kuin sopiva hetki löytyi. Viimeisten kisojen tulokset puuttui tietokannasta ja analyysiajoja oli tekemättä MM-kisoista asti. Nokkelimmat voi tästä päätellä, etten ole kovin hyvin valmistautunut tähän kauteen.  Mitään uutta en ole siis kehittänyt, vanhoilla rutiineilla menty, tosin niin tämä on mennyt jo useamman vuoden. Kauden aikana tulee aina mieleen asioita joita voisi tutkia kesän aikana mutta eipä sitä näköjään viitsi tehdä. Viime keväänä nousi vahvasti esiin blokkiuhkakin eli oli epävarmaa voiko tällä kaudella mihinkään pelatakaan joten senkään puoleen ei paljoa huvittanut panostaa kehitystyöhön. Nyt tietää, että tämän kauden voi pelata mutta seuraava on hyvin epävarma. Minulla tämä prosessi on niin työläs, ettei sitä kannata Veikkauksen muutaman kohteen takia tehdä.

Kauden tuloksissa ei ole kehumista. Kun puhutaan oikeista lyömistäni vedoista joita on yleensä 5 -10 kpl kisaa kohti niin kaksi ensimmäistä viikonloppua meni loistavasti. Kaksi seuraavaa niin surkeasti ettei ikinä ennen ole mennyt. Kaksi viimeistä meni tuohon väliin eli jokseenkin omat pois tasolla. Surullista ja ikävää tässä on se, että vain nuo kisat missä ei ollut käytössä tämän vuoden statistiikkaa ollenkaan tai hyvin vähän meni hyvin. Ja sen jälkeen kun tuoretta statistiikkaa on ollut käytössä on tullut pelkkää tappiota. Pinny-valintojen ja erilaisten analyysien tulokset on kuitenkin olleet jokseenkin samanlaisia kuin ennenkin joten varmaan tässä on sattumallakin osuutensa.

Jos ei ole häävisti menneet vedot niin vielä vähemmän vihjeet. Ampumahiihto on Ristikakkosen seurannan häpeäpilkku. Epäilemättä ylläpito on jo useamman kerran harkinnut vihjausbannien antoa minulle ja latelle, meidän vetojahan nuo lähes kaikki taitaa toistaiseksi olla. Onneksi olen panostanut nuo aiottua varovaisemmin niin ei ole vielä aivan kaikki lentopallon voitot sulaneet. Vajavaisten havaintojen perusteella ei naapurissakaan ole huipputulosta tehty. Tuttuun tyyliin olen myös ottanut vertailuarvioita Vetomaatilta. Palautus niistä 86% mutta en tiedä paljonko kokonaisuutena mutta ehkä jotain johtopäätöksiä voi tehdä siitä, että se käyttää mainoksessaan kauden 2017-18 tulosta. Sinänsä aineisto on suppea koska se vihjaa nykyään vain Veikkaukselle. Ampumahiihto on vaikea laji pelattavaksi /vihjattavaksi, pitkälti se johtunee ammunnan hajonnasta mitä sääolosuhteet saattaa edelleen lisätä. Yksittäisessä kilpailussa tuo ei ole mitenkään hallittavissa, pitkässä juoksussa tietenkin pitäisi olla.

MM-kisat alkaa siis torstaina, paikkana on Italia ja Anterselva mikä on karkeasti ottaen Wiererin kotikylä. Puolustavalla maailmancupin voittajalla ja yhteislähdön maailmanmestarilla on siis kotietu. Varmaan tuntee radat mutta myös kotiyleisön odotusten paineet niskassaan. Paikka sijaitsee 1600m korkeudessa ja laaksosta nousevat virtaukset saattaa muuttaa tuulia nopeastikin. Viime vuonna cupin kilpailuissa tuulet pysyivät kohtuullisina ja Kaisakin osui tauluihin, toivottavasti nytkin.

Ohjelma on tämän näköinen ja kuvaa lähettää yle:

Ampumahiihdon MM-kisat 2020 Anterselva

Torstai 13.2.2020
klo 15:45 Sekaviesti

Perjantai 14.2.2020
klo 15:45 Pikamatka 7,5 km, naiset

Lauantai 15.2.2020
klo 15:45 Pikamatka 10 km, miehet

Sunnuntai 16.2.2020
Klo 14:00 Takaa-ajo 10 km, naiset
Klo 16:00 Takaa-ajo 12,5 km, miehet

Maanantai 17.2.2020
Välipäivä

Tiistai 18.2.2020
Klo 15:15 Normaalimatka 15 km, naiset

Keskiviikko 19.2.2020
Klo 15:15 Normaalimatka 20 km, miehet

Torstai 20.2.2020
Klo 16:15 Pariviesti

Perjantai 21.2.2020
Välipäivä

Lauantai 22.2.2020
Klo 12:45 Viesti 4 x 6 km, naiset
Klo 15:45 Viesti 4 x 7,5 km, miehet

Sunnuntai 23.2.2020
Klo 13:45 Yhteislähtö 12,5 km, naiset
Klo 16:20 Yhteislähtö 15 km, miehet

Mitä tulee omaan vihjaamiseeni kisojen suhteen en ole sitä vielä osannut päättää mutta onhan tässä vielä aikaa muutama tunti. Vaihtoehtoja on kolme. a) En vihjaa mitään, tämä on työmäärän puolesta houkuttelevin enkä pilaisi omaa enkä lajin tulosta tipsterissä. b) Jatkan samalla tyylillä kuin alkukauden eli yksittäisiä vetoja yksittäisiin kisoihin. Tällöin vetoja tulisi 5-10, lajejahan on 12. Työmäärältään vielä kohtuullinen ja ajoitettavissa tilanteen mukaan. Vaara, että tulos jatkaisi alkukauden linjalla koska yksittäisen hyvän kohteen valinta tuntuu olevan vaikeata. Eikä ihme sillä minulla ei ole odotusarvojen ja tulosten välillä kovin hyvää korrelaatiota. c) Jokaiseen kilpailuun veto/ bookerluokka eli max 5/kilpailu. Tämä johti viime vuonna hyvään tulokseen mikä ei takaa, että nyt johtaisi. Tuo antaisi vihjailulle sopivan käsikirjoituksen, ei tarvisi miettiä kehtaisiko pistää Unibetille vielä toisen tai jopa kolmannenkin vedon vaan se olisi se yksi. Suurempi vetomäärä varmaan tasoittaisi varianssiakin. Työmäärä tässä suurempi, varsinkin kun vihjeen kirjoittaminen tänne on työläämpää kuin oli Vastikselle minne sai vedon muodostettua omassa Excelissä.

Olen muutamana vuotena julkaissut tässä vaiheessa ammunta- ja aikastatistiikkaa kun sitä ei ole ollut muualla tarjolla. En ole selvillä mikä on tilanne nykyään kun joka tapauksessa käytän omiani mutta ei tuota taida kukaan kaivata, ne jotka niitä katselisi ovat varmaan jo tehneet omansa.

Kirjoittanut pino
Kerro jotain itsestäsi.
@peepso_user_1488(JDF)
Kaikki tipsit ja statsit otetaan ilolla vastaan.
@peepso_user_1479(Zoltan8D)
"eihän sillä kiire ole, tekee sen viikon parin päästä kun on sopiva hetki. Siinä menikin sitten 8 kk ennen kuin sopiva hetki löytyi." kuullostaa ihan mun viisujen päättämiseltä 😀
@peepso_user_1479(Zoltan8D)
vois oike ottaa ja katella vähä kisoja nyt, kaikki tipsit isosti tervetulleita
1 month sitten 1 month sitten